Dodaj do ulubionych

Czy płaci sie za zaadaptowanie poddasza?

02.03.08, 15:45
Mamy zaprojektowany dom parterowy z nieużytkowym poddaszem. Czy w sytuacji, gdzy będziemy chcieli zaadaptowac to poddasze, trzeba będzie dokonać jakis opłat? Architekt twierdzi, że nie.... ale mieliśmy z nim przejścia i nie ufamy do końca.
Obserwuj wątek
    • Gość: nie Re: Czy płaci sie za zaadaptowanie poddasza? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.03.08, 17:37
      zadnych oplat urzedowych nie bedziecie ponosic
    • Gość: ania Re: Czy płaci sie za zaadaptowanie poddasza? IP: *.acn.waw.pl 02.03.08, 18:13
      znalales juz odpowiedz?
      czytales www.dachy.com.pl tam znalazlam wiele porad
    • Gość: alfa36 Re: Czy płaci sie za zaadaptowanie poddasza? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.03.08, 21:54
      Umawialiśmy sie z architektem, ze zaprojektuje dom, w ktorym w razie potrzeby bedzie można zrobic użytkowe poddasze (kiedys tam w dalekiej przyszłości). Projekt powstał i okazało się, że nastawiane są słupy właściwie uniemożliwiające normalne funkcjonowanie na tym poddaszu (prawdopodobnie architekt zapomniał). Tylko, ze zanim my zorientowaliśmy się architekt zaniósł projekt do urzędu i zostało wydane pozwolenie na budowę. Architekt naniósł zmiany a kierownik budowy je zaakceptował. Tylko, ze ja się martwię, że jak rzeczywiście przyjdzie nam kiedys to poddasze zaadaptować, to mogą być problemy, bo w projekcie "góra" widnieje jako strych.
      • Gość: alfa36 Jeszcze coś... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.03.08, 23:47
        poczytałam trochę i mam coraz wieksze wątpliwości... skoro usunięte sa słupy na poddaszu to chyba architekt zmienił również konstrukcje dachu (jestem laikiem ale to chyba tak jest....). W takim razie może na to zgodzić sie kierownik?
        • Gość: cromwell Re: Jeszcze coś... IP: *.48.jawnet.pl 03.03.08, 16:22
          zmiany konstrukcji dachu architekt aneksem wprowadza do projektu
          powinny byc wpisane do dziennika budowy
          zadbaj o papiery
          inaczej beda klopoty z odbiorem budynku

tak na marginesie
          trza bylo z mety zglosic poddasze uzytkowe
          zakonczyc budowe na wykonczonym parterze
          chyba ze szkoda ci kasy na podatek

pzdr.
          • Gość: alfa36 podatek IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.03.08, 10:41
            Ten podatek to duży? Jeszcze coś... jesli ma się uzytkowe poddasze a
            się go nie uzytkuje- nie jest zrobione to należy to zgłosić do
            podatku jako uzytkowe?
            • Gość: cromwell Re: podatek IP: *.57.jawnet.pl 04.03.08, 16:00
              zpytaj w gminie
              podatek zalezy przede wszystkim od widzimisie rajcow

pewnie pomyslisz ze zartuje

na wysokosc podatku od nieruchomosci maja takze wplyw ceny skupu
              zyta w pierwszych trzech kwartalach ubieglego roku;)

w tym roku place 57 gr/m2 na rok

pzdr.
    • Gość: alfa36 Re: Czy płaci sie za zaadaptowanie poddasza? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.03.08, 13:50
      up
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka