19.01.08, 18:29
Witajcie,

buduje dom i jestem na etapie kominka. Szef budowy powiedział mi,że do kominka
nie jest potrzebna rura doprowadzająca powietrze, mam tylko komin. Czy tak
może być? Zdaje mi się że kominek musi dostawać powietrze z zewnątrz?

Pozdrawiam
Paweł
Obserwuj wątek
    • Gość: Kędziorek Re: Kominek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.01.08, 19:41
      Ja mam, ale czy jest konieczna- nie wiem.
      Zawsze możesz sobie uchylić okno. Chociaż w nocy ...
    • jan-w Re: Kominek 19.01.08, 19:45
      Jeśli chcesz mieć szybko dużo odpowiedzi, zamiast zakładać dwudziesty wątek na
      ten sam temat, przejrzyj forum. Wpisz w wyszukiwarkę słowo kominek, potem zmień
      rok i jeszcze raz.
      A co do meritum, oczywiście że musi być wlot powietrza, skoro następuje usuwanie
      dużej jego ilości. W przeciwnym razie, aby wyrównać ciśnienie na zewnątrz z
      mniejszym w pomieszczeniu, dym będzie się cofał z komina do pokoju. Propozycja
      otwieranie okna jest nieprzemyślana. W zimie?
    • janq43 Re: Kominek 20.01.08, 09:12
      Zasilanie musi byc!
      Wszyscy popełniaja błąd,wiedza ze bedą mieli kominek i buduja kominy
      standardowo.
      Kominek powinien być podstawa komina,wówczas wszystko jest OK.
    • nemo.s Re: Kominek 20.01.08, 15:46
      oczywiście, że NIE MUSI być rura doprowadzająca powietrze z zewnątrz.
      Spalanie w kominku (jak i gdziekolwiek indziej) zużywa tlen. On skąd się wziąć
      musi. W dodatku powstaje ciąg kominowy który wyciągnie (spaliny a przy okazji
      trochę i "zwykłego" powietrza. Czyli żeby się paliło musisz zapewnić dopływ
      powietrza. Stały. a jak to zrobisz - Twoja sprawa. Jeśli masz sprawną wentylację
      grawitacyjną - wciągnie przez nawiewniki, nieszczelne okna czy co insze. Jak nie
      masz - nie będzie się palić bo nie będzie ciągu.
      ALE PAMIĘTAJ! jesli nie doprowadzisz powietrza z zewnątrz - zuzyte zostanie to z
      pomieszczenia - ogrzane pieczołowicie (m.in. przez kominek) do tych komfortowych
      21st. a zaciągnie z zewnątrz o temp -5. które to będziesz ogrzewać. NP kominkiem
      :) i tak w koło macieju. A powietrza sie zużywa METRY sześcienne.
      Konkluzja: nie trzeba powietrza z zewnątrz, ale LEPIEJ aby tak było.
    • karol3000 Re: Kominek 20.01.08, 16:38
      Witam,
      dopływ powietrza z zewnątrz jest konieczny. Sam także mam kominek. Na początku
      nie miałem dopływu powietrza zewnątrz i w kominku sie więcej dymiło niż paliło.
      Po przeprowadzeniu małego remontu i doprowadzeniu dodatkowego dopływu powietrza
      z zewnątrz kominek działa poprawnie. Cyrkulacja powietrza musi być dla kominka.
      Podobno przez to mniej sadzy osadza się w kominie i jest lepszy ciąg w kominie.
      Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka