qwqw_qwqw 24.07.07, 12:29 Witam, jako ze nie wiedzialem gdzie napisac posta, pisze go tutaj. Pytanie dotyczy zwalczenia kornika z drzwi, jakim preparatem go zwalczyc i jak go zwalczyc? W gre nie wchodzi spalenie drzwi. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
zielony_listek Re: zwalczanie kornika 20.08.07, 13:41 qwqw_qwqw napisała: > Witam, jako ze nie wiedzialem gdzie napisac posta, pisze go tutaj. Pytanie > dotyczy zwalczenia kornika z drzwi, jakim preparatem go zwalczyc i jak go > zwalczyc? W gre nie wchodzi spalenie drzwi. pozdrawiam To pytanie jeszcze aktualne? Trezba kupic preparat na pasozyty (to nie korniki - korniki w żywym drzewie są) i wpsikiwać w każdą dziurkę. Albo strzykawką, albo kupić preparat wyposażony w elastyczny wężyk z igłą. Ja akurat używałam Fongitol Antiquaire firmy Starwax. Pozdrawiam zielony_listek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qwqw_qwqw Re: zwalczanie kornika IP: *.tktelekom.pl 25.08.07, 21:41 Jest to raczej spuszczel; ale czy wpsikiwanie preparatu jest skuteczne? Odpowiedz Link Zgłoś
rolnik58 Re: zwalczanie kornika 26.08.07, 21:15 Oj z nimi jest trudno, jak dopada drzewa to wywalają całe drzewa i wycinają ! Zgroza rolnicy.com/index.php?option=com_content&task=view&id=3501&Itemid=92 Odpowiedz Link Zgłoś
zielony_listek Re: zwalczanie kornika 06.09.07, 12:21 Gość portalu: qwqw_qwqw napisał(a): > Jest to raczej spuszczel; ale czy wpsikiwanie preparatu jest skuteczne? Jak zapytasz producenta preparatu, to powie że pomoże :-) Ja ratowałam stary stół i pomogło, ale robiłam to bardzo skrupulatnie, w każdą dziurke wpsikiwałam i jeszcze po powierzchni i owinęłam w folie na tydzień, tak jak inż. radzi. Instrukcje miałam od Pani, która hobbistycznie zajmowała się odnawianiem mebli. Są chyba nawet specjalne impregnaty do takiego zniszczonego, słabszego drewna żeby je wzmocnić (po zabiciu pasożytów oczywiście). Co Ci szkodzi - preparat drogi nie jest, tyle że troche roboty (dłubaniny). Odczekasz i zobaczysz, czy są slady życia jeszcze. Chyba, że drzwi bardzo zniszczone - ale to juz sam musisz zdecycdowac czy to ma sens. Pozdrawiam zielony_listek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: inż. Re: zwalczanie kornika IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.08.07, 21:01 zielony listek ma racje, to nie kornik a kołatek, dalsze działanie w/g rady z.l. proponuję po nasyceniu zawinąć w folię. Odpowiedz Link Zgłoś