Dodaj do ulubionych

daj LAPOWKE - " NA ZDROWIE "

08.01.05, 19:22
miasta.gazeta.pl/bydgoszcz/1,35590,2483713.html

" Lekarz oskarżony o korupcję

Profesor Heliodor Kasprzak, neurochirurg z bydgoskiego szpitala klinicznego
im. Jurasza jest podejrzany o przyjęcie łapówki od pacjentki. Lekarz nie
przyznaje się do winy

Profesor Kasprzak, kierownik kliniki neurochirurgii Collegium Medicum UMK w
Bydgoszczy, został zatrzymany przez policję w czwartek. Funkcjonariusze z
Komendy Wojewódzkiej postawili mu zarzut korupcji. - Jest podejrzany o
przyjęcie korzyści majątkowej w związku z pełnieniem funkcji publicznej -
poinformowała Katarzyna Witkowska, rzeczniczka KWP.

Nieoficjalnie dowiedzieliśmy się, że profesor miał wziąć od pacjentki 4 tys.
złotych w zamian za przyjęcie jej na swój oddział. Kobieta po operacji sama
zgłosiła się na policję i powiedziała, że dała łapówkę.

Heliodor Kasprzak, który w piątek przeprowadzał w klinice nowatorską operację
kręgosłupa, nie przyznaje się do winy. - Nigdy od nikogo nie wziąłem łapówki -
zapewnia.

Twierdzi, że padł ofiarą prowokacji: - Kobieta, która doniosła na mnie
policji, sama wtargnęła do mojego gabinetu i wcisnęła mi kopertę. Później
zorientowałem się, że są w niej pieniądze. Nalegałem, żeby je zabrała, ale
ona nie chciała o tym słyszeć - tłumaczy się profesor.

Nie pamięta, jaka to była kwota: - Nie przypominam sobie dokładnie, ale na
pewno więcej niż 100 zł - mówi.

Profesor po przesłuchaniu w komendzie został zwolniony do domu.

Policja nie chce podawać szczegółów dotyczących zatrzymania profesora: - Na
tym etapie śledztwa mogę tylko powiedzieć, że sprawa jest rozwojowa. Mamy
zabezpieczone poważne dowody - powiedziała rzeczniczka policji."

- czy to odosobniony przypadek ?

radca
Obserwuj wątek
    • toja50 Re: daj LAPOWKE - " NA ZDROWIE " 08.01.05, 22:46
      Nie on pierwszy i nie ostatni. Pozdrawiam!
      • parkowy Re: daj LAPOWKE - " NA ZDROWIE " 09.01.05, 00:04
        Takie przypadki to norma dzisiejszego chorowania.Niech ktoś jeszcze spróbuje mi wmówić,że lekarze mają niskie zarobki.Znam przypadki z własnego podwórka,kiedyś sam pożyczałem jakieś pieniądze lekarzom,obecnie oni ślą mi pocztówki z Afryki kilka razy w roku.
        • radca Re: daj LAPOWKE - " NA ZDROWIE " 09.01.05, 01:31
          " PRZESTĘPCZOŚĆ. Lekarze oskarżeni

Izba przyjęć łapówek

Sześciu inowrocławskich lekarzy, w tym 3 orzeczników, 2 sanitariuszy i 3
          pielęgniarki oraz 34 pacjentów oskarżył wczoraj o korupcję bydgoski
          prokurator. Dziś akta otrzyma sąd w Inowrocławiu.

Aferę z wyłudzaniem odszkodowań z firm ubezpieczeniowych wykryli latem
          ub.r. policjanci z wydziałów do spraw korupcji komend: Wojewódzkiej w
          Bydgoszczy i Powiatowej w Inowrocławiu. Mechanizm działania osżonych był
          bardzo prosty. Sanitariusz bądź pielęgniarka ze szpitala docierali do osób,
          które godziły się wyłudzić odszkodowanie z firm PZU Życie, ComUnion bądź
          BTUNaganiacz docierał też do lekarza z izby przyjęć szpitala, który
          przygotowywał stosowną dokumentację urazu doznanego przez "pacjenta" i
          historię jego "choroby". Wizyta u lekarza orzebyła już tylko zwykłą
          formalnością.
          Jednemu z sanitariuszy - Dariuszowi I. - prokurator przedstawił 60
          zarzutów. Naganiacz inkasował najczęściej kilkadziesiąt złotych, lekarz z
          izby przyjęć - na ogół 50-100 zł, lekarz orzecznik - od 1 do 3 tys. zł.
          Resztę kasował "pacjent". Towarzystwa ubezpieczeniowe wypłacały od 2,6 do 8
          tys. zł. Łącznie - jak się ocenia - straciły 150-200 tys. zł. Proceder trwał
          od połowy 2001 r.
          Oskarżeni zostali lekarze: Jarosław K., Michał M., Marianna J.-M., oraz
          trzej chirurdzy. Prokurator zastosował wobec nich zawieszenie w wykonywaniu
          zawodu lekarza. Ale złożyli zażalenia i sąd decyzje prokuratora uchylił.
          Pracują więc nadal. Jeden z lekarzy był aresztowany, za kratki trafili też
          dwaj sanitariusze. Wobec innych zastosowano poręczenia majątkowe - do 35 tys.
          zł oraz zakazy opuszczania kraju.
          Kilku z oskarżonych lekarzy przyznało się do winy, w tym jeden
          orzecznik. Również sanitariusz. Grozi im do 8 lat więzienia. To nie pierwszy
          i nie ostatni akt oskarżenia w sprawie korupcji w inowrocławskim szpitalu.
          Jeden trafił już do sądu w listopadzie. Proces rozpocznie się 17 stycznia.
          Śledztwo w kolejnych sprawach toczy się dalej.

Adam Lewandowski ( GP )

30 Grudnia 2004
          • naata Re: daj LAPOWKE - " NA ZDROWIE " 09.01.05, 14:58
            Koło sie zamyka, pacjenci dają - lekarze biorą. Lekarze biora za dużo, pacjenci
            się buntują, porobi się "porządki", pacjenci znowu zaczną dawać z wdzięczności
            lekarze będą brać.. odwieczna kołomyja, gdzie w grę wchodzi kasa. Gdyby służba
            zdrowia jakoś funkcjonowała, nie byłoby sprawy, kogoś należy ukarać, czym
            większa bieda tym przykłady drastyczniejsze... Łapownictwo było i będzie,
            niestety...
            Pozdrawienia dla Radcy
            • radca Re: daj LAPOWKE - " NA ZDROWIE " 09.01.05, 19:05
              dziekuje za pozdrowienia

kontakt
              radca@gazeta.pl

pozdrowienia
              radca
              • anaiss Re: daj LAPOWKE - " NA ZDROWIE " 09.01.05, 20:54
                Naato, piszesz, że łapownictwo było i będzie i trudno się z tym nie zgodzić, ale powinniśmy jako społeczeństwo dążyć do tego, aby w możliwie największym stopniu je wyeliminować. Muszę jednak przyznać, że nie znam żadnego dobrego rozwiązania tego problemu. Może każdy powinien postanowić sobie: "Nie daję!", ale wiem, że w wielu przypadkach nie jest to po prostu możliwe. Ja nigdy osobiście nie spotkałam się z wymuszeniem łapówki i chciałabym wierzyć, że nie dałabym w żadnych okolicznościach

an.
                • naata Re: daj LAPOWKE - " NA ZDROWIE " 10.01.05, 10:44
                  anaiss napisała:

> Naato, piszesz, że łapownictwo było i będzie i trudno się z tym nie zgodzić, al
                  > e powinniśmy jako społeczeństwo dążyć do tego, aby w możliwie największym stopn
                  > iu je wyeliminować. Muszę jednak przyznać, że nie znam żadnego dobrego
                  rozwiąza I NIKT PEWNIE NIE ZNA SPOSOBU NA ROZWIĄZANIE TEGO PROBLEMU, NIE DOTYCZY
                  ON TYLKO NASZEJ SPOŁECZNOŚCI, JUŻ W STAROŻYTNOŚCI ZASTANAWIANO SIĘ NAD
                  SZKODLIWOŚCIA CZYNU ;) a I JESZCZE WCZEŚNIEJ,NP. W CZASACH PROROKÓW,
                  "ODWDZIĘCZANO" SIĘ NA RÓŻNE SPOSOBY W ZAMIAN ZA KORZYŚCI ;-)))
                  > nia tego problemu. Może każdy powinien postanowić sobie: "Nie daję!", ale wiem,
                  > że w wielu przypadkach nie jest to po prostu możliwe. Ja nigdy osobiście nie s
                  > potkałam się z wymuszeniem łapówki i chciałabym wierzyć, że nie dałabym w żadny
                  > ch okolicznościach
                  >

Nie wiem, czy w przypadku zagrożenia życia dziecka nie wsunęłabym koperty?
                  Nie mam pojęcia, bo nie dawałam, tzn. lekarzom, co innego drogówce, nawet w
                  Niemczech he he he
                  Pozdrawiam
                  • anaiss Re: daj LAPOWKE - " NA ZDROWIE " 10.01.05, 18:13
                    no właśnie, są czasami takie sytuacje, gdzie danie łapówki jest wyższą koniecznością, choć dziwię się czasami ludziom, którzy płacą za zabiegi, które przysługują im bezpłatnie, podczas gdy mogliby za te środki leczyć się w prywatnej placówce w godnych warunkach i na uczciwych zasadach.
                    • naata Re: daj LAPOWKE - " NA ZDROWIE " 10.01.05, 18:46
                      chyba muszę napisać, ze mam dużo szczęścia trafiać na ludzi serdecznych i
                      uczciwych, chociaż..ale to margines. Nigdy nie dałam, bo nie musiałam, podpierać
                      się łapówkami również lekarzom. Raz tylko po zabiegu wyrostka u mojej córki,
                      była małą dziewczynką, kupiłam piękny bukiet kwiatów, które córka wręczyła na
                      pożegnanie pani doktor. Mam chyba szczęście ;) Lubię za to "rozpsuwać"
                      policemajstrów ;PP
                      Nie przeżyłabym, gdybym zapłaciła mandat, zawsze coś urwę ;DD
                      • toja50 Re: daj LAPOWKE - " NA ZDROWIE " 11.01.05, 14:50
                        No i jak tu sie dziwic innym? jak Naata demoralizuje policjantow? Ja osobiscie
                        dziwie sie ludziom,ktorzy biora, to takie niehonorne.:-(((
                        • naata Re: daj LAPOWKE - " NA ZDROWIE " 11.01.05, 15:26
                          Nieee noooo...ale wstyd ;P Oni już zdemoralizowani, dlaczego więc mam dopłacać
                          do ich "resocjalizacji"? ;PP nigdy nie przyjęłam łapówki, nie miałam okazji
                          /chociaz były okazje do małych wdzięczności/ ale nawet gdybym miała, Toja ma
                          racje, to takie niehonorowe, niegodne.
                          • chetor Re: daj LAPOWKE - " NA ZDROWIE " 12.01.05, 11:38
                            Świat tak urządzony, że jak nóż na gardle, to każdy chyba coś by wyskrobał aby
                            dać w łapę :-(
                            • toja50 Re: daj LAPOWKE - " NA ZDROWIE " 12.01.05, 14:34
                              Taaak, to prawda, tylko nie powinno byc tych, co ja wyciagaja, tu chyba jest
                              pies pogrzebany!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka