Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

wypłata - pomocy!!

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.06.10, 12:33
    Hej,

Słuchajcie mam taki problem, pracowałem w pewnej firmie ok.2 miesięcy no i
    znalazłem inną pracę, poszedłem do kierownika i powiedziałem, że odchodzę z
    pracy, a on że mam jeszcze przyjść na 2 tyg. do pracy, a że ja zaczynałem już
    w tej drugiej firmie więc nie mogłem przyjść. Nie zdążyłem załatwić sobie L4
    (bo był weekend) i po prostu nie poszedłem, czy za przepracowane prawie 3 tyg.
    tamtego miesiąca wypłacą mi kaske bez problemu? Mają taki obowiązek? Wie ktoś?
    Proszę o pomoc.
    Obserwuj wątek
      • annajustyna Re: wypłata - pomocy!! 10.06.10, 12:54
        Jakbys sobie zalatwil L4, to dopiero mialbys problem. Wyplaciic Ci powinni +
        dyscyplinarka (porzucenie pracy).
      • Gość: 45-latek Re: wypłata - pomocy!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.06.10, 12:56
        Pieniądze za przepracowany okres powinni wypłacić, skoro go przepracowałeś, ale w świadectwo pracy (nie zapomnij go wziąć) mogą wpisać że porzuciłeś pracę.
        W ogóle miałeś umowę o pracę na piśmie w tej firmie, z której odszedłeś?

> a że ja zaczynałem już
        > w tej drugiej firmie więc nie mogłem przyjść. Nie zdążyłem załatwić sobie L4

Może to dobrze? Bo potem w ZUSie byłoby twoje zwolnienie z jednej firmy i w tym samym czasie początek pracy w drugiej firmie. A ZUS ma teraz nakazane szukać symulantów...
        • Gość: jacek Re: wypłata - pomocy!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.06.10, 13:18
          Tak miałem umowę na piśmie. Dzięki bardzo za odpowiedź. Zależy mi na tej kasie
          bo z tej firmy, w której zacząłem pracę jeszcze nie dostałem a tutaj jakbym nie
          dostał to nie miałbym za co żyć, czyli powinienem dostać tak jak wszyscy w tym
          samym czasie na konto, tak jak są wypłaty tak?
          • annajustyna Re: wypłata - pomocy!! 10.06.10, 15:12
            Tak.
      • Gość: jacek Re: wypłata - pomocy!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.06.10, 16:15
        Słuchajcie, nie wiem co robić? wypłata mi jeszcze nie wpłynęła a 10 była zawsze,
        czy jest jednak ryzyko, że jej nie dostane? Kurde, strasznie się martwie :( nie
        mam już za co żyć... co robić? Doradźcie.
        • Gość: tomeczek Re: wypłata - pomocy!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.06.10, 16:30
          Gość portalu: jacek napisał(a):

> wypłata mi jeszcze nie wpłynęła a 10 była zawsze

Ale 10. jeszcze się nie skończył, może kasa przyjdzie ostatnią sesją (to zależy
          od banku). Zacznij panikować dopiero jutro przed południem.
        • snajper55 Re: wypłata - pomocy!! 10.06.10, 17:14
          Gość portalu: jacek napisał(a):

> Słuchajcie, nie wiem co robić? wypłata mi jeszcze nie wpłynęła a 10 była zawsze,
          > czy jest jednak ryzyko, że jej nie dostane? Kurde, strasznie się martwie :( nie
          > mam już za co żyć... co robić? Doradźcie.

Nie trzeba było porzucać pracy. Jakby cię pracodawca z dnia na dzień z roboty
          wywalił, to byś pewnie wrzask na całe forum podniósł.

S.
          • Gość: Zorro Re: wypłata - pomocy!! IP: 193.138.241.* 10.06.10, 17:19
            I co, pracodawca przyjąłby go z powodu tego wrzasku na nowo do pracy ?Wątpię !
            • snajper55 Re: wypłata - pomocy!! 10.06.10, 18:04
              Gość portalu: Zorro napisał(a):

> I co, pracodawca przyjąłby go z powodu tego wrzasku na nowo do pracy ?Wątpię !

A co, on che wrócić ?

S.
        • Gość: maja5692 Re: wypłata - pomocy!! IP: *.adsl.inetia.pl 10.06.10, 17:19
          Ja Ci moge doradzic.
          Trzeba w zyciu umiec sie zachowac, jak porzuciles prace, to teraz sie martw,
          ze nie masz za co zyc.

Jak juz ktos napisal, gdybys z dnia na dzien zostal wywalony to dopiero
          obsmarowalbys pracodawce!!

Tragedia taki pracownik.

Mam nadzieje, ze bedzie podstawa do tego, zeby potracic ci z wynagrodzenia.
          • snajper55 Re: wypłata - pomocy!! 10.06.10, 18:05
            Gość portalu: maja5692 napisał(a):

> Mam nadzieje, ze bedzie podstawa do tego, zeby potracic ci z wynagrodzenia.

Na przykład szkody, na jakie naraził pracodawcę. Przydałaby się czarna lista
            pracowników z dyscyplinarką.

S.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka