Dodaj do ulubionych

grubość wylewki nad ogrzewaniem podłogowym

05.02.09, 14:11
Jestem w trakcie budowy domu i robotnicy wybudowali mi otwory w drzwiach
wewnętrznych 218 cm. (od chudziaka)
Żeby wstawić jakiekolwiek standardowe drzwi na gotowo powinien zostać otwór
min. 205 cm Mam pytanie czy wystarczy mi 13 cm na styropian, ogrzewanie
podłogowe (wodne), wylewkę i terakotę? (czy opcja 6cm styropianu + 6 cm
wylewki jest wystarczająca?)
Obserwuj wątek
    • grupa_psb Re: grubość wylewki nad ogrzewaniem podłogowym 11.02.09, 09:30
      Ze względu na wytrzymałość jastrychu, grubość wylewki nad ogrzewaniem podłogowym
      powinna być nie mniejsza niż 4 cm. Jako typową grubość dla podłóg akumulacyjnych
      przyjmuje się 8-10 cm.
      Grubość izolacji: min. 5 cm - strop nad ogrzewanym pomieszczeniem, 8 cm – nad
      nieogrzewanym pomieszczeniem, 10 cm - podłoga na gruncie.
      • Gość: Fernao Re: grubość wylewki nad ogrzewaniem podłogowym IP: 62.159.242.* 11.02.09, 10:32
        Masz na myśli 4 cm nad izolacją (styropianem) czy nad rurami? Co
        mozesz polecic na wylewkę?
      • madziekw_01 Re: grubość wylewki nad ogrzewaniem podłogowym 11.02.09, 12:33
        No to wygląda na to, że zabraknie mi 1 cm.
        Podłoże jest na gruncie (parter w budynku bez podpiwniczenia)
        Zatem powinno być 10 cm styropianu i min 4cm wylewki.
        Rozumiem, ze rury idą w styropianie...
        • pudht Re: grubość wylewki nad ogrzewaniem podłogowym 12.02.09, 06:44
          zabraknie ci wiecej, bo rury sa kladzone na styropianie wiec wyglada
          to tak:
          styro 10cm
          rura 1,2 lub 1,4cm
          wylewka nad rura 4cm a nie pomiedzy rurami
          posadzka 1-2cm
          • Gość: igloohome Re: grubość wylewki nad ogrzewaniem podłogowym IP: *.chello.pl 12.02.09, 08:17
            przyciez jest izolacja stytopianowa z ekranem aluminiowym juz od 3
            cm. po co walic odrazu 10 cm.Mozna połozyc na 'chudzielca"styropian
            5cm pozniej 3 cm z ekranem i na to wylewka 5 cm.liczac od styropianu
            a nie jak ktos pisze liczac od rurek.Gotowe wylewki betonowe pod
            ogrzewanie podlogowe kupisz w sklepach za worek 25 kg.ok.10-12 zł
            Kreisel.Na to terakota.
            • Gość: Fernao Re: grubość wylewki nad ogrzewaniem podłogowym IP: 62.159.242.* 12.02.09, 08:33
              A co możesz polecić na wylewkę, żeby warstwa mogłabyć jak
              najmniejsza? Nie chcę za dużo podnieść poziomu podłogi w łazience bo
              będzie duży uskok z na przedpokój. Czy podloze-styropian w
              pomieszczeniu musi byc wypoziomowana? W polowie lazienki rurkki są
              nieco niżej, mogę t owyrównać wylewką lub podsypać pod styropian
              jeszcze szlakę (mieszkanie w kamienicy).
              • Gość: igloohome Re: grubość wylewki nad ogrzewaniem podłogowym IP: *.chello.pl 12.02.09, 08:53
                Z tego co piszesz to masz ogrzewanie podlogowe juz polozone?
                • Gość: Fernao Re: grubość wylewki nad ogrzewaniem podłogowym IP: 62.159.242.* 12.02.09, 09:57
                  Ogrzewanie mam położone, ale wylewki jeszcze nie zrobiłem.
                  • Gość: igloohome Re: grubość wylewki nad ogrzewaniem podłogowym IP: *.chello.pl 12.02.09, 10:05
                    to tak: masz polozony styropian z ekranem na to rury i teraz wylewka?
                    Ile jest centymetrow od poziomu przedpokoju?
                    • Gość: Fernao Re: grubość wylewki nad ogrzewaniem podłogowym IP: 62.159.242.* 12.02.09, 11:33
                      Zgadza się. Od górnego poziomu belek stropowych (a więc w
                      przybliżeniu górny poziom styropianu) na przedpokoju grubość deski
                      22 mm. Myślałem żeby zalać maksymalnie 4 cm od poziomu styropianu
                      (styropian i tak pewnie osiądzie). Jak na to dam terakote to róznica
                      poziomów byłaby okolo 3 cm-wiec jeszcze do zniesienia. Czy muszę
                      wyrównać wszędzie styropian do jednego poziomu, czy wylewka to
                      wyrówna?
                      • Gość: igloohome Re: grubość wylewki nad ogrzewaniem podłogowym IP: *.chello.pl 12.02.09, 11:45
                        nie musi byc poziomu styropianu;jezeli chcesz dac mase
                        samopoziomujaca na ogrzewanie podlogowe to sie wszystko wyrowna min.-
                        5 cm.grubosci a jezeli gotowa wylewke suchą w workach do rozrobienia
                        (trzymaj recepturę)jak pisze producent to rurki stalowe na ktorych
                        bedzie rozprowadzana wylewka betonowa pod ogrzewanie podlogowe musza
                        miec poziom nie wiem czy mnie rozumiesz o co chodz? fachowiec
                        napewno bedzie wiedzial.
                        • Gość: fernao Re: grubość wylewki nad ogrzewaniem podłogowym IP: 62.159.242.* 12.02.09, 12:42
                          Rozumiem. Rurki powinny być na jednakowej wysokości, więc styropian
                          też będę musiał wyrównać. Prawdopodobnie wylewkę kupię w workach do
                          samodzielnego rozrobienia. Ogrzewanie robil mi fachowiec, natomiast
                          wylewkę będę robił sam.
                          • Gość: igloohome Re: grubość wylewki nad ogrzewaniem podłogowym IP: *.chello.pl 12.02.09, 12:59
                            Nie musisz juz styropianu podnosic i podsypywac jakiejs szlaki
                            wystarczy ze rurki beda w poziomie.Niech styropian lezy na stabilnym
                            podlozu.Napewno wylewka w jednym miejscu bedzie miala grubosc 5,5 a
                            w innym 4,5 do 5 cm i bedzie okej.Wylewka musi sie wysezonowac
                            tzn.ok 7 dni bez grzania podlogi,pozniej 1 dzien grzania na pół
                            gwizdka i odczekac 1-2 dni i znowu grzac.I wtedy po ostygnieciu
                            mozna klasc terakote.Klej elastyczny,grzebień 10 mm.Po położeniu
                            terakoty podgrzać podloge powoli 2-3 dni odczekac az ostygnie i
                            zafugowac nie puszczec ciepla dopiero po 2-3 dni mozna grzac na full.
                            • Gość: Fernao Re: grubość wylewki nad ogrzewaniem podłogowym IP: 62.159.242.* 12.02.09, 15:33
                              Ok. zrobię jak piszesz. Jeszcze jedno pyatnie odnośnie wytrzymałości
                              stropu. W polowie lazienki bylo pomieszczenie gospodarcze w ktorym
                              byly deski sosnowe. Deski sa wywalone, styropian ulozony pomiędzy
                              belakimi stropowymi (co 80 cm) lezy na drugiej warstwie desek
                              (wczesniej tam gdzie teraz styropian byla szlaka). Pod tymi deskami
                              warstwa powietrza okolo 10-15 cm, kolejne deski i sufit sąsiada. Czy
                              ten strop wytrzyma 5 cm wylewkę? czy może lepiej go jakoś zbroić?
                              Slyszalem o jakiejsc siatce, ale nie wiem jak to się będzie
                              zachowywac z podlogówka.
                              • Gość: igloohome Re: grubość wylewki nad ogrzewaniem podłogowym IP: *.chello.pl 12.02.09, 16:41
                                Spokojne strop wytrzyma,ale za nim bedziesz wylewał daj dookoła
                                tasme dylatacyjna,po wylaniu trzeba całosc przetrzec(za nim
                                wyschnie) paca drewniana lub styropianowa.A po wysezonowaniu
                                posadzki daj izolacje pozioma(taśma)i folia w płynie i bedzie ok.
                                • Gość: Fernao Re: grubość wylewki nad ogrzewaniem podłogowym IP: 62.87.160.* 12.02.09, 22:19
                                  CO to za taśma pozioma? Czy ta folia w płynie jest konieczna?
                                  • Gość: igloohome Re: grubość wylewki nad ogrzewaniem podłogowym IP: *.chello.pl 13.02.09, 07:28
                                    jak piszesz robisz łazienke a wrazie wylania sie wiekszej ilosci
                                    wody zalejesz sasiada.Tasma np.Buldfix a folie w płynie kupisz w
                                    kazdym markecie budowlanym.
                                    • Gość: Fernao Re: grubość wylewki nad ogrzewaniem podłogowym IP: 62.87.160.* 13.02.09, 09:04
                                      Ogolnie to na styropianie już leży folia budowlana-czarna i na to rurki. Ale
                                      pomyślę o tym. Dzięki.
                                      • Gość: igloohome Re: grubość wylewki nad ogrzewaniem podłogowym IP: *.chello.pl 13.02.09, 09:12
                                        Jezeli jest izolacja to nalezaloby dac tylko te tasme na styku
                                        sciana-posadzka i masz pewnosc ze sasiad w razie czego bedzie mial
                                        sucho.Jezeli bedzie prysznic to na styku rogow tasma i folia w
                                        plynie.
                                        • Gość: Fernao Re: grubość wylewki nad ogrzewaniem podłogowym IP: 62.87.160.* 13.02.09, 13:30
                                          Tak taśmę zawinąłęm na ścianę. A jak z wylewką-co sądzisz lepsza betonowa czy
                                          anhydrytowa?
                                          • Gość: igloohome Re: grubość wylewki nad ogrzewaniem podłogowym IP: *.chello.pl 13.02.09, 20:20
                                            to zalezy od Twojej zawartosci portfela ja wykonywalem u znajomego z
                                            wylewki betonowej Kraisel i sie sprawdza.
                                            • Gość: Fernao Re: grubość wylewki nad ogrzewaniem podłogowym IP: 62.87.160.* 13.02.09, 22:18
                                              A dodawałeś do tej betonowej Kreissla plastyfikator? Bo niby tam jest napisane,
                                              że już jest gotowa do ogrzewania podłogowego.
                                              • Gość: igloohome Re: grubość wylewki nad ogrzewaniem podłogowym IP: *.chello.pl 14.02.09, 11:15
                                                tak dodawałem
                                                • Gość: Fernao Re: grubość wylewki nad ogrzewaniem podłogowym IP: 62.87.160.* 14.03.09, 10:24
                                                  ok. wylewka zrobiona wg. zaleceń. Teraz tylko kwestia suszenia. Możesz dokładnie
                                                  napisać jak powinien wyglądać ten proces? 7 dni minęło bez żadnego grzania,
                                                  tylko w pomieszczeniu zwykłym grzejnikiem do około 18 st.
                                                  • Gość: Fernao Re: grubość wylewki nad ogrzewaniem podłogowym IP: 62.87.160.* 15.03.09, 09:18
                                                    podtrzymuje
                                                  • Gość: Fernao Re: grubość wylewki nad ogrzewaniem podłogowym IP: 62.87.160.* 16.03.09, 23:17
                                                    To nikt nie wie jak suszyc wylewkę na podłogówce?
            • Gość: cromwell Re: grubość wylewki nad ogrzewaniem podłogowym IP: 94.246.145.* 12.02.09, 09:06
              chudzielca mozna tez skuc
              ale widze ze goscia to przerasta

gotowa wylewke pod podlogowke kupisz w betoniarni
              nawet jak doliczysz koszt transportu i opozniacza
              wyjdzie taniej jak z worka

pzdr.
              • Gość: igloohome Re: grubość wylewki nad ogrzewaniem podłogowym IP: *.chello.pl 12.02.09, 09:22
                mozna i taniej masz racje
                • Gość: aloj19@interia.pl Plyn do posadzek IP: *.pppoe.sistbg.net 08.08.09, 12:42
                  Jestem zmartwiona. Otóż, zrobiono mi wylewki betonowe w nowym domu
                  ponad miesiąc temu. Mimo wietrzenia coś śmierdzi. Czy to płyn? Coś
                  takiego dodawali. Nie wiem jaki. Czy to przestanie śmierdzieć?
                  Jeżeli ktoś coś wie na ten temat proszę mi napiać.
        • mixokret05 Re: grubość wylewki nad ogrzewaniem podłogowym 12.02.09, 22:49
          zajmuje sie wylewkami od kilku lat z doswiadczenia wiem ze nigdy nie
          wymiezy sie dokladnie a wiec trzeba sprawdzic wysokosc posadzki
          docelowej tak zeby zmiescila sie plytka lub parkiet sprawdzamy to
          pod dzwi balkonowe i wejsciowe wtedy mozna manewrowac styropianem
          wcale nie musi byc to 10 cm moze byc 7 albo 8 w zaleznosci od
          ustalenia poziomow pod steropian musi isc koniecznie folia jako
          izolacja do betonu oraz plyn uplastyczniajacy do betonu na
          ogrzewanie podlogowe ja ogolnie stosuje dodatkowo zbrojenie
          rozproszone wrazie pytan mozna dzwonic 664-205-148
          • Gość: Talarek Re: grubość wylewki nad ogrzewaniem podłogowym IP: *.226-176-91.adsl-dyn.isp.belgacom.be 08.12.13, 21:39
            Tak czytam te wszystkie wpisy i nareszcie prawidłowa i mądra odpowiedz. A nie jakieś spekulacje. Pozdrawiam.
            • Gość: Timoni Re: grubość wylewki nad ogrzewaniem podłogowym IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 30.03.14, 08:51
              Znacie może tę firmę ? Szukam dobrego dostawcy zaprawy cementowej.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka