Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Właśna działalność. Wkład własny-brak.

01.02.10, 21:03
    Dzień Dobry!
    Jako, że nie potrafię znaleźć pracy, pomyślałam aby stworzyć coś na kształt własnej działalności. Dokładniej, to sprzedawałabym produkty przez internet (strony aukcyjne, ogłoszeniowe). Tworzę dobrej jakości stronki internetowe, więc żadna tam fuszerka.
    Założyłabym księgę przychodów i rozchodów, przesyłka pocztowa. Towar coś w stylu zabawki, ciuchy, dodatki do mieszkań, naczynia. Czyli coś raczej łatwego.
    Problem w tym, że nie posiadam żadnego wkładu własnego, prócz komputera i dobrych chęci.
    Proszę o radę, jak znaleźć inwestora? Jak szukać pomocy?
    Pozdrawiam!
    Obserwuj wątek
      • ty_czasem Re: Właśna działalność. Wkład własny-brak. 02.02.10, 08:22
        Proszę o pomoc! Nie wierzę, że nikt nic nie wie! :(
      • bystra_26 dotacje 02.02.10, 09:01
        Jak masz status bezrobotnego, to możesz starać się o dotację
        Urzędzie Pracy.
        Unia też daje pieniądze na rozpoczęcie działalności - poszukaj na
        stronie PARP adresu najbliższego Punktu Konsultacyjnego, tam Ci
        doradzą.
        • Gość: damian Re: dotacje IP: *.adsl.inetia.pl 02.02.10, 09:19
          Bez własnych pieniędzy ciężko dzisiaj coś otworzyć . Urząd pracy może trochę Ci
          pomoże , ale nie licz na dużą kase.Najpierw zrób sobie biznes plan, wylicz jakie
          koszty musisz włożyć w ten interes, sprawdż rynek zbytu,konkurencja, wylicz
          minimalne zyski z tego interesu,w jakim czasie osiągniesz "plus", na poczatek
          nie bierz pozyczek,kredytów z banków. Jeśli urząd pracy da ci bezzwrotną
          pożyczkę to musisz sie tym zadowolic ( 14 tyś), najlepiej gdybys miał troche
          własnej kasy.
      • joana.mz Re: Właśna działalność. Wkład własny-brak. 02.02.10, 10:29
        17 tys mozna uzyskać z urzędu pracy, tj bezzwrotna pozyczka. To
        wcale nie mała kwota dla działalności jaką opisujesz. koszty małe -
        sklep intermetowy nie musi mieć super magazynu, mozna nawet wszystko
        trzymać w domu czy garażu, na początek niski ZUS i to wszystko.
        • Gość: bezia_80 Re: Właśna działalność. Wkład własny-brak. IP: *.chello.pl 02.02.10, 11:23
          tylko że dotacji z UP nie można wykorzystać na zakup towaru, którym zamierza się
          handlowac, tylko na sprzęt potrzebny do prowadzenia działalności
          • ty_czasem Re: Właśna działalność. Wkład własny-brak. 02.02.10, 11:30
            Otóż to! Ja sprzęt mam, chodzi o towar :(
            • Gość: sceptyk Re: Właśna działalność. Wkład własny-brak. IP: *.tmark100.revers.nsm.pl 02.02.10, 11:53
              Nie masz szans z takim asortymentem-to jest asortyment dla
              przecietnego klienta i raczej kobiet a one -zwyczajnie lubia robic
              zakupy w sklepach-to dla wiekszości jest rozrywka.
              • Gość: an, Re: Właśna działalność. Wkład własny-brak. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.02.10, 20:58
                Co do dotacji> w większości UP jak i w regulaminach dotacji PO 6.2 jak
                najbardziej częśc funduszy można przeznaczyć na środki obrotowe - proponuję,
                żebyś sprawdziła to na www "swojego" urzędu, lub telefonicznie.
                Na Śląsku można przeznaczyć z pieniędzy z PUP 20 czy 25% na zakup towaru (czyli
                z ponad 19`000 PLN jest to już COŚ na start)
                • Gość: uncle scrooge Re: Właśna działalność. Wkład własny-brak. IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 05.02.10, 17:48
                  Wiem że to stary temat ale aż mnie trzęsie na myśl o dotacjach z UP.Jak
                  dostaniesz to musisz na wszystko mieć rachuneczki, płacić zus przez rok,
                  najlepiej wynająć księgową. Gówno nie biznes, na dodatek przychodzą kontrole i
                  patrzą na ręce.Każą Ci tak robić aby wydać na idiotyczne podatki i opłaty połowę
                  dotacji.Inna sprawa że na handel niechętnie przyznają, najlepiej na jakieś durne
                  usługi które dają małe zyski. Podam przykład: kupiłem miesiąc temu okazyjnie
                  używany podnośnik samochodowy.Dałem poniżej 2000 pln.Jakbym chciał go kupić z
                  dotacji musiałbym kupić nówkę z fakturą za 8000.Wielu znajomych po wzięciu tej
                  zapomogi modli się aby mogli w końcu zamknąć firmę bo podatki ich zżerają a
                  firma musi rok funkcjonować bo inaczej trzeba zwrócić dotacje. Ludzie nie dajcie
                  się wciągnąć w to gó..., potem jeszcze rząd będzie się chwalił że pomaga
                  przedsiębiorczości.Jak chce pomóc to dlaczego rozwalono przemysł i kupuje sie od
                  żółtków?
      • monia420 Re: Właśna działalność. Wkład własny-brak. 02.02.10, 23:27
        obawiam się, że z podejściem "nie wiem jak mam to zrobić", "nie wiem
        skąd mam wziąć", będzie Ci bardzo ciężko w biznesie w ogóle.
        Wymądrzam się, ale własny biznes, nawet niedochodowy, to coś zupełni
        innego, niż praca za niewielkie pieniądze... Tu musisz mieć
        inicjatywę, pomysł i power... Chęci wystarczą na etacie...
        Refleksji poddaję Twój pomysł założenia działalności teraz.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka