Dodaj do ulubionych

bejca czy farba???

IP: 157.25.122.* 16.09.03, 11:53
Kupilam sosnowe dzwi do lazienki - z surowego drewna, wiec musze je jakos
zabezpieczyc. Czy mozecie mi poradzic czym; lepiej farba czy bejca. I czy
pozniej trzeba to jeszcze polakierowac??? Jesli mozecie polecic material
jakiejs konkretnej firmy to bylabym wdzieczna
Obserwuj wątek
    • once1 Re: bejca czy farba??? 16.09.03, 12:59
      Gość portalu: kinga napisał(a):

> Kupilam sosnowe dzwi do lazienki - z surowego drewna, wiec musze je jakos
      > zabezpieczyc. Czy mozecie mi poradzic czym; lepiej farba czy bejca. I czy
      > pozniej trzeba to jeszcze polakierowac??? Jesli mozecie polecic material
      > jakiejs konkretnej firmy to bylabym wdzieczna

To zalezy jaki chcesz uzyskac efekt koncowy . Jeżeli chcesz , żeby struktura
      drewna była widoczna (słoje) uzyj lakierobejcy polecam DULUX WOODSHEEN – nie
      musisz już niczym wiecej zabezpieczać . Jeśli natomiast chciała byś strukturę
      drewna zkryć to polecam emalie akrylową DULUX ACRYLIC SATINWOOD dostępną w
      wielu kolorach + kolory z mieszalnika.

pozdr
    • Gość: Ala Re: bejca czy farba??? IP: *.chello.pl 16.09.03, 13:26
      Uwazaj na lakierobejce. Nawet Dulux ma wstretne kolory. Lakierobejca trudno
      sie maluje bo wystarczy, ze w jakims miejscu niechcacy nalozysz 2-ga warstwe
      i masz ciemniejszy kolor.
      Ja osobiscie pomalowalabym takie drzwi lakierem bezbarwnym i juz.
      • Gość: paulos Re: bejca czy farba??? IP: *.mos.gov.pl / *.mos.gov.pl 16.09.03, 13:34
        A jak sobie poradzić z drzwiami, które miały biały fornir, a chcę, żeby były
        brązowe (w odcieniu buku).
      • Gość: kinga Re: bejca czy farba??? IP: 157.25.122.* 16.09.03, 14:18
        ale nie chce lakieru, bo za jakis czas ta sosna zzolknie i bedzie brzydka,
        dlatego myslalam o jasniejszej bejcy lub farbie
        • g.i.jane Re: bejca czy farba??? 16.09.03, 14:30
          Sadolin produkuje bejce w ladnych kolorach. Kupisz w Castoramie.
          • Gość: Ala Re: bejca czy farba??? IP: *.chello.pl 16.09.03, 14:41
            Nie znam sie na drewnie wiec nie wiem czy sosna pokryta lakierem sciemnieje.
            Wiem natomiast, ze bejca nie zabezpiecza drewna, a jedynie nadaje mu kolor.
            Moim wiec zdaniem jesli tylko zabejcujesz drzwi, a nie polakierujesz ich to
            tym bardziej drewno sciemnieje.
            • g.i.jane Re: bejca czy farba??? 16.09.03, 22:11
              Teraz produkuje się bejce również do stosowania na zewnątrz (lakierobejce).
              Mam tym pomalowane drzwi zewnętrzne do chałupy już 3 lata i nic się z nimi nie
              dzieje. A samą chałupę mam zabejcowaną drewnochronem w kolorze palisander. Po
              prostu trzeba sprawdzić, która bejca do czego.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka