dar9997 22.01.08, 19:23 Na jakim gruncie mozna budować na płycie fundamentowej? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
grupa_psb Re: zbudowanie budynku na płycie fundamentowej. 29.01.08, 22:05 W Polsce fundamenty płytowe stosuje się najczęściej w przypadku niekorzystnych warunków gruntowych - np. grunt jest słaby i jego osiadanie mogłoby spowodować uszkodzenie konstrukcji budynku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: andrzej do grupy_psb IP: *.chello.pl 29.01.08, 22:47 Jesteście pewni, że jest to odpowiedź na zadane pytanie ? Odpowiedz Link Zgłoś
dar9997 Re: do grupy_psb 29.01.08, 23:32 Mam grunt mało nośny proponuje mi geolog fundamenty na palach ale to podobno duży koszt,więc zastanawiam się zbudowanie małego budynku na płycie ale nie wiem czy nadaje się takie rązwiązanie na każdy grunt.I wogóle jaki jest koszt takiego fundamentu?Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
bastekss do andrzeja 31.01.08, 08:07 prawidłowa płyta fundamentowa to przecież "zbrojony strop" na poziomie zero, to dlaczego twierdzisz że nie jest to odpowiedź na pytanie jak najbardziej płyta fundamentowa niż pale Odpowiedz Link Zgłoś
ajlajna Re: do andrzeja 23.03.14, 20:41 Ja w kwestii płyty fundamentowej polecam przeczytać ten wpis: www.mgprojekt.com.pl/blog/plyta-fundamentowa/#axzz2wSOBGgmL. Płytę można wykonać zarówno w przypadku gruntów o bardzo dobrej, jak i słabej nośności oraz przy gruntach niejednorodnych. Nadaje się ona pod każdy rodzaj budynku murowanego. Prace ziemne prowadzone w ramach jej wykonania, nie wymagają głębokich wykopów. Dopiero po wykonaniu badań geotechnicznych, można stwierdzić, czy jest możliwość zastosowania płyty fundamentowej. W takich badaniach określa się - między innymi - poziom warstwy nośnej gruntu i poziom wód gruntowych. Odpowiedz Link Zgłoś