Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

niezle jajca :D

14.03.10, 19:47
    aplikuje na kelnera do niemiec, bo w PL nie moge pracy znalezc w zawodzie.

mam ciekawa oferte zarobki kelnerow 1200 - 1700 EUR / mies. doswiadczenie juz mam, jezyki obce tez, wiec oczywiscie licze na gorne widelki :D

mlody czlowiek dochodzi w zyciu do takiej chwili, gdzie stala, nie-minimalna kase musi jednak zaczac zarabiac. skoro "za miedza" za to samo mozna 3-5 razy wiecej zarabiac, to czemuz nie ? tylko szkoda zmarnowanej szansy na "zalozenie rodziny".
    Obserwuj wątek
      • black_halo Re: niezle jajca :D 14.03.10, 20:00
        Rodzine moze zalozyc tez w Niemczech. Nie ma z tym problemu. A jesli
        znasz biegle niemiecki to smialo aplikuj do ichnych firm, oni bardzo
        potrzebuja inzynierow. A jak nie teraz to za rok otwieraja rynek pracy.
        Juz to widze w Polsce - nagle wyjezdza kolejne 2 mln Polakow wraz z
        rodzinami za Odre, nagle pracodawcy nie maja pracownikow, nagle pada
        ZYUS, KRUS i wszystko rozpada sie w drobny mak ! Ha !
        • inzynier-kelner-ulotkarz Re: niezle jajca :D 14.03.10, 20:09
          jeszcze sie chronia zapora i nie chca inzynierow ze wschodu. watpie, ze sie to nagle zmieni w roku 2011. niemcy to jednak buta, nacjonalizm i chamstwo, wiec nie dziwie im sie w sumie. postaw sie w ich sytuacji: jacys rumuni/ukraincy/polacy/slowacy proboja aplikowac na ichniejsze, dobre zawody :)
          • kol.3 Re: niezle jajca :D 14.03.10, 21:20
            Niezupełnie jest tak jak piszesz, bo zdarza im się robić nabory w
            Europie Środkowej i Wschodniej, poszukują właśnie inżynierów,
            absolwentow, tyle że polują na jednostki wybitne, super wykształcone, z
            biegłą znajomością języków, z osiągnięciami np.przyglądają się
            stopniom, wygrywanym olimpiadom, konkursom. I tacy ludzie jak już
            przejdą przez sito, nie zarabiają 1700 ojro tylko więcej.
            • dystansownik Re: niezle jajca :D 14.03.10, 22:25
              > Niezupełnie jest tak jak piszesz, bo zdarza im się robić nabory w
              > Europie Środkowej i Wschodniej, poszukują właśnie inżynierów,
              > absolwentow, tyle że polują na jednostki wybitne, super wykształcone, z
              > biegłą znajomością języków, z osiągnięciami np.przyglądają się
              > stopniom, wygrywanym olimpiadom, konkursom. I tacy ludzie jak już
              > przejdą przez sito, nie zarabiają 1700 ojro tylko więcej.

Nom, ale niestety tylko najlepsi z językiem mogą na pracę w zawodzie tam liczyć.
              Znam jednego inżyniera budowlanego któremu się udało, studia skończone z
              wyróżnieniem, biegły niemiecki, w Polsce przepracował 6 miechów na ostatnim roku
              studiów i doszedł do wniosku, że pierdzieli taką zabawę za 1800 zł miesięcznie.
              Choć pracy tam i tak dość długo szukał. Tak od ręki też nie biorą inżynierów, bo
              ich brak zapewne podobnie jak u nas, jest po prostu mitem.
              • black_halo Re: niezle jajca :D 15.03.10, 08:40
                A tam zaraz najlepsi - jesli znasz niemiecki to biora cie od reki,
                jesli nie to musisz byc bardzo dobry ale nie zaraz najlepszy. Nie ma
                wlazidupstwa jak w Polsce.
      • Gość: magister inżynier mnie nawet do McDonalds nie przyjęli na wsi w UK IP: *.chello.pl 14.03.10, 22:16
        ale na taśmę w fabryce byłem w sam raz

na początku wydawało mi się, że za szybko zapiedrala, ale przyzwyczaiłem się

wyciągałem na czysto jakieś 700-800 funtów miesiecznie
        jak było dużo overtime'ów to nawet z 900-1000

dobrze, że skończyłem najlepsza politechnikę w Polsce wg Newsweeka, bo czasem mogłem pomagać w magazynie, a tam trzeba było liczyć trochę no i kasy o pół funta na godzinę więcej

te matoły po politologiach, które ze mną pracowały na taśmie nie dostawały takich ekstra robót, bo to niekumate

• Gość: magnifisencja Re: mnie nawet do McDonalds nie przyjęli na wsi w IP: *.e-wro.net.pl 15.03.10, 11:37
          a w Polsce myślą, że nasze uczelnie są już "europejskie", hahaha...
          nasze uczlnie są tak samo "europjeskie" dla Niemca czy Francuza, jak
          uczelnie ze Wschodniej Ukrainy dla szefa-buraka w Warszawie....
          W Europie mało kto wie, że w Polsce są jakieś uczelnie wyższe...
          • Gość: magister inżynier no ja musiałem rozwiązać zadanie IP: *.chello.pl 15.03.10, 19:30
            w wypełnianym w agencji pracy w UK formularzu

na jedną paletę wchodzi 30 pudełek
            ile palet zajmie 600 pudełek ?

gdyby nie Politechnika Krakowska pewnie nie dałbym rady
            udowodniłem niedowiarkom, że nadam się na magazyn

następni po PK będą mieli już tam łatwiej
            wyrobiłem renomę tej uczelni
            • dystansownik Re: no ja musiałem rozwiązać zadanie 15.03.10, 19:49
              > na jedną paletę wchodzi 30 pudełek
              > ile palet zajmie 600 pudełek ?

Żadnej, bo to pudełka wchodzą na palety, a nie palety na pudełka. :D
              Zdałem? ;)
              • Gość: magister inżynier dystansownik słabo, nie będzie pół funta więcej IP: *.chello.pl 15.03.10, 21:43
                nie przejmuj się
                jakbym tylko WiL skończył tak jak ty, to też bym nie dał rady

ale zrobiłem jeszcze drugi kierunek, więc mam szersze horyzonty
                wal od razu na AGH na drugą specjalność, albo zrób doktorat inaczej nie dadzą ci nic do liczenia
                ale jak się załapiesz to po pół roku będziesz już mógł samodzielnie zaprojektować nową trasę, którą będziesz jeździł paleciakiem
                w UK umieją docenić wykształconych Polaków po renomowanych polskich uczelniach
          • Gość: pracownik Re: mnie nawet do McDonalds nie przyjęli na wsi w IP: *.opera-mini.net 15.03.10, 19:38
            Przed wyjazdem warto sprawdzić firmę w wyszukiwarce . Pracowałem w Niemczech i jedną taką opisałem jak mogłem najlepiej na forum. Również w innych krajach pracowałem i wiem jedno gdzie są polacy tam jest wyzysk . Im mniej polaków tym lepiej i bezpieczniej.
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka