Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

nowa praca

20.02.10, 05:47
    Byłam na rozmowie w sprawie pracy w biurze doradztwa
    personalnego.Praca dotyczy stanowiska zastepcy głównego ksiegowego.
    Wybrana przez przyszłego pracodawcę osoba bedzie zatrudnona przez
    okres próbny 3 miesięcy przez firme doradztwa personalnego,potem
    właściwego pracodawcę.Zaskoczyło mnie to przyznam.Dlaczego takie
    zatrudnianie, gdzie jest haczyk?
    pozdrawiam.
    Obserwuj wątek
      • winniepooh Re: nowa praca 20.02.10, 10:17
        co ci się nie widzi?
        to jest normalna procedura w wielu krajach
      • ozlem Re: nowa praca 20.02.10, 11:26
        Prawdopodobnie nie ma zadnego haczyka, to nie jest odosobniona praktyka. Jedyne co moze przysporzyc trochę tłumaczenia się w przyszłości to fakt, że świadectwo pracy dostaniesz z agencji, a nie z firmy, w której de facto przez te 3 mce pracowałaś. Dobrze by było, gdyby w umowie z agencja była uwzględniona nazwa tego właściwego pracodawcy, zwłaszca jak jest to jakaś renomowana firma (versus agencja firma-krzak)
        • szefowa.only Re: nowa praca 20.02.10, 17:33
          Agencja chce sobie na Tobie zarobic przez te 3 miesiace, bo pracodawca bedzie placil jej o oni Tobie, po uprzedlim odliczeniu sobie czesci kasy. Taka maja zapewne umowe z firma.
          Z niczego sie nie trzeba bedzie potem tlumaczyc, zatrudniona bylas w tej agencji a pracowalas u ich klienta.
      • nothing.at.all Re: nowa praca 21.02.10, 21:08
        Nie musi być haczyka. Tak często jest, np dlatego ze dana firma nie ma akurat
        możliwości zatrudnienia, bo budżet jest zamrożony na etaty. Ja tak byłam
        zatrudniona i nie było żadnych problemów.
      • patrycja.gediga Re: nowa praca 07.03.10, 23:44
        witam,
        taka forma zatrudnienia może wynikać z faktu, iż przyszły pracodawca chce w taki
        sposób sprawdzić kandydata ("okres próbny"). jeśli osoba przejdzie go pomyślnie,
        otrzyma ofertę pracy bezpośrednio w firmie.
        inną przyczyną może być brak wolnych etatów w firmie na ten moment (np. wymagana
        jest zgoda Zarządu, a to zwykle wymaga czasu; zamknięte budżetowanie), dlatego
        też początkowo pracownik zostanie zatrudniony przez firmę zewnętrzną.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka