Dodaj do ulubionych

Kilka pytań odnośnie fundamntów

04.11.08, 22:46
Witam wszystkich!

Ostatnio miałem zalwane fundamenty, dom 895x985 (wykop 90cm x 50cm dochodzi zbrojenie) i garaż 397x930 (wykop 80cm x 40cm). Fundament częściowo był zalewany z gotowego betonu 244zł/m3 a reszta fundamentu była wystawiana z bloczków betonowych. Na wszystko poszło 21m3 betonu z gruchy i 1000 bloczków (1sz - 3,3zł).
1) Czy dużo bym zaoszczędził urabuając beton w betoniarce? Licząc oczywiście wszystkie koszty: cement, piasek, woda, prąd, dodatkowych ludzi do pomocy itp.
2) Koszt robocizny majstra 2600zł dom i 1800zł garaż (w jego zakresie również była koparka - zdzieranie chwastu podobno 200zł a kopanie nie wiem ile). Wg Was cena dobra?
3) Wylewany beton jest odizolowny od bloczków papą, stawiane mury od bloczków też mają być izolowane dodatkowo papą i folią. Czy warto jeszcze izolować boki fundamentu, które będą zagłębione w ziemi? Chodzi mi o ochronę ścian przed wilgocią.

Teren budowy okolice Poznania (50km)

Pozdrawiam
MRCZ
Obserwuj wątek
    • Gość: majonez Re: Kilka pytań odnośnie fundamntów IP: *.limes.com.pl 05.11.08, 08:18
      3.warto izolować fundamenty poziomo i pionowo przeciw wilgoci i dodatkowo
      ocieplić ten fundament styropinem .
      1. chyba jeśli chodzi o kase by to samo wyszło jak by ci mieszali beton
      betoniarką na podwórku , ale taki beton może nie być tak dobry jak ten z
      gruszki juz chyba nikt się ni e bawi w mieszanie w betoniarce ( bynajmniej ja
      już dawno nie słyszałem o czymś takim) no i dochodzi kwestia czasu ... gruszka
      - szybko , betoniarka - wolno
      2. ja miałem beton b20 za 270zł/m³, bloczek b20 o ile pamiętam to był jakoś
      około 3,60 zł /szt.
    • Gość: rafal Re: Kilka pytań odnośnie fundamntów IP: *.satfilm.net.pl 05.11.08, 08:31
      tak ocieplenie pionowe i poziome jest wskazane a jesli chodzi o cene
      za wykonane roboty to postaw majstrowi dobra WODKE za te pieniadze
      jaszcze z wykopem chyba nikt inny by tego nie zrobil powodzenia.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka