Dodaj do ulubionych

Dyskusje na temat projektów domów - nowy wątek

• Gość: asuzi diuna - ktoś wybudował? IP: *.adsl.inetia.pl 09.02.09, 20:21
      chciałabym na żywo obejżeć dom - diuna II
      www.domus.wroc.pl/projekt1.html?id=92
    • zizet12 M39A miły dzień muratora 24.02.09, 12:51
      witam,
      Kupiliśmy z mężem projekt muratora M39a Miły dzień
      projekty.muratordom.pl/projekt?grupa=1&IdProjektu=1256&IdKolekcji=&powierzchnia_od=&powierzchnia_do=&kondygnacja=&nazwa=mi%C5%82y+dzie%C5%84&symbol=&x=0&y=0&nr=1
      Jeśli ktoś budował ten dom bardzo proszę o kontakt na priv lub informacje nt
      realizacji tej inwestycji
      Dziękuję i pozdrawiam
    • kamila822 Re: Dyskusje na temat projektów domów - nowy wąte 26.02.09, 08:44
      Witam,
      szukam osób które budują dom z projektu Adam Archetonu. Jeżeli są takie osoby chętnie dowiedziałabym się co o nim sądzą.
      Mam dość wąską działkę i ten projekt nawet mi odpowiada......
      Zapraszam do dyskusji.
    • Gość: chris.p Re: Dyskusje na temat projektów domów - nowy wąte IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.03.09, 20:20
      Co sądzicie o tym projekcie?

www.z500.pl/projekt/z99.html
      Wszelkie opinie mile widziane.
    • aldona79 ***** Mg Projekt:Zacisze II/III **** 24.03.09, 21:04
      Witam serdecznie.
      Poszukuję kogoś kto budował lub buduje domek ZACISZE III,ewentualnie
      ZACISZE II z MG POJEKT.
      Zdecydowaliśmy się z mężem na budowę tego domu i mam kilka pytań
      odnośnie jego.A może jest możliwość obejrzenia w rzeczywistości lub
      wysłania fotek.
      Mieszkamy w województwie lubelskim.
      Dziękuję i pozdrawiam.

www.mgprojekt.com.pl/domki/zacisze3/index.php
      • Gość: julcia201 Re: ***** Mg Projekt:Zacisze II/III **** IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.07.10, 18:56
        Witam.
        czy udało sie pani zobaczyć Zacisze w rzeczywistości? ja narazie
        jestem na etapie fundamentów ale mam pomysły na przeróbki.
        • Gość: Tomek Re: ***** Mg Projekt:Zacisze II/III **** IP: *.zeork.com.pl 13.07.11, 10:48
          Mam zamiar przystąpić do budowy Zacisza. Też chciałbym zobaczyć go w realu, jeśli to możliwe.
    • bebylili brzoza-106,4m2 ????? czy ktoś buduje ten projekt!? 14.04.09, 20:43
      prosze o informacje a moze ktos z małopolski buduje ten domek?
    • wally_1 Re: Dyskusje na temat projektów domów - nowy wąte 05.05.09, 19:55
      witam

co sądzicie o domku z takiego projektu:
      projekty.dom.pl/bd_julianow.htm
      szukamy domu na 3-4 osobową rodzinkę. na dole część dla "wszystkich", góra prywatna. garaż byłby 2-stanowiskowy, na górze nad garażem byłby powiększony nieco pokój (nr 17) i taras. chciałbym również piwnicę, ale na jakieś 30-35m2. dodałbym jeszcze w tym projekcie przejście pod schodami do garażu.
      może jakieś uwagi co do rozkładu pomieszczeń?

za wszelkie rady będę wdzięczny :))

Pozdrawiam
      Marcin
    • stephka Neapol (DCP193) - bardzo prosze o opinie 18.05.09, 10:56
      Witam
      i bardzo prosze o opinie na temat projektu z firmy lipinscy:

Neapol (DCP193) - www.lipinscy.pl/project.xml?
      id=92709&offset=41&backcmd=New

Mam do dyspozycji działkę o powierzchni ok 25 arów. Szeroka ok 35
      długa na 70.
      fajny wjazd od północy od południa bezposrednio przy działce las.
      od wschodu i zachodu beda sąsiedzi.
      ogólnie zależy mi na budownictwie energooszczędnym.
      Zastanawi mnie wiele kwestii i poszukuje podpowiedzi i mam andzieje
      je znaleśc miedzy innymi na tym forum:
      - czy na tak duzej działce nie lepiej zbudować dom parterowy? (tu
      mam duzo argumentów za i przeciw)

zależy mi na kuchni z mała spizarnią,
      na otwartej przestrzeni - w zamknietych klitkach sie namieszkałam...

w projekcie lipinskich podoba mis ie to że kuchnia jest otwarta ale
      nie widoczna z salonu.... i że jadalnia moze być codzinna jadalnią i
      jadalnią na rodzinne swiateczne spotkania...
      podoba mi sie wyjsćie z jadalni i salonu na taras.
      podoba mis ie przejscie z garazu przez wiatrołap do domu.
      wyjsćie z pomieszczenia gospodarczego na dwór - moge rozwiesić
      pranie lub zchoawać meble ogrodowe...
      na pietrze jest duza łazienka i garderoba dodatkowa....
      to chciałbym w swoim domu marzeń mieć...

Bardzo Bardzo prosze o opinię...
      a tu parterowy domek: www.wuwo.home.pl/project.php?
      cat=2&project=48

• Gość: mimi Re: Neapol (DCP193) - bardzo prosze o opinie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.08.09, 11:23
        Witam, mnie również bardzo się podoba ten projekt. Spełnia moje
        oczekiwania lecz również jak ty niczego więcej nie mogłam sie
        dowiedzieć czy ktoś buduje, czy są jakieś minusy tego projektu itp.
        My planujemy budowę na wiosnę 2010, więc jeszcze trochę mam czasu!!!
        Pozdrawiam
        mimi
        • Gość: Magda Re: Neapol (DCP193) - bardzo prosze o opinie IP: 213.199.195.* 16.09.09, 14:54
          Ja buduję!
          Bardzo projekt mi sie spodobał i mam ustawienie na działce takie, ze
          od północy wjazd, od południa las, od zachodu sąsiad i z drugiej
          strony droga.
          Na razie etap fundamentów i niestety nie mogę powiedzieć czy będę
          cos zmieniać, ale chyba nie. Zależy mi na rozw. energooszczędnych i
          o to chodzi. Dom ma fajny zadaszony taras i wszystkie inne zalety
          wymienione w 1 poście.
          Jak ktoś będzie budował - proszę o opinie.
          • Gość: jwijkw Re: Neapol (DCP193) - bardzo prosze o opinie IP: *.lodz.dialog.net.pl 06.09.11, 15:48
            Witam, jestem zainteresowana budową domku Bob g1, interesują mnie zwłaszcza koszty. Z wypowiedzi jednej z osób, która jest już w trakcie procesu inwestycyjnego wynikało, że przede wszystkim fundament generuje koszty. Prosze o Pańska opinie na ten temat. Jeśli to mozliwe, proszę podac przybliżone koszty budowy, ewentualne zmiany jakie wprowadzono i, jeśli budynek zlokalizowany jest gdzies w okolicach łodzi lub województwie łódzkim, czy mozliwe jest obejrzenie realizacji "na żywo"???
            Serdecznie pozdrawiam, Joanna
    • Gość: RENI Prośba o ocenę projektu IP: *.chello.pl 29.05.09, 23:43
      projekty.dom.pl/kr_klasyka.htm?gclid=CLKwybe-4poCFUF_3godDz2sAw
      Witam mam prośbę o ocenę projektu Klasyka. Planuję doprojektować w nim piwnicę,
      schody przenieść w miejsce kotłowni.
      Prosze o sugestie
    • Gość: KasiaKas 032 AVIS z Dom Piękny i Prosty - dobry wybór? IP: *.adsl.inetia.pl 01.06.09, 09:03
      Witam
      Co myslicie na temat domku 032 AVIS z WM Pracowni Projektowania Miasta?

www.projekty.wm.com.pl/projekty-domow/projekty/projekt-domu-032-avis
      Będę wdzięczna za wszelkie opinie i uwagi :) Bardzo nam się z mężem podoba, ale wybór domu to decyzja na lata, więc nie chcemy podejmować pochopnie:) A może ktoś buduje albo zamierza?????
      Pozdrawiam serdecznie
      • pandzik Re: 032 AVIS z Dom Piękny i Prosty - dobry wybór? 16.06.09, 22:48
        Nic specjalnego, budka jakich wiele.

Do tego skopane poddasze. Nie podano na rzucie linii 1.90m. Na pewno przebiega
        co najmniej 50cm od linii ścian na rzucie pietra.

Zaprojektowano na pietrze łazienkę pod belką koszową, połowa z jej powierzchni
        wylatuje. A kibel w tym miejscu gdzie jest to już skandal i kpina w żywe oczy.

To samo się tyczy wszystkich szaf i garderób na ubranie - pod skosami, na moj
        gust w całości - nic nie włożysz do tych szaf.

Chcesz projekt pod siebie... musisz zaplacic troche wiecej niz 2 tys. :)
    • Gość: jasmin Bieszków 6252 KB Projekt dom na pochyłą działkę IP: 212.244.73.* 26.06.09, 13:24
      Macie może doświadczenie z domami z KB a może nawet z projektem Bieszków albo
      Olesinów?
      Na obrazkach poglądowym mało widać, nie widać komina, nie wiem np. jakie są
      schody, jaki tynk , czy projekty są dokładne.
      Dla porównania firma Z5000 do swoich prezentacji dołącza rysunki szczegółwe z
      wymiarami.
      Pzdr J
      • Gość: Marek Re: Bieszków 6252 KB Projekt dom na pochyłą dział IP: 109.243.44.* 25.11.10, 02:18
        "Na pochyłe drzewo i Salomon nie naleje" :)

Przepraszam nie mogłem sie powstrzymać, trzeba się czasem pośmiać.
    • Gość: kamil 2 projekty i dylemat IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.06.09, 15:14
      Witam,

przejrzałem już wiele projektów i raczej zdecyduje się na któryś z tych 2 domów:

-
      Projekt
      domu WILGA

-
      Projekt
      domu Szyper M

Jaki projekt będzie lepszy pod względem wyglądu i funkcjonalności?
      • pandzik Re: 2 projekty i dylemat 09.07.09, 12:51
        @kamil prostsza bryła bedzie lepsza, czyli gk-58 jesli podoba ci sie taki
        wiejski styl.
        Jesli budujesz w miescie zrezygnowalbym z tego zadaszenie i drewnianych slupkow,
        podnioslbym dom o jeden, dwa pustaki, zrezygnowalbym z okapów dachu, zmienilbym
        ksztalt okien i charakter elewacji. Jesli budujesz w miescie.

• wonsu_w Re: 2 projekty i dylemat 16.07.09, 08:55
        Szyper M nadaje się tylko na działkę z wjazdem od strony południowej, ma skomplikowany bryłę i jeszcze bardziej skomplikowane zadaszenie -> będzie dużo droższy.

Oba projekty nie maja garażu i jakiegkolowiek pomieszczanie gospodarczego co MOCNO obniża ich funkcjonalnosć. Dobrze że GL-58 ma pralnie. Brak spiżarki, czy pomieszczenia na kotłownie lub gdzie można zostawić kosiarkę albo rower. Powoduje to ze budujesz "mieszkanie w bloku" ale własnej działce... wiec odradzam oba.

----------------------------------------
        link2u.pl/user/wojciech-wons
        • ola07 Jaworzynka Nowa 23.07.09, 14:05
          www.dom-projekt.pl/projekt-domu-226.html
          Może ktos budował ten domek,będę wdzięczna za informacje,jaki jest
          faktyczny kosz budowy stan surowy zamknięty(cegła ,bądż z bali),nie
          chce sie sugerować kosztorysem ze strony projektów,bo wydajhe mi się
          że jest lekko zawyżony i jak długo się stawia taki domek.
    • Gość: Kamil Re: Dyskusje na temat projektów domów - nowy wątek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.07.09, 13:27
      Hej,

spodobał mi się taki projekt: Projekt domu OLIWIA

ma dwie łazienki, dość duży salon oraz raczej niezły układ pomieszczeń. Co o nim myślicie? Docelowo ma być dla 4 osób.
      • pandzik Re: Dyskusje na temat projektów domów - nowy wąte 01.08.09, 22:26
        Słaby jest ten projekt.
        Idiotyczna kuchnia, poprzedzielana wejściami.
        Drzwi z kotłowni otwierane do wewnątrz.
        Ciasna łazienka na parterze, brak przejścia pomiedzy wc a umywalką...
        Ciasny salon, nawet na grafice kanapa nie miesci sie w obrysie scian.

Na piętrze masa zmarnowanej powierzchni. Wysokość poniżej 1.90cm występuje na
        połowie szerokości pokojów. To jest dobre na tanie pokoje gościnne w Zakopcu.
        • pandzik Re: Dyskusje na temat projektów domów - nowy wąte 01.08.09, 22:26
          Odp dot. pyt. @kamila
    • 2tosia Re: Dyskusje na temat projektów domów - nowy wąte 31.07.09, 17:13
      Czy ktos buduje dom Absynt z "domowe klimaty"
    • sparkle_breeze Re: Dyskusje na temat projektów domów - nowy wąte 15.08.09, 03:31
      No w tym przypadku jest jednak warte uwagi to, że emisja CO2 w porównaniu z
      innymi rodzajami pomp jest wręcz znikoma... Faktycznie godne uwagi, sama się
      powoli zbieram do wybudowania domku i też się nad tym zastanawiam... Ciekawe jak
      to się sprawuje?
    • Gość: Wintertale Cyprys z Horyzontu IP: *.chello.pl 05.10.09, 18:39
      Witam,

zaintrygowała mnie ta chałupka. Czy są na forum osoby, mające jakieś doświadczenia z tym domem? Jak się w nim w praktyce mieszka, jakie koszty budowy, a jakie utrzymania (ogrzewanie...), jak ustwiliście dom względem stron świata (mam działkę narożną z drogą od pd. i zach., myślę o wejściu od zachodu z garażem od północy), czy coś byście dzisiaj zmienili w projekcie?

Chętnie poznam też opinie osób mających doświadczenie z budową (i zamieszkiwaniem ;) własnego domu, także wg innego projektu.

linki do projektu:

www.domnahoryzoncie.pl/pl/index.php?s=25&a=254&sid=5
      pprojekt.pl/projekt20-cyprys,opis.html
      Z góry dzięki za wszelkie uwagi!

Wintertale

• a.g.u.l.a.3.7 Z56 - ktoś buduje? 19.10.09, 01:06
      Witam wszystkich! Chciałabym zapytać czy ktoś buduje projekt Z56 [
      www.z500.pl/projekt/z56.html ] z Z500? A może już ktoś wybudował?
      Podzielcie się przemyśleniami i doświadczeniami.
      Z góry dziękuję :-)
      • Gość: pandzik Re: Z56 - ktoś buduje? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.10.09, 15:07
        Daj sobie spokój z tym domem. Po co tak oszpecic sobie salon?
        To wyciecie na taras zniszczylo caly uklad salonu. Wystarczy zobaczyc jak
        ustawiona jest gustownie kanapa...

I to dziarskie podniesienie narożnika dachu... :-D Wies tanczy i spiewa. Pomysl
        sobie, ze bedziesz to ogladac przez ładnych pare lat.

Poddasze. linia wys 1.90 - jak widac nawet polowa pomieszczen nie ma wys. >
        190cm.
        Nie pchajmy sie w takie projekty. Szkoda kasy na taką ciasnotę i
        "nieustawnośc", o mikroklimacie na takim poddaszu nie wspomnę.
        • Gość: Witek31 Re: Z56 - ktoś buduje? IP: *.scania.pl 22.09.10, 16:44
          Widzę, że wreszcie ktoś to ujął zdrowym rozsądkiem, bo każdy do tej pory się bał przyznać, że salon w tym projekcie to po prostu nieporozumienie :) Nie to, żeby mi się nie podobał ten projekt, owszem, podoba mi się i przez poł roku byl moim faworytem. Ale jak zobaczyłem jak to wygląda w rzeczywistości, to dałem sobie spokój. Pomijając już salon, który naprawdę jest kiepski, mimo że wcięcie na taras z zewnątrz dodaje projektowi uroku. Spójrzmy na poddasze... Te pokoje tam są naprawdę małe, bo skosy są niziutko. Wiadomo, każdy inwestor teraz pierwsze co robi, to podnosi ścianę kolankową, choćby nawet miała 150cm ;) Ale podniesienie tutaj ścianki o pustak wiele nie poprawi, a o 2 pustaki mocno zeszpeci bryłę i wyciągnięcie krokwi i rozciągnięcie dachu nie wiele pomoże, bo kąt nachylania dachu jest mały. Podniesienie ścianki o pustak poniesie również charakterystyczną falę, oraz okna umieszczone nad nią tak, że będziemy oglądać w tym pokoju jedynie gwiazdy :) Tak czy inaczej projekt ładny, ale niestety nie jest prawdą, że funkcjonalny. Pamiętajmy, ze w salonie będziemy spędzać najwięcej swojego czasu.
    • Gość: marlenka Re: Dyskusje na temat projektów domów - nowy wąte IP: *.telgam.pl 10.11.09, 09:38
      Ktoś buduje może wb-3496
    • disaperid Re: Dyskusje na temat projektów domów - nowy wąte 22.11.09, 22:02
      Co myślicie o takim wstępnym projekcie?
      www.twojefoto.net76.net/tapety/ok/domek.jpg
      Proszę o uwagi, wskazówki
      • pandzik ? 24.11.09, 08:24
        to chyba jakiś żart
    • dag-nes Jak budować dla niepełnosprawnego dziecka? 09.12.09, 23:11
      Witam,
      Jestem tu nowa na tym forum. Po pierwsze poszukuję dobrego architekta
      z okolic Tychów. Po drugie: czy ktoś wybudował dom, w którym
      zamieszkuje osoba niepełnosprawna na wózku? Na co mam zwrócić
      szczególną uwagę? Planuję wybudować parterówkę z możliwością adaptacji
      poddasza (gdyby kiedyś trzeba było), ok 100-120 m^2 na działce ok
      600m^2. Może ktoś może polecić mi dobry (gotowy) projekt.
    • Gość: Marta Re: Dyskusje na temat projektów domów - nowy wąte IP: 195.47.201.* 18.12.09, 11:27
      Witam, proszę o opinie o projekcie Krokus-2 z pracowni Archeton.

Poniżej link:

projektydomow.gazetadom.pl/an_krokus-2.htm
    • renata-c Re: Dyskusje na temat projektów domów - nowy wąte 17.01.10, 17:35
      Co sądzicie o tym projekcie? www.tooba.pl/projekt-domu-LK-617/a,s_pd,idp,10297,mirrorView,1.html?
      tyle, że na górze 3 sypialnie od strony ogrodu.Pozdrawiam
    • slowtrain Re: Z108 - prośba o opinię 29.01.10, 19:09
      Jest tu na forum dużo ludzi z doświadczeniem. Chciałbym się Was zapytać o opinie
      dot. projektu domu do jakiego z żoną się przymierzamy.
      Linka do projektu:
      www.z500.pl/projekt/z108.html
      Może macie jakieś przemyślenia co do tego projektu, co jest w nim dobre, a co
      wymagałoby przeprojektowania? Dopuszczamy do siebie myśl zamówienia projektu u
      architekta wzorowanego na tym projekcie (bryła, rozmieszczenie pomieszczeń).

A może Ci, którzy wybudowali lub budują domy z dachem dwuspadowym o podobnej
      powierzchni lub tacy, którzy wiedzą i potrafią doradzić, są w stanie oszacować
      (podkreślam: oszacować) koszty budowy takiego domu na poszczególnych etapach -
      SSO/SSZ/SD/Klucz.
      Technologia (planowana):
      . zamierzamy budować z bet. kom 36 (lub 42) + styropian 15 (12) + krycie blachą;
      . okna plastikowe;
      . ogrzewanie gazowe;
      . inst. wod-co - plastik;
      . kominek;
      . podłogi - drewniane (dechy, albo tzw. parkiet przemysłowy)
      . glazura, terakota, gresy - średni std. cenowy (+/- 100 zł/m2);
      . armatura, biały montaż - średnia półka; poszczególne elementy raczej nie
      droższe niż 1 kzł;
      . taras drewniany.

Z chęcią byśmy zmierzyli naszą wizję kosztów budowy (chcielibyśmy się zamknąć w
      300-350 tys.; da się?) z oceną ludzi doświadczonych.
      Jakie więc koszty może pochłonąć ta budowa? Czy takie elewacje (mieszane - tynk
      + drewno) znacznie podrażają koszt jej wykonania w stosunku do standardowego
      tynku tynkowania na styropianie?
      Działka już jest (nawet ogrodzona). Ale media jeszcze w drodze (przy działce,
      nie na niej, więc to jeszcze do załatwienia i opłacenia).

Będę wdzięczny za wszystkie głosy.
      • Gość: pandzik Re: Z108 - prośba o opinię IP: *.chello.pl 16.02.10, 12:41
        @Slowtrain.

Nikt Ci nie poda czy zaplacisz 300 czy 350 tys bo obie te kwoty są mozliwe do
        uzyskania. Zakładasz drogie materiały (w kosztorysie na stronie na pewno nie
        ujeto glazury za 100zl i 1000zł za baterie.)

nie piszesz gdzie sie masz zamiar budować a to wbrew pozorom ważny czynnik.

Zrób (kup) projekt, kosztorys inwestorski i bedziesz wiedział na czym stoisz.

Co do projektu nie popieram zagospodarowania poddasza bez ścianki kolankowej.
        Masz tak masę zmarnowanej przestrzeni, którą musisz wykonać, sprzątać i ogrzać a
        na nic ci sie nie przyda. W 1/3 poddasze masz ponizej 190cm, szczegolnie
        łazienka jest tak potraktowana. A co do wanny... brak słów, cała jest pod
        skosem. Jeśli nie masz więcej jak 160cm wzrostu to moze wniej
        wstaniesz
        .... :)
        Pokój nad garażem bez okna pionowego bedzie kominem bardzo nieprzyjemnym w
        użytkowaniu. A już na pewno dzieci beda sie w nimźle czuły.

Na parterze zaś nie podoba mi dłuższa ścianka przy wykuszu, od strony kuchni.
        Wygląda to koszmarnie.
        Nieporozumieniem jest także ścianka działowa pomiędzy sypialnią a pokojem "za
        telewizorem". Nikt tam nie odpocznie gdy w salonie będzie tętniło życie...
    • Gość: moniafil archon dom pod jarząbem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.02.10, 14:07
      Witam serdecznie, chciałbym poznac Wasze opinie na temat nastepującego projektu z biura archon archon.pl/gotowe-projekty-domow/dom-pod-jarzabem-n/m4b55d7f604030,1 Z góry dziękuję i pozdrawiam
    • wojtek23044 co sądzicie o projekcie Sonia z Archetonu 20.02.10, 21:57
      co sądzicie o projekcie Sonia z Archetonu, mam owy projekt i od
      wiosny zaczynam budowę. adaptację już mam bez zmian projektowych.
      mi się podoba.Może ktoś wybudował lub buduje taki fajny domek?
      prosiłbym o kilka fotek na firmawojciech@wp.pl
      • Gość: pandzik Re: co sądzicie o projekcie Sonia z Archetonu IP: *.chello.pl 22.02.10, 10:50
        ja bym Sonii nie budował. :) Styl z lat '70...
        • wojtek23044 Re: co sądzicie o projekcie Sonia z Archetonu 22.02.10, 22:29
          ja już adaptację tej Soni robię, ale dzięki za opinię. ;-)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka