Dodaj do ulubionych

Drobna elektryczna robota - ile to może kosztować?

16.07.03, 10:18
Chcę zminić sposób rozliczania się z elektrownią na dzienno-nocną i w związku
z tym muszę przygotować miejsce pod licznik (czy inne ustrojstwo). Obecnie
mam licznik trójfazowy, mieszkam w Gdańsku.
Ile coś takiego może kosztować? Chciałbym wiedzieć czy gra jest warta
świeczki.
Obserwuj wątek
    • corzano Podbijam 21.07.03, 08:49
      .
      • Gość: jasiek11 Re: Podbijam IP: proxy / 10.3.20.* 21.07.03, 10:46
        przede wszystkim dowiedz sie w zakladzie energ ile kosztuje przyjazd montera i
        wymiana licznika - np w warszawie jest to bezplatne.
        natomiast przygotowanie miejsca na licznik... jezeli masz licznik 3fazowy
        1taryfowy a bedzie 3fazowy 2taryfowy to te liczniki sa identyczne!
        jest tylko kwestia zamontowania zegara sterujacego. jezeli dystrubutor energii
        nie posiada zegarow w pokrywach licznikow to na zegar musi byc miejsce.
        na przyklad wolne 3 pola na listwie z zabezpieczeniami zalicznikowymi.
        A - jeszcze kwestia tego, ze instalacja musi spelniac obecne przepisy-czyli
        przede wszystkim miejscem na licznik musi byc tablica plastikowa typowa (okolo
        25 PLN) , a przewody nie moga byc w oplocie bawelnianym tylko w izolacji
        polwinitowej.

nie wiem czy to wszystko.... chyba tak. jak cos jest niejasne to pisz

pozdrawiam - jasiek
        • corzano Miejsce pod zegar 22.07.03, 10:19
          Bardzo dziękuję za odpowiedź!

Gość portalu: jasiek11 napisał(a):

> jest tylko kwestia zamontowania zegara sterujacego. jezeli dystrubutor
          energii
          > nie posiada zegarow w pokrywach licznikow to na zegar musi byc miejsce.

No właśnie powiedzieli mi, ze to miejsce mam przygotować.

> na przyklad wolne 3 pola na listwie z zabezpieczeniami zalicznikowymi.
          > A - jeszcze kwestia tego, ze instalacja musi spelniac obecne przepisy-czyli
          > przede wszystkim miejscem na licznik musi byc tablica plastikowa typowa
          (okolo
          > 25 PLN) , a przewody nie moga byc w oplocie bawelnianym tylko w izolacji
          > polwinitowej.

Myślę, ze takie szczegóły elektryk będzie znał?

> nie wiem czy to wszystko.... chyba tak. jak cos jest niejasne to pisz

Orientujesz się ile elektryk może wziąć za przygotowanie miejsca pod zegar?
          Pisałeś też, że liczniki w obu wariantach są takie same - rozumiem przez to, ze
          nie bedę musiał kupować żadnego nowego licznika (ten który mam ma max. 3 lata)?
          • Gość: jasiek11 Re: Miejsce pod zegar IP: proxy / 10.3.20.* 23.07.03, 09:48
            Na pewno nie musisz kupowac licznika-dzierżawisz go od dostawcy energii i
            placisz za to w kazdym rachunku.Jednyne za co mozesz zaplacic to za wymiane
            (przyjazd montera zdjecie licznika i montaz nowego),ale poniewaz kazda spolka w
            polsce ma inny cennik to musisz sie dowiedziec w swoim rejonie energetycznym.A
            co do oplaty za elektryka to moge mniej wiecej naswietlic Ci realia z mojego
            miasta:jezeli chodzi tylko o dodatkowe miejsce na zegar to 100PLN,jezeli masz
            miejsce na zegar na szynie (te wolne pola) to za 20 PLN monter z energetyki
            przeciągnie przewód do sterowania od zegara do licznika, a jak trafisz na
            uczciwego - zrobi to za darmo bo trwa to jakies 6 minut.Jezeli natomiast masz
            jakies inne usterki w instalacji to cena odpowiednio wzrasta.
            W Twoim przypadku najlepszym byloby zaproszenie na browarek jakiegos znajomego
            elektryka, ktory powiedzialby Ci co i jak...

pozdrawiam - jasiek
            • corzano Wielkie dzięki! 25.07.03, 09:39
              Dziękuję za wyjaśnienia, bardzo mi pomogły.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka