Dodaj do ulubionych

Team Connect, It Kontrakt - polecacie czy nie?

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.04.12, 17:38
Ogólnie zawsze bylem sceptycznie nastawiony do pośredników, ale dostałem ciekawą propozycję od firmy Team Connect, zastanawiam się tylko czy można im zaufać, bo to nieduża firma. Czy ktoś miał z nimi do czynienia? A co powiecie o IT Kontrakt? od nich też mam propozycję, ale z kolei oni mają sporo negatywnych opinii w necie, choć są niby bardziej znani. No i dylemat mam ;)
Obserwuj wątek
    • j.stanczyk82 Re: Team Connect, It Kontrakt - polecacie czy nie 14.04.12, 20:05
      Wiem o czym mówisz ja też się obawiałem przejścia na outsourcing, w końcu im dłuższy łańcuch tym potencjalnie mniejsze zarobki, jednak po jakimś czasie dostrzegłem też pozytywne strony np. to ze nie musze już sam zabiegac o zlecenia, tylko spływają same. Jeśli chodzi o IT Kontrakt to mój znajomy pracowal dla nich i nie polecał, podobno były jakies jazdy z płatnościami, obsuwy czy coś.
      • Gość: piotr Re: Team Connect, It Kontrakt - polecacie czy nie IP: *.ssp.dialog.net.pl 07.05.12, 17:12
        ja natomiast pracowałem z it kontrakt i mogę wszystkim polecić, płaca także była na czas, więc nie miałem żadnych zastrzeżeń.
        • Gość: QiuckSortProgramer co ponad należny standard ? IP: *.dynamic.chello.pl 07.05.12, 19:51
          >płaca także był a na czas, więc nie miałem żadnych zastrzeżeń

Zapłata na czas, w uzgodnionej wysokości, za wykonaną robotę się należy jak psu zupa.
          Co ponad ten standard proponowali ?
          Co zadecydowało, że wziąłeś zlecenie ?
    • Gość: pal Re: Team Connect, It Kontrakt - polecacie czy nie IP: *.play-internet.pl 14.07.12, 12:08
      Pracowałem w it i powiem tak nigdy wiecej
      -5 razy podpisywałem umowę bo zawsze były na niej błędy w tym ostatni raz juz po 2 miesiacach pracy dla it bo zgubili ostatnia umowę :D
      -za 1 miesiac pensie otrzymałem z obsuwa bo zapomnieli o tym ze dla nich pracuje
      -w 2 miesiacu na konto wpłyneła mi kwota niezgodna z umowa
      itp itd
      W każdym razie mi umowa się kończy z ta firma niedługo i już teraz wiem ze z firmami tego typu współpracować nie zamierzam
      • Gość: eee Re: Team Connect, It Kontrakt - polecacie czy nie IP: 77.236.28.* 19.07.12, 23:17
        A jakie firmy proponujace prace na kontrakt polecacie?
        • Gość: doom Re: Team Connect, It Kontrakt - polecacie czy nie IP: *.internetia.net.pl 20.07.12, 20:28
          Sii (jesli Gdańsk, Wrocław), Luxoft ( jeśli Kraków), 7n (Warszawa) kolejnośc nieprzypadkowa
        • Gość: xxx Re: Team Connect, It Kontrakt - polecacie czy nie IP: *.m3-connect.de 08.08.12, 21:28
          własną ;-)
          • saczek1 Re: Team Connect, It Kontrakt - polecacie czy nie 11.08.14, 22:08
            Potwierdzam, otwórz coś swojego :)
    • Gość: pracownik ITK Re: Team Connect, It Kontrakt - polecacie czy nie IP: 80.94.182.* 08.08.12, 14:40

Jestem zatrudniony przez ITK juz ponad 2 lata. Do tej pory nasza wspolpraca uklada sie bardzo pozytywnie. Nie mam zadnych zastrzezen. Pensja na prawde rewelacyjna (niestety nie moge podac stawki z wiadomych przyczyn). Kontak z pracownikami ITK rewelacyjny - zawsze pomoga , wyjasnia, zalatwia cos w naszym imieniu "wyzej", zebysmy nie musieli sami sie tym zajmowac- wkład opiekunow nieoceniony. Moze podam przyklady: finansuja w calosci lub czesciowo szkolenia kierunkowe (potwierdzam , ja z niego skorzystalem), w ramach umowy mam zapewniona prywatna opieke medyczna , pieniadze wyplacaja na czas, a jesli zajdzie taka potrzeba pomagaja i podchodza tak po ludzku po prostu do czlowieka... Nie ma tez najmniejszego problemu ze zmiana umowy (z UD na UP czy inaczej jesli ktos potrzebuje). ITK sluzy zawsze rada, wspiera swoich pracownikow i zapewnia im atrakcyjne stanowiska pracy. Dlatego nie rozumiem osob ktore negatywnie sie wypowiadaja na temat ITK. jako pracownik nie pozwole aby obrazano moja firme bo osobiscie odbieram to jako obelge na ktora nie moge patrzyc bezczynnie. Gdyby bylo inaczej nie pracowalabym dla ITK juz od dawna. A co do slow krytyki osob mam na to wyjasnienie- albo byly to osoby niekompetentne, albo slabo przystosowane do realiow wspolczesnego pracownika. Wsrod nas znajda sie zawsze osoby ktore z drobnego epizodu zrobia tragedie narodowa.. Wiecej nie mam do dodania. Polecam Wam wszystkim poszukujacym pracy zainteresowanie sie ITK. To byl na prawde dobry strzal w 10!!! Wiem ze na pewno umowy nie zerwe bo po prostu lepszej juz sie nie da odszukac na wykonywanym przeze mnie stanowisku. Pozdrowienia dla naszych cudownych opiekunek z ITK ;)
      • zalobanarodowa Re: Team Connect, It Kontrakt - polecacie czy nie 08.08.12, 18:19
        Kto to pisał, stażystka z ITK? Nieznajomość interpunkcji, niechlujny styl. Specjalista IT raczej tego nie pisał.
        • Gość: ajp Re: Team Connect, It Kontrakt - polecacie czy nie IP: *.centertel.pl 08.08.12, 20:31
          Jak to kto? Jarząbek przecież.
        • Gość: Mario Re: Team Connect, It Kontrakt - polecacie czy nie IP: *.5stars.pl 09.08.12, 09:42
          Równie dobrze możnaby powiedzieć, że pierwszego maila napisała osoba pracująca dla konkurencji... Anonimowe formum nie jest raczej dobrym źródłem pozyskiwania informacji/opinii nt. pracy w danej firmie. Jeśli chcesz się czegoś dowiedzieć - zapytaj kogoś, kto rzeczywiście tam pracuje. Teraz oczywiście może rozpocząć się wzajemne obrzucanie błotem, z którego niewiele wyniknie - przecież każdy ma prawo powiedzieć wszystko lub cokolwiek.

Pozdrawiam życząc miłego dnia i nieco mniej nerwów:)
        • Gość: pracowniki ITK Re: Team Connect, It Kontrakt - polecacie czy nie IP: 80.94.182.* 09.08.12, 13:39
          Po 1) Jest wyraznie napisane - pracownik ITK
          Po 2) Wyobraz sobie ze juz 2 lata pracuje dla firmy (w zawodzie duzo wiecej)
          Po 3) Proponuje Ci zostac redaktorem jakiejs gazety..
          Zarzucasz komus ze nie jest polonista (zapewne jak Ty) bo nic innego nie masz do dodania ciekawego, ani nawet na temat.. zatem pewnie dlatego nie jestes osoba ktora normalny pracocawca bylby zinteresowany..

PS. Spec IT nie uzywa polskich liter zeby osoby z innym systemem kodowania bez problemu mogly odczytac wiadomosc a nie jak u Ciebie zastanawiac sie co te krzaki i plotki maja oznaczac.

ITK to grono ludzi kreatywnych a nie takich ,ktore pol dnia mysla czy lepszy kolor zloty czy pomaranczowy do tabelki, albo gdzie postawic przecinek.. Zatem rozumiesz dlaczego najprawdopodobniej sie do Ciebie nie odezwali, albo nie zaproponowali wspolpracy..
          • Gość: ajp Re: Team Connect, It Kontrakt - polecacie czy nie IP: *.centertel.pl 09.08.12, 19:56
            > PS. Spec IT nie uzywa polskich liter zeby osoby z innym systemem kodowania bez
            > problemu mogly odczytac wiadomosc a nie jak u Ciebie zastanawiac sie co te krza
            > ki i plotki maja oznaczac.

Toś chyba spec sprzed 15 lat.
            Wehikuł czasu czy hibernacja? :D
          • Gość: QiuckSortProgramer słów kilka o polskich ogonkach (off topic) IP: *.dynamic.chello.pl 11.08.12, 09:31
            > Spec IT nie uzywa polskich liter zeby osoby z innym systemem kodowania bez
            > problemu mogly odczytac wiadomosc

Jasne że odczytają, bez problemu to zrobią. Ale czy odczytają ze zrozumieniem albo zgodnie z intencją piszącego ? Jak zrozumiesz tekst "... urlop na zadanie" ? Można go interpretować również jako " ... urlop na żądanie". Nie polecam również pisania bez polskich ogonków zwrotu "robisz laske". Zwłaszcza do koleżanki, która akturat nie chce nam zrobić łaski (tej przez Ł) .
            • Gość: ZyGi Re: słów kilka o polskich ogonkach (off topic) IP: 212.180.203.* 02.09.12, 14:56
              Tudzież "pracuje w sadzie"; czyli zbiera jabłka, czy jest prawnikiem? ;)
      • Gość: xxx Re: Team Connect, It Kontrakt - polecacie czy nie IP: *.m3-connect.de 08.08.12, 21:30
        " Gość: pracownik ITK"

w to nie wątpię, śmierdzi na kilometr. Macie ludzi za idiotów ;-) ?
        • Gość: pracowniki ITK Re: Team Connect, It Kontrakt - polecacie czy nie IP: 80.94.182.* 09.08.12, 13:26
          Wybacz ale widac jestes idiota- wyraznie napisalem ze jestem pracownikiem juz przeszlo 2 lata.
          • zalobanarodowa Re: Team Connect, It Kontrakt - polecacie czy nie 09.08.12, 14:42
            W takim razie twój poziom świadczy tylko o tej firmie. Gratuluję reklamy na specjalistycznym forum.
          • Gość: xxx Re: Team Connect, It Kontrakt - polecacie czy nie IP: 193.24.32.* 09.08.12, 15:04
            Jak na razie to widać że jesteś prostakiem, który do tego nie zrozumiał podtekstu
      • Gość: jak Re: Team Connect, It Kontrakt - polecacie czy nie IP: *.internetia.net.pl 08.08.12, 22:27
        bitch, please ...
        • Gość: bec Re: Team Connect, It Kontrakt - polecacie czy nie IP: *.ssp.dialog.net.pl 09.08.12, 22:40
          Generalnie ITK nie polecam, bo to typowy body shop zresztą nędznie zarządzany co udowodnił nam m.in. rzekomy pracownik ITK na tym forum. Są ciekawsze firmy w naszym kraju.
    • Gość: itit Re: Team Connect, It Kontrakt - polecacie czy nie IP: *.korbank.pl 13.08.12, 21:24
      Zdecydowanie NIE POLECAM!!! Mój kolega który pracował przez nich w Warszawie dostał tego samego dnia informację o nieprzedłużonej umowie a po godzinie wypowiedzenie ...uwaga kurierem.....
      A ten piękny opis o ITK pojawia się już na kolejnym forum...widać ktoś popracował nad kopiuj i wklej...:]
    • Gość: ZyGi Re: Team Connect, It Kontrakt - moje zdanie IP: 212.180.203.* 02.09.12, 16:19
      Ani polecam, ani nie polecam. Na pewno radzę bardzo uważać. W szczególności jeśli cenisz sobie stabilność finansową oraz, że tak powiem, spokój ducha. Czasem trafi się dobry, długofalowy kontrakt, a czasem będziesz miewał przerwy w zatrudnieniu i skakał między ich Klientami po mało atrakcyjnych zadaniach. Umowy zwykle są na czas określony (3,6,9 miesięcy), informacja o ich przedłużeniu/nie przedłużeniu pod koniec okresu to też niestety standard.

Innym minusem jest bardzo ograniczona możliwość negocjacji wynagrodzenia, ponieważ, tak na dobrą sprawę, to nie wiadomo z kim negocjować. Z Klientem ciężko, bo teoretyczni to on nie powinien wiedzieć ile Ty dostajesz, a Ty nie powinieneś wiedzieć ile on za Ciebie płaci ;)

Jeśli jesteś freelancerem i masz zamiar podpisać Umowę o współpracy, to radzę dobrze się jej przyjrzeć. Niestety często występuje w nich bardzo duża asymetria. Na przykład Klient może zrezygnować z Ciebie wręcz z dnia na dzień, bez żadnych konsekwencji, natomiast Twoje wycofanie się z umowy jest obarczone wysoką karą. Dodatkowo zapisy o zakazie konkurencji. Niektórzy potrafią iść na całość i zastrzec sobie całkowity zakaz. W takim wypadku, po zakończeniu współpracy praktycznie wypadasz z branży (zastanawiam się na ile taki zapis jest legalny).

W ostatnich latach pojawił się na rynku boom na tego typu pośredników, zatrudniających ludzi najczęściej na zasadzie Umowy o współpracę (freelancerów). Moim zdaniem jest to niestety wynik krótkowzroczności samych zatrudnianych. Dlaczego? Przeciętnemu programiście, zarabiającemu, dajmy na to 8000 zł brutto na Umowę o pracę (~5650 netto), proponuje się 10 000 + VAT na Umowie o współpracę, co po baaardzo _uproszczonym_ przeliczeniu wychodzi około 7600 zł na rękę. Na pierwszy rzut oka, "niebo a ziemia" i na to łapią się ludzie. Niestety po dwóch latach jest to już około 7000 zł (wyższy ZUS). Dodatkowo, od kwoty netto freelancera należałoby jeszcze odliczyć: urlopy (bezpłatne), chorobowe (bezpłatne), brak szkoleń, brak dodatkowych profitów typu karta multisport, prywatna opieka medyczna (popularny standard w firmach IT), dodatkowe obciążenie papierologią i ryzykiem z tym związanym (księgowa to chyba jakieś 150 zł), czasem przerwy w zatrudnieniu, dodatkowe oszczędzanie na emeryturę itp. itd.
      • Gość: xxx Re: Team Connect, It Kontrakt - moje zdanie IP: 79.162.107.* 07.09.12, 22:28
        z tego co piszesz to kompletne dziadostwo. Unikajcie takich pośredników, łapcie kontrakty bezpośrednio jak w cywilizowanym świecie.
      • Gość: xxx Re: Team Connect, It Kontrakt - moje zdanie IP: 79.162.107.* 07.09.12, 22:29
        < Dodatkowo zapisy o zakazie konkurencji. Niektórzy potrafią iść na całość i zastrzec sobie <całkowity zakaz. W takim wypadku, po zakończeniu współpracy praktycznie wypadasz z branży <(zastanawiam się na ile taki zapis jest legalny).

Przy umowie o pracę muszą ci wypłacać część wynagrodzenia przez jakiś tam okres.
        Przy umowie cywilnoprawnej pewnie nic was nie chroni i z bardzo wątpliwą skutecznością można dochodzić praw przed sądem, więc uważajcie !!!!
        • Gość: xavier Re: Team Connect, It Kontrakt - moje zdanie IP: *.static.chello.pl 24.12.13, 09:29
          Podpisywałem 2 razy umowę z TC. Zakaz dotyczył tylko ujawniania informacji niejawnych, tajemnic firmy (oczywista oczywistość...) - a nie podejmowanie pracy czy działalności w branży. Mam raczej dobre zdanie o TC, wszystko za mnie załatwiali, w Itkontrakt to nie wiem, ale raczej też nie chcą nikomu szkodzić.

a tak w ogóle to pojawiło się sporo projektów:
          www.teamconnect.pl/oferty-pracy
    • Gość: prog Re: Team Connect, It Kontrakt - polecacie czy nie IP: *.dynamic.chello.pl 13.02.14, 22:27
      Unikajcie TC jak ognia. Cwaniactwo, mydlenie oczu i podsuwanie beznadziejnych umów pod nos - tak się robi biznes.
      • Gość: xyz Re: Team Connect, It Kontrakt - polecacie czy nie IP: *.133.215.2.citimedia.pl 25.02.14, 18:54
        Zgadzam się w 100% z przedmówcą.
        Zakaz konkurencji podpisywany na samym początku i w zasadzie zawiera wszystkie firmy z branży i spoza (i to na każdym możliwym stanowisku).
        Żerują na swoich pracownikach nic nie dając w zamian (żadnych benefitów). Praca tylko bezpośrednio u klienta.
        Trzymajcie się z daleka.
    • Gość: xxx Re: Team Connect, It Kontrakt - polecacie czy nie IP: *.dynamic.chello.pl 25.02.14, 21:24
      nie idz na nic co wyraznie ci sie nie oplaca. Nie oszukujmy się kazdy czaruje a jest jak jest to Polska, a chodzi tylko o to zeby zarobil $$$
      • Gość: Adrian Re: Team Connect, It Kontrakt - polecacie czy nie IP: *.static.chello.pl 11.08.14, 13:12
        Fajne projekty i dobra kasa, polecam.
        • mike2014 Re: Team Connect, It Kontrakt - polecacie czy nie 19.08.14, 19:33
          > Fajne projekty i dobra kasa, polecam.

Już przestalibyście błaznować z tą fałszywą reklamą... cwaniaczki za dychę.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka