Dodaj do ulubionych

szafy wnękowe

13.08.03, 12:42
Czy wykonana we włanym zakresie zabudowa wnęki szafą (garderobą) oraz tak
samo własnoręcznie wykonana zabudowa aneksu kuchennego (blat + półki powyżej)
podlegają odliczeniu od podatku?
I przy okazji - czy US jest w stanie sprawdzić dokładnie datę zameldowania
(czyli w tym przypadku nabycia tytułu prawnego do lokalu)? Rozliczenie
podatków składa się przecież w tym US, w gestii którego znajdowało się
31.XII, i chyb nie trzeba podać daty zameldowania? Jest to dla mnie dość
ważne, ponieważ chciałbym już w tym tygodniu rozpocząć malowanie a nie
zdążyłem jeszcze się wymeldować z poprzedniego miejsca (musze w tym celu
chyba wziąć urlop) no i nie mogę przez to zameldować się w nowym...
Obserwuj wątek
    • kathy38 Re: szafy wnękowe 13.08.03, 13:30
      yashoo napisał:

> Czy wykonana we włanym zakresie zabudowa wnęki szafą (garderobą) oraz tak
      > samo własnoręcznie wykonana zabudowa aneksu kuchennego (blat + półki powyżej)
      > podlegają odliczeniu od podatku?
      > I przy okazji - czy US jest w stanie sprawdzić dokładnie datę zameldowania
      > (czyli w tym przypadku nabycia tytułu prawnego do lokalu)? Rozliczenie
      > podatków składa się przecież w tym US, w gestii którego znajdowało się
      > 31.XII, i chyb nie trzeba podać daty zameldowania? Jest to dla mnie dość
      > ważne, ponieważ chciałbym już w tym tygodniu rozpocząć malowanie a nie
      > zdążyłem jeszcze się wymeldować z poprzedniego miejsca (musze w tym celu
      > chyba wziąć urlop) no i nie mogę przez to zameldować się w nowym...

Data nabycia praw do lokalu to data podpisania umowy notarialnej. Zameldowanie
      na to nie wpływa. Możesz remontować swoje mieszkanie będąc zameldowanym gdzie
      indziej.
    • Gość: wodnik Re: szafy wnękowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.08.03, 15:32
      yashoo napisał:

> Czy wykonana we włanym zakresie zabudowa wnęki szafą (garderobą) oraz tak
      > samo własnoręcznie wykonana zabudowa aneksu kuchennego (blat + półki powyżej)
      > podlegają odliczeniu od podatku?
      > I przy okazji - czy US jest w stanie sprawdzić dokładnie datę zameldowania
      > (czyli w tym przypadku nabycia tytułu prawnego do lokalu)? Rozliczenie
      > podatków składa się przecież w tym US, w gestii którego znajdowało się
      > 31.XII, i chyb nie trzeba podać daty zameldowania? Jest to dla mnie dość
      > ważne, ponieważ chciałbym już w tym tygodniu rozpocząć malowanie a nie
      > zdążyłem jeszcze się wymeldować z poprzedniego miejsca (musze w tym celu
      > chyba wziąć urlop) no i nie mogę przez to zameldować się w nowym...

Zaczne odpowiadac od tyłu Aby móc odliczyc koszty związane na remont
      mieszkania nie trzeba byc w mieszkaniu zameldownym, wystarczy akt własności
      mieszkania (moze to byc akt notarialny, umowa wynajecia lub wynajmu, uzyczenia )
      natomiast co do kwesti własnego wykonania to warunkiem skorzystania z ulgi
      (warunkiem koniecznym) i odliczenia kosztów od podatku jest posiadania
      odpowiednich dokumentów (faktur zakupu, faktur za wykonanie), jeslitaki remont
      został wykonany wlasnymi siłami wtedy od podatku możemy odliczyc tylko koszty
      zakupu ( szafy, czy blatu kuchennego ) nie mamy prawa odliczyc kosztów na zakup
      narzedzi (pilki, mlotka itp.)

pozdrawiam
      • Gość: agami Re: szafy wnękowe IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 14.08.03, 09:31
        Gość portalu: wodnik napisał(a):

(...) jeslitaki remont został wykonany wlasnymi siłami wtedy od podatku możemy
        odliczyc tylko koszty zakupu ( szafy, czy blatu kuchennego ) nie mamy prawa
        odliczyc kosztów na zakup narzedzi (pilki, mlotka itp.)

No właśnie ja mam pytanie co można odliczyć: szafę czy materiały na szafę? Czy
        mogę wrzucić w koszty fakturę na "gwoździe sztuk 6, płyta meblowa szuk
        2 ...itd"? Czy też na fakturze musi stać bykiem "szafa wnękowa montowana na
        stałe"? Jeżeli prawo dopuszcza tylko tę drugą opcję, to niestety szafy
        zrobionej samodzielnie nie można sobie odliczyć.
        • yashoo Re: szafy wnękowe 14.08.03, 14:06
          Gość portalu: agami napisał(a):

(...) co można odliczyć: szafę czy materiały na szafę? Czy mogę wrzucić w
          koszty fakturę na "gwoździe sztuk 6, płyta meblowa szuk 2 ...itd"? Czy też na
          fakturze musi stać bykiem "szafa wnękowa montowana na stałe"? Jeżeli prawo
          dopuszcza tylko tę drugą opcję, to niestety szafy zrobionej samodzielnie nie
          można sobie odliczyć.

Hmm. To znowu zbaraniałem.
          Ja przewiduje zakup elementów (ścianek, półek) z płyty przycinanej wg życzenia
          w Castoramie, kątowników, wkrętów i rolety (na wymiar) jako zamykanego frontu
          tej szafy. Szafę skonstruuję sam wg własnego projektu - i będzie stałą zabudową
          wnęki.
          Czyli odliczać czy nie?
          Czy urzędnik US będzie mógł zarządzić wizję lokalną żeby sprawdzić, czy
          materiały faktycznie były wykorzystane zgodnie z oświadczeniem?

• Gość: kati Re: szafy wnękowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.08.03, 16:11
        Wnętrze szafy robiłam we własnym zakresie, jedynie drzwi przesuwne zamówiłam w
        firmie. Jeżeli mam więc faktury VAT na materiały do wykonania tej szafy tzn. na
        zakupione płyty, usługę oklejenia brzegów, prowadnice do szuflad, kołki itp. to
        czy to też można odliczyć to od podatku?

> natomiast co do kwesti własnego wykonania to warunkiem skorzystania z ulgi
        > (warunkiem koniecznym) i odliczenia kosztów od podatku jest posiadania
        > odpowiednich dokumentów (faktur zakupu, faktur za wykonanie), jesli taki
        remont
        > został wykonany wlasnymi siłami wtedy od podatku możemy odliczyc tylko koszty
        > zakupu ( szafy, czy blatu kuchennego ) nie mamy prawa odliczyc kosztów na
        zakup
        >
        > narzedzi (pilki, mlotka itp.)
        >
        > pozdrawiam
    • yashoo Re: szafy wnękowe 14.08.03, 06:54
      Dzieki!
      To jest mieszkanie czynszowe - a umowe najmu mam podpisaną od 1 sierpnia -
      czyli rozumiem, że już spokojnie mogę zbierać faktury.
      No i brać sie za remont ;-)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka