Dodaj do ulubionych

ciepełko!!!-HELP

IP: 217.97.163.* 01.08.03, 12:38
wygląda, ze nie jestem pierwszy z pytaniem o użytkowanie piecy akumulacyjnych.
Moja przedrozmowczyn "AGA" nie otzymala odpowiedzi, jak slusznie zauwazyla
pewnie wszyscy sa na urlopach. Ja rozpoczynam urlop a remont bede konczyl. I
zastanawiam sie , czy zainstalowac piece akumulacyjne (JAKIE?) czy kuc
sciany, zbierac pozwolenia ( albo i nie) i instalowac gazowe. CZy ktos ma
orientacje, czy gazowe jest duzo bardziej korzystne? Moje mieszkanko to ok.44
m2.Juz jest niezle ocieplone, powymieniane okna i drzwi. Mam druga taryfe(
bojler elektryczny- zastany). Zastanawiam sie, czy te nowe piece akumulacyjne
nie sa korzystnie energooszczedne.
CZEKAM NA OPINIE I RADY.
Obserwuj wątek
    • Gość: vico Re: ciepełko!!!-HELP IP: *.adsl.pi.be 01.08.03, 13:47
      Temat jest kompleksowy i trudno jest dac ad hoc jednoznaczna odpowiedz. I jeden
      i drugi sposob maja plusy i minusy. Trzeba zrobic rachunek dla jednego i
      drugiego systemu. Obliczyc straty ciepla, moc grzejnikow (w 1szym przypadku),
      powierzchnie grzejnikow i moc kotla (w 2gim przypadku). Najlepiej poprosic o
      oferte(za darmo) rozne firmy, dajac plan mieszkania. Maja one program
      obliczeniowy, calosc lacznie z kalkulacja ceny trwa kilka minut.
      I wtedy zastanowic sie nad plusami i minusami obu systemow.
    • Gość: rem Re: ciepełko!!!-HELP IP: 217.97.163.* 01.08.03, 14:10
      Dzieki, tyle to ja wiem, ale z racji moich czysto humanistycznych
      zdolności,chciałem usłyszeć opinie osób korzystajacych z tego typu ogrzewania.
      Gdy rozmawiałem z człowiekiem z gazowni to mówił, ze gazowe jest dobre,nawet
      chyba najlepsze, ale nie wiadomo, czy dostanę pozwolenie. Gdy rozmawiałem z
      facetem ze sklepu ze sprzetem grzejnym to usłyszałem, ze teraz te nowoczesne
      piece akumulacyjne są b.energooszczedne i że właściwie nie ma róznicy z
      gazowym, a zdecydowanie prostsze w założeniu. No i tyle.
      A co na to własciciele takowego ogrzewania?
      • Gość: vico Re: ciepełko!!!-HELP IP: *.adsl.pi.be 01.08.03, 15:04
        Ja mam ogrzewanie gazowe, w dosc duzym domku, i sobie chwale. Od kilkunastu lat
        nikogo nie prosilem do controli systemu. Latwo (w jednym systemie gazowym)
        rozwiazac ciepla wode (nieograniczona ilosc) i kuchnie. We wszystkich
        pomieszczeniach latwo jest regulowac temperature, ogolnie pelny komfort
        termiczny. Wazne jest zapewnienie wentylacji tam, gdzie bedzie stal kociol CO i
        grzejnik cieplej wody. Jesli zastosujesz zaplon elektroniczny (bezswiecowy),
        oszczedzasz dodatkowo energie. Jesli ktos z sasiadow ma takie ogrzewanie, to i
        Ty powinienes dostac pozwolenie.

Ogrzewanie elektryczne ma swoje plusy, niepotrzebne sa okresowe kontrole,
        system jest "czysty", niepotrzebny jest kanal kominowy i wentylacyjny.
        Jesli jednak bedziesz chcial dogrzac mieszkanie pomiedzy 7ma i 22ga, bedziesz
        placil wedlug wyzszej taryfy. Ciepla zakumulowanego w nocy moze nie wystarczyc
        w zimniejsze dni.
        Ogrzewanie elektryczne, na pierwszy rzut oka, moze byc korzystne tylko w malych
        mieszkaniach. Ten typ ogrzewania mialem kiedys i pamietam, ze w domu nigdy nie
        bylo za cieplo.
        Instalacja elektryczna jest istotnie latwiejsza, niepotrzebny jest kociol CO
        (chociaz dzisiejsze urzadzenia gazowe sa nieduze, takze nascienne). Minusem
        jest jednak system cieplej wody. Ograniczona pojemnosc, moze dla wszystkich od
        razu nie wystarczyc, a i tak baniak jest pokazny w wymiarach. Placisz za straty
        ciepla tego baniaka przez 24godziny na dobe chyba, ze zastosujesz timer, ale
        wtedy moze zabraknac cieplej wody w najmniej oczekiwanym momencie. Kombinowanie
        dwoch systemow (prad/gas), dla ogrzewania mieszkania i cieplej wody, wydaje mi
        sie dosc absurdalne, technicznie i finansowo.
        Liczy sie jednak porownanie cen obu systemow (grzejniki w tych samych
        pomieszczeniach), zuzycie i koszt energii. Same slowa nie wystarcza.

• Gość: vico Re: ciepełko!!!-HELP IP: *.adsl.pi.be 01.08.03, 15:11
        Sorry za "gas" :)), ale na codzien nie uzywam polskiego.
    • Gość: Rem Re: ciepełko!!!-HELP IP: 217.97.163.* 04.08.03, 12:40
      No właśnie, decyzje, decyzje, a całkiem wygodnie mieszkało mi sie w hotelu
      asystenta, zachciało mi się własnego kąta.
      Kolejne moje informacje. Mieszkanie jest ciepłe,(teraz nawet bardzo),
      słoneczne, srodkowe.Jednopokojowe, ale juz prawie mam wykrojona dziuple na
      spokojny kąt do pracy. Jeszcze tylko ogrzewanie. A moze zim juz nie będzie?
      Przydałoby się wykorzystać te olbrzymie ilosci ciepła do ogrzania domów zimą.
      Ale to juz takie refleksje na boku.I dalej nie wiem na co sie zdecydować.
      Pozdrawiam
      • Gość: vico Re: ciepełko!!!-HELP IP: *.adsl.pi.be 04.08.03, 13:16
        W malym mieszkanku, z ograniczonymi stratami ciepla, ogrzewanie elektryczne
        bedzie raczej optymalne.
        • xfeel Re: ciepełko!!!-HELP 27.08.03, 00:27
          Kurcze 44 m2 to niedużo. Ja mam 170 m2(dom) i najlepszym
          rozwiązaniem byłoby kupno kotła węglowego kdo-economic.
          Tam maszyna kosztuje 6200 ale jest rewelacyjna. Spala
          groszek- węgiel kamienny. Paliwo ładuje sie do
          specjalnego pojemnika a komputer sam decyduje ile paliwa
          załadować, taki piec chodzi na ok 5-7 dni bez dokładania.
          Do małych domków tez byłby dobry, szczególnie do takich
          gdzie trzeba również grzać wodę. Pozdrawiam
    • Gość: rem Re: ciepełko!!!-HELP IP: 217.97.163.* 28.08.03, 12:31
      Witajcie, to znów ja i mój piec akumulacyjny.
      Zrobilem rozeznanie. Polecano mi piec firmy STIEBEL- mozna w nim jeszcze
      zainstalowac dodatkowa grzałkę jakby co..., ponoc bardzo niezawodny- ale cena..
      ho, ho.
      W innym punkcie mowiono tylko o Technotermie ( nie mozna zainstalować tej
      dodatkowej grzałki). Własciwie wszystko przygotowałem, ale ostatecznej decyzji
      co do firmy nie podjałem. Wciąż czekam na Was Drodzy DORADCY. Może uzytkownicy
      ogrzewania akumulacyjnego juz sie wyurlopowali?
      Dajcie znac co wiecie o tych przewspaniałych i niezwykle drogich urzadzeniach.
      pozdrawiam i dziekuje za dotychczasowe głosy.
      • Gość: lolek Re: ciepełko!!!-HELP IP: *.resetnet.pl 28.08.03, 22:25
        Witaj. Mam cztery piece akumulacyjne Technotherm: 1x 2550W, 2x 1700W i 1x 750W,
        mieszkanie 68m2 i w największe mrozy było ciepło. Cały budynek budowany był z
        myślą o elektrycznym ogrzewaniu, więc jest b. dobrze ocieplony. Gdybym miał dom
        to raczej nie zdecydowałbym się na elektryczne ogrzewanie, ale w mieszkaniach
        jest to całkiem ekonomiczne. Sąsiad założył ogrzewanie gazowe i płacimy
        podobnie w zimie, ale on już membranę wymieniał i pompę cyrkulacyjną bo mu
        klekotała. Ja natomiast już cztery sezony grzałem i nie zaglądałem do pieców
        ani razu. Pozdrawiam
        • Gość: rem do lolek Re: ciepełko!!!-HELP IP: 217.97.163.* 29.08.03, 11:54
          Gość portalu: lolek napisał(a):

> Witaj. Mam cztery piece akumulacyjne Technotherm: 1x 2550W, 2x 1700W i 1x
          750W,
          >
          > mieszkanie 68m2 i w największe mrozy było ciepło. Cały budynek budowany był z
          > myślą o elektrycznym ogrzewaniu, więc jest b. dobrze ocieplony. Gdybym miał
          dom
          >
          > to raczej nie zdecydowałbym się na elektryczne ogrzewanie, ale w mieszkaniach
          > jest to całkiem ekonomiczne. Sąsiad założył ogrzewanie gazowe i płacimy
          > podobnie w zimie, ale on już membranę wymieniał i pompę cyrkulacyjną bo mu
          > klekotała. Ja natomiast już cztery sezony grzałem i nie zaglądałem do pieców
          > ani razu. Pozdrawiam

Dzieki za informację. Mam jeszcze pytanko, czy masz piece z dynamicznym
          rozładowaniem? A jeśli to jak z tym szumem wentylatorów? Ucieszyles mnie tym
          cieplem w zimie, bo ogolnie to jestem zmarzluchem. Pozdrawiam
        • Gość: Nina Re: ciepełko!!!-HELP-Lolek!!! IP: *.toya.net.pl / 10.0.227.* 02.09.03, 20:42
          Witaj.Na jaka powierzchnie starcza ten najmocniejszy piec?Ja mam 56m, ale to
          stara kamienica, nie ocieplona i place okropne rachunki za prad mimo, ze w
          domu jest zimno.Teraz grzeje listwami i konwektorem i rozpaczliwie poszukuje
          lepszego rozwiazania.
          Daj znac:)
          Pozdrawiam.
    • Gość: zielona Re: ciepełko!!!-HELP IP: 217.97.163.* 01.09.03, 14:20
      Mam podobny problem. mieszkanie jest małe, poprzednie pół zimy spedziliśmy
      ogrzewając nasze 30 m2 olejakiem (koszmar) i "farelką", oraz junkersem w
      łazience. Tez szukam pieca akumulacyjnego. W jednym punkcie tez mi polecano
      piece TECHNOTERMY, ponoć 4 kW byłoby dobrze, ale wiem od poprzedniego
      własciciela, że jest doprowadzona druga taryfa bez tzw siły. Cała instalacja
      jest nowa a pan w sklepie cos wspominał o sile, czy to musi byc????
      Chyba pytanie do zorientowanego elektryka
      Proszę.....
      • Gość: Ali Re: ciepełko!!!-HELP IP: *.rzesa.rzeszow.pl 02.09.03, 09:16
        Nie musi być siła. Piece akumulacyjne pracują także na jedne fazie. Ale musi
        być odpowiedni przydział mocy z zakładu energetycznego. Należy sprawdzić w
        umowie, jeżeli nie ma sprawdzić możliwość zwiększenia mocy. Elektryk powinien
        także sprawdzić czy instalacja jest przystosowana do tego obciążenia.
        • Gość: zielona Re: ciepełko!!!-HELP IP: 217.97.163.* 02.09.03, 16:48
          Dzieki Ali, jutro ide do elektrowni, popytac co ja mam. Pozdrawiam
    • Gość: zielona Re: ciepełko!!!-HELP IP: 195.205.44.* 09.09.03, 09:12
      Byłam w elektrowni, powiedzieli mi, że nie ma przydziałow większej mocy- to
      tylko moze byc przerobiona instalacja na siłe ( koszmarne koszty), ale ze moge
      sobie wymienic (coś)-korki?? z 16 na 25 A. Ma to zadziałac na piec 4 kW.Mam
      nadzieję , ze w czasie grzania pieca bede mogła jeszcze miec zapalone swiatło i
      zagotowac sobie wode na herbate. Co Wy na to???
      • Gość: Ali Re: ciepełko!!!-HELP IP: *.rzesa.rzeszow.pl 10.09.03, 12:41
        Wymiana bezpieczników z 16 na 25A na pewno pomoże. I wystarczy to na zasilenie
        pieca 4 kW i coś tam jeszcze. Natomiast na jednoczesną pracę z czajnikiem to
        trochę nie bardzo. Piec to jakieś 18A i czajnik 10A to razem 28A. Chociaż kto
        wie, bezpieczniki mają pewną bezwładność na niewielkie przeciążenia, a czajnik
        pracuje na ogół krótko. Myślę że powinno to pracować a ewentualne sporadzyczne
        wyłączenie bezpiecznika przypomni o przeciążeniu instalacji. Jest też taka
        rzecz, że niektóre piece mają możliwość zmniejszenia mocy do stosowania w
        okresie przejściowym. No i niestety z pralką automatyczną jednocześnie nie
        będzie to pracowało, pralka ma za dużą moc.
    • Gość: zmarzlak Re: ciepełko!!!-HELP IP: 195.205.44.* 09.09.03, 12:30
      Tezmnie interesuja wszelkie ciepełka
      • Gość: ania Re: ciepełko!!!-HELP IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.09.03, 11:15
        a mnie najbardziej ciepły sweterek z owczej wełny :-))))))))
        • Gość: ktos Re: ciepełko!!!-HELP IP: 195.205.44.* 12.09.03, 15:10
          Gość portalu: ania napisał(a):

> a mnie najbardziej ciepły sweterek z owczej wełny :-))))))))
          To przydałyby sie i skarpatki. A tak na powaznie to czy ktoś coś uzytkuje te
          nowe piece?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka