Dodaj do ulubionych

ŚCIEMNIACZ - wątpliwości elektryka

27.11.03, 16:36
Elektryk, którego poprosiłem o instalację ściemniacza oświetlenia
halogenowego (potencjometr)w ogrodzie, ma wątpliwości czy przy 2-óch
transformatorach jeden ściemniacz będzie spełniał należycie swoją funkcję,
tzn., że jak się wyraził: światło halogenów prawdopodobnie będzie wariować i
być może warto rozdzielić inst. na dwa włączniki (w tym wypadku ściemniacze)?

Instalacja halogenowa, o której mowa teraz składa się z 1-włącznika (ma być
ściemniacz), pod który podłączone są 2-transformatory, z czego na 1-en
trans. przypada 5 halogenów 50W (do doświetlania roślin).

Może cwaniaczek chce mnie naciągnąc na dodatkowe koszty?.

Co o tym myślicie?
Obserwuj wątek
    • Gość: Doki Re: ŚCIEMNIACZ - wątpliwości elektryka IP: *.170-201-80.adsl.skynet.be 27.11.03, 18:34
      Nie, elektryk ma racje. Jesli sciemniaczem chcesz regulowac transformatory, to w
      zasadzie powinienes zastosowac sciemniacze przeznaczone do obciazenia
      indukcyjnego, a nie rezystancyjnego. Te pierwsze sa ok 3 razy drozsze.

Z wlasnego doswiadczenia wiem, ze zwykly sciemniacz do obciazenia
      rezystancyjnego chodzil jak burza, ale wtedy, gdy mial odpowiedni zapas mocy,
      tzn max prad regulowany sciemniacza byl 1.6 A, a moc zyrandola halogenowego
      wynosila 80 W.

Sa dwa rozwiazania: albo dac odpowiedni sciemniacz, albo wymienic halogeny na
      takie, ktore sa zasilane normalnym napieciem 230 V. To zalatwi sprawe
      transformatora i wtedy mozesz dac dowolny sciemniacz.
      • Gość: camyk Re: ŚCIEMNIACZ - wątpliwości elektryka IP: *.chello.pl 27.11.03, 19:14
        Doki, a jaki to jest wedug Ciebie odpowiedni ściemniacz? Nie ma mowy o
        wymianie halogenów.
        • Gość: Doki Re: ŚCIEMNIACZ - wątpliwości elektryka IP: *.170-201-80.adsl.skynet.be 27.11.03, 20:36
          Po pierwsze: dlaczego nie ma mowy? Akurat w Polsce bardzo latwo wymienic
          halogeny, bo w Polsce mozna dostac zarowki halogenowe i na 12 V, i na 230 V z
          takim samym cokolem. Po prostu wymieniasz zarowki i czesc. Firma Brilux (
          www.brilux.com.pl ) produkuje takie.

A odpowiedni sciemniacz? U wiodacego producenta:

Sciemniacz do zarowek:

www.niko.be/catalogue/product_detail.asp?keyword=dimmer&artikelnummer=09-015&comingfrom=search_keyword&prod_id=129878&lang=EN&country=4

Sciemniacz do transformatorow:

www.niko.be/catalogue/product_detail.asp?keyword=dimmer&artikelnummer=09-016&comingfrom=search_keyword&prod_id=129886&lang=EN&country=4

Roznica w cenie, jak pisalem, trzykrotna (€ 25 vs € 75). Moze jednak wyjdzie
          taniej wymienic halogeny? Ja wlasnie z tego powodu wszedzie w domu zalozylem
          halogeny na 230 V.
          • Gość: camyk Re: ŚCIEMNIACZ - wątpliwości elektryka IP: *.chello.pl 27.11.03, 23:07
            Więc jeśli dobrze zrozumiałem, wystarczy zainstalować ściemniacz indukcyjny
            (chyba tak się nazywa) i nie będzie problemu z tym, że inst. halogenowa
            podzielona jest na dwa transformatory.

Ale o tym pan elektryk nic nie mówił. Natomiast martwi go to, że są dwa
            transformatory przewidziane pod jeden ściemniacz.
          • Gość: camyk Re: ŚCIEMNIACZ - wątpliwości elektryka IP: *.chello.pl 27.11.03, 23:37
            Dodam, są to transformatory troidalne.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka