Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

PO kontra korporacje

IP: *.ssp.dialog.net.pl 11.05.10, 09:06
    Platforma krok po kroku sprząta śmieci komuny. PIS zawsze tylko dużo
    obiecywał.
    Obserwuj wątek
      • Gość: Misiek Re: PO kontra korporacje IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 11.05.10, 09:08
        > Platforma krok po kroku sprząta śmieci komuny. PIS zawsze tylko
        > dużo obiecywał.

No... np. obniżka podatków... gdyby PiS nie uchwalił to pewnie do dziś dzień
        płaciłbym 40% bo to, bo tamto...
        • Gość: polo Re: PO kontra korporacje IP: *.ssp.dialog.net.pl 11.05.10, 09:17
          Jak dobrze pamiętam to podatki obniżane były jeszcze za czasów SLD.
          O ile też dobrze pamiętam to PIS zawsze stał na
          stanowisku "sprawiedliwego" podziału wypracowanych dóbr.
          • Gość: Świetnie Re: PO kontra korporacje IP: *.chello.pl 11.05.10, 09:58
            Jasne, odkorkować korporacje! Inżynier po studiach niech od razu buduje mosty,
            nauczy się w praniu. Zlikwidować straż dla lekarzy, po co blokować karierę
            młodym zdolnym - od razu niech leczą!

Świetny pomysł :)
            • mmena Re: PO kontra korporacje 11.05.10, 10:04
              Gość portalu: Świetnie napisał(a):

> Jasne, odkorkować korporacje! Inżynier po studiach niech od razu
              buduje mosty,
              > nauczy się w praniu. Zlikwidować straż dla lekarzy, po co blokować
              karierę
              > młodym zdolnym - od razu niech leczą!
              >

Niewiele zrozumiales.
          • Gość: lendo pranie mózgów IP: *.scansafe.net 11.05.10, 11:04
            @polo
            chłopie - jesteś podręcznikowym przykładem jak z tytułu.
            Naprawdę aby zapomnieć kto obniżył podatek niecałe 4 lata temu tylko
            po to aby pasowało do TVNowskiego światopoglądu !
            Żałosne - i pisze tak teoretycznie człowiek z dostępem do
            informacji - mozna to sprawdzić w google w 15 sekund.
          • Gość: grubsza sprawa Re: PO kontra korporacje IP: 85.222.87.* 11.05.10, 13:18
            > Jak dobrze pamiętam to podatki obniżane były jeszcze za czasów SLD.

Zle pamietasz. Pierwsze, co komunisci zrobili po dojsciu do wladzy w 1993, to
            podniesli podatki. Nie zapomnialem.
        • jurek7 Re: PO kontra korporacje 11.05.10, 15:16
          Gość portalu: Misiek napisał(a):

> > Platforma krok po kroku sprząta śmieci komuny. PIS zawsze tylko
          > > dużo obiecywał.
          >
          > No... np. obniżka podatków... gdyby PiS nie uchwalił to pewnie do dziś dzień
          > płaciłbym 40% bo to, bo tamto...

Szkoda tylko, że PiS nie miał jaj (a do tego duże jaja są potrzebne), żeby
          jednocześnie zrobić cokolwiek z obcięciem wydatków, bo w szczycie koniunktury
          podatki tnie się łatwo, tylko potem są problemy. I na dodatek jeszcze teraz
          pretensje PiSu w związku z wysokim deficytem budżetowym, który sam sprokurował
          zmniejszając wpływy do budżetu, nie zmniejszając jednak wydatków. Nie mówiąc o
          zachęcaniu do jeszcze większego zadłużania, a potem znowu płaczu nad wysokością
          zadłużenia (i tak niższego, bo na wielkie szczęście Polski PiS nie znalazł
          posłuchu).
      • Gość: Wacek Mistrz bajeru w akcji IP: *.dsl.chcgil.ameritech.net 11.05.10, 10:33
        Socjotechnika a la PO !!!!!!!!!!!WANIAJET
      • Gość: lek. Re: postkumunistyczny betonie... IP: *.adsl.inetia.pl 11.05.10, 10:48
        ojoj, najwyższy czas na urlop...

sens wypowiedzi popieram, wśród lekarzy podobnie, ale to się zmienia

treść wypowiedzi kwalifikuje co najmniej do przyjmowania waleriany...
      • Gość: prawda 25 PO kontra uczciwi IP: *.3s.pl 11.05.10, 10:57
        za rządów PiS(notabene to Platforma nie chciała wejść z nimi w koalicję woleli
        mącić)poszła w górę najniższa krajowa i weszło becikowe a ludzie mogli kupić
        własnościowe mieszkanie za grosze,bezrobocie spadło za rządów PO tylko
        mamienie ludzi drugą Irlandią i polityka miłości i ruchomy czas pracy!niech
        pracodawca zrobi z pracownika Murzyna nasza "pseudo-śmietanka elity" zawsze
        będzie popierać PO bo trzeba mieć naród dziadów żeby móc na tym tle lśnić
        • Gość: 666 Re: PO kontra uczciwi IP: *.adsl.inetia.pl 11.05.10, 11:45
          Jeszcze niedawno były minister Ćwiąkalski był przeciwny takiemu rozwiązaniu,
          dlaczego PO dopiero teraz wychodzi z takim pomysłem odpowiedź jest prosta, mają
          beznadziejnego kandydata na prezydenta to muszą czymś pozytywnym zaskoczyć.
          Skończą się wybory prezydenckie sprawa ucichnie i zostanie po staremu albo
          zrobią tak trudne egzaminy że tak naprawdę zawody prawnicze dalej będą
          niedostępne tak jak dzisiaj.
      • Gość: emelent 3 rok mija i dopiero się obudzili? IP: 109.243.26.* 11.05.10, 11:50
        Platforma do spółki z PSLem miała 3 lata na reformy. Nic nie zrobiono.
        Prezydent zawetował raptem 20 ustaw na 400, więc tłumaczenie braku
        pomysłów złym PiSem jest zwykłym oszustwem.
        • johnywalker86 Re: 3 rok mija i dopiero się obudzili? 11.05.10, 12:28
          Hmm 400 ustaw w trzy lata to jednak coś. Pomyśl zanim cokolwiek napiszesz a nie
          siej Pisowską propagandę.
      • Gość: gp A inne korporacje? IP: *.ip.netia.com.pl 11.05.10, 11:58
        A może tak mzamiast ciągle czepiać się radców i adwokatów, zabralibyście się za
        te najbardziej zamknięte, gdzie prawie nikogo nie dopuszczają, np. biegłych
        rewidentów, notariuszy, tłumaczy?
        • Gość: 666 Re: A inne korporacje? IP: *.adsl.inetia.pl 11.05.10, 12:22
          Za notariuszy już próbowano się zabrać, to zagrozili strajkiem. Ja się nie
          dziwię notariuszom, że boja się wolnej konkurencji bo teraz mają jak w raju, nie
          ważne kwalifikacje i wiedza liczy się tylko to że jest się notariuszem, bo np.
          bez radcy prawnego można się obejść ale bez notariusza już nie. PO nie da zrobić
          krzywdy żadnej korporacji prawniczej.
        • ka-mi-la789 Re: A inne korporacje? 11.05.10, 16:33
          Mógłbyś/mogłabyś* wyjaśnić, co miałeś/miałaś* na myśli, pisząc o
          zamknięciu zawodu tłumacza? Chyba coś przegapiłam, bo wykonuję ten
          zawód od osiemnastu lat i nie zauważyłam przez ten czas, żeby
          uprawnienie do tłumaczenia zależało od zdania jakiegokolwiek
          egzaminu i zapisania się do samorządu zawodowego (niestety). Przy
          okazji dziękuję za rozbawienie mnie twierdzeniem, że radcostwo i
          adwokatura są powszechnie dostępne.

*Niepotrzebne skreślić.
      • synprl Jeśli nie kłamią niech zrobią to teraz! 11.05.10, 12:44
        Nikt ci tyle nie da ile PO obieca. W tym wypadku oszuści z PO nawet przez moment nie mają zamiaru spełniać tej obietnicy. Jeśli nie mam racji to mogą to łatwo udowodnić. Razem z PiS mogą wykreślić z konstytucji uprawnienia samorządów zawodowych i po kłopocie, potem szybka nowelizacja i Trybunał Prostytucyjny nie ma nic do powiedzenia, gdyby przy tej sprawie zachowali takie tempo jak przy nowelizacji konstytucji lex Lepper to zdążyliby przed wyborami.
      • synprl PO jest największym śmieciem PRL 11.05.10, 12:46
        Ich trzeba sprzątnąć bo tacy ludzie jak Buzek, Krzaklewski, Tusk, czy Jan Krzysztof Bielecki niezależnie od tego, czy będą rządzili w socjalizmie, kapitalizmie, czy feudalizmie zrobią z obywateli dziadów i niewolników we własnym kraju.
      • Gość: świetnie PO kontra korporacje IP: *.subscribers.sferia.net 11.05.10, 12:51
        ha już wiem czemu nie piszę na forum :)
        odpowiedzi to "jedz na urlop" "weź walerianę" "niewiele zrozumiałeś"

no to napisze, żebyście wiedzieli i znikam, odpowiedzi nie czytam :)

bycie adwokatem wymaga masy wiedzy i masy doświadczenia. bezpośrednim efektem
        wdrożenia pomysłu otwierania kancelarii po studiach będzie masa ludzkich
        tragedii, ponieważ pełnomocnicy przez brak wiedzy będą czynić klientom szkody.
        niestety, uderzy to w biednych ludzi, bo człowiek zamożny, firma czy nawet
        klasa średnia zawsze pójdzie do kogoś poleconego, a co za tym idzie z
        doświadczeniem. ceną będą się kierować jak zawsze warstwy mniej zamożne i to w
        nie uderzy reforma.

Druga kwestia to wynagrodzenia. Przy otwarciu rynku w segmencie klienta
        masowego polecą ceny na łeb na szyję. Prostym wynikiem takiego stanu rzeczy
        będzie to, że prawnicy będą brać dużo spraw, którym nie będą poświęcać
        wystarczającej ilości czasu. To także odbije się bezpośrednio na klientach, w
        banalnych sprawach typu spadki, zakupy nieruchomości etc.

Ważne jest, żeby zrozumieć, że niektóre zawody powinny być regulowane, by
        zapewnić odpowiednią jakość usług. Tak ja pewnie nikt nie chciałby jeździć po
        moście zbudowanym przez 25letniego inżyniera, tak nikt poważny nie da się np.
        rozwieść kolesiowi po studiach. Efekt katastrofy prawnej będzie mniej
        spektakularny niż zawalenie się mostu, ale i tak dotkliwy dla zaangażowanych
        osób.

PS
        chyba części osób nudzi się w życiu... po co piszecie bzdurne frazesy że "nikt
        się nie dostaje do zawodów prawniczych poza synkami i córkami mecenasów"
        przecież to bzdura...
        Na swoim przykładzie - jestem apl. adw. i nie mam w rodzinie ani pół prawnika,
        zresztą podobnie jak większość znajomych.

• synprl Nie bredź, usługi najdroższe w Europie 11.05.10, 13:08
          pensje jedne z najgorszych, ale tu nie o to chodzi. Nikt nie zamierza dopuszczać do zawodu lekarzy, czy adwokatów bez potrzebnych kwalifikacji, problem w tym, że tych kwalifikacji nie może oceniać przyszła konkurencja. I nie mów, że to przypadek, że w niektórych rodzinach w każdym pokoleniu rodzą się adwokaci a w innych nigdy. Co nie oznacza, że nie należy rozprawić się z innymi korporacjami od taksówkarzy zaczynając, na politykach i funkcyjnych państwa kończąc.

• Gość: gizmo Re: PO kontra korporacje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.10, 13:26
          Taka mała poprawka z mojej strony. Prawnicy już biorą za dużo spraw.
        • Gość: xPress Stawiam teze: jestes prawnikim, który ... IP: *.adsl.inetia.pl 11.05.10, 14:19
          Stawiam teze: jestes prawnikim, który w czasie studiow nie lubil
          przedmiotu logiki i sa tego efekty.

> Druga kwestia to wynagrodzenia.
          > Przy otwarciu rynku w segmencie klienta
          > masowego polecą ceny na łeb na szyję.
          > Prostym wynikiem takiego stanu rzeczy
          > będzie to, że prawnicy będą brać dużo spraw,
          > którym nie będą poświęcać
          > wystarczającej ilości czasu.

Ceny poleca na leb a ilosc pracy dotychczasowych prawnikow spadnie,
          bo zabiora ja nowi prawnicy - zajarzył?
        • Gość: drewnis Re: PO kontra korporacje IP: *.static.entel.pl 11.05.10, 14:43
          To ja mam propozycję wprowadźmy korporację dla sprzątaczek. No jest
          niedopuszczalne aby nie doświadczona sprzątaczka zostawiła śliską podłogę bo a
          nóż widelec ktoś się pośliżnie. Piszesz że ktoś bogaty i tak pójdzie do
          poleconego adwokata. No właśnie o to chodzi to jest konkurencja. To jak np z
          samochodami jednych stać na leksusa a inny musi się zadowolić pandą ale i jeden
          i drugi spełniają minimalne normy bezpieczeństwa. Więc będzie egzamin Państwowy
          i kto go zda to znaczy że te minimum spełnia. A na marginesie czy dzisiaj nie ma
          kiepskich prawników? Wszyscy są wspaniali i z doświadczeniem że ho ho. Wg twojej
          teorii to mamy napewno najlepszych prawników na świecie zresztą to widać po
          jakości prawa w Polsce stanowionego.
        • Gość: xPress Prawnicy w Polsce to swiete krowy. IP: *.adsl.inetia.pl 11.05.10, 15:12
          Polscy prawnicy nie dosc ze maja najwiekszy wpływ na stanowione
          praweo czytaj dziadostwo to jeszcze posiadaja zagwarantowane
          sredniowieczne przywileje w zakresie korzysci z wykonywanego zawodu.
          Sredniowieczne przywileje dla prawnikow to nic innego jak uznanie
          prawnikow za swiete krowy.
        • Gość: powieszę żabkę Re: PO kontra korporacje IP: 93.179.207.* 11.05.10, 16:26
          To ci odpowiem, dlaczego należy rozwalic te kokony zła.

Mialem sprawe w sadzie; jakie mam prawa, jakie procedury, ile czasu
          co trwa... tego wszystkiego musialem sie w internecie dowiadywac, a
          i tak wiekszosc poznalem przypadkowo.

W sądzie nikt nic nie wie, w pismach z sądu 0 informacji o moich
          prawach i procedurach; tyle tylko, że groźby były napisane.

Dzwonilem do prokuratorki, to bezczelnie odkladala sluchawke "nie ma
          czasu"

poszedlem do prawnika, zaplacilem 50 zl. ale ja wiecej od tego
          chlopa wiedzialem, on tylko przeczytal artykul z ktorego mialem byc
          karany, przeczytal i sie gapil na mnie; ja mowilem a chlop
          przytakiwal co najwyzej.

Na rozprawie sedzia w ogole nie chcial mnie sluchac.

Nikt mnie tak nigdy nie ponizyl jak robi to polskie panstwo.

Acha, caly proces byl, bo sie wkurzylem na leniwe, pelne zbednych
          utrudnien dzialanie urzedu. Tzn. oficjalnie byl o to, ze cos
          ukradlem w urzedzie.
        • brocek_1 Re: PO kontra korporacje 11.05.10, 16:34
          "ceną będą się kierować jak zawsze warstwy mniej zamożne i to w
          nie uderzy reforma"

A w tej chwili tych mniej zamoznych w ogole nie stac na uslugi prawnicze wiec mimo to chyba lepiej co ?
        • Gość: dr inż. AP Re: PO kontra korporacje IP: *.icpnet.pl 12.05.10, 12:50
          Kolego,

nie jestem prawnikiem, ale mam kolegę będącego aplikantem adwokackim. Z tego co
          widzę, to szanowni adwokaci często i gęsto się opyerdalają, wysyłając do
          reprezentowania siebie przed sądami tych właśnie młodzików bez doświadczenia.
          Efekty ich pracy są różne - to widać, ale niejednokrotnie lepsze, niż
          szanowanych panów adwokatów, nierobów pobierających od klientów grube pieniądze
          i nie robiących w zamian nic.

Kolega aplikant - widząc co się dzieje - już zaciera ręce. Kancelarię ma od
          dawna przygotowaną, czeka tylko na egzamin i zdobycie prawa do samodzielnego
          wykonywania pracy w zawodzie.

Nie pleć więc andronów, bo z życia wynika jedynie, że największym brakiem
          kompetencji wykazują się starzy adwokaci, którym chce się zarabiać pieniądze ale
          niekoniecznie chce się pracować.
      • Gość: Bubu Nie będzie żadnych zmian IP: 151.193.120.* 11.05.10, 13:54
        PO i zmiany? Wolne żarty. Oni są tu właśnie po to, by zmian nie było. Bo
        właśnie tak wiele rzeczy trzeba zmienić, by wszystko zostało po staremu.
      • Gość: Sceptyk PO kontra korporacje IP: 85.219.202.* 11.05.10, 14:55
        Wybory się zbliżają, to POsłowie obiecują gruszki na wierzbie...
        BTW - czy zrobili cokolwiek przez ostatnie 3 lata w tej sprawie?
      • Gość: świetnie PO kontra korporacje IP: *.subscribers.sferia.net 11.05.10, 15:17
        odniosę się jednak do wypowiedzi, ponieważ bez złośliwości - większość wrzutów
        wynika chyba z braku wiedzy.

1. prawo w Polsce stanowi Sejm, większość projektów zgłasza rząd. Samorządy
        prawnicze nie mają takiej możliwości, chyba że przez projekt obywatelski.

2. Usługi prawnicze w Polsce wcale nie są takie drogie. Sa sporo tańsze niż
        np. we Francji, chociaż oczywiście francuz za swoją pensję może sobie kupić
        więcej prawnikogodzin niż Polak, ale identycznie jest za wszystkim - po prostu
        maja wyższą stopę życia

3.oczywiście że to nie przypadek, że w rodzinach prawniczych jest dużo
        prawników, a w robotniczych robotników. to się nazywa stratyfikacja społeczna
        i jest to najnormalniejsza rzecz na świecie.

4. szanowni koledzy i koleżanki nie zauważyli, że od 3 lat egzaminy na
        aplikację są państwowe, a od 2010 roku egzamin zawodowy będzie także
        państwowym egzaminem w formie testu. jak córeczka tatusia adwokata się
        dostanie, to znaczy że umiała lepiej niż córeczka fornala

5. rzeczywiście nie lubiłem logiki :)
        ale spadek cen spowoduje, że zwiększy się popyt na usługi i na niskim poziomie
        klienta będzie masa spraw, bo starsi adwokaci po prostu nie będą ich brać.
        poza tym podstawą dla rynku stanie się wtedy cena urzędówki czyli jakieś 180
        PLN za termin. żeby wyrobić na przeżycie jak łatwo policzyć trzeba będzie brać
        po 50 terminów w miesiącu (9.0000 - kancelaria i podatki) jakość takich usług,
        bo o nią chodzi w moim poście, będzie zerowa, co doprowadzi do sporej liczby
        ludzkich dramatów - zajarzył?

6. rozumiem argument o leksusie i pandzie, ale się z nim nie zgadzam. Usługi
        prawnicze to troszkę poważniejsze sprawy niż sprzątanie i państwo powinno
        gwarantować ich poziom.
        mały błąd może spowodować, że na przykład wylądujesz w więzieniu, albo
        wejdziesz w spadek, w którym są duże długi. widuje takie sprawy na co dzień i
        to naprawdę są wielkie tragedie, zmieniające ludzie życie.

I jeszcze jedno - jak napisałem wcześniej nie jestem komentatorem forumowym,
        to chyba pierwszy raz. Obezwładnia mnie chamstwo i prymitywna protekcjonalność
        niektórych tekstów. Po co ktoś pisze jakieś pierdoły o logice, albo zaczyna
        wypowiedz od "nie bredź". Nie rozumiem tego, i inaczej niż brakiem kultury,
        którą wynosi się z domu wytłumaczyć tego nie potrafię.

pominąwszy fakt, że tacy internetowi cwaniacy to zwykle największe lizusy w realu
        • Gość: ił Re: PO kontra korporacje IP: *.ssp.dialog.net.pl 11.05.10, 15:36
          Obezwładnia mnie chamstwo i prymitywna protekcjonalność
          niektórych tekstów. Po co ktoś pisze jakieś pierdoły o logice, albo zaczyna
          wypowiedz od "nie bredź". Nie rozumiem tego, i inaczej niż brakiem kultury,
          którą wynosi się z domu wytłumaczyć tego nie potrafię.
          ####
          Pewnie nie są tacy -genetyczni-, jak ty

Że pozwole sobie zacytować klasyka, pewnego profesora prawa komentującego
          przyjęcie swojego dziecka na studia prawnicze

I patologia w tym obszarze ich wkurza.
        • kloszu Re: PO kontra korporacje 11.05.10, 15:41
          Po co ta cała dyskusja. Na razie to cuda na kiju. Będzie projekt ustawy
          przegłosowany i podpisany przez Komorowskiego to będzie co komentować. Pomysł
          rzucony do mediów i nic więcej jak to PO.
        • Gość: xPress odpowiedz IP: *.adsl.inetia.pl 11.05.10, 16:10
          ad1. Prawo panstwowe stanowi Sejm a lokalne Rady ale to prawnicy
          ostatecznie opiniuja go i niejednokrotnie tworza jego zapisy!

ad2. A w Niemczech, w Anglii w US?

ad3. To nie przypadek: z rodziny szlacheckiej szlachcic, z rodziny
          prawniczej prawnik. To sredniowiecze. Wiem ze prawnikom z tym dobrze
          ale to tylko swiete krowy i do czasu!

ad4. nie bede sie wypowiadal na temat bajki o corecze prawnika i
          corecze fornala.

ad5. Od tego powinno sie wszystko zaczynac. Na studiach prawniczych
          powinno sie studentom serwowac dwa razy wiecej logiki a jak za malo
          to trzy razy wiecej niz obecnie. Dziadostwo w zakresie polskiego
          prawa jest powszechne i jest to zasluga prawnikow, ktorych uzyskali
          tytuły mgr prawa zupełnie bezpodstawnie.

ad6. Uslugi prawne to tylko uslugi, a uslugi to miedzy innymi
          burdelowe, sprzatania, pogrzebowe, utrzymania zieleni itp. Dlaczego
          uslugi prawnicze maja być niby poważniejsze od np. od uslug
          seksualnych. Klient placi i oczekuje zaspokojenia moich potrzeb.
          Jest spore stado wsrod poslkich adwokatow, ktorym zalezy tylko i
          wylacznie na kasie. Kazdy z wlasnego podworka moze dac zapewne
          przyklad.

I jeszcze jedno dlaczego prawnicy sa tak mocno zainteresowani aby
          praktykujacych prawnikow bylo jak najmniej? Obezwladnia mnie ich
          troska o dbalosc uslug prawniczych (czytaj napelniania swoich kufrow
          kasa)!

• Gość: powieszilem zabek Re: odpowiedz IP: 93.179.207.* 11.05.10, 16:31
            Nie znajomosc prawa szkodzi

Od tego wychodzi system, ktory nie przedtsawia ci w wezwaniach
            twoich praw w danej sprawie, a odsyla do prawnika, zebys poszedl i
            mu zaplacil. Prawa napisane sa takim branzowym belkotem, zebys mial
            jak najtrudniej i potrzebowal prawnika do lamiglowki.
          • jurek7 Re: odpowiedz 11.05.10, 16:51
            Gość portalu: xPress napisał(a):

> ad1. Prawo panstwowe stanowi Sejm a lokalne Rady ale to prawnicy
            > ostatecznie opiniuja go i niejednokrotnie tworza jego zapisy!

Oczywiście, wpływ jest, ale tworzą naprawdę rzadko.

> ad2. A w Niemczech, w Anglii w US?

Uważasz, że są tańsze usługi, niż w Polsce.

> ad3. To nie przypadek: z rodziny szlacheckiej szlachcic, z rodziny
            > prawniczej prawnik. To sredniowiecze. Wiem ze prawnikom z tym dobrze
            > ale to tylko swiete krowy i do czasu!

Naprawdę to się już zmieniło. Egzamin ministerialny jest prowadzony na równych
            zasadach dla każdego. Poza tym trudno się chyba dziwić, że rodzice często
            kierują dzieckiem w ten sposób, żeby wybrało ono ten sam zawód.

> ad5. Od tego powinno sie wszystko zaczynac. Na studiach prawniczych
            > powinno sie studentom serwowac dwa razy wiecej logiki a jak za malo
            > to trzy razy wiecej niz obecnie. Dziadostwo w zakresie polskiego
            > prawa jest powszechne i jest to zasluga prawnikow, ktorych uzyskali
            > tytuły mgr prawa zupełnie bezpodstawnie.

Co do roli logiki zgadzam się w 100%. Co do jakości magistrów prawa, to wydaje
            mi się, że odpowiada ona przeciętnej jakości innych kierunków, co nie oznacza że
            jest zadawalająca.

> ad6. Uslugi prawne to tylko uslugi, a uslugi to miedzy innymi
            > burdelowe, sprzatania, pogrzebowe, utrzymania zieleni itp. Dlaczego
            > uslugi prawnicze maja być niby poważniejsze od np. od uslug
            > seksualnych. Klient placi i oczekuje zaspokojenia moich potrzeb.
            > Jest spore stado wsrod poslkich adwokatow, ktorym zalezy tylko i
            > wylacznie na kasie. Kazdy z wlasnego podworka moze dac zapewne
            > przyklad.

Nie no nie przesadzajmy, są takie dziedziny, gdzie kompetencje są ważne i błąd
            wyjątkowo kosztowny. I tak jak usługi inzyniera budowlanego czy lekarza chyba
            nie powinny być dostępne dla każdego chętnego, to w niewiele mniejszym stopniu
            powinna być również jakaś kontrola nad pomocą prawną.

Tak na marginesie, to jakoś nie szkoda mi samorządów prawniczych (sam od
            niedawna należę do jednego z nich), które przez wiele lat faktycznie "przeginały
            pałę".
            Doczekały się fatalnej opinii w społeczeństwie, a ostatecznie zmiany w ustawach
            poszły dużo dalej (vide "Ustawa Gosiewskiego"), niż prawdopodobne zmiany
            (satysfakcjonujące społeczeństwo i polityków), które mogłyby być wprowadzone
            przed rokiem 2005, gdyby samorządy były mniej oporne i "twardogłowe" (tutaj
            koronny przykład Min. Kalwasa).

I na zakończenie: młodsze roczniki naprawdę mają inne podejście, niż dużo starsi
            koledzy, a w krótkim czasie, z uwagi na ich ilość, będą stanowić istotną część
            samorządu i będą wpływać na jego politykę.
            • Gość: i Re: odpowiedz IP: *.ssp.dialog.net.pl 11.05.10, 23:33
              Do xPress
              Szkoda czasu na logiczne odnoszenie się punkt po punkcie do postu tego prawnika.
              Tak jak czy hitlerowcy w ideologię, tak on święcie wierzy, że patologia, która
              rządzi w korporacji, jest stanem naturalnym.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka