Dodaj do ulubionych

Hołd ofiarom grudniowym

16.12.03, 09:54
Cześć pamięci pomordowanym w Gdyni, Gdańsku i Szczecinie w 1970 roku.
Cześć pamięci zamordowanym górnikom kopalni „Wujek” 16.XII.1981 roku.
Cześć pamięci wszystkim bezimiennym ofiarom reżimu komunistycznego.

Do dzisiaj, w wolnej już Polsce, żyją na wolności mordercy tych ludzi.
Mordercy fizyczni i mordercy moralni. Którzy z nich są bardziej winni? Czy
ci, którzy pociągali za spust karabinu czy ci, którzy „psuli” im mózgi i
wydawali rozkazy?
Żyją na wolności, bo nikt nie zastosował wobec nich zbiorowej
odpowiedzialności.
Żyją na wolności, bo mogą korzystać z prawa do obrony, zatrudnić najlepszych
obrońców.
Żyją na wolności wygłaszając tyrady na temat demokracji, sprawiedliwości i
wolności słowa.
Żyją na wolności śmiejąc się w twarz swoim ofiarom, wydając książki,
występując w mediach.

Żyją na wolności moralni mordercy m.inn.: Jaruzelski, Kiszczak i setki
innych. To oni, to ci dobrze wykształceni, dobrze wychowani, elokwentni,
mówiący dobrą polszczyzną, umiejący wmówić innym, że mieli rację. Nawet to,
że zmiana ustroju to ich zasługa. Już dziś wiadomo, że armia czerwona nie
miała wkroczyć, a Jaruzelski nadal odgrywa bohatera. Ba, ośmielił się
ostatnio powiedzieć, że gdyby nie 13.XII.1981 to nie byłoby Kopenhagi
13.XII.2002 i Brukseli 13.XII.2003. Gdybym mógł to naplułbym mu w twarz,
nawet nogi bym mu nie podał. Inni, jak Michnik, nazywają go swoim
przyjacielem, innym imponuje jego „honorowa” postawa.
Obserwuj wątek
    • naata Re: Hołd ofiarom grudniowym 16.12.03, 10:05
      Hołd ofiarom grudniowym i wszystkim, którzy czuli się i czują patriotami...

Ojej! Chetorku! Toja ma rację lepiej pogadać, jak pisać, sam też jesteś tego
      zdania. Ja sie przychyliłam do Waszej sugestii i staram się być konsekwentna.
      A tak na marginesie...u Michnika piszemy :)

• qba26 Re: Hołd ofiarom grudniowym 16.12.03, 10:07
      Wodzu na c chyba coś z tobą nie tak :-)
      Gdzie byłeś jak rządano wolności, sprawiedliwości, demokracji i państwa
      prawa? :-)
      Czemu nie plułeś w twarz wtedy gdy robili to ci o których pamięć wołasz teraz?
      Na dodatek woła to ten co jeszcze niedawno w ramach likwidacji nienawiści
      zastosował technikę tych którym z taką zawziętością chce pluć w twarz :-)
      Zastanawiam się czy i ty jesteś wykształcony, dobrze wychowany, elokwentny i
      mówiący dobrą polszczyzną pisząc takie słowa :-)
      a było już tak miło :-)
      • naata Re: Hołd ofiarom grudniowym 16.12.03, 10:26
        Kurcze! I się zaczyna!!!
        Wiadomo, ze każdy z nas inaczej postrzega miniony okres! Wczoraj w
        poniedziałkowym teatrze TV1, "Powtórka" reż. F.Falka. Bardzo dobrze i trafnie
        odzwierciedlająca przeszłość i teraźniejszość polityczną byłej opozycji. Naszą
        mentalność, typowo polską. Dajcie sobie spokój z "wojną" poglądów. Nie można w
        nieskończoność krzyczeć, czas najwyższy usiąść i rozmawiać, dyskutować!!!
        I w minionej epoce żyli ludzie postępowi, którym zależało na przemianach i
        zniesieniu poddaństwa! Wielu z 10 mln Solidarnościowców wcześniej pozbyło się
        legitymacji parii, jedynie, wtedy słusznej....No i znowu się rozpisuję, a
        mam "szlaban", na temat. Alex twierdzi że przyciągam wirusy!!! :)))
        Moje poglądy mniej więcej znacie, resztę na wiklinach ...taka moja propozycja!
        Pozdrawiam
        • chetor Re: Hołd ofiarom grudniowym 16.12.03, 10:35
          Napisałem tylko to co chciałem, na jeden temat, a dlaczego Ty robisz z tego
          jakiś manifest?! To nie tyle wymiana poglądów ale pamięć o tych, którzy zginęli
          i o tych, kórzy do tego się przyczynili.
          • qba26 Re: Hołd ofiarom grudniowym 16.12.03, 10:56
            Napisałeś ale nie w pełni zrozumiałeś co napisałeś :-)
            Nikt nie robi z tego manifestu, ty go po prostu napisałeś :-)
            Jak chcesz coś zrobić dla pamieci to może postaw pomnik i lepiej go nie
            podpisuj bo siejesz nienawiść :-)
            • toja50 Re: Hołd ofiarom grudniowym 16.12.03, 15:43
              Juz sie chyba nie odezwe, ale musze. Fakt, Jaruzelski zbeszczelnial ostatnio.
              Zawsze siedzial cicho o tej porze w domu, a w tym roku wyszedl w glorii i
              chwale i jeszcze sie odzywal. Mysle, ze to Ci mlodzi ludzie z bardzo krotka
              pamiecia , albo bez pamieci, albo jeszcze co innego, lub z czym innym go
              osmielily. A teatr wczoraj Booszzzzze jaki aktualny!!!!!!, nawet geby nie
              musialam rozdziawiac, ze zdziwienia.No i obsada super. A potem na "4" koncert,
              na ktorym brawurowo Kukiz wykonal " Mury", kurcze, wstalam i spiewalam z nimi.
              Dobrze, ze moj domowy spal i tylko pies troszke poszczekal.Pozdrawiam z
              pamiecia bez manifestu.]]]]]]
              • qba26 Re: Hołd ofiarom grudniowym 16.12.03, 17:20
                Każdy ma swoje za uszami ale wydaje mi się że jeżeli nie stwierdzono że wojska
                radzieckie nie miały wejść do Polski to znaczy że nie wykluczono napewno że
                miały. W tym wypadku Jaruzelski może mówić prawdę. A jeżeli mówi prawdę to ma
                prawo czuć się tym który doprowadził do okrągłego stołu i do porozumienia z
                ludźmi (Solidarność i LW) którzy dalej skutecznie robią wszystko abyśmy mieli
                jak najlepiej :-)
                • naata Re: Hołd ofiarom grudniowym 16.12.03, 17:47
                  I zowu mnie klawiatura swędzi. Też jestem zdziwiona, że okazało się, że
                  Sowieci nie mieli wejść? Wejścia wojsk radzieckich balo sie całe społeczeństwo.
                  Nie bez podstawy Rakowiecki krzyczał: chcecie to jazda z szabelkami na
                  Sowietów!
                  Wydaje się, że wiedział co mówił???
                  Z drugiej strony zaś, Honeker został przez Sowietów olany.
                  Polityka kremla zmieniała kurs.Ale to było dużo później!
                  Może Chetorku, podaj źródło wiadomości, sama jestem ciekawa.
                  A jeżeli chodzi o Jaruzelskiego? W pamiętny dzień sam powiedział, że historia
                  sama osądzi? Osobiście nie mam tak nieprzejednanego stosunku do niego, jak Ty.
                  Wydawał się i nadal wydaje, człowiekiem uczciwym, myślę, że mówi prawdę. A
                  może ja za mało wiem???? Hmmm....

• toja50 Re: Hołd ofiarom grudniowym 16.12.03, 20:12
                    Na pewno jest czlowiekiem uczciwym i mowi prawde i jeszcze sam w nia wierzy. I
                    rzeczywiscie zostawmy to historykom. Ja osobiscie przezylam ten grudzien na
                    Wybrzezu, znam klimat zakl. pracy i ulicy. To nie tak jak pokazywali w
                    telewizji.
                    • qba26 Re: Hołd ofiarom grudniowym 17.12.03, 07:25
                      każdy ma swoją mała historię i uważa że to jemu stała się krzywda, ale nie
                      myślał akurat wtedy o całości państwa, tylko o tej swojej małej ojczyźnie
                      takiej jak własny zakład pracy, miejscowość w której mieszka czy własny dom :-)
                      zresztą co wy możecie wiedzieć o tym gdzie co się dział skoro nie było
                      łaczności i zakaz przemieszczania się po kraju :-)
                      ponadto jeżeli jest wojna to muszą być ofiary kwestią powinno być tylko ile :-)
                      • naata Re: Hołd ofiarom grudniowym 17.12.03, 10:22
                        Qba, nie mów tak do mnie.:-) W formularzach, w rubrykach, narodowość: wpisuję
                        polska. A brak połączeń telefonicznych będę pamiętać do końca życia, moje
                        dziecko było umierające...
                      • toja50 Re: Hołd ofiarom grudniowym 17.12.03, 12:38
                        Co ty bredzisz mlody czlowieku, jestes niekonsekwentny i nieuwaznie czytasz.:-(
                        • qba26 Re: Hołd ofiarom grudniowym 17.12.03, 18:32
                          z tą niekonsekwencją to chyba nie w ta stronę mówisz Toju? :-)
                          chyba nie zaprzeczysz że brak było łączności i nie można było się przemieszczać
                          po kraju bez zezwolenia :-)
                          dodatkowo był zakaz zgromadzeń więc nie mogłaś wiedzieć co się dzieje w całym
                          kraju oprócz tego co oficjalnie było przekazywane :-)
                          to co widziałaś w własnym zakładzie pracy to tylko twoje odczucia więc nie mów
                          że wszystkim było źle :-)
                          ostanio słuchałem wypowiedzi Jaruzelskiego jak to miał ciężko internowany LW w
                          rządowej willi :-)
                          a to że zgineli ludzie cóż stało się i się nie odstanie :-)
                          teraz również giną ludzie i nikt tych co wysłali jednego majora do Iraku nie
                          ciąga po sądach a powinien :-)
                          • toja50 Re: Hołd ofiarom grudniowym 17.12.03, 23:07
                            Przeciez to wlasnie mialam na mysli piszac o informacjach telewizyjnych, ktore
                            nie byly prawdziwe. A to co sama przezylam w swojej pracy wystarczy. Do dzisiaj
                            wystarczy.
                            • naata Re: Hołd ofiarom grudniowym 17.12.03, 23:16
                              Znaczy, że byłaś tam w 70 roku? Ja z prowincji nie mogłam zbyt dużo wiedzieć,
                              a plotki nie było gdzie sprawdzić, choć już wtedy słuchałam WE, KOR był
                              nadzieją wszystkich postępowych Polaków...
                              • toja50 Re: Hołd ofiarom grudniowym 17.12.03, 23:24
                                To bylo do Kubusia bo mi cos zarzuca. Naata pozdrawiam i do jutra.
                                • qba26 Re: Hołd ofiarom grudniowym 18.12.03, 07:32
                                  toja50 napisała:

> To bylo do Kubusia bo mi cos zarzuca. Naata pozdrawiam i do jutra.

nic Ci nie zarzucam tylko chcę ci zwrócić uwagę że to co widzisz do horyzontu
                                  to nie cała ziemia :-)
                      • parkowy Re: Hołd ofiarom grudniowym 18.12.03, 00:28
                        qba26 napisał:

> każdy ma swoją mała historię i uważa że to jemu stała się krzywda, ale nie
                        > myślał akurat wtedy o całości państwa, tylko o tej swojej małej ojczyźnie
                        > takiej jak własny zakład pracy, miejscowość w której mieszka czy własny dom :-)
                        > zresztą co wy możecie wiedzieć o tym gdzie co się dział skoro nie było
                        > łaczności i zakaz przemieszczania się po kraju :-)
                        > ponadto jeżeli jest wojna to muszą być ofiary kwestią powinno być tylko ile :-)
                        --------------------------------------------------------------------------
                        zgadzam się z pierwszą częścią Twojej wypowiedzi.Rzeczywiście,każdy z nas widział ówczesne czasy przez pryzmat własnej,małej ojczyzny.Przyznaję,obecnie inaczej patrzę na przeszłość,trochę bardziej ugodowo,neutralnie.Chyba w ubiegłotygodniowym Dużym Formacie czytałem wywiad z (sorry,nie pamiętam nazwiska)gościem,pracownikiem KC,naczelnikiem tatrzańskiego GOPR-u.Jego znajomi związani z solidarnością zabrali go nad wchodnią granicę,gdzie czuło się dudnienie ziemii od skoncentrowanych na granicy czogłów,gotowych wjechać do Polski.Każdy z nas ma prawo mieć własny osąd na ewentualną "braterską pomoc".Faktem jest,że po tylu latach żaden historyk nie podważył słów Jaruzela.
                        • chetor Re: Hołd ofiarom grudniowym 18.12.03, 13:01
                          parkowy napisał:

> Faktem jest,że po tylu latach żaden historyk nie podważył słów Jaruzela.

Już nie jest faktem. Właśnie ostatnie badania IPNu wskazują, że była bardzo
                          nikła możliwość "bratniej pomocy".
                          • qba26 Re: Hołd ofiarom grudniowym 19.12.03, 07:03
                            czy ty czasami czytasz co napisałeś?
                            Jeżeli była nawet "nikła możliwość" to nikt nie może podważyć słów
                            Jaruzelskiego :-)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka