Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

praca w recepcji a dyplom mgr

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.10, 13:19
    ciekawi mnie ile procent recepcjonistow w hotelach ma mgr...

a takze czy praca w takim miejscu dla kogos z dyplomem nie jest
    jednak ponizej kwalifikacji, i taka osoba nie powinna mierzyc wyzej?
    Obserwuj wątek
      • dystansownik Re: praca w recepcji a dyplom mgr 12.05.10, 13:53
        > a takze czy praca w takim miejscu dla kogos z dyplomem nie jest
        > jednak ponizej kwalifikacji, i taka osoba nie powinna mierzyc wyzej?

Obecnie dyplom ma prawie każdy kto miał ochotę go zdobyć, więc to nie jest żaden
        rarytas. A jeśli chodzi o wyższe do pracy na recepcji, to ja raz słyszałem o
        przypadku, gdy ktoś się na takie stanowisko nie dostał właśnie z braku wyższego
        wykształcenia. Wiem, że to zakrawa na kpinę, ale już w takim kraju żyjemy. :P
      • Gość: gość Re: praca w recepcji a dyplom mgr IP: *.adsl.inetia.pl 13.05.10, 10:25
        Jeżeli hotelarstwo jest Twoją pasją, a nie masz żadnego doświadczenia w tej dziedzinie, lub jest ono niewielkie, to niestety od recepcji trzeba zacząć. Nikt nie pozwoli Ci zarządzać wartym parę milionów złotych obiektem prosto "z marszu". Poza tym obiektów w których możesz zaostać dyrektorem/kierownikiem itp jest stosunkowo niewiele ponieważ wiele z naszych hoteli i obiektów typu hotelarskiego jest zarządzanych przez małe rodzinne firmy (niestety - cierpią często na tym Goście). Tak więc reasumując - bierz pracę w recepcji i szukaj możliwości awansu. Wiele obiektów się teraz buduje więc szanse są. Powodzenia
        • nchyb Re: praca w recepcji a dyplom mgr 16.05.10, 07:35

> tosunkowo niewiele ponieważ wiele z naszych hoteli i obiektów typu
          hotelarskieg
          > o jest zarządzanych przez małe rodzinne firmy (niestety - cierpią
          często na tym
          > Goście).

często zaś jest to zaletą i bardzo korzystne dla gości...
      • Gość: marek Re: praca w recepcji a dyplom mgr IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.10, 12:14
        hotelarstwo nie jest jakims moim wielkim marzeniem, choc istotnie
        wydaje sie na swoj sposob ciekawe

jednakze nie wiedzialem, ze kazdy musi przechodzic przez etap
        recepcjonisty.... czy tych wszystkich ktorzy skonczyli studia na
        kierunku hotelarstwo, lub tych co skoncza podyplomowe studia na tym
        kierunku, tez to dotyczy?

ja sam mam juz 30 lat, studia skonczonych dobre pare lat temu,
        doswiadczenie w innej branzy (ale takie ogolne) jezyki znam
        angielski i rosyjski ale przyznam ze wolalbym bardziej "ambitna"
        prace niz pracy zmianowej, wydawaniu kluczy i uzeraniu sie ze
        skomplikowanym klientem... myslalem raczej o jakichs menedzerskich
        pozycjach w hotelu, oczywiscie moglbym popracowac 3 miesace na
        recepcji, zeby to poznac, ale isc na recepcjoniste tylko dlatego,
        zeby liczyc ze cie awansuja, albo, ze przy pierwszej okazji bedziesz
        sie staral o prace w innym hotelu na wyzszym stanowisku.. hmm
        • Gość: gośćm obiek Re: praca w recepcji a dyplom mgr IP: *.adsl.inetia.pl 13.05.10, 21:57
          To jest jednak dosyć hermetyczne środowisko więc jedynie przez recepcję (latwiej) lub dział gastronomii (trudniej). Jak już pisałem to jest spory majątek do zarządzania. Szanse na dyrektora są jeszcze w miarę wysokie jak jakaś firma kupuje "gotowy" hotel i z jej struktur delegowany jest pracownik do zarządzania tym obiektem. Z tym że jeżeli myślisz o pracy od poniedziałku do piątku w godzinach od 9 do 17, to musisz i tak "frycowe" zaplacić. To się udaje w tej branży dopiero około 50-ki
      • Gość: neq Re: praca w recepcji a dyplom mgr IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.05.10, 12:52
        Gość portalu: marek napisał(a):

> ciekawi mnie ile procent recepcjonistow w hotelach ma mgr...
        > a takze czy praca w takim miejscu dla kogos z dyplomem nie jest
        > jednak ponizej kwalifikacji, i taka osoba nie powinna mierzyc wyzej?

spotkałam się ostatnio z ogłoszeniami ****hotelu z mojego nie turystycznego miasta szukającego właśnie recepcjonisty i bagażowego/odźwiernego - w obu przypadkach wymagali MINIMUM licencjatu, więc dla mgr to tylko ciut poniżej kwalifikacji :-]
      • Gość: pawel Re: praca w recepcji a dyplom mgr IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.10, 12:16
        znalazlem wlasnie ogloszenie, praca na recepcji w hoStelu

Hostel poszukuje recepcjonistki, na pełny etat w zmianach 12-
        godzinnych (także nocnych). Wymagana jest biegła znajomość języka
        angielskiego, komunikatywność i dyspozycyjność.
        Oferujemy wynagrodzenie w wysokości 8 zł/h netto.
      • Gość: ciekawski Re: praca w recepcji a dyplom mgr IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.10, 12:24
        czy mozna zostac kierownikiem recepcji w hotelu, nie majac
        doswiadczenia w pracy na recepcji wczesniej?

zakladam, ze raczej nie, ale to by sugerowalo, ze tak jak kolega
        wyzej sugerowal, kazde (?) wyzsze stanowisko w hotelu trzeba okupic
        paroletnia praca na recepcji... troche to bez sensu faktycznie, w
        koncu recepcjonista moze miec byle mature, a jak ktos konczy
        zarzadzanie to jest raczej predestynowany do wyzszych stanowisk niz
        do wydawania kluczy czy zamawianiu taksowki gosciom hoteu o 3 -ciej
        w nocy
        • Gość: gość Re: praca w recepcji a dyplom mgr IP: *.adsl.inetia.pl 15.05.10, 23:29
          Ja nie wiem jak jest w innych branżach, ale nie wydaje mi się że świeżo upieczonemu inżynierowi czy lekarzowi pozwala się na obejmowanie od razu odpowiedzialnych stanowisk. Praca w recepcji wcale nie jest najniżej w hierarchii - są jeszcze pokojowe, pomoce kuchenne, pracownicy podjazdu, boy'e hotelowi, pracownicy gospodarczy. Recepcja naprawdę jest odpowiedzialnym i w miarę samodzielnym stanowiskiem
        • nchyb Re: praca w recepcji a dyplom mgr 16.05.10, 07:38

> koncu recepcjonista moze miec byle mature, a jak ktos konczy
          > zarzadzanie to jest raczej predestynowany do wyzszych stanowisk
          niz
          > do wydawania kluczy czy zamawianiu taksowki gosciom hoteu

jak ktoś kończy zarządzanie, to dopiero liznął trochę teorii i teraz
          musi nabyć praktyki.

Jak ktoś zaś kończy owo zarządzanie zaocznie, wcześniej pracując,
          lub też kończy je dziennie, ale mając sporo doświadczenia w pracy
          już w hotelu, to ma pewne kontakty i pewną wiedzę, które umożliwiają
          mu podjęcie wybranej przez siebie pracy.

Samo ukończenie studiów to jeszcze za mało na wyższe stanowiska...
      • Gość: ?? Jedno nie wyklucza drugiego IP: *.zone6.bethere.co.uk 15.05.10, 13:17
        Mozna pracowac gdziekolwiek ponizej swoich kwalifikacji, rownolegle
        starajac sie o cos lepszego w dluzszej perspektywie.

Znam bylego portiera, ktory obecnie przewodzi grupie w urzedzie
        wojewodzkim, ktora zdobywa miliony Euro z roznych funduszy Unii
        Europejskiej.
      • Gość: marek dzieki za wszystkie opinie n/t IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.05.10, 12:54
        • kameleo Re: dzieki za wszystkie opinie n/t 19.05.10, 11:16
          witam,
          widzę, ze wasze dywagacje na temat pracy na recepcji są czysto teoretyczne, skoro uważacie, ze wydawanie kluczy i zamawianie taksówki o 3 nad ranem to jedyne i najważniejsze zadania recepcjonistów. Badźmy szczerzy, jeśli nie masz doswiadczenia w hotelarstwie, to nie możesz nawet marzyć o stanowisku kierowniczym, chociażby kierownika recepcji. Bądźmy szczerzy, w małych rodzinnych hotelach szans awansu nie ma bo tam rządzą rodziny i zjanomi. W duzych hotelach sieciowych ludzie bez żadnego doświadczenia, nawet po skonczonym zarządzaniu, ale zerowym pojęciu o branży nie mają czego szukać. Stanowiska kierownicze szczególnie wyzeszego szczebla są rozdawane ludziom z sieci, ktorzy sie sprawdzili juz w innym obiekcie sieci.
          Tak naprawde hotelarstwo, szczególnie w Krakowie jest branzą hermetyczną, wszyscy się znają w miare dobrze, a szczególnie menadżerowie i kierownicy, bo wcześniej razem pracowali na recepcji lub restauracji hotelowej w tym samym hotelu, ale w miarę zdobywania doswiadczenia rozwijali się i teraz robią to co robią.
          Hotelarstwo nie jest dla wszystkich, a szczególnie nie dla świeżo upieczonych absolwentów zarządzania, ktorzy myślą ze mając mgr'a mogą sobie porzadzić - wystarczy, że gosć poprosi o rozmowe z kierownikiem, zjedzie go z góry na dół i zarząda wyjaśnień lub rekompensaty i taki niedoswiadczony mgr spali cegłe, skuli ogon i powie co najwyzej pseprasam.....

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka