Dodaj do ulubionych

Dobór pompy ciepła

27.05.08, 17:13
Witajcie,
Mam taki problem. Zamierzam zmienić system ogrzewania w domu, bo mam już dość problemów z węglem i drewnem :/ Cały czas trzeba pilnować żeby sie nie skończyło. Strasznie to nie wygodne a nie mam możliwości założenia gazu ziemnego a słyszałem, że gaz płynny jest jeszcze większym problemem.
Postanowiłem więc rozejrzeć się za pompą ciepła :) To coraz popularniejszy system ogrzewania i bardzo wydajny.
Zaciekawiła mnie oferta firmy Junkers, bo mają pompy ciepła ze współczynnikiem COP równym 5. Mi taki współczynnik odpowiada :) Tę firmę poleca mi także brat, który ma ich kocioł (ma szczęściarz gaz :)). A co Wy o tym myślicie? Czy Junkers to dobry wybór?
Obserwuj wątek
    • pan_edek Re: Dobór pompy ciepła 27.05.08, 23:27
      Witaj,

moje gratulacje co do decyzji o zmianie systemu ogrzewania :) Miałem podobny problem z piecem węglowym, bo także nie mam gazu i w zeszłym roku postanowiłem zainwestować w pompę ciepła szwedzkiej firmy IVT.

Co do Junkersa to gdybym miał w zeszłym roku możliwość założenia ich pompy to na pewno bym to zrobił. Mam ich podgrzewacz wody i jestem z niego zadowolony. Poza tym dwóch moich znajomych też zainwestowało w kotły Junkersa i bardzo je chwalą. To solidna firma.
      Muszę powiedzieć, że COP=5 to super rozwiązanie. Ale radzę iść do projektanta w celu zrobienia odpowiedniego projektu całej instalacji.

I jeszcze jedna ważna sprawa. Pamiętaj, że decydując się na pompę ciepła musisz też zmienić instalację c.o. na podłogową albo inną niskotemperaturową. Ja nie narzekam a mam podłogówkę.

Pozdrawiam
      • cool-boy Re: Dobór pompy ciepła 29.05.08, 23:14
        Dziękuję za zainteresowanie się moim problemem :)
        Oczywiście, że zamierzam iść do projektanta :p To przecież podstawa przy tego
        typu kwotach. Orientowałem się wstępnie i chyba zdecyduję się na Junkersa serii
        TM. Co o tym sądzisz panie_edku? :D
        Pozdrawiam
        • pan_edek Re: Dobór pompy ciepła 01.06.08, 16:44
          Przepraszam, że tak długo nie pisałem ale miałem mnóstwo spraw na głowie :)
          Co do Junkersa serii TM. Ciężko jest mi powiedzieć, bo to zależy ile
          potrzebujesz ciepłej wody. Ja mam zintegrowaną ale moja rodzina liczy teraz 3
          osoby i czasami syn przyjedzie na dłużej. Musisz iść do projektanta żeby zrobił
          Ci bilans ciepła. Wtedy dowiesz się wszystkiego :) Co do samej pompy Junkersa to
          czytałem o niej i bardzo mi sie podoba. Ale powtarzam jeszcze raz idź do
          projektanta bo są różne TMki. Ich cena tez jest różna i projektant dobierze Ci
          odpowiednią. Poza tym zawsze możesz zadzwonić do Junkersa i się zapytać się czy
          pompa dobrana przez projektanta jest odpowiednia dla Twoich potrzeb.
          Też miałem wiele pytań jak zakładałem swoją pompę :) Jakby co to pytaj :)
      • krzysztofsf Re: Dobór pompy ciepła 09.06.08, 14:35
        > I jeszcze jedna ważna sprawa. Pamiętaj, że decydując się na pompę ciepła musisz
        > też zmienić instalację c.o. na podłogową albo inną niskotemperaturową. Ja nie
        > narzekam a mam podłogówkę.

Czyli na wykorzystanie grzejnikow porcelanowych (pozostalosc po ogrzewaniu grawitacyjnym, trzymaja cieplo lepiej niz piec kaflowy) raczej byloby niemozliwe?
        • krzysztofsf Re: Dobór pompy ciepła 15.06.08, 19:30
          krzysztofsf napisał:

> > I jeszcze jedna ważna sprawa. Pamiętaj, że decydując się na pompę ciepła
          > musisz
          > > też zmienić instalację c.o. na podłogową albo inną niskotemperaturową. Ja
          > nie
          > > narzekam a mam podłogówkę.
          >
          > Czyli na wykorzystanie grzejnikow porcelanowych (pozostalosc po ogrzewaniu graw
          > itacyjnym, trzymaja cieplo lepiej niz piec kaflowy) raczej byloby niemozliwe?
          >

jak z moim pytaniem?
          Nie da sie wykorzystac istniejacych grzejnikow i rur doprowadzajacych?
          • pan_edek Re: Dobór pompy ciepła 16.06.08, 18:03
            niestety nie dasz rady wykorzystać takich grzejników, ze względu na to, że
            podłogówka jest inaczej wykonana
            • krzysztofsf Re: Dobór pompy ciepła 17.06.08, 09:19
              pan_edek napisał:

> niestety nie dasz rady wykorzystać takich grzejników, ze względu na to, że
              > podłogówka jest inaczej wykonana

Ale przeciez pompa cieplna to element wykorzystujacy roznice temperatur + rozprowadzenie podgrzanej w ten sposob wody po domu, do elementow oddajacych cieplo.
              Musi byc rozprowadzenie w podlogowce?
              A nie wpiecie zbiornika z podgrzana woda zamiast lub obok istniejacego pieca gazowego z pompa?
    • Gość: Messerschmit Re: Dobór pompy ciepła IP: *.viator.gda.pl 02.06.08, 08:04
      czy pan_edek = cool-boy
      • cool-boy Re: Dobór pompy ciepła 02.06.08, 23:12
        Gość portalu: Messerschmit napisał(a):

> czy pan_edek = cool-boy

NIE?
    • Gość: Apat Re: Dobór pompy ciepła IP: 212.244.209.* 02.06.08, 11:14
      Przyłączam się do zapytań. Sam jestem zainteresowany pompą ciepła, jak to się
      sprawdza w praktyce? Ma ktoś może doświadczenie, z chęcią poczytam wszystkie
      refleksje na ten temat.
      • pan_edek Re: Dobór pompy ciepła 05.06.08, 21:24
        No ja mam pompę IVT. Pytajcie śmiało chętnie odpowiem na każde pytanie o ile
        będę miał wiedzę :)
        • nitrogenium Re: Dobór pompy ciepła 09.06.08, 14:15
          pan_edek napisał:

> No ja mam pompę IVT. Pytajcie śmiało chętnie odpowiem na każde pytanie o ile
          > będę miał wiedzę :)

Ja mam pytanie odnośnie tej pompy Junkersa ze współczynnikiem COP=5. Słyszałem, że nie trzeba brać z tak dużym współczynnikiem bo tam się jakoś niedowymiarowuje czy jakoś tak. O co tu chodzi?
          • pan_edek Re: Dobór pompy ciepła 10.06.08, 19:37
            Zgadza się. Już o tym wspominałem wcześniej :) Musisz iść do projektanta, żeby
            zrobił Ci bilans ciepła. No i będziesz wiedział wtedy jakie masz zapotrzebowanie
            na ciepło i ciepłą wodę. I wtedy dobiera się moc pompy na ok 80% tego
            zapotrzebowania. I to jest to niedowymiarowanie :)
            I stąd wynika tak szeroki wachlarz wyboru. Nie wierzę, że Junkers posiada tylko
            pompy z COP=5. Na pewno mają też z mniejszym COP. No a wybór zależy jak już
            wspomniałem od zapotrzebowania na ciepło.
            • nitrogenium Re: Dobór pompy ciepła 11.06.08, 21:17
              OK rozumiem ale nie do końca. Dlaczego akurat na 80% zapotrzebowania a nie na
              100%? Bo w takim razie cool-boy ma bardzo duże zapotrzebowanie bo pisze, że
              decyduje się na pompę Junkersa z COP=5. W dodatku czytałem o tej pompie serii TM
              i ona ma wewnętrzny zasobnik c.w.u więc raczej nie będzie bardzo dużych
              rozmiarów. Stąd wnioskuję, że cool-boy masz ogromne zapotrzebowanie na ciepło i
              masz niewiele osób w domu (stąd niewielkie zapotrzebowanie na ciepłą wodę).
              • cool-boy Re: Dobór pompy ciepła 15.06.08, 12:20
                Ale nie powiedziałem, że decyduję się na pompę Junkersa z COP=5. Pisałem, że
                interesuje mnie :p Dobór będzie zależał, jak już tu wspomniano od projektu. A
                jakie mam zapotrzebowanie to nie wiem bo jeszcze nie byłem u projektanta. Ale
                gdzieś słyszałem, że jest jakiś współczynnik, że zapotrzebowanie na ciepło
                wynosi ok. 120kW/m2 na rok.
          • Gość: Messerschmit Re: Dobór pompy ciepła IP: *.viator.gda.pl 12.06.08, 08:31
            Parametrem oceniającym pracę p.c. jest COP, czyli współczynnik wydajności. Jeśli
            wynosi 5 oznacza to, że na dostarczenie 5 kWh ciepła pompa zużywa 1 kWh prądu.
            COP im wyższy, tym lepiej.
            To jak odsetki od lokaty :-)
        • theszu Re: Dobór pompy ciepła 31.07.08, 16:19
          Bardzo proszę o maila, gdyż chciałam zapytać o gwarancję i serwis
          oraz odbiór instalacji i kto robił?
    • tosia-tosia Re: Dobór pompy ciepła 16.06.08, 21:55
      Też zakładam IVT skandynawia ma duuuuuże doświadczenie w pompach
      • cool-boy Re: Dobór pompy ciepła 19.06.08, 19:02
        tosia-tosia napisała:

> Też zakładam IVT skandynawia ma duuuuuże doświadczenie w pompach

wiesz ja jednak decyduję się na Junkersa bo ufam tej firmie i wiem, że nie
        zawiodę sie na ich produkcie :)
        • nitrogenium Re: Dobór pompy ciepła 21.06.08, 14:01
          a ja mam jeszcze jedno pytanie odnośnie pomp ciepła firmy Junkers. W jakiej
          kwocie można dostać na te pompy dofinansowanie z UE? Jest to przecież inwestycja
          ekologiczna z raczej nie tania więc dlaczego mieliby nie dopłacać do niej :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka