Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Praca za granicą

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.03.04, 09:58
    Do wszystkich, którzy już pracują (legalnie) za granicą. Napiszcie jak tam
    szukać pracy, jak wyjechać, dokąd, czy jest dużo formalności, czy opłaca się
    jechać w ciemno, jak dobrze trzeba znać język...itp?
    Obserwuj wątek
      • epione Re: Praca za granicą 05.03.04, 10:03
        Dołączam się do prośby do wszystkich "szczęściarzy", którzy pracują w Unii.
        Podzielcie się swoją wiedzą - jakimi kanałami dotrzeć do potencjalnych
        pracodawców? Jestem zainteresowany szczególnie Holandią. Krążę po różnych
        tamtejszych forach dyskusyjnych, ale na razie bez rezulatatu.
        • Gość: szansa Re:Nauka i praca w Australii IP: *.i.net.au / *.i.net.au 06.03.04, 11:15
          Wiecej informacji : E-mail: dwz@ap.edu.pl
          www.ap.edu.pl
          Powodzenia!
          szansa
        • paw_dady Re: Praca za granicą 06.03.04, 22:02
          epione napisał:

> Dołączam się do prośby do wszystkich "szczęściarzy", którzy pracują w Unii.

To nie ma nic wspolnego ze szczesciem, tylko realizacja celow.

> Podzielcie się swoją wiedzą - jakimi kanałami dotrzeć do potencjalnych
          > pracodawców?
          a) zapukac bezposrednio ale w wiekszosci HRow maili nie umieja obslugiwac ;P
          b) przez posrednikow
          np. www.jobserve.com

c) zalozyc swoja firme (tj. jak nie masz aksy dzialalnosc gospodarcza to
          kosztuje kolo 100-150Eur w wiekszosci krajow EU). Wtedy nie potrzeba zadnego
          pozwolenia na prace tylko umiejetnosci.

> Jestem zainteresowany szczególnie Holandią. Krążę po różnych
          > tamtejszych forach dyskusyjnych, ale na razie bez rezulatatu.

a co umiesz? zapytaj siebie samego jaka wartosc dodajesz do jakiegokolwiek
          przedwsiewziecia.

nie pytam o ilosc fakultetow bo to smieszne, pytam co naprawde umiesz? jesli
          jestes w czyms dobry masz szanse na kazdym rynku.

pzr
          • epione Re: Praca za granicą 08.03.04, 12:45
            paw_dady napisała:
            > To nie ma nic wspolnego ze szczesciem, tylko realizacja celow.
            ... Szczęście też jest potrzebne....
            >
            > c) zalozyc swoja firme (tj. jak nie masz aksy dzialalnosc gospodarcza to
            > kosztuje kolo 100-150Eur w wiekszosci krajow EU). Wtedy nie potrzeba zadnego
            > pozwolenia na prace tylko umiejetnosci.
            >
            Czy wiesz może jakie są uwarunkowania dotyczące zakładania działalnosci
            gospodarczej przez Polaków w krajach EU ? Jakie należy spełnić wymogi, jakie są
            formalności (poza wpłatą 150 EUR)?
            • Gość: gaga Re: Praca za granicą IP: *.dip0.t-ipconnect.de 08.03.04, 15:35
              prosze o sczegoly z doswiadczen jak wykorzystac umiejetnosci i 150 euro ,
              • Gość: brd Re: Praca za granicą IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 08.03.04, 23:18
                w niemczech nie macie najmniejszych szans, odradzam...
                • Gość: Kris Re: Praca za granicą IP: *.lubin.dialog.net.pl 08.03.04, 23:25
                  Witam,
                  a dlaczego i w jakiej dziedzinie odradzasz?
            • paw_dady juz mowie 09.03.04, 00:00
              epione napisał:

> Czy wiesz może jakie są uwarunkowania dotyczące zakładania działalnosci
              > gospodarczej przez Polaków w krajach EU ? Jakie należy spełnić wymogi, jakie
              są formalności (poza wpłatą 150 EUR)?
              >

We wszystkich nie wiem, to eni moaj branza ;)
              wiem co nieco o Belgii i o UK.

www.workpermit.com/uk/freelance.htm?PHPSESSID=e93f94bb59c337aec54e32629e0ac27f

www.poleconomie.be/dzial_gosp.htm

co do 150Eur to nie sa oplaty dla urzedow ale srednia kwota, za ktora ktos
              pomoze ci zalozyc takowa dzialalnosc.

Jesli chodzi o Belgie moge podrzucic pare adresow osob, ktore cos takiego
              zawodowo robia.

Aha i prosze rozroznij miedzy dzialalnoscia (pozwoleniem na praca) a
              posiadaniem zajecia -> ktos musi ci dac zlecenie i potem zaplacic a to nie jest
              takie oczywisce.

Rozne zawody sa roznie traktowane ale to musicie poszukac w informacjach na
              sajtach.

W kazdym razie wam wszystkim powodzenia !

Ps co do RFN kiedys rozmawialem z prawnikiem (niemieckiem) i to tez nie jest
              porblem. Jesli cos umiesz (klucz) i masz troszke pieniedzy. O czywiscie latwiej
              jest zalozyc spolke z o.o. (GmBH) niz Selbstaendige ale to ez da sie legalnie ;)
              • aniuta26 Re: juz mowie 23.03.04, 10:07
                > "Jesli chodzi o Belgie moge podrzucic pare adresow osob, ktore cos takiego
                > zawodowo robia".

w kontekscie tego co powyzej z góry dziekuje za takie informacje.
            • Gość: czarny Re: Praca za granicą IP: *.telia.com 24.03.04, 17:14
              Nie musisz zakladac firmy w kazdym kraju EU, wystarczy w jednym, np. Polsce.
              A potem jedziesz np. 'turystycznie' i szukasz pracy/zlecen. Jak dostaniesz
              zlecenie to pracujesz niby na swoja firme, a tak na prawde na czarno.
        • kasiabru Re: Praca za granicą 09.03.04, 10:05
          Epione,
          Holandia to dobry wybor. Nie zastosuje okresu przejsciowego a
          jedynie 'marginalne' obostrzenia. Nie wiem jeszcze ja kto bedzie wygladalo po 1
          maja. Pisze prace dyplomowa na temat potencjalnych mozliwosci na rynku pracy w
          Holandii. Jak dostane oficjalne informacje z ichnijszego Ministerstwa Pracy to
          sie chetnie podziele. Radze zaczac juz teraz - kto pierwszy ten lepszy. I nie
          martw sie o holenderski. Jak masz solidne kwalifikacje (czytaj inne wypowiedzi
          tutaj) to wystarczy angielski.

Pozdr.
          • epione Re: Praca za granicą 09.03.04, 10:36
            Cześć Kasiabru. Dzięki za to info. Chętnie skorzystam z Twoich rad. Czy możemy
            się skontaktować poprzez skrzynkę?
            • kasiabru Re: Praca za granicą 09.03.04, 13:45
              Siur. Pisz, nie ma sprawy. Postaram sie czegos poszukac.

Pozdr.
          • Gość: marta Re: Praca za granicą IP: 5.6D* / *.wxs.nl 23.03.04, 21:25
            Witaj!Obecnie siedze w Holandii.Pierwszy raz przyjechalam tu trzy lata temu i
            tak bladze pomiedzy Polska a Rotterdamem.Od niedawna szukam pracy.Jakos
            mizernie z tym.Slyszalam ,ze jeszce dwa lata temu bylo calkiem znosnie.Gdybys
            byla w stanie udzielic mi pewnych rad,gdzie moglabym cos znalezc(zaznaczam,ze
            nie mam pozwolenia o prace)bylabym Tobie bardzo wdzieczna.Pozdrawiam.Magda
        • Gość: Biuro-Pracy.pl Re: Praca za granicą IP: *.tac.net 09.03.04, 23:53
          www.biuro-pracy.pl
        • joasia39 Re: Praca w Holandii 11.03.04, 00:56
          jesli nie czytales, to warto:
          serwisy.gazeta.pl/swiat/1,34213,1914460.html
          Zagladnij takze na forum prywatne o Holandii.
          zycze duuuuuzo szczescia i cierpliwosci.
          • Gość: kasia Re: Praca w Holandii IP: *.adsl.xs4all.nl 01.04.04, 10:41
            juz komus pisalam, ale napisze raz jeszcze. slyszalam o polskich naciagaczach.
            brrrr.podle kreatury. dlatedgo chce wam podac namiary na firme w oss- holandia,
            posrednictwa pracy - nazywa sie pool&werk, jak sama nazwa mowi wspolpracuja
            glownie z polakami, mnie nie oszukali, jak jest sie szczerymi solidnie sie
            pracuje to mozne fajnie zarobic, wejdzcie na ich str, tam powinien byc
            nr.powodzenia
            • Gość: kasia Re: Praca w Holandii IP: *.adsl.xs4all.nl 01.04.04, 10:45
              sorry, mala podpowiedz: ich adres to: poolenwerk.nl. powodzenia
        • Gość: mesje holandia IP: 157.158.194.* 15.03.04, 11:58
          pracuje legalnie od 2 lat w Holland(na paszport niem)...glownie musisz
          odpowiedziec sobie na pytanie-czy mam samochod,bo bez samochodu jestes tam zerem
          (lub bez roweru),angielski lub niemiecki dobrze,na poczatek 200 euro,jedzenia
          na tydzien,jakis tani hotel lub kamping(namiot)w okolicy miasta z
          przemyslem,kemping jest o tyle istotny ze musisz byc zameldowany!bez tego nie
          masz karty w banku(jak dostaniesz wyplate)ani numeru podatkowego(SOFI)to trwa
          tydzien,w moedzyczasie warto przejzec gazety z ogloszeniami (miejscowe)lub
          odwiedzic biura posrednictwanp.ADECCO zostawic im dane i telefon,w ciagu
          tyg.napewno sie odezwa,badz mily i uczciwy ale nie ULEGLY!nie wiem jak to
          dokladnie wyglada z pozwoleniami na prace w holland ale jesli polska bedzie w
          unii no to chyba tak by to bylo...
          • joasia39 Re: holandia 15.03.04, 16:23
            Gość portalu: mesje napisał(a): a moze MEISJE :), czy tez jestes jak maly
            nozyk?
            pozdro.
        • Gość: kasia Re: Praca za granicą IP: *.adsl.xs4all.nl 01.04.04, 10:33
          sprobuj pool& werk ,to firma holenderska posrednictwa pracy,trzeba miec un
          paszport, ale zawsze mozesz sprobowac? ja mam mile wspomnienia i w te wakacje
          tez jade z nimi , maja rozne warianty pracy, mniuej i bardziej ciezka, zalezy
          do czego sie nadajesz, nie maja filii w pl, ale to moze dobrze dzieki temu nie
          skubia cie polscy posrednicy, wejdz na ich str, www.pool&werk.nl. a... no i jak
          sama nazwa wskazuje pracuja szczegolnie z polakami, powodzenia
      • Gość: toja Re: Praca za granicą IP: 150.210.226.* 09.03.04, 00:59
        Od kilku lat pracuje legalnie w Stanach. Chcialbym sie podzielic moimi
        spostrzezniami na temat szukania pracy.

1. Znalezienie odpowiedniej pracy jest jak ukladanie "puzzli"
        Kazdza osoba reprezentuje pewien zasob okreslonych umiejetnosci (IT, marketing,
        finanse itp )
        Nasze umiejetnosci moga byc jeszcze bardziej szczegolowe (bazy danych, Accounts
        Payable, itp)
        Kiedy szukamy pracy, starajmy sie szukac ogloszen o prace do ktorych beda
        pasowac nasze umiejetnosci. Nie tracmy czasu ani energii na wysylanie CV do
        pracodawcow ktorym nasze umietnosci beda zbedne.

2. Praca jest zwiazana z danym regionem.
        Trzeba dotrzec do lokalnych gazet aby znalesc tam ogloszenie o pracy w danym
        miescie.
        Kiedy ktos chce pracowac w np w Barcelonie - poznaj rynek prasy tego miasta

3. Gazety sa skierowane do roznych czytelnikow i wiekszosc z nich zamieszcza
        oferty pracy.
        Inne oferty pracy beda w prasie bulwarowej a inne w prasie specjalistycznej.
        Rozny tez bedzie zakres wymagan od kandydatow.

4. Starajac sie o prace na Zachodzie konkurujecie z ludzmi ktorzy tam mieszkaja.
        Zastanowcie sie dlaczego pracodawca mialby was zatrudnic ? Co unikalnego
        wnieslibyscie do firmy. ( ta informacja powinna sie znalesc na Cover Letter)

te kilka uwag napisalem nie po to aby sie wymadrzac ale po to aby pomoc osobom
        ktore moga miec problem z okresleniem od czego zaczac poszukiwanie ich pracy na
        Zachodzie
        • Gość: pit2pit Re: Praca za granicą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.03.04, 01:44
          racja,
          dodałbym małą uwagę o determinacji i entuzjaźmie, jaki warto wykazywać podczas
          rozmów z potencjalnymi pracodawcami. Nie warto być smutasem, bo pracodawca
          pomyśleć może, że za karę chcemu u niego pracować.. Można tu wspomnieć cytat
          Lindy z "Szczęśliwego Nowego Yorku" :-)))

pozdr.
        • Gość: adeks Re: Praca za granicą IP: 209.115.66.* 09.03.04, 12:24
          szukaj w tym kierunku w ktorym wiesz co robisz .
          np. jezeli lubisz sex- dawaj dupy.
        • Gość: cin Re: Praca za granicą IP: 153.19.112.* 25.03.04, 11:28
          Czy mógłbyś odpowiedzieć czy moje umiejętności przedstawiają jakąlkowiek
          wartośc na zachodzie:
          - płynny j. angielski (FCE, dwa czteromiesięczne pobyty w USA)
          - bardzo dobry niemiecki (Zentrale Mittelesufenprufung - odpowiednik advanca)
          - biegła obsługa Worda i power pointa
          - bardzo dobra znajomość Accessa (praca licencjacka, zlecenia od prywatnych
          firm)
          - obsługa importu i eksportu towarów, urządzeń ( przygotowanie oferty handlowej
          i póżniejsze sprowadzenie/wysłanie przedmiotu transakcji w wybrane miejsce)

Poza tym skończyłem Ekonmię z tyt magistra i Infomatykę z tyt. licencjata. W
          stanach pracowałem w fast foodzie i w hotelu jako pomocnik kelnera. Wydaje mi
          się że mam gadane i amerykański usmiech na twarzy.

Wielkie dzięki za odpowiedź
      • Gość: koy Re: Praca za granicą IP: 62.111.199.* / *.crowley.pl 09.03.04, 10:01
        pracuje za granicą od lat .Jezyk i dobry fach jest podstawą.Nie ujawniłem że
        jestem polakiem bo mamy wszedzie fatalną opinię.Udawałam jugola.Teraz już nie
        muszę bo wyrobiłem sobie dobrą pozycję.Do kraju nie wrócę, pracowników ściągam
        z Polski.
        • Gość: ziomek Re: Praca za granicą IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 09.03.04, 10:36
          w moich oczach za takie wyparcie sie swojej narodowości to straciłbyś szacunek
          a nie zapracował na dobrą opinię
          wstydź sie!
          • ramadeo Re: Praca za granicą 09.03.04, 12:51
            Dwie osoby pracujace zagranica wspomnialy tu o umiejetnosciach.
            A co poradzilibyscie osobie ktora skonczyla studia ale wiele sie nie nauczyla
            bo to humanistyczny kierunek byl.
            A teraz doznala olsnienia ze nic nie umie ale szybko sie uczy i bardzo
            chcialaby posiasc jakies przydatne umiejetnosci tylko nie wie jakie.
            Help!
            pozdro.
            R.
            • Gość: wmmm Re: Praca za granicą IP: *.bluebird.ibm.com 09.03.04, 13:21
              Jezeli chcesz wyjechac za granice i nie pracowac na czarno za kilka dolarow czy
              euro dziennie, to najpierw zdobadz doswiadczenie oraz wiedze pracujac
              przynajmniej 2 lata w swoim kraju. Co wiecej, praca w Polsce przed wyjazdem za
              granice nawet przez rok za darmo bedzie dla ciebie bardziej korzystna niz
              wyjazd juz teraz i praca za granica przez nastepne kilka lat...

A tak przy okazji -
              Pracujac na czarno (swoja droga nie o to chyba chodzilo w tym watku..?) przez
              kilka lat, mozna, byc moze, zarobic tyle, co przez rok "prawdziwej" pracy ale
              nawet jezeli finansowo wyszloby tak samo, lepiej chyba kazdy czulby sie po tych
              kilku latach lepiej, wydajac lub inwestujac pieniadze zarobione w inny sposob
              niz na sprzataniu obcych domow, pracy w barze, czy co tam jezscze sie innego
              robi...

pozdrowienia
            • maja92 Re: Praca za granicą 09.03.04, 13:26
              szukaj pracy, gdzie "work experience" nie jest wymagane. Dosyc czesto (np. w
              Irlandii) ludzi zatrudnia sie za znajomosci jezykow, a nie za kwalifikacje. Ale
              wtedy musisz sie przygotowac na rok pracy za stawke zblizona do minimalnej. Po
              roku - jak juz zdobedziesz jakies doswiadczenie jest latwiej piac sie do gory.
              www.irishjobs.ie
              www.monster.ie
              Powodzenia,
              • ramadeo Re: Praca za granicą 09.03.04, 13:35
                Dzieki Maja troche mnie podbudowalas bo angielski akurat znam.
                A odnosnie kwalifikacje czego razilabys sie zaczac uczyc?
                Pracowalas tam a moze teraz pracujesz?
                pozdro.
                R.
                • epione Re: Praca za granicą 09.03.04, 13:58
                  No tak, ale czy poszukiwanie pracy poprzez witryny internetowe ma w ogóle jakiś
                  sens? Czy komuś to się udało? Alternatywą jest wyjazd w ciemno i szukanie
                  czegoś już tam na miejscu. Wciąż chodzi o pracę legalną.
                  • jack1965 Re: Praca za granicą 09.03.04, 14:37
                    ja swojego czasu szukalem przez
                    www.jobpilot.com/
                    z dobrym efektem. Co tydzien 2 oferty. Problem w tym, ze najczesciej propozycje
                    pochodzily od "handlarzy niewolników" tak wiec placa bylaby taka sobie.
                    Przez gazete Frankfurtet Algemmeine udalo sie.
                    Dodam, ze mialem w miedzyczasie na wspólke z kolega firme w niemczech -
                    konstrukcje przemyslowe bud-met. Przed 3-ma laty firma zostala przeniesiona do
                    polski. Ja zostalem w D, kolega jest w PL. Chyba mu idzie niezle bo kolege stac
                    na "palac" i 4 razy w roku urop na karaibach.
                    Ja mam normalna 8-io godzinna robote na plecach i 300 Tys. Euro dlugu w banku
                    za maly dom na wsi.
                    Jedyna naprawde pozytywna róznice w stosunku do kolegi z PL to to, ze jego
                    posesja otoczona jest 2,5 metrowym murem + alarm + 2 wsciekle psy - u mnie jest
                    50-to centymetrowy zywoplot. Ale do wszystkiego mozna sie przyzwyczaic ;~)
                    • kw72 Re: Praca za granicą 10.03.04, 10:16
                      Witam,
                      hej jack1965, masz moze jeszcze kontakt w D z branza budowlana?
                      Jestem zainteresowany tym tematem.

Pozdrawiam
                      • jack1965 Re: Praca za granicą 10.03.04, 14:34
                        kw72 napisał:

> Witam,
                        > hej jack1965, masz moze jeszcze kontakt w D z branza budowlana?
                        > Jestem zainteresowany tym tematem.
                        >
                        > Pozdrawiam
                        Jak pisalem, dzialalnosc prowadzilem w branzy przemyslowej budowlanki
                        konstrukcje stalowe i stalowobetonowe, jak przystalo na absolwenta maszyn
                        roboczych ciezkich - mów czolgi :~)
                        Kontakty moze daloby sie oddrapac tylko w tej chwili malo kto inwestuje. Jest
                        tyle hal i biurowców pustych do wynajecia, ze to sie w glowie nie miesci. Jak
                        tak dalej pujdzie to srednie cena w polsce za m2 wynajmu biura bedzie wyzsza
                        jak tutaj (w W-wie juz pewnie tak jest)
                        • kw72 Re: Praca za granicą 11.03.04, 00:12
                          Mam doswiadczenie w kresleniu prefabrykatow oraz monolitu na rynek niemiecki.
                          Gdybys kiedys mial pod reka jakies zleconko, to mam kontakt z kilkoma
                          sprawdzonymi ludzmi, ktorzy nakreslili juz zespolowo niejeden market badz hale.
                          Ponizej jest link do mojego www.
                          Jest tam troszke info no i ewntualnie kontakt.
                          Pozdrawiam
                    • Gość: anika Re: Praca za granicą IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 23.03.04, 16:13
                      ja pracowalam przez rok w FFM w centrali firmy i ....niestety musialam wrocic
                      do PL. Teraz zamierzam dla odmiany wrocic do Niemiec, ale to nie takie proste.
                      Szukam pracy tylko przez internet, wysylam ale NIC mi z tego nie wychodzi.
                      Powoli trace nadzieje. Moze kiedys...? Oby nie za 20 lat, bo sie juz nie
                      zdecyduje :)
                      Powiedz jak szukales w Frankfurter Allgemeine? Byles na miejscu czy przez
                      internet?
                      A moze wiesz gdzie mozna jeszcze wyslac CV, lub zadzwonic...? Przepraszam, ze
                      zawracam Ci glowe, ale czasami "na miejscu" widac wiecej niz z odleglosci 1200
                      km :(
                      Pozdrawiam
                      Anika
                      • jack1965 Re: Praca za granicą 24.03.04, 21:16
                        Gość portalu: anika napisał(a):

> ja pracowalam przez rok w FFM w centrali firmy i ....niestety musialam wrocic
                        > do PL. Teraz zamierzam dla odmiany wrocic do Niemiec, ale to nie takie
                        proste.
                        > Szukam pracy tylko przez internet, wysylam ale NIC mi z tego nie wychodzi.
                        > Powoli trace nadzieje. Moze kiedys...? Oby nie za 20 lat, bo sie juz nie
                        > zdecyduje :)
                        > Powiedz jak szukales w Frankfurter Allgemeine? Byles na miejscu czy przez
                        > internet?
                        > A moze wiesz gdzie mozna jeszcze wyslac CV, lub zadzwonic...? Przepraszam, ze
                        > zawracam Ci glowe, ale czasami "na miejscu" widac wiecej niz z odleglosci
                        1200
                        > km :(
                        > Pozdrawiam
                        > Anika

Jak sie szuka "zwyklej, przecietnej pracy", jak moja to pewnie bycie na
                        miejscu "ist vom Vorteil". Jak pisalem wczesniej, ja bedac juz w D i pracujac
                        na 1/2 swoim szukalem pracy. Prawde powiedziawszy to bylbym wrócil z firma do
                        PL (Firmie idzie do dzisiaj b.dobrze) ale moja zona niechciala. Powód:
                        jako nauczycielka fortepianu ma w D znaczie wieksze zarobki (porównujac do
                        sredniej).
                        Ja moge Ci tylko jedno poradzic - pytaj sie tych, którzy swiezo wyjechali. Mnie
                        wyslal na zachód byly minister pracy pan Kuron, który odwiedzil nasz rok
                        akademicki 1989/90 i oznajmil nam slownie "ze dla nas pracy nie bedzie i mamy
                        spier...c za granice". Juz za rok zostaly tylko pare osób w PL. JA wyjechalem
                        do Niemiec bo tylko na tyle mialem pieniedzy na benzyne do malucha. I klalem,
                        ze sie nieuczylem jezyków obcych - nie wierzylem ,ze kiedys socjalizm padnie...

pozdr. jacek
                  • maja92 Re: Praca za granicą 09.03.04, 15:59
                    Epione,

A jaki ma sens odpowiadania na ogloszenia polskich naciagaczy, ktorzy proponuja
                    posrednictwo w znalezieniu pracy w UK badz Irlandii? I jeszcze od Ciebie za to
                    sciagaja kase, gdy w UK i Irlandii to pracodawcy placa posredniakowi za
                    znalezienie kandydata, a nie Ty szukajaca/cy pracy.

Na stronach nasz liste agencji rekrutacyjnych w UK lub Irlandii; rejestrujesz
                    sie z nimi; oni wysylaja Twoje CV do pracodawcow, ktorzy zapraszaja Cie na
                    rozmowy kwalifikacyjne. Porozmawiaj z posredniakami teraz, a przyjedz na
                    bardziej konkretne rozmowy przez nich juz ustawione.
                    Sprawdz na irishjobs.ie: czasami aby zatrudnic kogos z polskim jezykiem, sa
                    zdecydowani na rozmowe przez telefon.

Szukanie w ciemno grozi desperacja i zrezygnowaniem z marzen - a tego nie
                    polecam, bo mozna sie bardzo rozczarowac.
                  • Gość: Michal Re: Praca za granicą IP: *.uwaterloo.ca 24.03.04, 15:46
                    Moim zdanie na pewno nie warto wyjezdzac w ciemno.
                    Zaoszczedzicie sobie niepotrzebnych nerwow, a i nie
                    bedziecie musieli robic jakiejs podlej roboty.

Okazuje sie, ze za granica, nawet gdy jestes calkowicie
                    legalnie, masz pozwolenie na prace, znasz angielski lub
                    inny jezyk, to wcale latwo nie jest. Niestety to, czy
                    ktos bedzie uznawal twojego polskiego mgr zalezy tylko
                    od niego. Moze okazac sie ze jedyne co mozesz dostac to
                    bar fastfood albo pijalnia piwa lub sprzatanie kibli.

Najwazniejsze, zeby szukajac pracy przekonac pracodawce, ze:
                    1. zatrudniajac cie nie bedzie mial zadnych prawnych problemow
                    ani przestojow w firmie,
                    2. dysponujesz doswiadczeniem przydatnym w jego firmie i masz
                    pomysl jak wniesc cos nowego.

Bez tego nie masz szans. Jesli nie masz doswiadczenia - uupsss,
                    musisz zdobyc je w kraju przed wyjazdem, najlepiej na pelnym
                    etacie w miedzynarodowej firmie - daje lepszy start.

Alternatywa dla tych wszystkich bez doswiadczenia moga byc praktyki -
                    internship. Okazuje sie, ze na zachodzie (przynajmniej w Ameryce)
                    praktyki sa nie tylko dla studentow. Ludzie po 40 tez sie zdarzaja.

Powodzenia
                • maja92 Re: Praca za granicą 09.03.04, 16:11
                  ramadeo napisała:

> Dzieki Maja troche mnie podbudowalas bo angielski akurat znam.
                  > A odnosnie kwalifikacje czego razilabys sie zaczac uczyc?
                  > Pracowalas tam a moze teraz pracujesz?
                  > pozdro.
                  > R.
                  %%%%%
                  W Irlandii najbardziej "chodliwa" jest ksiegowosc - wystarczy certyfikat.
                  Pracuje w Dublinie od ponad pieciu lat i znam troche rynek i mechanizmy
                  zartudniania ludzi w centrach finansowych.
                  Nie znam "czarnego" rynku i kompletnie nie mam pojecia o pracach sezonowych.

Pozdrowienia,
                  • ramadeo Re: Praca za granicą 09.03.04, 18:05
                    To juz jest konkretne info dla mnie o ksiegowosci, dzieki. czy moglibysmy sie
                    skontaktowac mailem?
                    pozdro.
                    R.
                    • maja92 Re: Praca za granicą 10.03.04, 10:19
                      ramadeo napisała:

> To juz jest konkretne info dla mnie o ksiegowosci, dzieki. czy moglibysmy sie
                      > skontaktowac mailem?
                      > pozdro.
                      > R.
                      %%%%%%%%%%%%%
                      Nie mam problemu - mam skrzynke gazety
                      • Gość: agula Re: Praca za granicą IP: *.euro.ge.com / 193.173.33.* 10.03.04, 10:56
                        Irlandia to mój dream :)
                        Czy maja92 to Twój login na gazeta.pl?
                        Pozdrawiam
                        • maja92 Re: Praca za granicą 10.03.04, 12:18

> Czy maja92 to Twój login na gazeta.pl?

%%%%%

Tak

Pzdrawiam,
                  • Gość: An Re: Praca za granicą IP: 213.25.70.* 23.03.04, 09:18
                    Jaki certyfikat?
            • Gość: xr5pl Re: Praca za granicą IP: *.zawadzkie.sdi.tpnet.pl 09.03.04, 22:12
              Wiesz zeby pracowac w hurtowni, zbierać zamowienia, lub w szklarni, czy na
              "tasmie" to do tych wszystkich zajęć nie potrzeba specjalnych zdolności.
              jak masz jakies pytania dotyczące firm-pośredników w załatwianiu pracy to napisz
              na xr5pl@silesianet.pl . (odpisuje bo lubie szczerych ludzi)
          • Gość: anik Re: Praca za granicą IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 23.03.04, 16:01
            polacy za grania sa straszni, niestety!!!
            • Gość: mala Re: Praca za granicą IP: 213.201.167.* 01.04.04, 18:41
              nie wszyscy na szczescie.ja tez mieszkam za granica i znam duzo Polakow,ktorzy
              sa bardzo wartosciowi.
        • Gość: metasa Re: Praca za granicą IP: *.unicity.pl / *.unicity.pl 09.03.04, 14:46
          Chcialabym sie dowiedziec jeski sciagasz ludzi z Polski to kobiety tez maja
          szanse?????????:)
        • metasa Re: Praca za granicą 09.03.04, 14:48
          Chcialabym sie dowiedziec jesli sciagasz ludzi z polski do pracy to kobiety tez
          maja jakies szanse??????:)
        • Gość: mm Re: Praca za granicą IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 09.03.04, 17:08
          jacy pracownicy mają u Ciebie szansę, tzn w jakiej branży?
        • Gość: mia Re: Praca za granicą IP: *.dclient.hispeed.ch 23.03.04, 14:14
          Dokladnie! wstydz sie! A poza tym, to jugole maja jeszcze gorsza opinie!
        • Gość: anika Re: Praca za granicą IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 23.03.04, 16:04
          przepraszam ze tak bez ogrodek sie zapytam.
          w jakim kraju/miescie pracyjesz i jaka kadre sciagasz?
          Nie ukrywam, ze zamierzam wyjechac, stad tez moje pytanie...
          dzieki. Anika
        • Gość: Raven6 Re: Praca za granicą IP: *.tvgawex.pl 24.03.04, 10:52
          Moze i mnie sciagniesz do pracy??? Potrzebuje jej jak
          cholera.Raven6@poczta.onet.pl
      • Gość: SWISS PRACUJE W SZWAJCARII IP: *.ssmb.com 09.03.04, 17:03
        ODPOWIADAM: NAJLEPIEJ SZUKAC PRACY W FIRMACH KTORE POTRZEBUJA LUDZI ZE
        ZNAJOMOSCIA POLSKIEGO I POLSKIEGO RYNKU;
        TRZEBA PRZEGLADAC OGLOSZENIA, ALE NAJLEPIEJ JEST KONTAKTOWAC SIE Z
        HEADHUNTERAMI; W UNII I SZWAJCARII MUSISZ MIEC HEADHUNTERA KTORY BEDZIE CIE
        SPRZEDAWAL W FIRMACH, BEDZIE DZWONIL DO KADR I MOWIL ZE MA "SUPER GOSCIA" DLA
        NICH. TO JEST NAJLEPSZA DROGA. WIEKSZOSC STANOWISK JEST OBSADZANYCH PRZEZ
        HEADHUNTEROW, NAWET TE ZE SREDNIMI ZAROBKAMI.
        FORMALNOSCI ZALATWIA ZA CIEBIE PRACODAWCA, TY NIE MUSISZ SIE TYM MARTWIC. TWOJE
        ZADANIE TO PRZEKONAC PRACODAWCE ZE JESTES JEDYNY I NAJLEPSZY NA TO STANOWISKO.
        W CIEMNO NIE OPLACA SIE KOMPLETNIE JECHAC, CHYBA ZE MASZ MIESZKANIE W MIEJSCU
        DOCELOWYM.
        MUSISZ BYC PRZYGOTOWANY ZE W DNIU W KTORYM CI WYZNACZA ROZMOWE, WSIADASZ W
        AUTOBUS I JEDZIESZ.
        JEZYK TRZEBA ZNAC DOBRZE, ALE NIE PREFECT. WSZYSCY WIEDZA ZE JESTES POLAKIEM I
        NIECH TAK ZOSTANIE.
        POZDRAWIAM
        • cipak Pracuje w Szwajcarii jako szwajcar w hotelu. 09.03.04, 21:28

Wydaje sie, ze wszystko wiesz z wyjatkiem jak odblokowac
          zaciecie CapsLock.
          NIE KRZYCZ, pierdolo.
      • Gość: tomek PwC-Polska rekrutuje do pracy w audycie w Holandii IP: 213.194.23.* 09.03.04, 21:22
        Ja zaczalem 6 miechow temu i jest swietnie. Firma spoko placi daje do
        dyspozycji fure i sponsoruje studia ACCA. Aby przejsc rekrutacje trzeba znac
        angielski, dobrze jezeli zna sie jeszcze jeden jezyk i ma w CV jakies praktyki
        (najlepiej zagranica). Jezeli macie jakies pytania: euv-6386@euv-frankfurt-o.de
      • daluna25 UK 09.03.04, 23:08
        Mógłby ktoś mi coś powiedzieć odnośnie wyjazdu do Angli??? Jak i gdzie zacząć
        szukać pracy aby tam wyjechać. Nie "mówię" pisząc, o niewiadomo jak wysoko
        postawionym stanowisku tak jak co niektorzy myślą kończąc studia, że oni to
        sprzątać za granica nie będa, że w białych murzynów się nie bawią. W ciemno
        raczej bym nie ryzykowała chociaż kto nie ryzykuje ten mało co ma.
        Pozdrawiam i czekam na odpowiedź.
        • Gość: art Re: UK IP: *.jzo.com.pl 10.03.04, 14:37
          www.guliewer.edu.pl - jade do anglii za 2 tygodnie. znalezli mi praktyke w
          hotelu. jestem zadowolony. :-)))
          dodatkowo wiem ze almatur.pl ma fajna oferte dla studentow na wyjazd do UK.

pozdrawiam.
          • Gość: sienka Re: UK IP: *.blt.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 15.03.04, 12:38

"Gość portalu: art napisał(a):

> www.guliewer.edu.pl - jade do anglii za 2 tygodnie. znalezli mi praktyke w
            > hotelu. jestem zadowolony. :-)))
            > dodatkowo wiem ze almatur.pl ma fajna oferte dla studentow na wyjazd do UK.
            >
            > pozdrawiam."
            Jezeli już to www.guliwer.edu.pl/
            • Gość: vvolf Re: UK IP: *.landg.com 15.03.04, 13:14
              najlepiej miec:
              a) dobra specjalizacje, ktora jest poszukiwana,
              b) kilka (min. 2) lat doswiadczenia zawodowego

mozna kombinowac ze studiami i potem sie starac...
              albo probowac przez portale headhunterow, generalnie odzew jest szybki, sa
              zainteresowani wynajdowaniem nowych osob.

w branzy w ktorej pracuje headhunterzy oferuja w tej chwili 100 funtow jesli
              polece kandytata ktory znajda prace
              • Gość: valetta Re: UK IP: *.plus.com 15.03.04, 13:29

ciekawe co to za branża ;-)
                a w mojej firmie 50 funtów się dostaje za polecenie nowego pracownika ... a
                moja branża to ... catering :-)
                • Gość: vvolf Re: UK IP: *.landg.com 15.03.04, 13:34
                  > ciekawe co to za branża ;-)

kontrwywiad :>
                  • Gość: valetta Re: UK IP: *.plus.com 15.03.04, 13:36

oj to dlatego takie sknerusy ;-)
                    :-)
                    • Gość: vvolf Re: UK IP: *.landg.com 15.03.04, 13:54
                      a dokladniej sekcja inwigilacji cateringu ;)
        • Gość: Turpiliusz Architekci i praca w UK i IRE IP: *.31.82.108.Dial1.NewYork1.Level3.net 15.03.04, 15:56
          Na stronie www.polacy.strefa.pl gosc ukrywajacy sie pod pseudonimem Archer
          zamiescil bardzo duzo ciekawych informacji o architekturze w Irlandii i
          Wielkiej Brytanii.

Sporo info o UK i Irlandii mozna tez znalezc na www.londynek.net oraz
          furum.2p.pl
        • Gość: Turpiliusz Praca w UK i IRE, architekci, inz., ksiegowi etc. IP: *.31.82.108.Dial1.NewYork1.Level3.net 15.03.04, 16:05
          Duzo na temat pracy w Wielkiej Brytanii i Irlandii mozna sie dowiedziec ze
          stron forum.2p.pl ; www.londynek.net oraz www.polacy.strefa.pl

Na tej ostatniej stronie dziewczyna o imieniu Duende opisala jak to jest z
          praca w ksiegowosci w UK, a Archer podal mnostwo informacji na temat pracy w
          zawodzie architekta oraz adresy stron internetowych dla osob majacych
          wyksztalcenie techniczno-budowlane.
      • Gość: Lamson Re: Praca za granicą IP: 194.60.85.* 10.03.04, 15:51
        Pracuje legalnie w UK. Zalezy jaki uprawiasz zawod, ja jestem inzynierem
        budowlanym, no i oczywiscie pracuje w swoim zawodzie. Poszperaj troche w necie,
        ja znalazlem prace przez totaljobs.com, firma wezwala mnie na rozmowe (niestety
        w UK) i po trzech tyg dostalem pozwolenie. Jezyk znam dobrze, ale mysle ze to
        podstawa. Generalnie wystarczy sprobowac, nie masz nic do stracenia
        • starypolonus Re: Praca za granicą 11.03.04, 03:34
          a ja pracuje u brata
          a ten kondony lata
        • Gość: dota Re: Praca za granicą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.03.04, 13:20
          czy radzisz szukać pracy przez agencje, czy może lepiej bezpośrednio do biur
          projektowych ( ja jestem architektem), a może opłaca się jechać w ciemno.
          Prosiłabym cię o kontakt: dorotaka@gmx.de
          • epione Re: Praca za granicą 15.03.04, 08:54
          • Gość: voyager Re: Praca za granicą IP: *.jzo.com.pl 15.03.04, 12:36
            z tego co wiem to w irlandii pracy dla architektow jest pelno...
            proponuje agencje
            • Gość: dota Re: Praca za granicą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.03.04, 13:32
              czy masz jakieś konkretne agencje na myśli?
        • Gość: Maciek Re: Praca za granicą IP: 164.143.240.* 23.03.04, 15:01
          Ja pracuje w Anglii od 3 lat. Zgadzam sie z Lamsonem ze dobra znajomosc jezyka
          jest bardzo wazna. W niektorych zawodach, szcsegolnie w finansach i prawie, bez
          bardzo dobrej znajomosci jezyka trudno dostac sensowna prace.

Jezeli ktos przyjezdza w ciemno, to trzeba dobrze przekalkulowac koszty.
          Utrzymanie w Anglii jest drogie, szczegolnie koszty mieszkania. Wynajecie
          dwupokojowego mieszkania w Londynie to kwota okolo 1000 funtow miesiecznie plus
          oplaty. Mozna wynajac pokoj za 50 funtow tygodniowo "na poczatek" i przeniesc
          sie do stalego lokum pozniej. Do tego 20 funtow na karte na metro i okolo 40-50
          funtow tygodniowo na jedzenie. Jezeli wiec przyjezdzacie w ciemno, to
          zabierzcie ze soba oszczednosci na pierwszy miesiac lub dwa.

Generalnie Anglicy sa tolerancyjni jako pracodawcy, zatrudnienie obcokrajowca
          nie jest problemem pod warunkiem posiadania kwalifikacji i znajomosci jezyka.
          Liczy sie tez entuzjazm i usmiech na twarzy w czasie rozmowy kwalifikacyjnej.
          Kiedys mielismy w firmie zajecia z aktorami, takie warsztaty uczace jak sobie
          radzic z trudnymi klientami itp. Jedna z uwag jaka dostalem po zajeciach
          dotyczyla intonacji. My mamy tendencje do "plaskiego" mowienia podczas gdy
          Anglicy normalnie "spiewaja". Ciagle uzywanie "plaskiej" intonacji moze byc
          odebrane jako agresywne nastawienie do rozmowcy. Taka ciekawostka, moze sie
          przydac w czasie rozmowy kwalifikacyjnej.

Jeszcze a propos rozmowy kwalifikacyjnej - moj kolega ubiegal sie tutaj o prace
          w finansach. Z jakiegos powodu im nie pasowal, nie chcieli jednak tego powodu
          mu podac. W koncu poprosili go o potwierdzenie doswiadczenia w bankowosci
          inwestycyjnej w Londynie co zakrawa na dowcip biorac pod uwage ze kolega w
          zyciorysie jasno zaznaczyl, ze nie pracowal poza Polska.

Zycze powodzenia wszystkim ktorzy chca pracowac zagranica.
      • Gość: Turpilusz Praca w UK i IRE IP: *.31.82.108.Dial1.NewYork1.Level3.net 15.03.04, 16:13
        Duzo na temat pracy w Wielkiej Brytanii i Irlandii mozna sie dowiedziec ze
        stron forum.2p.pl ; www.londynek.net oraz www.polacy.strefa.pl

Na tej ostatniej stronie dziewczyna o imieniu Duende opisala jak to jest z
        praca w ksiegowosci w UK, a Archer podal mnostwo informacji na temat pracy w
        zawodzie architekta oraz adresy stron internetowych dla osob majacych
        wyksztalcenie techniczno-budowlane.
      • Gość: kelsie Re: Praca za granicą IP: *.w81-251.abo.wanadoo.fr 15.03.04, 16:21
        Zalezy czego szukasz i gdzie.Pracuje we Francji, w dziale eksportu,mowie w
        trzech jezykach,po studiach,doswiadczenie handlowe.
        Wyjazd w ciemno odradzam,chyba ze do prac czysto fizycznych.Formalnosci,we
        Francji jest mnostwo,praca na czarno bardzo trudno znalezc,a jesli to na
        skapych warunkach.Biurokracja trwa co najmniej 3 miesiace.
        • Gość: ula Re: Praca za granicą IP: 213.17.251.* 22.03.04, 22:14
          Witam Cie.Moim marzeniem jest nawet pozostanie we Francji, ale nie wiem czy
          jest to mozliwe.Jak starać się o legalne pozwolenie o pracę, czy mozęsz mi coś
          poradzieć, kelesie?Wybieram się tam juz w czerwcu,mam cos tam załatwione, ale
          bez zarobku a z końce sierpnia zostaje na bruku.Co dalej robić?Może warto juz
          tearz zacząc się strać o jakieślegalne pozwolenia.No i ciekawe co bedzie po 1
          maja?Będę wdzięczna za wszelkie sugestie
          Pozdrawiam ciepło.Fajnie Ci:)
          • Gość: melek Re: Praca za granicą - Francja IP: 217.167.147.* 23.03.04, 18:46
            Ja pracuje we FR od 3 lat legalnie (duza firma itd...),a moja zona (po
            tutejszych studiach podyplomowych i plynny francuski, ale Polka) szuka pracy od
            4m-cy i ...nic! Tutejszy system preferuje tych ktorzy skonczyli konkretne szkoly
            a nie rzeczywiste umiejetnosci! Polecam www.jobpilot.fr lub www.cadremploi.fr
            (dla "umyslowych" wylacznie).
            Pozdrawiam
            • Gość: Ula Re: Praca za granicą - Francja-Melek IP: 213.17.251.* 25.03.04, 12:13
              Ale powiedz mi kolego Melku czy mozna uzyskać pozwolenia na pracę i czy można
              tak po rpostu się o to starać.Chcicałabym jakos normalnie rozpocząć tam
              życie.Doradx proszę:)
              Pozdrawiam.Ula
          • Gość: u] Re: Praca za granicą-francja IP: 213.17.251.* 23.03.04, 20:15
            Czy ktoś moze mi poradzić, jak wygladają poszukiwania pracy we Francji.Czy jest
            jakakolwiek mozliwosć uzyskania legalnego pozwolenia na pracę?Chcę tam jechać
            już w czerwcu, mam coś na poczatek, ale bez zarobków, ale potem zostaję na
            bruku.Zacząć od au-pair?A moze po 1 maja coś się zmieni.Pomóżcie, ja muszę
            sprawdzić, czy warto marzyć o tym pieknym kraju na stałe.
      • Gość: gość Re: Praca za granicą IP: *.wlop.ppp.polbox.pl 22.03.04, 22:05
        Może poszukać ofert pracy w internecie.Jak cię coś zainteresuje to wrto
        opdpowiedziać na oferte pracy.Mój mąż tak zrobił odezwało się kilka firm
        niemieckich i oni wszystkie formalności załatwiają.Trwało to ok 6m.Mój mąż znał
        perfekt angielski,niemiecki podstawy.Firma płaci w takich p[rzypadkach bardzo
        często za kursy.Wszystko zależy też od branży.Wiem że teraz można znależć
        niezłą pracę jako analityk w różnych branżach.Np w Holandii Ofice Dipot w Venlo
        szuka pracowników.
      • Gość: student Re:Nauka-praca i wypoczynek -Australia ! IP: *.i.net.au / 203.19.226.* 23.03.04, 08:21
        Tylko Australia !-www.ap.edu.pl
        dwz@ap.edu.pl
        Zapraszamy !
        student
      • jazz_b Re: Praca za granicą 23.03.04, 19:24
        A jak w Belgii?
        Tam tez dzialaja headhunterzy? Gdzie ich lapac? Bo chyba na INTERIMY to nie ma
        co liczyc.
        A jak bedzie po 1 maja ktos wie? Jak rzad belgijski uregulowal prawnie pobyt
        Polakow?
        Ktos wie???
        • kasiabru Re: Praca za granicą 24.03.04, 10:56
          Hej,
          W Belgii dziala wiele znanych biur posrednictwa pracy i 'headhuntingu', ale
          raczej jak nie masz dokumentow to nie podejmuja zadnych krokow. Chyba, ze
          jestes wysokiej klasy specjalista, poszukiwanym na rynku.
          Belgia wprowadzila okres przejsciowy, co oznacza, ze jak chcesz tu pracowac to
          musisz znalesc pracodawce, ktory wyrazi zgode na zatrudnienie ciebie (wtedy
          pracodawca zalatwia formalnosci). Ja tak wlasnie mialam. Przyjechalam do Belgii
          bez zadnych dokumentow (wiza). Rozpoczelam prace a w miedzyczasie pracodawca
          zalatwil pozwolenie na pobyt, prace i ubezpieczenie spoleczne.
          Mysle, ze to sie troche rozluzni po 1 maja, ale tak naprawde to nikt nie umie
          mi tutaj udzielic informacji na ten temat.

Pozdr.
      • wiking1313 Re: Praca za granicą 24.03.04, 11:22
        Witam wszytkie Osoby czytajace te formu.
        Z ciekowaosci przeczytalem prwie wszytkie wypowiedzi i sie zatanawiam nad
        jednym jak sie czujece pracujac za granica, moze to jest dziwne czy raczej
        glupie bo ja mam takie wrazenie ze ciagle musze wszytkim udowadniac ze
        moje "decyzje sluzbowe" sa dobre szczegolenie w Europie, mam takie wrazenie ze
        jak osoby z kotrymi wspolpracuje jak sie dowiedza ze jestem Polakiem zaraz mnie
        zaczynaja olewac, a jak bylem w niemczech to wprost "podemna dolki
        podkopywali". Pracuje juz w za granica trzy lata zaczolem w Kanadzie jako
        inzynier projektant w fabryce blokow silnikow spalinowych, teraz dalej jezdze
        po Europie "dogladajac interesow kanadyjskiej firmy" pol roku w jednym panstwie
        pol roku w drugim i tak dalej ciagle na walizkach. Moja wypowiedz nie jest
        dokladnie na temat ale jestem ciekaw czy macie podobne odczucia pracujac na
        obczyznie. Pozdrawiam dzis z Oslo
        • jack1965 Re: Praca za granicą 24.03.04, 21:31
          < mam takie wrazenie ze jak osoby z kotrymi wspolpracuje jak sie dowiedza ze
          < jestem Polakiem zaraz mniezaczynaja olewac, a jak bylem w niemczech to
          < wprost "podemna dolki podkopywali".
          No to ja mam szczescie. Z Niemcami i Szwaicarami nie miale jak dotej pory
          problemów. Najgorzej mi sie jak dotej pory wspólpracowalo w firmami z Austri i
          przede wszystkim z Polski. Tu kazdy chce mi pokazac, ze jest odemnie madzejszy.
          Pewnie nieraz tak jest, ale kultura by czegos innego wymagala. A moze jestem
          juz nie dzisiejszy... ja sie wychowalem na Kamyczku jeszcze ;-)

Jacek
      • Gość: jesta praca Re: Praca za granicą IP: *.sll.se 24.03.04, 13:35
        praca dla radiologa w skandynawii za ok.30 tys. zl. miesiecznie

praca66@op.pl
      • Gość: ataner11 Re: Praca za granicą IP: *.lpconsult.net 24.03.04, 14:56
        Najlepiej znalezc firme w Polsce, ktora jest "corka" jakiejs innej poza
        granicami naszego kraju. Pracownik zostaje wyslany na szkolenie lub delegacje,
        firma zapewnia mu mieszkanie i diety na kazdy dzien pobyzu. Moim zdaniem to
        super wyjscie. Ja juz w ten sposob pracuje 19 miesiecy w Niemczech. Chwale
        sobie ta prace, mam zapewnione godne i ciekawe zycie. Nie musze sie martwic o
        mieszkanie, podatki i wszelkie inne sprawy, dzial personalny za mnie to
        zalatwia. Zycze powodzenia i owocnego szukania takiej wlasnie firmy...
        • Gość: TOMEK Re: Praca za granicą IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.04.04, 23:18
          GOSCIU ATANER11 SZUKAM ROWNIEZ PRACY W NIEMCZECH BO JEST BLISKO I BYL BYM CI
          WDZIECZY JESLI BYS MOGL MI PODAC NAMIARY NA TAKOM FIRME LUB PODOBNA W KTOREJ
          PRACUJESZ MOJ MAIL tomek-kkkk@wp.pl
      • Gość: pyro Re: Praca za granicą IP: *.kalisz.cvx.ppp.tpnet.pl 01.04.04, 20:28
        --------------------------------------------------------------------------------
        Witam. Po raz pierwszy w życiu mam możliwość wyjechać do Niemiec na 6 tygodni
        na początku lipca. Zbieranie owoców. Ekipa z którą chcę się zabrać jeździ co
        roku. Jednak w maju wchodzimy do Unii i wszystko ma się pozmieniać. Czy ktoś
        się orientuje jak będzie w przypadku prac sezonowych? Nie jest to praca na
        czarno. Praca legalna. będe wdziećzny za wszelkie wskazówki.
        Pozdrawiam ;)))))))

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka