Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

zawód - grafik

IP: 195.116.169.* 22.05.10, 18:19
    Witam. Od pewnego czasu zastanawiam się, nad grafiką. Zamierzam iść na studia i zrobić licencjat w tym kierunku specjalność projektowanie graficzne. Mam jednak sporo wątpliwości jeśli chodzi o studia i zawód:
    1.Z photoshopem i innymi tego typu programami nie miałem do czynienia prawie wcale. Czy jest szansa ogarnąć to wszystko na studiach, czy trzeba w tym siedzieć kilka już lat?
    2.Czy grafik może pracować tylko jako grafik, czy też na innych stanowiskach np. gdzieś w drukarni? Jeśli tak to na jakich?. Chodzi mi przede wszystkim jak szerokie są możliwości pracy po studiach w tym kierunku?
    3.Rysować za bardzo nie umiem, ale mam mnóstwo pomysłów. Czy da się nadrobić słabe rysowanie pomysłowością i kreatywnością? Czy na studiach będę wytykany palcami co ja tu robię?:)
    4.Często w ogłoszeniach widzę że grafik powinien umieć projektować strony internetowe. Tam gdzie się wybieram raczej tego nie uczą. Więc gdzie się tego nauczyć i czy jest to konieczna umiejętność w pracy grafika?
    5.Słyszałem że graficy mają wzięcie gdy są młodzi. A co jeśli grafik się zestarzeje? Idzie na bezrobocie?
    6.Czy grafik musi znać biegle angielski, jeśli chce pracować w jakiejś firmie? słyszałem że języków nie trzeba znać. Jak to jest?
    7.Czy te studia mają sens, czy lepsza jest informatyka ze specjalnością grafika komputerowa? Studiując samą grafikę ma się do czynienia z malarstwem, historią sztuki a nawet rzeźbą. Nie powiem że to lubię ale to chyba jedyna droga żeby zostać grafikiem z prawdziwego zdarzenia i mieć na to papier.
    8.Ile może zarobić grafik? Chodzi mi o stałą pensję tak orientacyjnie w stałej pracy np.w jakiejś gazecie w Warszawie?
    9.Strasznie się obawiam że po tych studiach mogę być bezrobotny lub uczyć plastyki w szkole. Często są takie przypadki? Spotkaliście się?

Moje pytania pewnie was osłabiły:) ale proszę o poważne odpowiedzi. Może ktoś z was ukończył studia i zajmuje się profesjonalnie grafiką. Grafikę lubiłem już od dziecka. Zawsze rysowałem logotypy ołówkiem na kartce. Nie wiem czy nadawałbym się aby się tym zajmować profesjonalnie.
    Obserwuj wątek

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka