Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Pracodawca ... oszust ... potrzebuje RADY

20.02.10, 18:41
    Dzień dobry. Piszę do Państwa ponieważ chciałbym wiedzieć jakie są normy
    prawne pewnego zagadnienia. Mianowicie chodzi o to, że pracuje w pewnej
    firmie. Mam umowę na czas określony za minimalne wynagrodzenie. W pracy
    pracuję na akord. Często się zdarza, że nie mam materiału i wychodzi, że za 8
    h pracy moje wynagrodzenie za 1 dzień pracy wynosi np. 30 zł. W takim wypadku
    wychodzi, że zarabiam mniej niż wynosi moja stawka godzinowa. Jeśli np. na
    godzinę mam 6,2 zł w wyniku tego moja dniówka powinna wyjść 49,6 zł.
    Pracuje w danej firmie już piąty miesiąc a ani razu nie dostałem pieniędzy za
    pranie. Co wydaje mi się być kolejnym uchybieniem. Ponadto wynagrodzenie nie
    zawsze jest płacone do 10 kolejnego miesiąca ale zdarza się, że płacą po 10
    danego miesiąca.
    Obserwuj wątek
      • monia420 [...] 20.02.10, 19:09
        Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
        • smutnyzakochany Re: Pracodawca ... oszust ... potrzebuje RADY 20.02.10, 19:33
          Tak zgłosiłem to kierownikowi i brygadziście a Ci Twierdzą, że ma żadnych
          godzin, że to jest praca akordowa i tyle ( zarządzenie wyszło z góry). Wczoraj
          akurat miałem nockę ... i chcieli mnie wysłać do domu. Powiedziałem, że nie
          pójdę ponieważ w umowie mam 40 godzin tygodniowo! Po 2 mieszkam od zakładu pracy
          24 km i dojeżdżam z kolegą, więc piechotą nie będę szedł.
          • smutnyzakochany Re: Pracodawca ... oszust ... potrzebuje RADY 20.02.10, 19:34
            Co dziwniejsze ... zauważyłem, że jak jest jakaś inspekcja ... to kobiety z
            biura biegają i ściągają kartki z akordami.
            • Gość: abc Zgłoś do PIP!! IP: *.adsl.inetia.pl 20.02.10, 20:18
      • jolka.online Re: Pracodawca ... oszust ... potrzebuje RADY 20.02.10, 21:21
        Akord nie znaczy, że można ci zapłacić mniej niż ustalona stawka!!!!
        Możesz to zgłosić do inspekcji (tylko podpisz skargę, bo nie przyjmą).
        Możesz też iść z tym do sądu (jeżeli oczywiście masz umowę i dokumenty wypłat, z
        których wynika, że umowa nie jest dotrzymywana).
        Pranie oczywiście jest wymogiem (pranie odzieży ochronnej przez pracodawcę lub
        ekwiwalent).
        • Gość: dsdss Re: Pracodawca ... oszust ... potrzebuje RADY IP: *.4.broadband5.iol.cz 21.02.10, 18:09
          > Pranie oczywiście jest wymogiem (pranie odzieży ochronnej przez pracodawcę lub
          > ekwiwalent).

mozę doopsko mam ci podetrzec ? i ogolić co rano !
          no bez jaj !
          • Gość: bez "kasy" Re: Pracodawca ... oszust ... potrzebuje RADY IP: *.adsl.inetia.pl 21.08.13, 10:35
            Gość: dsdss

...mózg ogolic tobie trzeba ...za takie teksty...
      • truten.zenobi Re: Pracodawca ... oszust ... potrzebuje RADY 21.08.13, 10:46
        w zasadzie czego oczekujesz? szukasz przytakiwaczy czy konkretnej pomocy prawnej?
        w pierwszym przypadku dobrze trafiłeś masz rację i co z tego?
        w drugim chyba nie sądzisz że gamonie z forum udzielą ci za darmola kompletnej i kompetentnej porady prawnej

i powiem jeszcze tak masz rację pewnie jesteś w stanie wygrać i wykończyć tego oszusta... tylko czy masz alternatywę? chyba niekoniecznie...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka