Dodaj do ulubionych

Wykończenie mieszkania

21.11.07, 23:47
Witam,
Dostałam od ekipy która ma remontować mi mieszkanie w stanie deweloperskim
wstępny kosztorys wykończenia lokalu.
Czy możecie mi powiedzieć czy są to standardowe ceny Warszawskie czy mogę coś
negocjować.
Dodam że mieszkanie ma 46 m2 więc nie jest to jakiś mega remont ale tak na oko
spójrzcie i doradźcie coś
1. wylewka +terakota+materiały - 120PLN /m2
2. Glazura+materiały - 90 PLN/m2
3. Szlifowanie narożników glazury - 90 PLN/mb
4. nadtynkowanie nad glazurą - 90 PLN /mb
5. Montaż:
wc - 100PLN
umywalka - 100 PLN
prysznic kabina 400 PLN
6. Malowanie 9 PLN/m2

Nie wiem ile procentowo na cenę metra wpada materiałów a ile to klasyczna cena
za robociznę . Chciałabym generalnie uprościć robotę i rzeczywiście zakup
materiałów zrzucić na robotników ale nie jestem w stanie oszacować
rzeczywistego kosztu. A ten tu podaty wydaje mi się dość duży. Co o tym myślicie?

Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • Gość: znamsienatym Re: Wykończenie mieszkania IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.11.07, 09:49
      wydaje mi sie ze nawet jak na Warszawe to ceny z kosmosu, zaskoczylo mnie zwlaszcza 90 zl za szlifowanie naroznikow, z te pieniadze to mogbym nic innego nie robic
      • Gość: fa_cho_wiec :) Re: Wykończenie mieszkania IP: *.chello.pl 22.11.07, 10:33
        Gość portalu: znamsienatym napisał(a):

> wydaje mi sie ze nawet jak na Warszawe to ceny z kosmosu

wiadomo, sapcia :)
        • sapcia Re: Wykończenie mieszkania 22.11.07, 10:38
          > wiadomo, sapcia :)
          Nierozumiem ;-)
          Zatem możecie podać jaki poziom cen mogę spokojnie negocjować.
          Ekipa wygląda na solidną tylko ceny ma z kosmosu i chciałabym je na
          ziemie sprowadzić
          pzdr
          • Gość: fa_cho_wiec :) Re: Wykończenie mieszkania IP: *.chello.pl 22.11.07, 11:55
            jeżeli już to daj im po 30 za nodtynkowania tym wykażesz że nie jesteś
            małostkowa .

bo ile tak naprawdę tego szlifowania, wylicz, zastanów się.
            W innym rodzaju kalkulacji liczy się za obłożenie słupów
            średnio biorąc tak jak w tym przypadku szlif + glazura.

Póżniej i tak wyjdzie im średnio 3 do 5 m dziennie ułożenia
            liczone po zakończeniu. To jest ok 300 dniówki i pomocnik 150-200
            + montaże.
            • sapcia Re: Wykończenie mieszkania 22.11.07, 12:32
              Zatem,
              Czy z twojej wypowiedzi mogę rozumiec że ta cena jest normalna czy
              taka z górką. Nie ukrywam że chciałabym abo to ekipa robiła zakupy
              materiałów i drobnych rzeczy bo ja poprostu się na tym nie znam
              i być może jest to wliczone w tą cenę ... czyli transport i sklepo/
              godzina ... ale zawsze można poprosić o rabat
              Dziekuję za wypowiedzi
              • Gość: fa_cho_wiec :) Re: Wykończenie mieszkania IP: *.chello.pl 22.11.07, 14:01
                sapcia napisała:

> Zatem,
                > Czy z twojej wypowiedzi mogę rozumiec że ta cena jest normalna czy
                > taka z górką. Nie ukrywam że chciałabym abo to ekipa robiła zakupy
                > materiałów i drobnych rzeczy bo ja poprostu się na tym nie znam
                > i być może jest to wliczone w tą cenę ... czyli transport i sklepo/
                > godzina ... ale zawsze można poprosić o rabat
                > Dziekuję za wypowiedzi
                do 10kg bez transportu jednorazowo zgodnie z fakturą Loco twój dom + koszty
                zakupu10% -zapłata po odbirze tego samego dnia
                powyżej10kg Franco twój dom 10%j.w + 15% transport, odbiór, zapłata...

poza tym wszelkie potrzeby do n.p telefonicznego powiadmienia w ciągu
                dnia, bo coś z materiałów możesz posiadać albo znajomi, czego oni wiedzieć nie
                muszą i wieczorem normalna rozmowa, a przy tym twoje uwagi czy zastrzeżenia.
                Bo bezprzecznie musisz być codziennie , tego wymaga ta robota
                i za co będą ci wdzięczni
        • Gość: rurek5 Re: Wykończenie mieszkania IP: *.centertel.pl 29.09.13, 14:00
          ceny z kosmosu. Czy robiłaś kiedyś gierunek i czy wies z co to jest ?? 90 zyli za mb to nie jest żadna cena poprostu oni wiedza ile trzeba czasu temu poswięcic . oo
    • chod-bud Re: Wykończenie mieszkania 22.11.07, 10:43
      Ceny powinny być takie:
      Szlifowanie narożników glazury - 50 PLN/mb
      nadtynkowanie nad glazurą -50 PLN /mb
      • sapcia Re: Wykończenie mieszkania 22.11.07, 11:03
        > Ceny powinny być takie:
        > Szlifowanie narożników glazury - 50 PLN/mb
        > nadtynkowanie nad glazurą -50 PLN /mb

A cena glazury ile średnio kosztuje rozbocizna a ile na m2 glazury
        wpada dodatkowych kosztów materiałów.
        pzdr
      • Gość: rurek5 Re: Wykończenie mieszkania IP: *.centertel.pl 29.09.13, 14:03
        taaaataaaaaaaa dlaczego nie 15 zyli . jestes dyletantem i nie wiesz ile pracy trzeba w to wlożyć.
    • Gość: kavit@op.pl Re: Wykończenie mieszkania IP: *.subscribers.sferia.net 03.01.08, 18:41
      My przedstawiamy takie ceny:
      wylewka + terrakota + materiały (najtańsza opcja) 98 (max) 460 zł/m2
      w zależności co klient chce
      Glazura + materiały (bez płytek max 70 zł/m2)
      szlifowanie narożników (tzw. gierunki 30 zł/mb)
      nadtynkowanie nad glazurą 30 zł/mb
      montaż wc, umywalki, baterii i kabiny wraz z natryskiem i brodzikiem
      600 zł
      Malowanie podkładowe 2,50 zł/m2
      malowanie na kolory dwukrotne 8 do 10 zł/m2
      termin takiego remontu powinien wyniesc k 2 max 3 tygodni
      ale uwaga moga dojsc prace dodatkowe o ktorych na poczatku nie bylo
      mowy
      a co do materiałów ja wyznaje zasade
      albo klient sam je dostarcza i niech sie martwi co zrobic jak mu
      zostanie
      albo ma kompleks i ma wszystko w nosie
      w koncu on wie co mu jest potrzebne i ile a jak zabraknie to jego
      bol głowy
      pozdrawiam
      kavit@op.pl
      • rispetto Re: Wykończenie mieszkania 03.01.08, 20:15
        To podam do tego ceny, które bierze kafelkarz, który aktualnie robi nam łazienkę.

Gość portalu: kavit@op.pl napisał(a):

> My przedstawiamy takie ceny:
        > wylewka + terrakota + materiały (najtańsza opcja) 98 (max) 460 zł/m2

wylewka niepotrzebna, terakota 40 zł/m2

> w zależności co klient chce
        > Glazura + materiały (bez płytek max 70 zł/m2)
        40zł/m2
        > szlifowanie narożników (tzw. gierunki 30 zł/mb)

w cenie

> nadtynkowanie nad glazurą 30 zł/mb

w cenie

> montaż wc, umywalki, baterii i kabiny wraz z natryskiem i brodzikiem
        > 600 zł

wc, umywalka, wanna, kabina po 50 zł (montaż baterii w cenie)

duperele w stylu półeczka przy umywalce i wannie w cenie m2 kafli.

> Malowanie podkładowe 2,50 zł/m2
        > malowanie na kolory dwukrotne 8 do 10 zł/m2

5 zł/m2 - podkładowe w cenie (na płytach kg i tynku z agregatu)

Ludzie - nie dajcie się zwariować z tymi cenami. A jeśli ktoś pyta się o jakość,
        to fachowiec robi u nas już po raz drugi, a w międzyczasie robił u wielu
        znajomych i sąsiadów. Terminy zaklepane na minimum pół roku do przodu - niech
        to będzie najlepszą rekomendacją.
        Dodam jeszcze, że chodzi o Trójmiasto.
        • Gość: fan Re: Wykończenie mieszkania IP: *.koba.pl 05.01.08, 22:31
          Nie polemizuję czy Twój fachowiec jest tani czy drogi, ale nasuwa mi sie kilka pytań.

> > szlifowanie narożników (tzw. gierunki 30 zł/mb)
          U Ciebie "w cenie", ale chyba tylko do jakiejś realnej wartości np. 1-2 metrów bierzących, bo nie wierzę, że ktoś będzie półeczki naokoło łazienki obrabiał tak szlifowanymi płytkami?

> > nadtynkowanie nad glazurą 30 zł/mb
          U Ciebie "w cenie", ale równiez chyba jest to malutki fragment nad płytkami, bo otynkowanie, później porządne wyszpachlowanie większej powierzchni to często dwa dni roboty.

Słusznie ktoś zauważył, że na wykonanie zlecenia składają się nie tylko proste czynniki jak m2 i cena. Terminy(często krótkie), jakość, ważne drobiazgi typu pozostawienie każdego dnia porządku po pracach, możliwość zakupu i transportu materiałów, usunięcie odpadów, udzielenie faktycznej gwarancji itd. Za takie rzeczy niestety się płaci na końcu, ale często nie mówi podczas ustalania ceny. Później jest płacz, że każdego dnia trzeba wszystko sprzątać bo fachowiec nie ma odpowiedniego sprzętu typu odkurzacz czy piła lub otwornica na mokro, że glazurnik nie potrafi zimą obrobić glazurą grzejnika łazienkowego bo nie ma jak spuścić wody, a technologia zamrażania jest mu obca itd. Temat rzeka...... :)
          • rispetto Re: Wykończenie mieszkania 06.01.08, 10:18
            Gość portalu: fan napisał(a):

> Nie polemizuję czy Twój fachowiec jest tani czy drogi, ale nasuwa mi sie kilka
            > pytań.
            >
            > > > szlifowanie narożników (tzw. gierunki 30 zł/mb)
            > U Ciebie "w cenie", ale chyba tylko do jakiejś realnej wartości np. 1-2 metrów
            > bierzących, bo nie wierzę, że ktoś będzie półeczki naokoło łazienki obrabiał ta
            > k szlifowanymi płytkami?

Szlifowanie bez względu na ilość metrów bierzących. Mam w łazience ściankę
            działową oddzielającą muszlę od reszty i krótką ściankę przy wannie, więc tych
            narożników jest trochę (Czoła ścianke są wykładane kostką). Ponadto jest półka z
            zaokrąglonymi rogami (czoło także wykładane kostką.

>
            > > > nadtynkowanie nad glazurą 30 zł/mb
            > U Ciebie "w cenie", ale równiez chyba jest to malutki fragment nad płytkami, bo
            > otynkowanie, później porządne wyszpachlowanie większej powierzchni to często d
            > wa dni roboty.

Kafle nie wszędzie idą do sufitu i nie zajmują całych ścian, bo łazienka jest
            dość duża (jakieś 18 m2), więc trochę tych metrów jest. Nie wiem ile dokładnie.

>
            > Słusznie ktoś zauważył, że na wykonanie zlecenia składają się nie tylko proste
            > czynniki jak m2 i cena. Terminy(często krótkie), jakość, ważne drobiazgi typu p
            > ozostawienie każdego dnia porządku po pracach, możliwość zakupu i transportu ma
            > teriałów, usunięcie odpadów, udzielenie faktycznej gwarancji itd.

Oczywiście masz rację. Czekaliśmy na wolny termin ponad pół roku, ale nie
            spieszyło się nam, bo mamy drugą łazienkę. O porządek się nei martwię, bo może
            nie zawsze jest wieczorem zamiecione, ale generalnie jest porządek. Gruz i
            odpady fachowiec wywozi na bieżąco. Materiały (klej, gips, cegły cekol itp)
            załatwia i przywozi sam. Kafle, fugi, wannę, baterie itp kupiłem sam. Co do
            jakości nie mam zastrzeżeń. Nawet jak coś mi się nie podoba, to na bieżąco
            poprawia. I co dla mnie najważniejsze - jak czegoś nie jest pewien to najpierw
            pyta, a później robi. Dodatkowo zrobił podłączenie kaloryfera, elektrykę
            zrobiłem sam.

Za takie rzec
            > zy niestety się płaci na końcu, ale często nie mówi podczas ustalania ceny. Póź
            > niej jest płacz, że każdego dnia trzeba wszystko sprzątać bo fachowiec nie ma o
            > dpowiedniego sprzętu typu odkurzacz czy piła lub otwornica na mokro, że glazurn
            > ik nie potrafi zimą obrobić glazurą grzejnika łazienkowego bo nie ma jak spuści
            > ć wody, a technologia zamrażania jest mu obca itd. Temat rzeka...... :)
      • remonty0naprawy0montaz Re: Wykończenie mieszkania 05.01.08, 00:00
        Tu sie liczy jeszcze termin, moi drodzy,
        a jak termin to i kasa
    • ewliness Re: Wykończenie mieszkania 04.01.08, 23:02
      Moim zdaniem cena jest wysoka, ale teraz takie one są. Coraz częściej właśnie
      takie sumy się pojawiają. Proponuję jednak się potargować, bo na pewno Ci to nie
      zaszkodzi i podpisać umowę, bo gdyby coś później było nie tak to zostaniesz na
      lodzie.
      • Gość: kris Re: Wykończenie mieszkania IP: *.chello.pl 05.01.08, 10:18
        witam!

Ja uważam, że cena to nie wszystko. Według mnie są 3 poziomy jakości
        1. Tzw deweloperski (marny)
        2. Standard (średni)
        3. Wysoka jakość

Ceny powinny zależeć od jakości.

Ułożenie płytek dla przykładu ( Szczecin ).
        dla 1 - ok 40 zł
        dla 2 - ok 70-80 zł
        dla 3 - powyżej 100 zł

pozdrawiam
        • remonty0naprawy0montaz Re: Wykończenie mieszkania 05.01.08, 12:11
          Gość portalu: kris napisał(a):

> witam!
          >
          > Ja uważam, że cena to nie wszystko. Według mnie są 3 poziomy jakości
          > 1. Tzw deweloperski (marny)
          > 2. Standard (średni)
          > 3. Wysoka jakość
          >
          > Ceny powinny zależeć od jakości.
          >
          > Ułożenie płytek dla przykładu ( Szczecin ).
          > dla 1 - ok 40 zł
          > dla 2 - ok 70-80 zł
          > dla 3 - powyżej 100 zł
          >
          > pozdrawiam

acha, acha, acha...
          to było mądre na wiosne zeszłego roku

def. mądrości :Mądrość w najbardziej minimalnym sensie to umiejętność podejmowania uzasadnionych decyzji, które w dłuższej perspektywie przynoszą pozytywne rezultaty. W innym ujęciu można powiedzieć, że mądrość to umiejętność praktycznego wykorzystywania posiadanej wiedzy i doświadczenia.
    • www.kafelkowanie.org :) 06.01.08, 11:42
      Witam!
      Cena za kafelkowanie zależy od równości podłoża, rozmiaru płytek a także od metrażu. Na prostej powierzchni, przy większym metrażu (~80m2) i płytkach 40x40 lub większych cena bez materiałów za gruntowanie, ułożenie terakoty i spoinowanie nie powinna przekraczać 45zł za m2. Jeśli chodzi o ułożenie dużych płytek glazury na równe ściany to 50zł/m2 jest ceną normalną. Cena za cięcie w skos zazwyczaj jest taka sama jak za ułożenie 1m2 płytek z tym, że liczona w metrach bieżących
      np. 70zł za 1m2 płytek 10x10 = 70zł za cięcie w skos 1mb. tych płytek (bo 1mb 10/10 to 10 płytek a nie 2 jak przy płytkach 50/50).

Pracując własnymi materiałami wykonawca powinien dać gwarancję. Wpływ na cenę oprócz równości podłoża mają zastosowane materiały np. jeśli w pomieszczeniu będzie duża wilgotność przed położeniem płytek należy użyć folii w płynie. Przy tych cenach powinna dostać Pani 5 lat gwarancji :) Czy są one zawyżone tego nie jestem w stanie określić bo nie widziałem pomieszczeń i nie znam metrażu.

Pozdrawiam
      • Gość: znamsienatym Re: :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.01.08, 12:05
        tez usmiechne sie z politowaniem

przy okazji wyjasnij ten tajemniczy termin "kafelkowanie", bo to jednak 5zl taniej niz ukladanie glazury
        • www.kafelkowanie.org Re: :) 06.01.08, 15:17
          Witam serdecznie!
          Kafelkowanie to ogólnie układanie płytek. 40zł to minimalna cena za ułożenie gresu lub terakoty na równej powierzchni podłogi. Wyjściowa cena za układanie glazury jest o 5zł większa bo jak wiadomo na ściany płytki układa się wolniej niż na podłogę. Podając ceny minimalne wziąłem pod uwagę większą powierzchnię bo wiadomo, że inna cena będzie przy metrażu 20m2 a inna przy 200m2. Chociaż są glazurnicy którzy biorą 35zł za m2 ułożenia terakoty i dobrze na tym wychodzą.
          Co do tych dwóch linków to na zdjęciach są dwie inne łazienki i w każdej inne płytki. W łazience w której zastosowane zostały listwy można było ciąć płytki w skos co zwiększyłoby cenę. Fugi mogłyby być mniejsze ale tanie płytki często nie trzymają wymiarów i przy krzyżykach 1mm wystarczy że jedna płytka jest większa od drugiej o 0.5mm i wtedy spoiny by sie nie zgadzały. Droższe płytki można ułożyć na małe krzyżyki bo rzadko nie trzymają wymiarów, wypada też je ciąć w skos :)
          Pozdrawiam
      • Gość: znamsienatym Re: :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.01.08, 12:35
        powiem inaczej
        mozna zrobic to tak:
        www.urbasiowie.pl/images/lazienki.jpg
        i tak:
        www.dobrzemieszkaj.pl/gallery.php?action=showgrupa&idgrupa=585
        chyba nikt przy zdrowych zmyslach nie sadzi ze za jedno i dugie wykonanie placi sie te same pieniadze
        • rispetto Re: :) 06.01.08, 13:40
          Nikt przy zdrowych zmysłach nie będzie miał wątpliwości, że inaczej wygląda
          łazienka wyłożona kaflami za 20 zł i za 100 zł, z umywalką za 40 zł z Auchan i z
          modelem katalogowym za 1000 zł itd. Z byle czego to nawet artysta nie zrobi cudów.
          • Gość: znamsienatym Re: :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.01.08, 19:01
            nie chodzi mi o inaczej wygladajace lazienki bo widac to na pierwszy rzut oka, tylko naklad pracy
            krotka pilka:
            ile wezmie glazurnik za metr w przypadku standardu zaprezentowanego na zdjeciu pierwszej lazienki, tanie ale krzywe kafle, listwy, zwykla fuga itp, a ile za metr w przypadku drugiej, drogie ale "rowniuskie" kafle, bez listew, i byc moze fuga epoksydowa?
            ja wiem, ale chce sie upewnic czy tyle samo
    • Gość: karol Re: Wykończenie mieszkania IP: *.adsl.inetia.pl 08.01.08, 22:45
      Witam,
      jak dla mnie to ceny także wyglądają kosmicznie. Malowanie po 9 zł od 1m kw ???
      To jakieś jaja. Normalnie chodzi pomiędzy 3-6 w kolorze. Montaż kabiny to także
      drożyzna. Sama za pewne jesteś w stanie ją zamontować. Chyba że ta kabina
      kosztuje 2000 zł. Ekip jest jak mrówek na naszym rynku. Ceny są tak bardzo różne
      że nie sposób zliczyć różnic. Wejdź na forum muratora to sama sie przekonasz.
      Pozdrawiam
      karol30@poczta.onet.pl
      • sapcia Re: Wykończenie mieszkania 17.01.08, 23:44
        Dziękuję za wszystkie opinie, udało mi się trochę stargować a ponieważ z ekipami
        jest różnie to zostaje przy pierwszej poleconej
        Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka