lunatica 16.03.04, 11:20 czy w umowie o pracę może być tak napisane: "zakład pracy zatrudnia panią X na zastępstwo od dnia 1 marca 2004 r. do czasu powrotu do pracy pani Y" ? czy czy powinni napisac mi konkretna datę? pomóżcie ;-) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: joanna_poz Re: do obeznanych z prawem pracy IP: *.icpnet.pl 16.03.04, 12:20 taki zapis jest rownież prawidlowy. Odpowiedz Link Zgłoś
lunatica Re: do obeznanych z prawem pracy 16.03.04, 12:40 no tak, ale ja nie wiem kiedy ona wróci do pracy... równie dobrze może to nastąpić za miesiąc, jak i za pół roku... co z tym fantem zrobic, żeby się zabezpieczyć? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: joanna_poz Re: do obeznanych z prawem pracy IP: *.icpnet.pl 16.03.04, 12:49 To jest właśnie "urok" umowy na zastepstwo. Firma zatrudniająca Cię również zapewne nie wie kiedy powróci Pani X, stąd mozliwośc takiego zapisu. Nie masz jakiejkolwiek mozliwości zabezpieczenia się, tak jak w przypadku normalnej umowy o pracę. Odpowiedz Link Zgłoś
lunatica Re: do obeznanych z prawem pracy 16.03.04, 12:54 poważnie? nie ma mozliwości napisania "nie krócej niż 3 miesiace" czy coś takiego? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: joanna_poz Re: do obeznanych z prawem pracy IP: *.icpnet.pl 16.03.04, 13:04 nie ma. czas trwania umowy na zastępstwo można zapisać dwojako: - na konkretny czas od ... do (jesli pracodawca z góry wie, ze pani X zamierza wrocić do pracy danego konkretnego dnia) - własnie tak, jak Ty to podałaś czyli np. na czas nieobecnosci pani X która od dnia... przebywa na zwolnieniu chorobowym, urlopie wychowawczym itp. Pamietaj tez, że okres wypowiedzenia umowy na zastepstwo wynosi 3 dni. Odpowiedz Link Zgłoś
lunatica Re: do obeznanych z prawem pracy 16.03.04, 13:09 a normalnie ile wynosi okres wypowiedzenia? (wybacz mi te meczace pytania,ale chciałbym wiedziec na czym stoję :-)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: joanna_poz Re: do obeznanych z prawem pracy IP: *.icpnet.pl 16.03.04, 13:18 Normalnie to zalezy czy umowa jest na czas próbny, okreslony czy nieokreslony i od długości tychże umów tudziez zatrudnienia u danego pracodawcy - od dwóch tygodni do 3 miesiecy. Odpowiedz Link Zgłoś
lunatica Joanno, a jak to działa 16.03.04, 18:35 w drugą stronę... ja też mam 3 dni na rezygnację z pracy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lech Re: Joanno, a jak to działa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.03.04, 20:07 Joanna Ci to dobrze wytłumaczyła.Umowa na zastępstwo jest specjalnym rodzajem umowy na czs określony. Pracodawca może Ci wypowiedzieć a Ty nie. Możesz ją rozwiązać na mocy porozumienia stron.Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
lunatica Joanno, a jak to działa - dzięki Lechu 16.03.04, 22:24 dzięki :-) choć mnie to nie cieszy... a nawet martwi. Odpowiedz Link Zgłoś