Dodaj do ulubionych

Pomóżcie mi- po wyrwaniu zęba ósemki mam.......

17.07.05, 14:22
Witam.was Usunąlem dolną ósemkę. i w miejscu gdzie byla ta ósemka wydobywa
sie bardzo ale to bardzo brzydki zapach. co to moze byc?? jak to zwalczyc ???
czy ktos z was tak mial?? Blagam pomozcie mi!!! ten zapach utrzymuje sie juz
od tygodnia!!
Obserwuj wątek
    • kwiatek223 Re: Pomóżcie mi- po wyrwaniu zęba ósemki mam.... 17.07.05, 19:24
      Zapewne masz infekcje zęba, która pewnie bedziesz musial leczyc antybiotykiem
      skoro mówisz ze to utrzymuje sie od tygodnia wiec radze jak najszybciej udaj
      sie do stomatologa, bo infekcja moze sie rozszerzyc. Czy jestes moze oslabiony
      bo to czesto tez ma miejsce przy infekcjach
    • zaba_pelagia Re: Pomóżcie mi- po wyrwaniu zęba ósemki mam.... 17.07.05, 19:42
      sorry, facet, ale z tą ósemką usunąłes też chyba trochę zdrowego rozumu
      dlaczego NAS błagasz o pomoc?

"bardzo ale to bardzo brzydki zapach"?
      od tygodnia?
      no to już kilka dni temu powinieneś był odwiedzić stomatologa, zeby obejrzał
      ranę, przemył ją i zapisał ci lekarstwa
      • iselle Re: Pomóżcie mi- po wyrwaniu zęba ósemki mam.... 17.07.05, 19:52
        To jest suchy zębodół - do dentysty natychmiast!!
      • kwiatek223 Re: Pomóżcie mi- po wyrwaniu zęba ósemki mam.... 17.07.05, 19:57
        Dokładnie tak!!! Tylko pamietaj ze jesli to infekcja i przepisze ci antybiotyki
        to bierz jakies środki osłaniające żebys przypadkiem nie dostal grzybka
        • misiekboy Re: Pomóżcie mi- po wyrwaniu zęba ósemki mam.... 17.07.05, 20:26
          dzieki!!! jutro natychmiast ide do dentysty
          Ale dziwi mnie czemu tak sie stalo i czemu jest taki bardzo brzydki zapach
          po usunieciu tej osemki.

w sumie ten intensywny zapach pojawil sie ok 3 dni temu..
          myslalem ze przejdzie wiec nie kontaktowalem sie z dentystą.
          Wiec myslicie ze to infekcja tak??
          czy moze to cos innego byc - jak myslicie??
          • monika1009 Re: Pomóżcie mi- po wyrwaniu zęba ósemki mam.... 17.07.05, 20:35
            Koniecznie idz do lekarza,ja tez tak mialam i bardzo mnie bolalo to miejsce po
            wyrwaniu.Poszlam do lekarza ,zalozyl jakis opatrunek ale nie dal antybiotyku.I
            tu byl blad.Za kilka dni zrobil mi sie ropien wezla chlonnego a antybiotyk juz
            na to nie zadzialal.Nastepnie spedzilam kilka dni w szpitalu gdzie mi go
            nacinali.To co przezylam to tylko ja wiem i niech moj wpis bedzie dla innych
            przestroga,ze takich rzeczy nie wolno lekcewazyc.Pozdrawiam.
            • kwiatek223 Re: Pomóżcie mi- po wyrwaniu zęba ósemki mam.... 17.07.05, 20:49
              Mi natomiast dentysta przepisal antybiotyk na infekcje, po ktorym dostalam
              łupiezu pstrego, bo mialam tak osłabiony organizm przez tę wlasnie infekcje,
              dlatego radze ci zrobic zapas jogurtów naturalnych itp. Powodzenia
              • misiekboy Repo wyrwaniu zęba ósemki mam...-bylem u stomatog 17.07.05, 21:19
                Wlasnie byłem u stomatologa udalo mi sie go zastac w gabinecie.Poswiecil mi
                5 minut. Powiedzial ze skrzep ktory powinien byc po usunieciu zeba polknalem
                albo poprostu cos z nim sie stalo.
                Wlozyl mi malutka tabletkę w miejsce po wyrwaniu osemki i powiedzial ze taki
                brzydki zapach moze sie utzymywac nawet do 2 tygodni- poniewaz bedzie sie
                tworzyl nowy skrzep. i jest to wogole suchy zębodół chyba. Lekarz powiedzial
                zeby jutro plukac Denivitem i zastosowac Plyn Tantum verde.
                dzieki za rady!!!!!!!! i pomoc. ale 2 tyg z takim zapachem to
                przechlapane... ile to trzeba doswiadczyc w zyciu!!!!!!!!!!!!!!!!!
                dzieki za rady!!!!!!!! i pomoc

Ps jak myslicie co mozna jeszcze innego zrobić - jakos nie che mi sie do
                konca ufac temu dentyscie. ( za 5 min poswieconego czasu i male lekarstwo 2mm
                na 2mm zazyczyl sobie 20zl) teraz juz wiem co warte są pieniadze.!!!
                • wadera3 Re: Repo wyrwaniu zęba ósemki mam...-bylem u sto 17.07.05, 21:34
                  suchy zębodół nie śmierdzi.....i nie nalezy go płukac,więc masz jakąś infekcję
                  niekoniecznie związaną z usunieciem ósemki,a 20 pln za poradę-to za darmo-gdzie
                  masz problem?
                  • misiekboy Re: Repo wyrwaniu zęba ósemki mam...-bylem u sto 17.07.05, 22:05
                    do wadera3---

Odnosnie tego suchego zebodolu- to ja sie tak naczytalem w necie - to moj
                    domysl.
                    Lekarz powiedzial ze to nie jest infekcja- tylko poprostu tak sie dzieje
                    gdy tworzy sie nowy skrzep.
                    a odnosnie 20 zl. to w sumie znajomy lekarz. no ale pieniadz to pieniadz!
                    • iselle Re: Repo wyrwaniu zęba ósemki mam...-bylem u sto 17.07.05, 23:13
                      Ależ suchy zębodół może dawac nieprzyjemny zapach. To co dał lekarz to na pewno
                      był Nipas - czyli taka jakby apsiryna (zawiera kwas acetylosalicylowy) do
                      zębodołu działająca miejscowo. NIektórzy ludzie mają s.z. przez to że nie
                      przestrzegają zakazów po ekstrakcji, a niektórym skrzep nie organizuje się z
                      niewyjaśnionych przyczyn.
                      • misiekboy Re: Re...-do iselle 17.07.05, 23:35
                        dzieki ze mi pomagasz...!!!
                        • ochmis Re: Re...-do iselle 17.07.05, 23:56
                          nie namawiam do tego, ale przed laty miałem też usuwany ząb i ranę zabliźniłem
                          alkoholem. Po prostu nie połykałem wódki od razu tylko tak przepłukałem tę ranę
                          i potem do gardła. Efekt podwójny: nie czułem bólu (to było parę godzin po
                          zabiegu) jak byłem na rauszu i rana pięknie zagojona! Poważnie. Ale na własną
                          odpowiedzialność proszę!
                          • mary9 Re: Re...-do iselle 18.07.05, 11:43
                            mam to samo. w piątek miałam usuniętą dolną ósemkę i od piątku jestem na
                            ketonalu, bo wciąż mnie boli, poza tym z zębodołu wydobywa się
                            okropnie "pachnąca" wydzielina. dzisiaj idę do stomatologa,żeby coś mi poradził
                            na tą dolegliwośc,ale z tego co tutaj czytam,już chyba wiem co będzie. czy
                            konieczne w tym przypadku jest oczyszczanie zębodołu przed podaniem
                            antybiotyku? i czy to jest bolesne?
                            • misiekboy Re: Re...-do mary9 !!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 18.07.05, 14:59
                              Tak wiec jak widzę nie jestem sam.
                              MAry9 ja wczoraj bylem u stomatologa. Oczyscil powietrzem i plynem miejsce po
                              osemce- po zebie. i wlozyl tam mała tabletkę. Troche chyba pomogła bo
                              zapach jest juz nie taki brzydki jak wczesniej,.

Mary9 podstawa to musissz isc do dentysty jak najszybciej!!! i zobaczysz
                              co Ci powie.
                              Jak wrocisz to napisz uwagi ktore powiedzial dentysta! z gory dzieki!

Ps, Jesli ktos z odwiedzajacych nasz temat na forum zna jakis sposob i
                              recepte na taki nieladny zapach po usunieciu zęba niech nam podpowie
                              doradzi co to moze byc i jak z tym walczyć!!! POZDRAWIAM
                              • mary9 Re: Re...-do mary9 !!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 18.07.05, 15:34
                                dzieki za odzew. ja sie dzis bardzo mecze w pracy - i z bolem i z tym ohydnym
                                zapachem, mam dosyc... ide wieczorem do dentysty,czekam na to jak na
                                zbawienie,mam nadzieje,ze pomoze. jak ja sobie radze z brzydkim zapachem? slabo
                                sobie radze, ale wciaz jem mietowki wszelakie... na krotko pomagaja.kurcze,
                                wspolczuje dentyscie... hm... pierwszy raz w zyciu chyba nie moge sie doczekac
                                tej wizyty. odezwe sie po. dzieki.
                                • mary9 Re: Re...-do misiekboy 19.07.05, 09:52
                                  witam. odpowiadam - byłam u dentysty, wyczyściła zębodół mała "łyżeczką" i
                                  płynem ( nie wiem jakim ),potem włożyła dwie tabletki do zębodołu, które
                                  pomogły - minął ból i zapach, za to pojawił się kwaśny smak,ale to zdecydowanie
                                  lepsze niż brzydki zapach. w tej chwili zaczyna sie powoli chyba wszystko od
                                  nowa, bo leciutko pobolewa,a i zapach niestety tez sie zmienia,chociaz nie tak
                                  zle jak wczoraj. wybieram sie dzis znow do dentysty i znowu bedzie
                                  oczyszczanie,jestem dobrej myśli,ze niedłgo będę to wszystko miała za sobą.
                                  pozdrowienia.
                                • mary9 Re: Re...-do misiekboy 19.07.05, 09:57
                                  zapomniałam napisać,że dentysta nie stwierdził jednoznacznie jaki jest powód
                                  suchego zębodołu,usłyszałam,że czasem dzieje się tak,że skrzep w ogóle się nie
                                  tworzy i z tego takie problemy lub po prostu wypadł. mam obserwować czy nie
                                  puchnę na twarzy bardziej niż jestem spuchnięta (od piątku mam lekką opuchliznę
                                  twarzy i utrzymuje się do dziś),jeść mało i najlepiej jogurty,nie pić gorących
                                  i bardzo zimnych napojów i ogólnie uważać.
                                  • habibi77 Re: Re...-do misiekboy 19.07.05, 16:51
                                    Mi równiez po wyrwaniu dolnej 8 zrobił sie suchodół. Było to w Swieta
                                    Wielkanocne, tzn w Wielka Sobotę wieczorem siedziałam w gabinecie
                                    stomatologicznym. O ile dobrze pamietam ( było to 2 lata temu), miałam
                                    przepłukane to miejsce jakimś płynem, a następnie zszyte.
                                    Dostałam jeszcze antybiotyk, który brałam przez 4 dni.
    • misiekboy Re: Pomóżcie mi- po wyrwaniu zęba ósemki mam.... 19.07.05, 19:53
      Witam ponownie!!!
      TAk wiec po zastosowaniu tabletki do zebodolu w niedziele pomoglo!
      Dzis jest wtorek taki niemily zapach nadal jest z miejsca po usunietym
      zebie- co proponujecie zrobic???????

odp
      • mary9 Re: Pomóżcie mi- po wyrwaniu zęba ósemki mam.... 20.07.05, 12:34
        z tego co mówi moja dentystka, brzydkiego zapachu nie powinno być,jeżeli jest
        założona tabletka. przy czym u mnie,mimo zalozonej tabletki,zapach powrocil,ale
        cukierki miętowe pomagają! ja juz mam troche dosyc,marze,zeby to sie
        skonczylo,a mam wrazenie,że nigdy się nie skończy :(
        • misiekboy R Pomóżcie mi- po wyrwaniu zęba ósemki mam-mary9 20.07.05, 13:35
          z tego wynika ze tabletka dziala 2-3 dni a pozniej zapach powraca!!!.
          Mary9 ja mam nadzieje ze ten zapach bedzie zanikal! bo jest on bardzo
          niemily!!!

PS. Jesli ktos z odwiedziajacych to forum-ten wątek wie co stoi za tym ze
          zapach jest taki nieprzyjemny- niesamowicie brzydki zapach po usunietej"osemce"
          niech nam doradzi-powie co to jest????? odpiszcie!!! dzieki
          • coco_cannelle Re: R Pomóżcie mi- po wyrwaniu zęba ósemki mam-m 20.07.05, 13:42
            Nie chcę was martwić (pewnie tyle zębodołów ilu ludzi), ale babrało mi się to
            dziursko ponad pół roku, kumplowi jeszcze dłużej. Przez prawie dwa tygodnie
            codziennie dentysta płukał mi to jakimś specyfikiem, i zakładał jakiejś zielone
            zielsko (nie pytajcie co to - nie wiem) - wieczorem, bo nie można było po tym
            jeść ani pić (zeby nie wypadło). Rano płukałam sodą oczyszczoną, potem ziołami.
            Horror.

misiekboy napisał:

> z tego wynika ze tabletka dziala 2-3 dni a pozniej zapach powraca!!!.
            > Mary9 ja mam nadzieje ze ten zapach bedzie zanikal! bo jest on bardzo
            > niemily!!!
            >
            > PS. Jesli ktos z odwiedziajacych to forum-ten wątek wie co stoi za tym ze
            > zapach jest taki nieprzyjemny- niesamowicie brzydki zapach po
            usunietej"osemce"
            > niech nam doradzi-powie co to jest????? odpiszcie!!! dzieki
            • mary9 Re: R Pomóżcie mi- po wyrwaniu zęba ósemki mam-m 20.07.05, 14:14
              no to jestem pocieszona... mam nadzieję,że jednak u mnie pójdzie szybciej.mam
              jeszcze jedno pytanie.wciąż od piątku,cyli dnia,w którym usunęlam ząb,mam lekką
              opuchliznę prawej strony.czy to ma związek z problemami z zębodołem czy może po
              znieczuleniu,zastrzyku tak długo mi to schodzi? jeśli chodzi o dziurę po
              ósemce - ja codziennie tez mam czyszczony zębodół + tabletka,na razie brak
              efektów,ale dentysta nie zapisał antybiotyku,ani też nie zalecał
              żadnych "płukanek",może powinnam płukać? dziś zapytam. a poza tym...
              zapaliłabym papierosa,a chyba nie powinnam,bo to sie nigdy nie skonczy?
    • misiekboy Re: Pomóżcie mi- po wyrwaniu zęba ósemki mam.... 21.07.05, 10:29
      NO I NADAL ZAPACH BRZYDKI JEST- co to moze byc??????????JAk temu
      zaradzic i go zlikwidowac?? odpiszcie
      • mary9 Re: Pomóżcie mi- po wyrwaniu zęba ósemki mam.... 21.07.05, 14:48
        nie wiem,co to jest u ciebie,ale u mnie to mija.codziennie mam oczyszczany
        zebodół,do tego tabletka i zapach powoli mija,a na pewno nie jest intensywny
        jak wczesniej. pogadaj z dentysta.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka