IP: *.play-internet.pl 10.08.18, 20:36
Wiecie coś...? Czyżby rozpoczęła się już kampania,że takie atrakcje przy Spichrzu?
Obserwuj wątek
    • Gość: rodzic Re: kampania IP: *.dynamic.mm.pl 04.09.18, 14:18
      Kampania już się rozpoczęła na dobre i już mamy do czynienia z dziwnymi, niecodziennymi zjawiskami: proszę mi odpowiedzieć PO CO? - w tak spokojnym, powiedziałbym flegmatycznym mieście jak Chełmno - ta demonstracja wzmocnionych sił patroli policji przed szkołami w mieście i okolicznych wsiach? Przecież skądś ich trzeba było zdjąć, np.patrolowania dróg, newralgicznych miejsc na osiedlach, czy wreszcie odciągnięcie od biurowej mitręgi biurokracji na komendach. Do policji nie mam nic. Przyszedł rozkaz - na pole , to ich wymietli. Tylko czemu miało to służyć? Demonstracji przed rodzicami pierwszaków w podstawówkach? kierowcami podwożącymi dzieci do szkoły? bo na starszych dzieciach to żadnego wrażenia nie zrobiło, po prostu zwykła olewka. A to wzmocnienie patroli, przez umundurowanego nawet bez czapki, to po co? Nie było ani wśród młodych ani rodziców chęci ani zamiarów krzyknięcia np. Konstytucja, więc pozostali bezrobotni bo nie mieli kogo spisywać. Nawet w czasach słusznie minionych nie było takiego podkreślania podziału społeczeństwa na MY - WŁADZA i ONI - GORSZY SORT. Witamy w niby starej ale "nowej " rzeczywistości.
      • Gość: Testis Re: kampania IP: *.centertel.pl 21.09.18, 23:00
        Test
    • Gość: do Kompan Re: kampania IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 04.09.18, 16:57
      Jakie atrakcje?
      • Gość: gość Re: kampania IP: *.dynamic.mm.pl 04.09.18, 19:35
        Pytanie do głównego kadrowego w Chełmnie, tj. p. Gamańskiego. Czy ugrupowanie, którym Pan zarządza, oprócz starych sprawdzonych, aczkolwiek zramolałych radnych "a co ja mogę" ma jakiegoś kandydata na burmistrza? Czy stawia Pan na nieudacznika z innego komitetu?
      • Gość: Vivi Re: kampania IP: *.dynamic.mm.pl 18.10.18, 12:46
        Kazdy powinien isc na wybory
        • Gość: gość Re: kampania IP: *.dynamic.mm.pl 18.10.18, 19:34
          Zespoły emeryckie Gamańskiego i Kędzierskiego pewnie mają mokro. A jak ich nie wybiorą? Po 4 kadencjach w radzie, nieustannym zasilaniu dietkami za nic nie robienie (4x48=192) jest jakieś życie?
    • Gość: do gościa Re: kampania IP: 171.25.230.* 05.09.18, 08:44
      To juz nikt nie chce być w tym ugrupowaniu kandydatem na burmistrza? A może nalezy juz odświeżyć przy urnach wyborczych sklad rady miasta i podziękować emerytom i wieloletnim radnym Konowalik, Kordowskiemu, Wrażeniowi itp.
      • Gość: go sc Re: kampania IP: *.adsl.inetia.pl 05.09.18, 11:16
        przydałaby się "nowa krew" w radzie, ale i tak wyborcy zadecydują. wiele hałasu przed - jak zawsze - a po wyborach okaże się, że zostali starzy. Pojawi się na pewno wiele nowych nazwisk, ale nikt z nich, albo prawie nikt nie zostanie wybrany, bo w CCH każdemu można przypiąć łatkę. nie ważne kto jaki jest, a przede wszystkim, czy jest uczciwy, słowny i ma chęć coś zmienić. ważne są plotki. a jest na to proste rozwiązanie - wystarczy podejść i zapytać.
    • Gość: gujs Re: kampania IP: *.static.ip.netia.com.pl 06.09.18, 08:32
      Osoba która zorganizowała NINE HILLS FESTIVAL powinna startować na burmistrza... To już trzy lata udanych corocznych festiwali. Tak ożywić miasto jak ta osoba to nikt nie potrafi! ZRÓBCIE Z TYM COŚ, JEŚLI KTOŚ GO ZNA TO POWIEDZCIE MU O TYM.
      • Gość: Ja Re: kampania IP: *.dynamic.mm.pl 16.10.18, 19:04
        Pan Mikiewicz nie organizował 9 hills Festival. Przyznał się do tego w debacie. Jak ktoś nie słyszał niech sobie jeszcze raz posłucha. Brał tylko czynny udział taki jak wszyscy mieszkańcy.
        • Gość: Jan Re: kampania IP: *.dynamic.mm.pl 16.10.18, 19:53
          Ale że nieudaczny nikogo nie pozwał? Ciekawe, czy to przypadek?
          • Gość: ole Re: kampania IP: *.dynamic.mm.pl 16.10.18, 20:30
            Wg. dziennikarki Fazety Pomorskiej Chełmno liczy 17930 mieszkańców, a liczba wyborców sięga 15158. (pomorska.pl/wybory-samorzadowe-2018-w-chelmnie-lista-kandydatow-i-miejsca-glosowania/ar/13579476()

Wg. UM Liczba mieszkańców - 18 995 (www.bip.chelmno.pl/?cid=8)

A Wg. GUS jest 19 911 mieszkańców, w latach 2002-2017 liczba mieszkańców zmalała o 3,5%. (www.polskawliczbach.pl/Chelmno)

W 2017 roku w Chełmnie oddano do użytku 35 mieszkań. Na każdych 1000 mieszkańców oddano więc do użytku 1,76 nowych lokali. Jest to wartość znacznie mniejsza od wartości dla województwa kujawsko-pomorskiego oraz znacznie mniejsza od średniej dla całej Polski.

Jeśli chodzi o liczbę mieszkańców , to kto podaje nieprawdę? Moim zdaniem urząd miasta, który przekazuje nieprawdziwe dane do GUS, na swojej stronie, a teraz chyba dziennikarce.
            Czy nieprawdziwa liczba uprawnionych do głosowania może być przesłanką do zakwestionowania ważności wyborów w Chełmnie? I komu zależy na manipulowaniu tymi danymi? Kto odniesie korzyść?
    • Gość: do gujs Re: kampania IP: 171.25.230.* 06.09.18, 14:04
      Dobry pomysł. Ale temu musi towarzyszyć wymiana etatowych radnych Konowalik, Kordowski, Wrażeń, Piotrowski, Dzikowski niczego ciekawego w tej kadencji do rozwoju naszego miasta nie wnieśli. No chyba że podniesienie nam podatków a sobie diet !1
      • Gość: do do gujs Re: kampania IP: *.adsl.inetia.pl 06.09.18, 17:41
        czas najwyższy, aby "etatowi pobieracze diet" nie weszli do rady, ale to wszystko zależy od wyborców. Tak jak zawsze przy urnach pojawi się grupa betonów i odda głos na etatowych, a nie pójdą inni, którzy mogliby ich przegłosować i sprawić, aby "uważający się za niezastąpionych" nareszcie mogła sobie odpocząć.
        • Gość: do Was Re: kampania IP: *.tvgawex.pl 07.09.18, 07:16
          Myślicie, że jeśli Burmistrzem będzie Murawski to Nine Hills będzie w Chełmnie przez cały rok??? Ogromny szacun za festiwal ale bycie Burmistrzem to użeranie się z szarą chełmińską rzeczywistością przez 365 dni w roku. Nie jestem pewien czy Panu Murawskiemu to się uśmiecha...
      • Gość: Facet Re: kampania IP: *.252.101.84.rev.sfr.net 04.10.18, 13:28
        Ciekawe, czy nowo wybrani w tym "starzy" radni na pierwszej Sesji Rady Miasta, podniosa sobie wysokosc wyplacanych diet?
    • Gość: do do was Re: kampania IP: 171.25.230.* 07.09.18, 10:19
      Oczywiście rozmawiałeś z nim na ten temat i stad twoje informacje. Jeżeli nie ta czy mam rozumieć, że ktoś bardzo boi się konkurencji?
    • Gość: Matka Re: kampania IP: *.centertel.pl 10.09.18, 10:51
      Tak, państwo Kordowscy za darmo rozstawili sobie "ogrodek" za darmo na dwa chodniki i jeden pas ulicy. I nazwali to zakończeniem lata. Dwa chodniki niedostępne!! I niby z wózkiem miałam po ulicy przejechać ?
    • Gość: do Matki Re: kampania IP: 171.25.230.* 10.09.18, 11:36
      No ja myślę, że państwo Kordowscy w tych wyborach przepadną i nikt na nich nie będzie głosował. A tak ona w starostwie radna on w urzędzie miasta radnym . No żyć nie umierać. Co miesiąc dwie nieopodatkowane diety wpadają do domowego budżetu.
      • Gość: do matki Re: kampania IP: *.adsl.inetia.pl 10.09.18, 12:59
        na wszystko trzeba mieć pozwolenie. więc trzeba to sprawdzić. komu utrudnili poruszanie się może zgłosić.
        • Gość: kostek Re: kampania IP: *.centertel.pl 10.09.18, 17:49
          Ten wpis to typowy obraz chełmińskiego piekiełka. Najlepiej urządzić na Rynku boksy z drucianymi siatkami i niech się pozażerają.
          • Gość: do kostka Re: kampania IP: *.adsl.inetia.pl 10.09.18, 18:14
            chełmińskie piekiełko polega na tym, że po kolesiowsku można dużo załatwić. nie masz układów - przepadasz.
            • Gość: gość Re: kampania IP: *.dynamic.mm.pl 10.09.18, 21:58
              Sitwa, ręka rękę myje.
              Tę mafię chełmińska trzeba rozwalić . A Kordowski to bezczelny jest, ciekawe kto teraz firmuje tą budę, bo on użycza na zmianę a to synkowi, a to córci. Wszystko się rozmywa, a mama po godzinach dyrektorowania w publicznej państwowej szkole, po radowaniu w powiecie, popołudniami prowadzi rachunki, robi czasem za barmankę albo kelnerkę, zmienia pościel w apartamentach, według potrzeb.
    • Gość: gość Re: kampania IP: 171.25.230.* 11.09.18, 11:41
      W jednym z ostatnich numerów gazety pomorskiej przeczytałem "W Chełmnie zarejestrowano dwa komitety -KWW Chełmno - Miasto Mieszkańców i KWW „Przyszłość Chełmna”, .
      Czy to nowa szansa dla naszego miasta? Szansa na pozbycie się z rady etatowych radnych nie mających już niczego ciekawego do zaoferowania?

• Gość: bez znieczulenia Re: kampania IP: *.dynamic.mm.pl 11.09.18, 13:57
        Gościu- przy całym szacunku do twoich intencji - w Chełmnie NIE MA SZANS na zmiany, dokąd nie wymrą babcie i dziadkowie ze świadomością dziewiętnastowieczną ( tak jak ich naczelnik). Bez złudzeń, że młodsi zmobilizują się do wyborów bo im całe to Chełmno zwisa i powiewa, a na tym żerują klery i mohery.
        • Gość: Kolo Re: kampania IP: *.dynamic.mm.pl 11.09.18, 21:32
          Najlepsi są p. Dzikowski i Kordowski, a także ten, no jak mu tam, niezatapialny Piotrowski.
          • Gość: oj Re: kampania IP: *.dynamic.mm.pl 11.09.18, 21:55
            Urzędujący burmistrz Chelmna przyznaje, że na wszystkie prezentacje patrzy ze spokojem, ale i czujnością. Pamięta, jak to on po raz pierwszy ubiegał się o fotel pierwszego w naszym mieście.
            - Nie lekceważę żadnego kontrkandydata, ponieważ mnie kiedyś zlekceważono. Podczas moich pierwszych wyborów, w roku, nikt nie dawał mi szansy, a jednak je wygrałem - mówi burmistrz Mariusz Kędzierski.
            I dodaje, że sam zaprezentuje się chełmnianom na końcu. I też ich zaprosi na spotkanie.
            - Nagram ponadto spot wyborczy z moimi kandydatami na radnych - zapowiada Mariusz Kędzierski. pomorska
            • Gość: rafałek Re: kampania IP: *.centertel.pl 12.09.18, 08:49
              Niestety ale przydałaby się spora rewolucja w rządzenie miastem. Nowa, świeża głowa z pomysłami i dobrą prezentacją. Już chyba staczy nam wuefistów na szczeblu zarządzania miastem
              • Gość: Edek Re: kampania IP: *.centertel.pl 12.09.18, 11:51
                Czy wiecie kto jest odpowiedzialny za tereny zielone bo nie wiem komu zgłosić ze na rynku trawa uschla
    • Gość: ....... Re: kampania IP: *.tvgawex.pl 12.09.18, 13:42
      a ci ryja już pchają pomorska.pl/koalicja-obywatelska-po-i-nowoczesnej-na-chelminskim-rynku-przedstawila-kandydatow-zdjecia/ga/13486643/zd/31101265
      • Gość: kasandra Re: kampania IP: *.dynamic.mm.pl 12.09.18, 19:17
        Niestety, polska scena polityczna ( tak samo samorządowa) ma to do siebie , że wzajemnie się nakręcają : PO i przystawki kontra PiS i ochłapki . Oni istnieją dzięki sobie bo bez tego pozostałby ...nikt. W Chełmnie PiSu praktycznie nie uświadczysz ( może poza skompromitowanym obyczajowo Zbonikowskim)to zastępują go mohery. O Platformie to słyszy się przy okazji dzielenia łupów ( którymi mogą stać się "biorące" miejsca na listach wyborczych). Reszta jest ciemną masą, ciemnym ludem i milczeniem. Przed miastem więc świetlana przyszłość w ...przepaści.
        • Gość: gość Re: kampania IP: *.dynamic.mm.pl 12.09.18, 20:28
          A i pis pokazało swojego asa w rękawie. Zna ktoś gościa? Fryz jakby z ONR. Niestety, jako że z pisu, to się dyskwalifikuje w tym śmiesznym grajdole. Nawet mohery i staruszki nie odejdą od swojego tzw. złotego chłopaka, wielkiej nadziei białych.

powalcza-o-fotele-pis-juz-pokazalo-kandydata-dzis-na-rynku-w-chelmnie-kolejne-prezentacje-zdjecia

Jest szansa, że dojdzie do starcia pis- Kordowski?
          • Gość: oj Re: kampania IP: *.dynamic.mm.pl 12.09.18, 20:30
            pomorska.pl/powalcza-o-fotele-pis-juz-pokazalo-kandydata-dzis-na-rynku-w-chelmnie-kolejne-prezentacje-zdjecia/ga/13481770/zd/31074878
            • Gość: satyr Re: kampania IP: *.dynamic.mm.pl 12.09.18, 21:04
              To jakiś jajcarz . Przeanalizujmy jego niebieską tablicę:
              1. mieszkanie z krzyżem, tu w Chełmnie to pieczara ( rzadko obecnie stosowana)
              2. karta seniora - chyba na cmentarzu, bo tam są główne zasoby osobowe
              3. drogi - jak chcesz mieć całe uzębienie lepiej chełmińskich dróg nie próbuj
              4.otwarta szkoła - chyba wyznaniowa , pod deformą Zalewskiej
              5.park przedsiębiorczości , chyba na zgliszczach Karwana
              6.czyste powietrze - zasmrodzone przez tysiące kominów spalających wszystko wzmacniane wyziewami ze Świecia.
              Te sześć punktów nijakości to dla kogo? Moherów nie połaskocze , młodszych którzy tu jeszcze egzystują - nie porwie. I to nie zależnie od tego, z jakiej jest partyjnej kanapy. Jest zasada, jak ( u brzydkiej kobiety) się nie ma nic do zaoferowania , to przynajmniej prezencja musi przyciągać, a tu nie ma nic, więc po co się pchać na plakat?
              • Gość: Burmistrz Re: kampania IP: *.tvgawex.pl 12.09.18, 21:26
                Chyba obecnemu burmistrzowi pomysły się jednak spodobały bo chwalić się zaczyna iż właśnie je wdraża :). Szkoda, że podsłuchiwał w ogórdkach piwnych a wychodził przez płot aby go nikt nie widział :). No cóż siedzący widzieli :). Trole obecnego betonu widać ruszyły do boju....szkoda, że tylko to potrafią. Ale ci odpowiem jako mieszkaniec.
                1. Mieszkania - koszary stoją i straszą (wojsko płaciło dzierżawę, dziś nie ma kasy z dzierżawy ani pomysłu)
                2. Karta seniora - wszyscy się starzejemy więc jakieś ulgi fajnie byłoby mieć.
                3. Drogi + - rządowy program o którym obecnej władzy Chełmna trzeba przypomnieć....
                4. Otwarta szkoła - mniej lekcji do domu, więcej pracy nauczycieli z uczniami
                5. Park przedsiębiorczości - wszystkie gmin i wsie ościenne mają lub starają się o taki oprócz.....no właśnie CHEŁMNA
                6. Czyste powietrze - kilka dofinansowań na śmieszne kwoty, gdyby przystąpić WCZEŚNIEJ do programu pieniędzy byłoby ZNACZNIE więcej (poczytaj o programie) i w niebotycznie większej kwocie. Pisząc o celulozie itd...widać nie masz pojęcia o czym on jest :).
                • Gość: wyborca Re: kampania IP: *.dynamic.mm.pl 12.09.18, 21:44
                  Czekam na popłuczynowe pomysły Kędzierskiego i jego pretorian. Buhahahaha....

Koszary podobno wystawione na sprzedaż. Ten Kędzierski liczy, że z zyskiem. Jakieś pół roku oferta leży. Podobno są zapisy na zakup :)
    • Gość: wyborca Re: kampania IP: 95.40.21.* 12.09.18, 21:19
      A ci z koalicji obywatelskiej popieranej przez PO to po co startują? O programie nic nie słyszałem, nie znaleźli nikogo kto chciał by być ich kandydatem na burmistrza lub choćby wójta. I wszyscy tylko do starostwa chcą? Coś cienko jak na PO.
      • Gość: Ronin Re: kampania IP: *.play-internet.pl 12.09.18, 22:25
        Nie ma co zaśmiecać tematu spadachroniarzami z POPIS. To zwykłe marionetki. Burmistrz to musi być bezpartyjny. Nie głosujcie na ludzi z partii jakiejkolwiek. Dość dna na szczeblu włafzy i dna dna na opozycji.
        • Gość: yta Re: kampania IP: *.dynamic.mm.pl 12.09.18, 23:25
          Czy chcemy burmistrza od fikołków ?
          • Gość: Set Re: kampania IP: *.146.234.38.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 12.09.18, 23:49
            chcecie, od 20 lat .. nie chodzicie na wybory,bo chcecie takich właśnie rozwiązań.. jest wam wszystkim wygodnie brać udział w kabarecie wyborczym o nazwie " Nie przekraczajmy 35% frekwencji" .. na złość babci odmrażacie sobie uszy,a potem macie pretensje do zimna. Żałosne jest to "polskie" społeczeństwo po przewrocie z 89-ego. Dobrze was wszystkich wykreowała dawna władza, na tyle dobrze,że wszelkie wzorce przekazujecie kolejnym pokoleniom ... nawet w krajach,w których do lokali wyborczych trzeba pokonać wiele kilometrów przez śniegi jest dwukrotnie większa frekwencja wyborcza niż w Bolandzie. Wam jednak się nie chce,bo po co ..a później pier....nie o złym zarządzaniu. Zdychajcie więc dalej,tylko w milczeniu,tak by nikt nie pamiętał waszych żałosnych wpisów ..
      • mycch Re: kampania 13.09.18, 08:47
        Tak tylko informacyjnie - koalicja zaprezentowała kandydatów do Radu Powiatu, czyli tam, gdzie:
        1. Głównie załatwia się sprawy między instytucjami, bezpośredni kontakt z rozeźlonym obywatelem jest ograniczony do minimum - a więc luzik, bez większych nerwów
        2. Dysponuje się sporą kasą - a więc można "wybudować, postawić", poprzecinać wstęg, objeździć trochę imprez i wygłosić to i owo. Luzik i bez większych nerwów.

Nie wystawili kandydata na burmistrza... No bo komu by się chciało? Miasto bidne, temat trudny, ludzie ciagle czegoś chcą i rzadko są zadowoleni, rząd się bez przerwy wpierdziela i obciąża. Same nerwy.
        • Gość: do wszystkich Re: kampania IP: *.adsl.inetia.pl 13.09.18, 18:15
          jest szansa, ale trzeba iść wybierać. proponuję popatrzeć na kandydatów, a nie kierować się samym komitetem wyborczym. czasami zdarza się tak, że ktoś chciałby być niezależnym kandydatem, ale ogrom pracy przy organizacji swojego komitetu przygniata go. wtedy właśnie "przykleja się" do jakiegoś innego komitetu, a wcale nie ma zamiaru identyfikować się z prawą, lewą, czy środkowa noga.
          • mycch Re: kampania 13.09.18, 20:02
            Dobrze... zacznij wymieniać tych kandydatów, bo jak na razie na burmistrza naliczyłem aż dwóch.
          • Gość: do " do wszystkich Re: kampania IP: *.dynamic.mm.pl 13.09.18, 20:33
            Trafnie to ująłeś , do żłobu pchają się różne NOGI . Jak sobie odpowiecie na pytanie : czego można się po nich spodziewać - macie odpowiedź, że do wyborów idą popychane przez kler mohery , wyniki mamy jakie mamy od lat, pozostałym to zwisa kalafiorem. Chełmno leży daleko od Japonii dlatego tak trudno o kamikadze na funkcje burmistrza.
            • Gość: leszek Re: kampania IP: *.dynamic.mm.pl 13.09.18, 22:19
              A moze nie wystawili bo mają w tym interes ? Moze sprawa ma drugie dno ? :-)
        • Gość: .... Re: kampania IP: *.tvgawex.pl 14.09.18, 12:59
          jak to nie wystawili przecież Kędzierski to ich kandydat ....."BY BYŁO JAK BYŁO"
    • Gość: gość Re: kampania IP: 171.25.230.* 14.09.18, 14:06
      Interesuje mnie działalność samorządowa i ucieszyłem się, że powstała Koalicja Obywatelska jako nowa siła która mogła by coś zmienić na chełmińskim rynku samorządowym. Myślałem, że wystartują oni do rady miasta i zastąpią etatowych już radnych " a co ja mogę". Niestety 12 września rozczarowaliście mnie bardzo chwaląc się poparciem PO. Przykro mi bardzo ale nie będę na was głosował ponieważ jestem przeciwny:
      - pracy do 67 roku życia
      - dzikiej prywatyzacji
      - wyprzedaży naszego majątku
      - zabrania środków z OFE
      - relokacji arabskich uchodzców
      - a ostatnio głosowaniem za ACTA2
    • Gość: wyborca Re: kampania IP: *.tvgawex.pl 14.09.18, 21:21
      Dzisiejszy artykuł w Pomorskiej...panie burmistrzu BRANIE KREDYTÓW TO NIE JEST POZYSKIWANIE ŚRODKÓW :), co do reszty to zastanawiam się GDZIE jest pan burmistrzem bo czytając co pan robi to na pewno nie w Chełmnie :)
      • Gość: sywia Re: kampania IP: *.dynamic.mm.pl 14.09.18, 22:24
        Ojj teraz jest go pełno wszędzie. A jaka ogromna scieżka rowerowa powstaje w strone Starogrodzkiego :-) Doobree.
        • Gość: gość Re: kampania IP: *.dynamic.mm.pl 14.09.18, 22:53
          Bez urazy, ale to co opowiada Kędzierski to brednie. Tak może mówić tylko dyletant i ignorant, kłamca i manipulant, a także mitoman. W kręgach mniej kulturalnych może występować określenie "pajac".
          Próbka z Gazety Pomorskiej

"Burmistrz Mariusz Kędzierski uważa, że nic nie stoi za nim bardziej niż inwestycje i przedsięwzięcia już zrealizowane. Te, na które mieszkańcy czekali.

- Nie można nie zauważać wyremontowanego stadionu, sahary, kina „Rondo”, czy ulic - mówi 53-letni włodarz, który w wyborach udział weźmie po raz piąty. - Wystarczy spojrzeć, ile powstało nowych placów zabaw, boisk, siłowni zewnętrznych. Widziałem konwencję konkurencji - to puste frazesy.

Ma doświadczenie

Burmistrz ma swoją wizję rozwoju miasta, którą - jak zaznacza - konsekwentnie realizuje. - Proponuję zwiększenie bezpieczeństwa w ruchu drogowym poprzez doprowadzenie do wykonania ronda na ul. Nad Groblą i DK91, rozbudowę miejskiego monitoringu i modernizację amfiteatru, by stworzyć miejsce na koncerty, widowiska plenerowe - zapewnia burmistrz. - Zainwestujemy w budowę energooszczędnego oświetlenia miasta - pieniądze dla Chełmna już są zagwarantowane. Kontynuować będziemy budowę ścieżek rowerowych, uzbrojenie w infrastrukturę terenów miejskich, uatrakcyjnianie kąpieliska nad Jeziorem Starogrodzkim. Do tego rozbudowa infrastruktury miejskiej: sieci wodociągowej, kanalizacyjnej pod budownictwo mieszkaniowe, aktualizacja studium uwarunkowań i kierunków zagospodarowania przestrzennego miasta w celu uzyskania większej dostępności terenów inwestycyjnych i mieszkaniowych. Ponadto, budowa skateparku, placów zabaw, siłowni, ścieżek rowerowych - w tym nad jezioro.

Czemu na niego warto oddać głos? - Umiem zdobywać pieniądze - nie tylko unijne, wychodzi mi to od 2004 roku, żaden kontrkandydat nie ma takiego doświadczenia - mówi. - I ja założyłem swój komitet wyborczy, to daje mi prawo mówić, że jestem poza układami."

Na marginesie, zdjęcie z gazety sugeruje nie najlepszy stan zdrowia?
          • Gość: ....... Re: kampania IP: *.tvgawex.pl 15.09.18, 02:32
            a to najlepsze "jestem poza układami."
            • Gość: bez złudzeń Re: kampania IP: *.dynamic.mm.pl 15.09.18, 09:28
              Rozumiem typowe ble ble przedwyborcze dla ciemnych moherów popychanych przez plebanów i tak od 4 kadencji. Dramat tego miasteczka polega na tym, że nikt tu się nie pcha do burmistrzowskiego żłobu ( bo chyba nikt zdrowo myślący nie traktuje poważnie PiS owskiej wrzutki) . Można się wyżywać na obecnym burmistrzu ale innego sensownego kandydata nie widać . Kędzierski jest zabetonowamy na tej funkcji jak alejki na cmentarzu. I tu i tam nic się nie zmieni.
              • Gość: a dlaczego Re: kampania IP: *.tvgawex.pl 15.09.18, 13:49
                Skoro uważasz, że już gorzej być nie może, to może dać szansę tej wrzutce. Narazie są u władzy i zapewne pieniądze popłynęłyby tu szybciej.
    • Gość: do bez złudzeń Re: kampania IP: 95.40.21.* 15.09.18, 11:10
      Złudzenia tracę myśląc tak jak ty. Osoba o której piszesz przynajmniej ma jakiś sensowny program na rozwój naszego miasta w przeciwieństwie do obecnych " a co ja mogę radnych" i burmistrza.
      • Gość: bez złudzeń Re: kampania IP: *.dynamic.mm.pl 15.09.18, 15:12
        Fajnie jest tak dyskutować, spekulować, że pieniędzy by przybyło, szybciej by przypłynęły, bo dziś rządzący rozdają, złośliwi powiedzą że korumpują za wyborcze głosy. O etyce w polityce - a szczególnie dziś , to chyba nie ma żadnej opcji czystej a rządzący poprzednio i dziś siedzą w szambie po uszy. Tylko miejcie na uwadze ( dotyczy to młodszych i w średnim wieku wyborców) , że to co zostanie rozdane( a państwa nie było na to stać) trzeba oddać żeby nie podzielić losów Grecji czy za moment Italii. Mohery tego pewnie nie doczekają, ale cieszą się jak widzą że na koniec ich żywota wrócił PRL bis.
    • Gość: do bez złudzeń Re: kampania IP: 95.40.21.* 15.09.18, 16:00
      Piszesz jak totalna opozycja i ich super ekonomiści. Społeczeństwu "nic się nie należy", "na nic nas nie stać". Straszyli nas rankingami, załamaniem rozwoju gospodarki co kilka miesięcy. A jak prestiżowe międzynarodowe firmy rankingowe zaczęły podnosić nas w swoich rankingach to teraz cisza. Czy to nie totalna opozycja straszyła najpierw że budżet tego nie wytrzyma a potem sama proponowała nie 500 ale 1000 zł i to na każde dziecko? Przecież nasz budżet jest cały czas śledzony przez UE i jak widać nie przekraczamy narzuconych przez nich standardów. Gdyby tak było już by cała totalna opozycja wraz z swymi kolegami z UE krzyczeli i lamentowali jak to obecna władza źle rządzi. Ale tak nie jest i dobrze się dzieje, że wreszcie możemy jako społeczeństwo zacząć konsumować wzrost dochodu narodowego a nie słuchać tylko Balcerowicza i innych mu podobnych starej śpiewki o "zaciskaniu pasa".

z poważaniem stary moher.
      • Gość: gosc Re: kampania IP: *.man.bydgoszcz.pl 18.09.18, 07:35
        czas pokaże .... kto miał rację, obawiam się że nie wszystko ujrzało światło dzienne ... a to co trafia do przekazu oby nie było kreatywną księgowością jak swego czasu w ...... Grecji .....
        ale ... można się mylić ... chociaż słabo to widać.....
        ps.
        w chwili obecnej polska scena polityczna to wybór między złodziejami, a fanatykami .... zero możliwości, jedni dzięki drugim funkcjonują .....

ani młody ani moher
      • Gość: Vivi Re: kampania IP: *.dynamic.mm.pl 18.09.18, 09:25
        Takiego steku bzdur to nie czytalam,stary moher widac ze z toba cos teg tegies,,,czy panstwo to firma ktora zarabia I ze swojego rozdaje,,,czlowieku zeby dali musza podnosic podatki ,ceny.Ty tez za to zaplacisz dostaniesz 100zl a oddasz 500zl,,popatrz dookola jak w zastraszajacym tempie wszystko drozeje ,dochodza nowe podatki itd
    • Gość: do Vivi Re: kampania IP: 171.25.230.* 18.09.18, 09:37
      Państwo już dawno nie ma swojego przemysłu o poprzednicy ochoczo za bezcen sprzedawali wszystko co do sprzedania sie nadawało. Ceny rosną bo rosną place. Pieniądze nie biorą się znikąd. Chcemy więcej zarabiać to rosną koszty wytwarzania które muszą być pokryte w cenach. To proste prawo ekonomii.. Szkoda, że go nie znasz. A działalność społeczna państwa jest taka sama choć kwotowo na razie mniejsza jak działalość innych państw UE. Więc w czym problem?

stary moher
      • Gość: Do stary moher Re: kampania IP: *.dynamic.mm.pl 18.09.18, 09:56
        Ktos tu czegos nie rozumie,,widze ze jestes zadowolony z tego ze w zastraszajacym tempie ceny wszystkiego dookola rosna,,,brawo czlowieku 👎nie zazdroszcze podejscia do zycia
      • Gość: gosc Re: kampania IP: *.man.bydgoszcz.pl 18.09.18, 09:57
        Wg "Twojej" ekonomii wystarczy podnosić pensje minimalne i będą powstawały krainy mlekiem i miodem płynące :)
        Dlaczego więc w innych krajach na to nie wpadli, szok, jaką mają złą władzę :)
        dla wiadomości: to jest proces bardziej złożony i nie ma czasu tu opisywać, to co teraz widzisz jest raczej chwilowe, albo widzisz to co oni chcą abyś zobaczył .....
        przyjdzie nam za to zapłacić ....
        • Gość: Vivi Re: kampania IP: *.dynamic.mm.pl 18.09.18, 10:11
          Ciekawe kto za chwile bedzie pracowal I odprowadzal podatki,,mlodym sie nie chce bo nie musza bo maja 500+,,Brutalne ale prawdziwe I duzo mlodych sie z tym nie kryje wola zyc z 500+ ,troche socjalu I do prxodu.Przykre
    • Gość: do poprzedników Re: kampania IP: 171.25.230.* 18.09.18, 10:30
      Bezrobocie jest najniższe od wielu lat więc teoria, ze przez 500+ ludzie nie pracuja jest co najmniej śmieszna. A z drugiej strony : to ile muszą placic biznesmeni, że przy ich pensjach 500 zl to taki rarytas. Minimalne wynagrodzenie to norma w wielu krajach UE więc nie rozumiem skąd takie zdziwienie i krytyka? I jeszcze jedna sprawa: nie mogą rosnąc pensje bez wzrostu cen. Teraz rynek jest praktycznie prywatny i państwo nie ma zbyt dużej możliwości ingerowania w ceny. Osobiście wzrost cen nie podoba mi się tak jak każdemu człowiekowi. Ale prawa rynku są nieubłagane i jeszcze nie urodził sie taki ekonomista który wymyślił by takie działania w których płace by rosly a ceny stały w miejscu.
      • Gość: gosc Re: kampania IP: *.man.bydgoszcz.pl 18.09.18, 10:54
        No to muszę Ciebie zaskoczyć .... model bogacenia się państwa jest określony i nie polega na rozdawnictwie, a rozwoju gospodarczym.
        Powiedz mi czy podnoszenie pensji minimalnej o 20 % i w ślad za tym wzrost cen o 20 % to nie są działania pozorne ?
        obecne rozdawnictwo przypomina mi czasy Gierka ... jakże był cudownym gospodarzem, ludziom dobrze robił .... na ile to starczyło no i przez ile lat ten chwilowy cudowny czas musieliśmy spłacać .....
        A co do 500 + popytaj się ludzi którzy mają truskawki, jabłka itd. .... ilu chętnych przychodzi ....
        • Gość: Ceni Re: kampania IP: *.dynamic.mm.pl 18.09.18, 12:08
          No tak dobrze piszesz za podwyzke odpowiedzialne sa prywatne firmy ale skoro panstwo podwyzszac kaze pensje przeciez panstwo do tego nie doklada a krzycza w sejmie my dalismy,,hahaha,,oni tylko ustwe podpisza a przedsiebiorca ma dac ze swojej kieszeni panstwo mu tego nie rekompensuje do tego w gore podatki I jeszcze ze 3 -4nowe,,przepraszam to co firmy maja zrobic za przeprlszeniem zdechnac robia nam podwyzki cen,,panstwo tylko doji a nie daje nic w zamian,,
    • magda2789 Re: kampania 18.09.18, 11:11
      Nowy kandydat reprezentuje firme farmaceutyczna. Chce budowac domy opieki dla starszych ludzi. Reszte dopowiedzcie sobie sami. Przeraza mnie to.
      • lechoslaw1968 Re: kampania 18.09.18, 12:20
        To może nauczyciel ? Każdy gdzieś pracuje . Jak tak patrzysz to długo szukaj kandydata , który będzie Ci pasował.
      • Gość: Jaś Re: kampania IP: *.tvgawex.pl 18.09.18, 23:23
        Skoro obraca sporą gotówką, to dobrym pomysłem będzie dać mu szansę. Obecna władza (bardzo doświadczona, co powtarza na każdym kroku) potrafi zdobyć pieniądze tylko zaciągając kolejne kredyty. Jeszcze bardziej przeraża mnie to, że mieszkańcy nie widzą potrzeby zmian.
        • Gość: Obserwator Re: kampania IP: *.tvgawex.pl 19.09.18, 08:53
          Nie zauważyliście jak pięknie wypowiedzi P. Michała wkomponowują się w retorykę PISu? Przecież ON Wam obieca wszystko co chcecie... Już obiecał usunięcie mułu ze Starogrodzkiego i przywrócenie połączeń autobusowych PRYWATNEGO przewoznika. Tylko jakim cudem? Ktoś kto zna się na rzeczy popuka się tylko w czółko... Ale CIEMNY LUD wszystko kupi. Zobaczcie co za ludzi mają na swoich listach. Co np. Pan Parkingowy wniesie do Rady Powiatu? Ale łatwo za to będzie nim sterować... Nie widzicie tego??? Czarować WAS/NAS będą obietnicami bez najmniejszego pokrycia ale najważniejsze żeby ludzie się nabrali... Nie głosowałem na Mariusza, zobaczymy jaka będzie alternatywa, ale nigdy nie pozwolę na to żeby Chełmno wpadło w PISowskie łapska!!!
          • Gość: Do obserwator Re: kampania IP: *.dynamic.mm.pl 19.09.18, 09:17
            Kolego a obecny burmistrz co robi tez obiecuje zlote gruszki na wierzbie byle tylko ze stolka nie spasc,,mial tyle lat mozna bylo sie wykazac I co zrobil dla rozwoju miasta -nic,,co zrobil dla ludzi zadnych imprez latem ,za chwile z naszego miasta nie pojedzie zaden autobus,zadnego przemyslu w Chelmnie ,zadnego na obrzerzach,,oj mozna byloby wymieniac. A teraz na miesiac przed wyborami pokazowka I kawalek rozkopu do jeziora,,ile lat mielismy obiecany chodnik,,oj wymienialby a wymienial
          • Gość: m Re: kampania IP: *.play-internet.pl 19.09.18, 19:37
            Do Obserwatora.
            Proszę nie krytykować Kogoś dlatego , że pracuje na parkingu. Każdy ma prawo startować w wyborach.
            Jeśli mówimy o sterowaniu to chyba to właśnie mieliśmy :) czy nie taka jest prawda?
            Szanujmy się a nie szczujmy jeden na drugiego....pozdrawiam
          • Gość: PiS Re: kampania IP: *.tvgawex.pl 20.09.18, 17:59
            No faktycznie bo za PO jest miastem Mlekiem i Miodem płynącym....
    • Gość: do gościa Re: kampania IP: 171.25.230.* 18.09.18, 11:27
      "No to muszę Ciebie zaskoczyć .... model bogacenia się państwa jest określony i nie polega na rozdawnictwie, a rozwoju gospodarczym." - państwo bogaci się kosztem obywateli. Jestem przeciwny sytuacji w której jedyną stroną konsumującą wzrost gospodarczy jest państwo. Uważam, że ze wzrostu gospodarczego powinni równo korzystać: państwo i jego obywatele
      "Powiedz mi czy podnoszenie pensji minimalnej o 20 % i w ślad za tym wzrost cen o 20 % to nie są działania pozorne ?" Nie. Bo o wzroście cen decyduje prywatny przedsiębiorca a nie państwo !!. Ceny będą rosły tak długo jak długo nie zrównają się z cenami w innych krajach i nie nastąpi zrównoważenie się popytu z podażą. Wtedy, co jest rzeczą naturalną ceny zaczną spadać a wynagrodzenie pozostanie na tym samym poziomie.
      "obecne rozdawnictwo przypomina mi czasy Gierka ... jakże był cudownym gospodarzem, ludziom dobrze robił .... na ile to starczyło no i przez ile lat ten chwilowy cudowny czas musieliśmy spłacać ....." Teraz stan naszych finansów kontrolowany jest przez agendy UE i rankingi firm w których mamy coraz wyższe notowania. Gdyby było źle już podniósł by się krzyk totalnej opozycji któremu wtórowały by zachodnie rządy. A na razie nic o tym nie słyszałem.
      "A co do 500 + popytaj się ludzi którzy mają truskawki, jabłka itd. .... ilu chętnych przychodzi "....Chyba to zrozumiała tendencja przy tak niskim bezrobociu. Lepiej iść do lepiej płatnej pracy w firmie w której zapłacą ZUS, ubezpieczenie itp. niż w trudnych warunkach pracować za grosze na polu.
      • Gość: gosc Re: kampania IP: *.man.bydgoszcz.pl 18.09.18, 12:26
        Powiem w skrócie: wszystko musi być zrównoważone ..... a tak nie jest.... jesteśmy daleko w stronę rozdawnictwa ustawieni a najgorsze że nie za swoje .... janosikowe na innych radzących sobie, ale to ma pewne granice ....
        Jeszcze raz napiszę nie wierzyłem w cudowne dane za PO i nie wierzę w cudowne dane PIS ....
        Manipulowani jesteśmy od zawsze ..... a po czasie potem wyjdzie .....

za długa dyskusja .... kończę bo widzę że wybitnego ekonomistę poznałem i nie jestem w stanie podważyć twoich teorii nie praktyki ....
        opatentuj to i roześlij do krajów 3 świata w rok nam dorównają .... ehhh
      • Gość: Mela Re: kampania IP: *.dynamic.mm.pl 18.09.18, 12:38
        Hahaha,,kon by sie usmial
    • Gość: do magda2789 Re: kampania IP: 171.25.230.* 18.09.18, 11:34
      A mnie nie bo może wreszcie będziemy za burmistrza mieli osobę która zna się na biznesie, zarządzaniu ludzmi i ma wizję rozwoju naszego miasta.
      • Gość: go sc Re: kampania IP: *.adsl.inetia.pl 18.09.18, 12:14
        myślę, że wątek ten dotyczy kampanii samorządowej, a wiec tego co czeka nas w mieście, gminie i powiecie. trzeba nam dobrego gospodarza, dobrych radnych. zakładów pracy jak na lekarstwo, młodzi ociekają, a pozostają tylko ci, których najbardziej interesują plotki, oczernianie innych. czas na zmiany, na zastąpienie etatowych radnych, burmistrza, starostów. zasiedzieli się, powiązali w układy. więc trzeba pomyśleć, aby tym się zająć, a nie wyborami parlamentarnymi - te będą za rok, a to jest jeszcze trochę czasu. istotne są jeszcze sejmiki, tam się dzieli kasą.
        • Gość: gosc Re: kampania IP: *.man.bydgoszcz.pl 18.09.18, 12:30
          co do tematu wątku.....
          zmiany są potrzebne, ale tak jak w polityce ogólnokrajowej tak i tu ludzie rozsądni unikają polityki, brudna sprawa nie warta czasu, społeczeństwo jeszcze nie dojrzało do demokracji jak można je kupić za własne i sąsiada pieniądze ..... i znowu wybór między lichym, a marniejszym ....
          taka to nasza polityka .....
      • Gość: Vivi Re: kampania IP: *.dynamic.mm.pl 18.09.18, 12:48
        W nosie mam kto rzadzil,kto rzadzi I kto bedzie rzadzil wazne zeby ludziom zylo sie lepiej
    • Gość: do gościa Re: kampania IP: 171.25.230.* 18.09.18, 14:20
      "opatentuj to i roześlij do krajów 3 świata w rok nam dorównają .... ehhh"
      Nie dorównają, bo żeby dzielić sie dochodami to trzeba je najpierw mieć a o to trudno w krajach trzeciego świata. Chociaz jak by sie dokładniej przyjrzeć to właśnie w tych krajach jest tak jak było u nas za rządów totalnej opozycji. To znaczy niewielka grupa korzystała z dochodów państwa a reszta miała zaciskać pasa - "bo przecież na nic nas nie stać" - to powtarzane jak mantra objawione prawdy przez wybitnych specjalistów od ekonomi za rządów PO PSL.
      • Gość: do Vivi Re: kampania IP: *.adsl.inetia.pl 18.09.18, 18:36
        a mnie nie jest wszystko jedno, kto rządzi i nie mam tego w nosie. ludziom będzie się żyło lepiej, jak będzie porządek, skończy się kolesiostwo, prywata i układy. żeby to się stało, to trzeba "odstawić" tych starych, długowiecznych radnych i zdecydować o nowych władzach. aby się to wydarzyło, to trzeba zagłosować. niestety, ale mohery sa stałymi bywalcami lokali wyborczych i trzeba ich zdominować, bo inaczej po wyborach okaże się, że ponownie radnymi zostali pani i panowie K.W.P.D. oraz "rada pedagogiczna". i co istotne, należy patrzeć na kandydatów, jakimi oni są, nie zaliczać ich do "wybujałych grup", utożsamiać z przeszłością, a spojrzeć na to, co sobą reprezentują
    • Gość: do do Vivi Re: kampania IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 18.09.18, 20:37
      Zgadzam się w 100%. Nie można patrzeć, ze to miła sąsiadka, czy sąsiad ale jak jej lub jego działania zmieniły życie w naszym mieście. Ile dzięki nim powstało nowych miejsc pracy, ilu inwestorów przekonali do naszego miasta, ile środków zdobyli. Na razie to widzę że o siebie to zadbali - i to zaraz na początku kadencji. Potem oczywiście nie zapomnieli o nas podnosząc nam ciągle opłaty i podatki lokalne. Za ich 4 -letnią działalność podziękuje im przy urnie nie głosując już na nich. A najbardziej rozbawili mnie kupnem "jednostki wojskowej" i ostatnio stwierdzeniem, że nie wiedzą co z nimi zrobić. Takich to mamy radnych, ale mam nadzieje że ich wieloletnia kadencja dobiega końca i nich na nich już nie zagłosuje.
      • Gość: KretR Re: kampania IP: *.dynamic.mm.pl 19.09.18, 09:08
        Jednym slowem jest okazja rozwalic ten system,,teraz obecna wladza w urzedzie miasta I starostwo na glowie staje I prosi Boga o dalsze jutro I jutro I jutro.Ludzie skoro dzieje sie zle dajmy wreszcie szanse innej osobie byc burmistrzem ,starosta,.Tych ludzi juz znamy narzekamy wiec jest szansa cos zmienic I moze byc lepiej tylko lepiej bo gorzej juz byc nie moze.I nie wazne ze przyszly burmistrz to osoba nowa,a go nie znamy,a moze go nie lubimy wazne jest ze to osoba mloda,nowa,z nowymi I zgola odmiennymi pomyslami dajmy tym ludziom szanse wreszcie cos zmienic w Chelmni
        • Gość: do KretR Re: kampania IP: *.adsl.inetia.pl 19.09.18, 12:22
          zgadzam się z retoryką KretR. Obiecanki słyszymy przed każdymi wyborami, obojętnie na jakim szczeblu. Kandydaci obiecują cuda. Słyszymy o nowych inwestycjach, rekreacji i dziesiątkach innych propozycji, a w sumie okazuje się, że to tylko zwykłe gadanie. Radni nie potrafią załatwić zwykłej ,prostej sprawy np. prawidłowego oznakowania ulicy, na której nie mieszczą się dwa samochody (kiedyś ruch był jednokierunkowy, a prominentowi nie pasowało to). Włodarze nie widza bałaganu na ulicach, braku miejsc do parkowania, chuligaństwa. Przez ten cały okres kilku kadencji porobiły się układy, żeby nie nazwać tego kilkami, na których korzystają tylko znajomkowie. Dziwicie się, że PIS (broń Boże nie jestem zwolennikiem tej partii - żeby mi ktoś tego nie zarzucał) ma wysokie notowania, bo co chwile pokazują w TV i nie tylko "państwowej" jakieś machloje. Tu zaś na miejscu te układy partyjne nie są tak ważne, a ważniejsi są poszczególni kandydaci, a właściwie co sobą przedstawiają. Ci, którzy do tej pory byli i jeszcze przez chwilę będą pokazali już na co ich stać i jest szansa, aby powiedzieć im "dziękujemy". Praktycznie niewiele zrobili dla rozwoju miasta i kredyt ich zaufania się wyczerpał. Tak więc powtarzam - jest szansa to zmienić. Czy wykorzystamy, okaże się po wyborach. Oby nie było tak, że za ponad miesiąc zobaczymy te same nazwiska, albo większość z nich, a zaraz po tym, że podwyższyli pobory włodarzy, a w następnej kolejności sobie - radnym.
    • Gość: mieszkaniec Re: kampania IP: 171.25.230.* 19.09.18, 12:16
      Te wybory to szansa na odsunięcie od władzy etatowych już radnych Kordowskiego, Konowalik, Piotrowskiego, Wrażenia, Dzikowskiego itd. Wystarczy tylko iść na wybory i zagłosować na nowych. No chyba, że wolimy "żeby było tak jak było". Ale czy naprawdę na tym nam zależy? Czy rzeczywiście nie chcemy zmian dla nas samych i naszych dzieci?
      • Gość: satyr Re: kampania IP: *.dynamic.mm.pl 19.09.18, 14:39
        Miejscówki pod Starogrodzkiem się nie zmienią, na Toruńskiej alejki są, miejsc pokładowych nie ma ale spoczywający tam zacieśnią się by przytulić przybywających . Czego więcej moherowym tubylcom potrzeba? Im już nic nie pomoże a czemu następni mają mieć lepiej? W tym grajdole nic się nie zmieni. Brak impulsu dla nie emerytów, pospolitego ruszenia wyborczego nie ma i nic go nie zapowiada. Będzie tak jak jest albo jeszcze gorzej.
        • Gość: Ceni Re: kampania IP: *.dynamic.mm.pl 19.09.18, 16:10
          Alternatywa jest ,jest 2 kontrkandydatow wiec ludzie czas na zmiany,,ja osobiscie nie lubie pisu jak I wiekszosc moich znajomych ale doszlismy do wniosku ze to I tak lepsze jak obecna wladza przyklejona do stolkow na super glu,,im sie juz wydaje ze wladza z rozdzielnika sie nalezy I tylko oni potrafia rzadzic,,czas pokazac ze sie myla ,oni tez kiedys byli nowi po raz pierwszy wybrani ,,dali rade to ktos inny tez da ,,CZAS ISC NA WYBORY I COS W CHELMNIE ZMIENIC
    • forumja Re: kampania 19.09.18, 16:50
      Czy któryś z kandydatów na burmistrza ma plan inwestycyjny? Tutaj nie ma pracy. Świecie ma Mondi a my co? Nawet zasrany Fam zburzyli.
      • Gość: Gggv Re: kampania IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.09.18, 22:17
        Dlaczego nie można zakładać nowych wątkow ??
        • Gość: 246810 Re: kampania IP: *.dynamic.mm.pl 22.09.18, 08:13
          moze zablokowal fikolek
          • Gość: krytyk admina Re: kampania IP: *.dynamic.mm.pl 22.09.18, 09:18
            Wszyscy po kolei dopasowują się do "nowej" wolności słowa PiSu.
            • Gość: ble Re: kampania IP: *.tvgawex.pl 22.09.18, 20:44
              a to Michnika(Szechtera) i jego forum nazywasz pisowskim .... tylko nie pisz że nie wiedziałeś że forum jest AGORY
              • Gość: krytyk admina Re: kampania IP: *.dynamic.mm.pl 22.09.18, 21:43
                Do ble - jesteś taki ciemniak czy ciemniaka udajesz? Na tym forum oczywiście oprócz zwykłych kiepów i błaznów, piszą też ludzie na poziomie. Do kogo należy to forum, podobnie jak chełmińska szczekaczka jest wiedzą powszechnie znaną i dostępną.Tym bardziej większe zdziwienie budzi fakt, że wykazujące się odwagą i swobodą wypowiedzi forum zaczyna zachowywać się koniunkturalnie. Nie od dziś wiadomo, że Agora i jej dziennikarska emanacja w postaci Gazety Wyborczej są jednoznacznie stronnicze , często dalekie od obiektywizmu ale bojaźń wobec poczynań rządzących była dosyć reglamentowana. Teraz w dobie "jedynej prawdy objawionej płynącej z Nowogrodzkiej" , zamykanie ust swobodnie wypowiadającym się ( jak blokada zakładania nowych wątków na tym forum) jest wyrazem strachliwego konformizmu i kundleniem się przed władzą.
                • Gość: ble ble Re: kampania IP: *.tvgawex.pl 23.09.18, 20:19
                  sugerujesz że AGORA się boi ?........... aleś mnie ubawił a może o tym piszesz i znowu chcesz zwalić na PIS(władzy )
                  Za przyjęciem ACTA 2 głosowali między innymi posłowie Platformy Obywatelskiej argumentujący swoją decyzję ochroną praw autorskich. Według nich dyrektywa pozwoli domagać się zapłaty za wykorzystanie treści. Przeciw ACTA 2 byli eurodeputowani PiS przychylający się opinii, że dyrektywa o prawie autorskim ograniczy wolność w Internecie

• Gość: gość Re: kampania IP: *.dynamic.mm.pl 22.09.18, 09:34
            Może lokalny kononowicz. A może któryś z bezradnych radnych, po wpisach obnażających ich chciwość, głupotę, prywatę?
            • Gość: shsd Re: kampania IP: *.play-internet.pl 24.09.18, 23:38
              To skoro nie można zakładać nkwych wątków to zapytam tutaj. Kto się spalił na rynku?
              • Gość: Kret Re: kampania IP: *.dynamic.mm.pl 05.10.18, 10:59
                Ogladalem spot obecnego burmistrza I jestem w szoku ,,panie burmistrzu czy mlodzi ludzie zostana w Chelmnie chyba niestety nie,,zero mowy o rozwoju miasta gospodarczo I przemyslowo,,o pozyskiwaniu terenow pod rozwoj przemyslu.No niestety ale z kultury I turystyki to mlodzi ludzie majacy dzieci sie nie wyzywia ani nie utrzymaja.A co z kultura trafiajaca do ludzi mlodych I w srednim wieku przychodzi okres letni I nie ma nic kompletnie nic ,,nie mowie tu o festiwalu ktory jest przepiekny ale to nie urzedu miasta zasluga ani chelminskiego domu kultury,,wiec moze kochana obecna wladzo nie mamy sie tak naprawde czym chwalic,,a nie umiec pozyskiwac pieniedzy z uni europejskiej to poco byloby placic ludziom odpowiedzialnym w urzedzie za ta funkcje,,pani na spocie sie chwali ze umie pozyskiwac pieniadze z uni ale czy to nie jej praca,?
                • Gość: gość Re: kampania IP: *.dynamic.mm.pl 05.10.18, 21:15
                  Panie burmistrzu kochany...
                  Gdzie jest ten obiecany TBS, gdzie te mieszkania komunalne, socjalne? Gdzie te grunty wydzielone, uzbrojone, no gdzie?
                  Znowu się nie udało?
                  To po co gadać po próżnicy, gruszki na wierzbie obiecywać ciemnemu ludowi ?
                • Gość: wiem Re: kampania IP: *.tvgawex.pl 05.10.18, 22:26
                  Pani o ile mi wiadomo zgłosiła 4 wnioski z czego 1 odrzucono.....
                  • Gość: zdziwienie Re: kampania IP: 77.111.247.* 05.10.18, 22:49
                    Czyli 0,75 rocznie. Z tych udanych. Łatwiej pożyczyć 1,6 mln z banku na finansowanie deficytu miasta. Proste? No, i jeszcze można dostać bonus (korzystniejsze oprocentowanie) na swoje kredyciki.
                    Najgorsze jest to, że ten niby burmistrz, niby po studiach (fakt, to tylko AWF) przez 16 lat niczego się nie nauczył. Rozpacz. Żenada.
                    • Gość: Kret Re: kampania IP: *.dynamic.mm.pl 15.10.18, 22:28
                      Obserwujac wzmozone dzialania obecnego burmistrza na fb od czasu Chelminskiej debaty mam wrazenie ,ze pan burmistrz czuje ze przegra na calej lini ,,troche mnie to smieszy ze pokazuje co to on nie zrobil bo tak naprawde rozwojem miasta przemyslowym czyli podstawa funkcjonowania ludzi mlodych nie pochwali sie a ma pretensje do obywateli ze krytykuja,do konkurencji ze nic nie zrobila.Nowy burmistrz pokaze co potrafi za kilka dni...tygodni ..miesiecy...Obecny pan burmistrz narazie szaleje na fb nieudolnie ratujac stolek,,podstawowe pytanie pani burmistrzu nowy zaklad pracy w Chelmnie ,grunty wyznaczone pod strefe przemyslowa????hahaha nie ma???ojojo niedobrze a tu juz zegar do spadku ze stolka tyka,,,
                      • Gość: Kret Re: kampania IP: *.dynamic.mm.pl 15.10.18, 22:31
                        Zmiana burmistrza jeszcze nigdy nie byla tak realna
                      • Gość: Mela Re: kampania IP: *.dynamic.mm.pl 16.10.18, 06:37
                        Oj poci sie nam burmistrz na fb,,ale przepraszam nie poto byl wybierany zeby pracowac dla miasta,zeby pozyskiwac pieniadze z urzedu marszalkowskiego?wiec czym sie chwalic ze oseietlenie,ze kawalek jexdni czy chodnika?panie burmistrzu taka pana praca,,21 wiek wiec jak ma miasto wygladac wiadomo ze sie zmienia,,moze pojedzmy zobaczyc jak wyglada po latach u naszych sasiadow np.Swieciu ,Unislawiu? Tylko Chelmno ma nowe chodniki?heheh,,,Pytam jak wieksxosc mlodych ludzi w Chelmnie gdzie rozwoj przemyslu?gdzie strefa przemyslowa?to jest konkretny rozwoj miasta Chelmna tak mozna mlodych zatrzymac,a pan sie chwali oswietleniem I chodnikami.Warto wiec sprobowac dac szanse nowej osobie bo pan juz swoj czas mial I go nie wykorzystal,,nic nie mam do pana jako obywatela miasta ale jaki burmistrz to juz jak wiekszosc w miescie chce zmiany
                        • Gość: Kret Re: kampania IP: *.dynamic.mm.pl 16.10.18, 07:36
                          Panie burmistrzu chodniki,jezdnie,silownie na powietrzu,chodniki,chodniki....na zdjeciach,,,pieknie ale poprosze choc jedno dwa zdjecia rozwoju przemyslu w Chelmnie,choc jednoo zdjecie strefy przemyslowej?
                          • Gość: gdzie Re: kampania IP: *.dynamic.mm.pl 16.10.18, 08:22
                            A gdzie zdjęcia baszt, fontanny, zrujnowanych koszar na ul. Biskupiej, ksera umowy kredytowej na 1,6 mln dla poratowania budżetu 2018, wyremontowanej połaci os. nad Browiną, gdzie pan mieszka, a o jakich to luksusach mogą marzyć mieszkańcy pozostałych osiedli?
                            Gdzie zdjęcia prężnie działającego TBS-u, rozpoczętych budów domów wielorodzinnych, terenów uzbrojonych pod budownictwo, busika transportowego?
                            Gdzie zdjęcia dużej inwestycji modernizującej sieć wodociągową i ściekową na terenie miasta? Oczywiście częściowo za pieniądze unijne?
                            No gdzie?
                            • Gość: k Re: kampania IP: *.multi.internet.cyfrowypolsat.pl 18.10.18, 01:26
                              Polecam partie pana Mikewicza-osoby roznoszące ulotki wchodzą sibie na prywatne posejse.Efekt rozwalone ozdoby na podwórku.Brawo wy!!
                              • Gość: Vivi Re: kampania IP: *.dynamic.mm.pl 22.10.18, 15:49
                                I znow trzeba bedzie isc do urn👎
                                • Gość: Mela Re: kampania IP: *.dynamic.mm.pl 22.10.18, 15:51
                                  Szacunek dla pana Mikiewicza,duza ilosc glosow!
                                  • Gość: Mela Re: kampania IP: *.dynamic.mm.pl 26.10.18, 11:50
                                    Proponuje uciszyc juz atmosfere wokol wyborow,,dyskusje toczace sie wokol kandydatow,,,panowie juz wiedza jak sie wypowiadaja mieszkancy I wyciagna z tego wnioski dla siebie,,,dajmy im teraz czas przedstawic swoje pomysly w spokoju I powalczyc o stolek w ciszy

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka