Dodaj do ulubionych

Jak usunąć pył z gipsu ze ścian

IP: 217.96.94.* 04.07.03, 13:33
właśnie kończę gipsować i nie wiem jak pozbyć sie tego pyłku co zostaje po
docieraniu. Zastanawiałem się nad wytarciem ścian wilgotną ścierką tylko czy
gips na tym nie ucierpi?????
a może tego tak dokładnie się nie usuwa tylko maluje????/

Co do malowania to na gips pod farby duluxa albo bekersa daje się grunt czy
nie??????????????????????????????
Obserwuj wątek
    • Gość: zz_nowy Re: Jak usunąć pył z gipsu ze ścian IP: 193.178.143.* 04.07.03, 13:39
      Z tego co moi fachowcy robią wnioskuję że:
      - się gruntuje
      - się maluje 2x byle jaka białą farbą żeby "wyciągnąć" cały pył i zrobić
      poprawki jeżeli się wyciągnie zbyt wiele
      - się maluje kolorem

pozdr
      • Gość: Damian Re: Jak usunąć pył z gipsu ze ścian IP: 217.96.94.* 04.07.03, 13:45
        jak się gruntuje to się nie wyciąga pył???
        po co malować bylejaką farbą a po tem na to kolorem można chyba odrazu kolor?
        jeszcze ta kiepska odpadnie??

• Gość: mac1 Re: a biały to nie kolor ? IP: 213.77.33.* 04.07.03, 13:48
          Gość portalu: Damian napisał(a):

> jak się gruntuje to się nie wyciąga pył???
          > po co malować bylejaką farbą a po tem na to kolorem można chyba odrazu kolor?
          > jeszcze ta kiepska odpadnie??
          >

Bo ja po gruntowaniu pomalowałem jedynką - białą. pzdr.
        • Gość: zz_nowy Re: Jak usunąć pył z gipsu ze ścian IP: 193.178.143.* 04.07.03, 14:12
          byle jaka znaczy nie Dulux czy Beckers za 30 za litr tylko coś tańszego. Tylko
          po to żeby właśnie wyciągnąć pył (chyba - do końca to ja się nie znam)

• Gość: once Re: Jak usunąć pył z gipsu ze ścian IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 04.07.03, 15:48
            dulux czy beckers zagruntowac trzeba bo inaczej stracisz duzo drogiej farby
            którą wciagnie gips(obydwaj producenci maja swoje grunty i tych najlepiej
            uzyc - nie UNIGRUNT) , po zagruntowaniu mozna połozyc warstwę taniej emulsji
            aby wyrównac scianę kolorystycznie ( docieranie , ślady po szpachli itp. ) a
            potem kolor i bedzie pięknie
            • Gość: Aga Re: Jak usunąć pył z gipsu ze ścian IP: waprx* / 192.168.14.* 04.07.03, 15:55
              A co byś radził w momencie gdy mam do pomalowania nowe mieszkanie kupione od
              dewelopera, pomalowane raz na biało (byle jak, z zaciekami) nie wiadomo czym
              przez tegoż dewelopera. Planuję pouzupełniać ubytki gipsem, a docelowo malować
              Duluxem. Co byś radził dać pomiędzy? Grunt Duluxa i dowolną emulsję? Emulsję
              wystarczy raz czy aż do uzyskania jednorodnego koloru bez niczego wystającego
              spod spodu? I czy biała farba może być rzeczywiście dowolna, czy są takie które
              się z Duluxem "nie lubią" (coś takiego się na forum pojawiło)...

Dzięki, Aga
              • Gość: once Re: Jak usunąć pył z gipsu ze ścian IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 04.07.03, 16:14
                Gość portalu: Aga napisał(a):

> A co byś radził w momencie gdy mam do pomalowania nowe mieszkanie kupione od
                > dewelopera, pomalowane raz na biało (byle jak, z zaciekami) nie wiadomo czym
                > przez tegoż dewelopera. Planuję pouzupełniać ubytki gipsem, a docelowo
                malować
                > Duluxem. Co byś radził dać pomiędzy? Grunt Duluxa i dowolną emulsję? Emulsję
                > wystarczy raz czy aż do uzyskania jednorodnego koloru bez niczego
                wystającego
                > spod spodu? I czy biała farba może być rzeczywiście dowolna, czy są takie
                które
                >
                > się z Duluxem "nie lubią" (coś takiego się na forum pojawiło)...
                >
                > Dzięki, Aga

Grunt stosuje się na sciany nowe nie malowane np. karton- gips zeby zmniejszyc
                chłonnosc podłoża w twoim przypadku przemalował bym scianę tanszą emulsja np.
                typu ekonowinka lub podobna ,ale akrylową białą ,a na tak przygotowane sciany
                kolor.
                • Gość: zz_nowy Re: Jak usunąć pył z gipsu ze ścian IP: 193.178.143.* 04.07.03, 16:57
                  Nie chcę cię martwić ale nie uzupełnisz "ubytków" gipsem. Musisz zagipsować
                  całość i zrobić gładzie.
                  Ja też liczyłem na zacieranie papierem ściernym itp erzace ale moja ekipa
                  pokazała mi co to daje i nic nie dało. Trzeba było gipsować (no i gipsują :)

Mam tak samo jak ty obrzygane byle jak ściany przez "fachowców" dewelopera.
                  Lepiej zrobiliby gdyby w ogóle nie pomalowali tynków... Ale oni K..wa
                  musieli!!!! No i mnie w koszta gładzi wpędzili

• Gość: Aga Re: Jak usunąć pył z gipsu ze ścian IP: waprx* / 192.168.14.* 04.07.03, 17:10
                    A czym próbowałeś łatać te dziury? Bo mój mąż coś tam próbował już łatać
                    cekolem i po zaschnięciu nie wygląda to tak by miało zaraz odpaść. Nie jest
                    może i idealnie gładkie, ale i nie jest źle. Tylko tak się zastanawiam czy
                    trzeba to teraz gruntować czy nie i jakiej białej farby użyć na podkład pod
                    Duluxa.

Pełne gładzie nie wchodzą w grę obawiam się - dziur nie ma dużo, a ja już nie
                    mam pieniędzy... W idealnym świecie trzeba by je zrobić, ale nie ma niestety na
                    to szans...

W pełni się zgadzam że lepiej żeby brakoroby w ogóle nie malowali ! No ale cóż,
                    na to wpływu nie mieliśmy. Mogłam się tylko kłócić o te zacieki na ścianach i
                    ubytki w tynku, no ale oni by to naprawiali miesiąc a ja chciałam jak
                    najszybciej zacząć wykańczać...
                    • Gość: zz_nowy Re: Jak usunąć pył z gipsu ze ścian IP: 193.178.143.* 04.07.03, 17:21
                      W przypadku ścian to jest tak, że jeżeli teraz nie zrobisz gładzi to już nigdy
                      ich nie zrobisz (ja też nie miałem kasy ale się zapożyczyłem bo robienie
                      gładzi "potem" jest nierealne - to są tony pyłu, który wżera się wszędzie).
                      Poza tym ja robię ściany kolorem i gdybym nie zrobił gładzi wyglądałoby to
                      koszmarnie.

Jeżeli robisz na biało to ujdzie ale jak robić to już porządnie... Można nie
                      kupić wymarzonego mebelka ale ściany i podłogi porządne zrobić (według mnie)
                      trzeba.

pozdrowionka
                      • Gość: Aga Re: Jak usunąć pył z gipsu ze ścian IP: waprx* / 192.168.14.* 04.07.03, 17:25
                        Ja już się nie mam nawet jak bardziej zapożyczyć ;-) Nie, niestety tego się nie
                        da zrobić. Ale dzięki za opinię
                        Aga
                        • Gość: once Re: Jak usunąć pył z gipsu ze ścian IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 04.07.03, 18:23
                          zastosuj matowa farbę DULUXA wtedy nierównosci bedą mniej widoczne
                          • Gość: Aga Re: Jak usunąć pył z gipsu ze ścian IP: waprx* / 192.168.14.* 05.07.03, 00:57
                            No właśnie zamierzam ;-)
                  • Gość: PE Re: Gładź gipsowa > IP: *.pseinfo.pl / localhost 04.07.03, 18:02
                    Gość portalu: zz_nowy napisał(a):

> Nie chcę cię martwić ale nie uzupełnisz "ubytków" gipsem. Musisz zagipsować
                    > całość i zrobić gładzie.
                    > Ja też liczyłem na zacieranie papierem ściernym itp erzace ale moja ekipa
                    > pokazała mi co to daje i nic nie dało. Trzeba było gipsować (no i gipsują :)
                    >
                    > Mam tak samo jak ty obrzygane byle jak ściany przez "fachowców" dewelopera.
                    > Lepiej zrobiliby gdyby w ogóle nie pomalowali tynków... Ale oni K..wa
                    > musieli!!!! No i mnie w koszta gładzi wpędzili
                    >

Tynki gipsowe można śmiało robić poprawki np. CEKOLEM 45, jak wyschnie dociera
                    się papierem ściernym lub lepiej specjalną siatką. Gorzej z tynkami
                    mineralnymi - te zwykle mają określoną strukturę i albo trzeba kombinować coś
                    mieszanką gipsu z drobnym przesianym piaskiem i próbować uzyskać zblizoną
                    strukturę, albo jak przedpiszca sugeruje dać gładź gipsową, która wyrównuje
                    całą ścianę.
                    • Gość: Aga Re: Gładź gipsowa > IP: waprx* / 192.168.14.* 05.07.03, 01:03
                      Tynki są gładkie, gipsowe Knaufa. Po załataniu dziury cekolem i pracowitym
                      wyrównaniu drobnym papierem (nie wierzę by jakakolwiek "ekipa" tak się z tym
                      pieściła jak my sami) jest równiuteńko. A przynajmniej wystarczająco równo ;-)

Dzięki wszystkim
                      Aga
    • Gość: odpylacz Re: Jak usunąć pył z gipsu ze ścian IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 04.07.03, 23:15
      Twój pomysł jest dobry. Po przecieraniu tynków najlepiej pozbyć się pyłu
      poprzez wycieranie ścian mokrą ścierką - na jedno moczenie ścierki np. jedna
      ściana, potem płukanie ścierki. Sam tak właśnie robię - gips na pewno na tym
      nie ucierpi. Nie ma co oglądać się na to, co robią ekipy remontowe - im po
      prostu nie chce się wykonywać takich robót. Kładzenie farby na zapylone ściany
      odezwie sie po kilku latach, kiedy przy następnych malowaniach odejdą całe
      płaty farby.
      • Gość: Damian Re: Jak usunąć pył z gipsu ze ścian IP: 217.96.94.* 07.07.03, 08:18
        Dzięki za porady
        Pomysł ze ścierką zaraz wprowadzam w życie, mogę dodać że odkużanie ściany
        odkużaczem to pomysł do bani, worek się co chwila zapycha a na ścianie i tak
        zostaje pył

Damian

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka