Dodaj do ulubionych

Okna PCV - POMOCY !!!

IP: 158.75.197.* 16.09.03, 11:10
Witam !

Jakiś miesiac temu kupiłem nowe mieszkanie. Blok jest wykonany z silikatu
(podpiwniczenie + do wysokości pierwszego piętra) a wyżej z gazobetonu.
Ja sam mieszkam na pierwszym piętrze więc już ściany sa z gazobetonu.
Okna sa plastikowe PCV , K=1.1 (szkła firmy Pinglington (zapewne pomyliłem
nazwę ;)).
Problem w tym iż na samej górze każdego okna jest wycięte kilkanaście
centymetrów
uszczelki (jakieś 10 - 20 cm).
Nie wygląda to na fabryczną wycinkę ...

Sam mieszkałem jeszcze na innym osiedlu , gdzie były wymieniane okna ze
starych na PCV (umowa z jedną firmą , która była wytypowana do wymiany okien)
i tam też ta firma zalożyła takie okna z wyciętą uszczelką ...
oczywiście o tym dowiedziałem się po kilku latach gdy wkurzony wydobywajacym
się z okien zimnem zadzoniłem do wykonawcy ...

Po jakims czasie w poprzednim mieszkaniu wkurzony tym że poprostu wieje z
okien zadzwoniłem do producenta okien i kazałem im przyjechać ...

jakie było moje zdziwienie gdy dowiedziałem się od pracownika tej firmy że ...
to spółdzielnia każe im wycinac kawałek uszczelki aby okna nie było zbyt
szczelne !!! Gościu tłumaczył tym że część ludzi wogóle nie wietrzy
pomieszczeń i spółdzilnia im kazała w ten sposób rozszczelniać okna , bo boją
sie że w takich mieszkaniach pojawi sie grzyb i pleśń i że spółdzilnia będzie
musiała go z własnych funduszy usuwać ..
Gościu założył uszczelki na całej szerokości okna i problem z zimnem minął ..

Obecnie w moim nowym mieszkaniu (też spółdzielcze) jest dokładnie taka sama
sytuacja !!!
Był gościu z firmy kóra montowała te okna i mówił że to musi tak być ...

Paranoja !!!

jak to jest ? Powinna być szczelina (a raczej duza przerwa) w uszczelce w
oknie czy tez nie powinno być ?

Czy jest jakiś sposób aby zmusić wykonawcę aby założył uszczlkę na całej
długości i szczerokości okna ?

Albo czy można kupić takie uszczelki samemu i poprostu samemu je założyć ...

Liczę na Waszą pomoc

Obserwuj wątek
    • madzioreczek Re: Okna PCV - POMOCY !!! 16.09.03, 13:56
      Hej, postaram się wyjaśnić o co w tym chodzi, ponieważ ostatnio kupowałam okna
      i też pojawił się temat wyciętej uszczelki w trakcie zamawiania. Generalnie
      mówi się o tym, że taka uszczelka w całości może być zakładana w oknach w
      pomieszczeniach które mają zapewnioną wentylację wewnątrz, stąd wniosek, że do
      domu powinna być wycięta, no bo właśnie istniej ryzyko grzybka, na skutek
      pełnej szczelności. Ale...., no właśnie, okna uchylno-rozwierane i niektóre
      rozwierane (zależy od okuć) jak wiadomo mają mikrowentylację poprzez ustawienie
      klamek w odpowiednim położeniu, a więc to rozszczelnienie powstaje w taki
      sposób, dlatego ja zamawiając okna nie życzyłam sobie, by wycinano mi
      uszczelkę, bo jak będę chciała to samo sobie okno rozszczelnię, a jak nie to
      dlaczego do diaska miałoby mi wiać zimno do mieszkania, przecież nie po to
      zmieniam okna.
      Pozdrawiam
    • luwlodek Re: Okna PCV - POMOCY !!! 16.09.03, 16:12
      Wycięcia powinny być w uszczelkach.W okresie zimowym zostawiam tylko w jednej
      części okna małe wycięcie.W pozostałe wycięcia wkładam podobne kawałeczki
      uszczelek i po problemie.Na wiosnę usuwam kawałki i wentylacia zapewniona.
      • Gość: YaroS Re: Okna PCV - POMOCY !!! IP: *.crowley.pl 16.09.03, 17:38
        Z technicznego punktu widzenia uszczelka powinna być usuniąta chyba że chcesz
        mieć grzyba itp. Po prostu w polsce przyjęto system wentylacyjny oparty na
        zasadzie, że wentylacja będzie realizowana przez nieszczelności w stolarce i w
        dawnych czasach ten system się sprawdzał (wszystko było byle jak zrobione w tym
        również i okna) natomiast teraz gdy produkowane są okna szczelne a systemy
        wentylacji są robione po staremu to jedynym rozwiązaniem jest stałe
        rozszczelnienie okna a w związku z tym, że ludzie by tego samodzielnie nie
        robili to stosuje się wycinanie uszczelki.
        Innym rozwiązaniem jest możliwość zastosowania mikrowentylacji są to takie
        nawiewniki, które w zależności od wilgotności w pomieszczeniu (czyli m.in.
        obecność ludzi) to otwierają się przewietrzając pomieszczenie.
        Jeszcze jedną sprawą jest to, że pomimo tej wyciętej uszczelki w pomieszczeniu
        powinno być ciepło przy projektowaniu co uwzględnia się podgrzew powietrza
        wentylacyjnego.
        PZDR
    • Gość: ekspert Re: Okna PCV - POMOCY !!! IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 16.09.03, 20:58
      witaj!!!
      Na wstępie chcę Cię pocieszyć jednym,braki uszczelki można uzupełnić bez
      problemu.Problemem jest brak wentylacji w Twoim bloku,prawdopodobnie warunkiem
      dopuszczenia bloku do eksploatacji było rozszczelnienie okien.Może Twój dewelo-
      per poszedł na oszczędności i dogadał się z firmą okniarską, a do okien nie
      zamontowano mikrowentylacji!!!.Problem braku obiegu powietrza bardzo prosto
      rozwiązuje się rozsuwając uszczelkę na ościeżnicy i na skrzydle
      rozwiernym/ok.0,5 cm/przeciąg aż furczy!!!.Powodzenia!!.
      • Gość: kaszpiros Re: Okna PCV - POMOCY !!! IP: 158.75.197.* 17.09.03, 08:48
        Gość portalu: ekspert napisał(a):

> witaj!!!
        > Na wstępie chcę Cię pocieszyć jednym,braki uszczelki można uzupełnić bez
        > problemu.Problemem jest brak wentylacji w Twoim bloku,prawdopodobnie
        warunkiem
        > dopuszczenia bloku do eksploatacji było rozszczelnienie okien.Może Twój
        dewelo-
        > per poszedł na oszczędności i dogadał się z firmą okniarską, a do okien nie
        > zamontowano mikrowentylacji!!!.Problem braku obiegu powietrza bardzo prosto
        > rozwiązuje się rozsuwając uszczelkę na ościeżnicy i na skrzydle
        > rozwiernym/ok.0,5 cm/przeciąg aż furczy!!!.Powodzenia!!.

Piony z wentylacją (2 własne niezależne piony) mam w łazienko-ubikacji i w
        kuchni. Tak jak pisałem w oknach braki w uszczelce są spore i wynoszą gdzies
        nawet 10 - 20 cm ...
        Czy to nie za dużo ???

Czy warto wogóle całkowicie uzupełnić brakującą uszczelkę , czy jednak nie
        warto ?
        Blok jest nowy , oddany w maju tego roku. Nie jest to całkowicie nowy blok a
        dobudowa do starego istniejacego.

Zalezy mi na cieple , bo tam gdzie będe mieszkał ciepło jest niesamowice drogie
        (własna kotlownia olejowa i niestety ona ogrzewa całe osiedle) , więc zalezy mi
        na jak najniższych rachunkach za ogrzewanie i boję się że te nieszczelności
        okien negatywnie wpłyna na poniesione wydatki za ciepło ...

Oczywiście nie chce aby się skończyło tak że zagrzybie sobie nowe mieszkanie.
        Ja sam wietrzę mieszkanie , niemal codziennie jak wychodze do pracy otwieram
        okna i wietrze w ten sposób przez wiele godzin mieszkanie ...

• Gość: Iza Re: Okna PCV - POMOCY !!! IP: 62.181.161.* 17.09.03, 08:59
          Nieważne, że jest to dobudowa do istniejącego budynku - podlega obowiązującym
          przepisom. A takie wycinki są bardzo fajne, moja znajoma ma i jak zbyt często
          nie myjesz okien to w miejsach wyciętych uszczelek masz piekne czarne smugi od
          kurzu nawiewanego z zewnątrz. Wycinanie uszczelek to polski wymysł, sa przecież
          nawiewniki. O wentylacji możesz poczytac na stronie www.aereco.com.pl albo samo
          pl.
    • Gość: kaszpiros Re: Okna PCV - POMOCY !!! IP: 158.75.197.* 18.09.03, 08:10
      To teraz pytanie ...

Czy powinienem całkowicie uszczelnić okna (założyć do końca uszczelkę) czy
      jednak zostawić kilka centymetrów wyciętej uszczelki.

jesli tak to ile centymatrów ?

Blok był oddany w maju tego roku , jeszcze w nowym mieszkaniu nie mieszkam ,
      myślę że wprowadze się tak za około miesiąc - dwa , a wiadomo niedługo zima i
      nie chce płacić zbyt dużo za ogrzewanie i uciekajace przez te szpary ciepło ...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka