Dodaj do ulubionych

czy biofeedback pomaga?

21.09.07, 13:34
Wraz z kuracją farmakologiczną (divascan, nootropil, naproxen),którą
kontynuuję od maja,poddałem się 20. zabiegom eeg-biofeedback.
Nastapiła znaczna poprawa, tzn. zmniejszyła się częstotliwość
ataków: z 1-2 w tygodniu do średnio 1 w miesiącu. Poprzednio, przez
kilka lat "amatorsko" ratowałem się sumamigrenem ale musiałem
zwiększać dawki i ataki stawały się coraz częstsze. Czy ktoś ma
długoterminowe doświadzcenia z metodą eeg?. Pozdrawiam wszystkich
współbólowców jako nowy na forum. nar44
Obserwuj wątek
    • eni40 Re: czy biofeedback pomaga? 21.09.07, 20:10
      bylabym wdzieczna gdybys zechcial mi przyblizyc na czym polega ta
      metoda..gdzie ja mozna stosowac..no w ogole jak najwiecej szczegolow.
      pozdrawiam tez
      • venus22 Re: czy biofeedback pomaga? 22.09.07, 22:55
        Witam! sama nie stosuje, stosowalam bardzo dawno i krotko -
        biofeedback (przynajmniej w moim wykonaniu) to takie techniki
        relaksacyjne - wizualizacje, oddychanie itp. owszem moga byc
        przydatne tak samo jak np. masaze.

Venus
        • Gość: zalun [...] IP: 91.106.30.* 20.05.08, 01:02
          Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
          • Gość: gosc [...] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.05.08, 14:52
          • Gość: kleks [...] IP: *.uni.lodz.pl 15.09.09, 10:08
      • nar44 [...] 25.09.07, 09:40
        • Gość: zalun [...] IP: 91.106.30.* 20.05.08, 00:54
        • Gość: Edyta Re: czy biofeedback pomaga? IP: 194.181.193.* 04.11.08, 18:39
          Mój syn był na 7 takich zabiegach i są efekty, ale mam pytanie odnośnie tych
          neurologów - czy wyniki muszą być konsultowane z neurologiem??? My niczego nie
          konsultujemy...
          • Gość: neuroterapeuta Re: czy biofeedback pomaga? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.04.10, 20:35
            Nie trzeba konsultować terapii z neurologiem, chyba, że pacjent Ma
            prowadzona terapię w związku z epilepsją (neurolog), anoreksją,
            bulimią lub chorobą dwubiegunową (psychiatra).
            • Gość: terapeuta Re: czy biofeedback pomaga? IP: *.centertel.pl 10.05.11, 14:44
              Zawsze trzeba wykonać badanie eeg przed biofeedbackiem - neurolog ocenia badanie i tylko lekarz powinien kwalifikować na tą terapię. Wiem z doświadczenia
          • Gość: mamcia Re: czy biofeedback pomaga? IP: *.dynamic.chello.pl 12.04.12, 21:26
            Dobry ośrodek powinien mieć neurologa który by konsultował i analizował , podstawą przecież do ustalenia terapii jest mapa mózgu którą powinien opisywać neurolog lub neuropsycholog, wiadomo też że dzięki temu co ta mapa mózgu pokaże lekarzowi to on dopierze odpowiedni rodzaj treningowy,potem po serii treningów robią mapę kontrolną i porównanie poprawy i rokowania, może warto zmienić ośrodek ,pozdr.
      • Gość: nt [...] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.11.08, 12:35
      • Gość: gość [...] IP: *.adsl.inetia.pl 07.01.10, 23:19
    • Gość: nt [...] IP: *.eranet.pl 14.04.08, 21:15
      • Gość: ona Re: czy biofeedback pomaga? IP: *.chello.pl 10.09.08, 12:54
        znacie jakies oddzialy w warszawie
        i cennik
        ile wizyt potrzeba by zobaczyc roznice?
        • Gość: Edyta Re: czy biofeedback pomaga? IP: 194.181.193.* 04.11.08, 18:32
          Witam.
          Mój 8 letni syn był na razie na 7 takich "treningach" - i na ostatnim zebraniu
          wychowawczyni powiedziała iz zauważyła że mój syn dużo lepiej się koncentruje,
          lepiej pracuje i zgłasza się do odpowiedzi - bardzo go chwaliła (nie wiedziała,
          że chodzimy na biofeedback oczywiście). Dlatego uważam, że warto się poddać
          takiemu treningowi. tel. do pana, który przyjmuje na Targówku w wARSZAWIE:
          605-260-667 .
          sYN MOJEJ KOLEżANKI - MAJąCY adhd BęDZIE MUSIAł WZIąć UDZIAł Aż W 30-50 TAKICH
          ZABIEGACH, mojemu synowi wystarczy tylko 10 (tak mówi terapeuta) - a już
          poprawiła się jego zdolność koncentracji.
          Pozdrawiam
          • Gość: Szymon [...] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.02.10, 16:38
        • Gość: ewka [...] IP: *.2a.pl 25.02.09, 13:43
    • Gość: wuwuwa [...] IP: *.chello.pl 13.09.08, 18:49
      • Gość: wuwuwa Re: biofeedback pomaga!www.bio-feedback.com.pl IP: *.chello.pl 23.09.08, 19:02
        HM wypada zgodzić się z przedmówcą, moje dziecko korzystało własnie z
        biofeedbacku najpierw w Szpitalu w Zagórzu k Warszawy potem wlasnie w Centralny
        Gabinet Treningów Biofeedback w Warszawie- w sumie sporo było zabiegów ale
        opłaciło się-teraz od czasu do czasu powtarzamy -bardziej to na zasadzie zabawy
        niż na przymus-swoją drogą obsługa też działa cuda wiec coś w tym połączeniu
        musi byc-pozdr
    • Gość: ikar25 odpowiedz IP: *.net.pulawy.pl 19.09.08, 21:26
      moja córka miała 100 treningów biofeedbeckiem i nic nie pomogło
      • Gość: humanes Re: odpowiedz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.09.08, 12:51
        Być może treningi nie były prowadzone właściwie (żle dobrane zakresy,strategia
        treningowa itp.)Tu nie wystarczy "podpiąć" pacjenta i skasować swoje! Potrzebny
        jest doświadczony terapeuta, który jest w stanie połączyć w tej metodzie wiele
        elementów.Mówi się,że jest to metoda tzw."multimodalna", tzn.łącząca w sobie
        elementy różnych rodzajów terapii.
      • Gość: Magda Re: odpowiedz IP: *.szczecin.mm.pl 12.10.08, 18:00
        W jakim gabinecie neuroterapeuta przeprowadził 100
        treningów????????????Pozdrawiam Magda
      • Gość: nb Re: odpowiedz IP: *.acn.waw.pl 09.05.10, 00:22
        a dlaczego i po co trenowała?
      • Gość: Matka Odpowiedź IP: *.uni.lodz.pl 18.05.10, 13:10
        A moja miała kilkadziesiąt i neurolog nie wierzył, że aż tak można ustabilizować pracę mózgu.

-------------------------------
        EEG Biofeedback górą
    • Gość: Alek [...] IP: *.chello.pl 19.03.09, 09:25
      • Gość: Natalia Gdzie najlepiej pójść na trening w Warszawie IP: *.aster.pl 02.06.09, 21:14
        polecam EEG Instytut na Londyńskiej na Saskiej Kępie.
        Od wejścia poczujesz się lepiej, treningi pod okiem lekarza
        specjalisty. Treningi pomogły zmniejszyć ilość połykanych
        tabletek i pozbyć się horroru trzydniówki.
        • Gość: Alicja z krainy Po Re: Gdzie najlepiej pójść na trening w Warszawie IP: *.dynamic.chello.pl 16.09.14, 20:20
          Ja polecam gabinet NEURON-BIOFEEDBACK na Białołęce. Dostępność terminów na plus a także odpowiednie ceny.
    • Gość: agnieszka Re: czy biofeedback pomaga? IP: *.ghnet.pl 19.05.09, 22:57
      Biofeedback uratował mi życie! Wyciągnął mnie z paskudnej depresji,
      prześladujących mnie myśli samobójczych. Poprawił mi koncentrację, pamięć,
      ustąpiły mi lęki - wzrosło moje poczucie mojej wartości! Jakość mojego życia
      zmieniła się o tysiąc procent!
      Agnieszka
    • kena1 Re: czy biofeedback pomaga? 16.09.09, 11:04
      A może ta poprawa to długofalowy efekt kuracji farmakologicznej, a
      nie stosowania feedbacku??
    • nessie-jp Re: czy biofeedback pomaga? 08.01.10, 01:16
      O rany, ale spamerów w tym wątku :) Każda liszka swój ogonek chwali (co widać po
      adresach IP)...
      • dorothc Re: czy biofeedback pomaga? 28.01.10, 13:55
        Ja ze swoim synem chodzę do Pracowni Psychologicznej STER. Kameralne miejsce i bardzo miła atmosfera. polecam www.pracownia-ster. pl
        • Gość: ktosia Re: czy biofeedback pomaga? IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 05.02.10, 17:58
          Witam.

Chodziłam przez jakiś czas. Początkowo ból ustąpił, potem wrócił, więc musiałam
          łykać środki, ale mniej niż "normalnie". Potem ból rósł, a tam gdzie chodziłam
          na Biofeedback zaczęto podawać mi przeczące sobie informacje, albo pół prawdy.
          Np na które fale mózgowe jak to działa, potem z kolei mówiono, że po 3 razach
          będzie ok, następnie, że po max6 treningach powinno przejść. Po 10 powiedziano
          mi, że to wcale nie było ukierunkowane na zwalczenie migreny, tylko takie
          "ogólne". A na migrenę, to dopiero zaczniemy. Koniecznie 10 razy. Wiadomo -
          znaleziono dojną krowę, to się ją doi, wmawiając coraz to nowe rzeczy:)
          To mówię ja - była dojna krowa:)
          Każdy seansik 50zet. Nikt niczego nie konsultował. Były 2 panie, które nie
          przedstawiają żadnych swoich uprawnień do majstrowania przy mózgownicy, ale
          wiadomo, że zbolały migrenowiec jak zdycha, to mu wszystko jedno, byle przestało
          boleć.
          :) serdecznie pozdrawiam
          • Gość: Migrenowiec Re: czy biofeedback pomaga? IP: 193.106.100.* 27.02.10, 09:23
            A ja tam uprawnienia zweryfikowałem.
            Z tego co pamiętam to osoba prowadząca trening to neuroterapeuta. Pani w gabinecie bez żadnego sprzeciwu pokazała odpowiedni certyfikat oraz dyplom ukończenia uczelni wyższej i studiów podyplomowych.
            Nikt mi nie wmawiał cały czas nowych treningów, ale z góry powiedział ile treningów mi będzie potrzebne.
            No i najważniejsze ... za godzinę płaciłem 45zł za pełną godzinę zegarową (a nie za 45 min).
            Tutaj jest link do strony tego gabinetu eeg biofeedback
    • Gość: gość Re: czy biofeedback pomaga? IP: *.centertel.pl 10.05.11, 14:38
      Jeżeli chcecie za darmo zobaczyć jak to działa to piszcie neurocenter@neurocenter.pl (łódź)
    • Gość: impuls Re: czy biofeedback pomaga? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.10.11, 22:00
      Zapraszamy do skorzystania z Ośrodka Biofeedback w Kalwarii Zebrzydowskiej pod Krakowem biofeedback-impuls.pl/
      • martyna1979_1 Re: czy biofeedback pomaga? 17.10.11, 13:47
        Ci, którzy nie widzieli rezultatów być może chodzili do szarlatanów:) ja chodziłam z dzieckiem do Niepublicznej Poradni Psychologiczno-Pedagogicznej w Legnicy, do Marioli Kurczyńskiej, bo moja córka miała wielkie problemy m.in. z koncentracją. Co prawda efekty nie były widoczne od razu, po 3 ok miesiącach, ale jak moja córka po raz pierwszy w zyciu przyniosła 5 z matmatyki, to prawie się popłakałam:)
      • natalia_2608 Re: czy biofeedback pomaga? 25.10.11, 00:20
        Ja jestem zachwycona Panią wykonującą biofeedback w Ośrodku KOMPAS w Będzinie. Jest niezwykle miłą i kompetentną osobą. Z wykształcenia jest psychologiem. Syn ma Zespół Aspergera zadaję wiele pytań, jest trudnym dzieckiem. Pani Natalia nie tylko odpowiedziała na wszystkie pytania, ale wszystko objaśniła i pokazała. Syn świetnie pracuję na treningach i jest z siebie bardzo dumny, nie trzeba go zachęcać. Naprawdę serdecznie polecam, więcej informacji można znaleźć na stronie internetowej KOMPASU.
    • Gość: mamcia Re: czy biofeedback pomaga? IP: *.dynamic.chello.pl 12.04.12, 21:17
      Mojemu dziecku Biofeedback bardzo pomógł, lekki stopień upośledzenia umysłowego- duże kłopoty z koncentracją , trudności w wyrażaniu zdań oraz ich budowaniu, korzystam co jakiś czas jako terapię podtrzymującą wyniki w Neuron-Biofeedback w Warszawie
    • melancholia88 Re: czy biofeedback pomaga? 09.05.13, 10:36
      Od jakiegoś czasu interesuje się tą terapią i z zainteresowaniem przeczytałam wasze opinie. Z tego, co słyszałam, sprawdza się ona w leczeniu rożnych przypadłości i daje niesamowite efekty w krótkim czasie. Mnie by to pasowało, bo szukam czegoś, co przyśpieszyłoby moją rehabilitację. Słyszałam, że w Euromedzie mają dobrych specjalistów od tej metody euromed.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=68&Itemid=69. Nie zaszkodzi spróbować ;)
      • 82misiek Re: czy biofeedback pomaga? 10.05.13, 12:50
        Trochę jestem sceptyczny wobec takich nowinek, ale prawda jest taka, że człowiek chwyta się różnych środków jak mu zależy na szybkim powrocie do dobrej formy. A ten gabinet z biofeedbackiem to gdzieś w Wawie jest? Bo ja nie jestem ze stolicy.
        • melancholia88 Re: czy biofeedback pomaga? 13.05.13, 09:25
          Nie, Euromed to taki nowoczesny ośrodek rehabilitacji nad morzem w okolicy Mielna. Można tu skorzystać z różnych metod rehabilitacji z wykorzystaniem innowacyjnych urządzeń, sprawdzonych już na świecie. Jeśli Ci po drodze, to warto spróbować, bo to miejsce ma już swoją renomę. Jak będę już po terapii, chętnie podzielę się z Wami wrażeniami :)
    • Gość: Miki13 Re: czy biofeedback pomaga? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.09.13, 11:44
      Z tego co słyszałem to metoda ta pomaga w leczeniu wielu chorób. Między innymi w zdiagnozowaniu: adhd, przyczyny bólu głowy, przyczyny kłopotów z koncentracją. Widziałem ostatnio przyrząd z tym związany, dzięki któremu za pomocą umysłu steruje się samochodzikiem na ekranie. Co do miejsc w których robią takie badania, to najbliższe które znam jest w EEG Instytut Warszawa - eeginstytut.pl/ .
    • Gość: wiki Re: czy biofeedback pomaga? IP: *.adsl.inetia.pl 05.07.14, 16:48
      Biofeedback pomógł mi i to bardzo. A miałam nerwicę , lęki i depresje . To przeszkadzało mi totalnie w nauce- brak koncentracji . Dzisiaj jestem ( można powiedzieć innym człowiekiem)-pewna siebie, uśmiechnięta , a nauka przychodzi mi z łatwością. Jednego czego żałuje to to, że dopiero rok temu dowiedziałam się o biofeedbacku .No ale cóz - czasu nie cofnę. To jest naprawdę wspaniała metoda , choć fakt sporo mnie kosztowała bo efekty uzyskałam po 60 treningach - ale warto!!! Napisałam tę opinię, ponieważ gdy zaczynałam terapię było bardzo mało wypowiedzi na ten temat i nie wiedziałam wtedy czy podjęłam słuszna decyzję.Mam nadzieję , że ta opinia będzie pomocna.
      • Gość: Anna Re: czy biofeedback pomaga? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.10.14, 12:06
        Polecam Gabinet EEG i Biofeedback na ulicy Niepodległości w Olsztynie. Terapia bardzo pomogła - Pani Naturoterapeutka jest specjalistką, przeprowadza badanie EEG przed treningami, które opisuje lekarz również na miejscu, wykonuje również mapę mózgu niezbędną do terapii Biofeedback.
        Wszystko jest jasno wytłumaczone i solidnie wykonane.
        Pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka