Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

do obeznanych z prawem pracy

16.03.04, 11:20
    czy w umowie o pracę może być tak napisane: "zakład pracy zatrudnia panią X
    na zastępstwo od dnia 1 marca 2004 r. do czasu powrotu do pracy pani Y" ? czy
    czy powinni napisac mi konkretna datę?
    pomóżcie ;-)
    Obserwuj wątek
      • Gość: joanna_poz Re: do obeznanych z prawem pracy IP: *.icpnet.pl 16.03.04, 12:20
        taki zapis jest rownież prawidlowy.
        • lunatica Re: do obeznanych z prawem pracy 16.03.04, 12:40
          no tak, ale ja nie wiem kiedy ona wróci do pracy... równie dobrze może to
          nastąpić za miesiąc, jak i za pół roku... co z tym fantem zrobic, żeby się
          zabezpieczyć?
          • Gość: joanna_poz Re: do obeznanych z prawem pracy IP: *.icpnet.pl 16.03.04, 12:49
            To jest właśnie "urok" umowy na zastepstwo.
            Firma zatrudniająca Cię również zapewne nie wie kiedy powróci Pani X, stąd
            mozliwośc takiego zapisu.
            Nie masz jakiejkolwiek mozliwości zabezpieczenia się, tak jak w przypadku
            normalnej umowy o pracę.
            • lunatica Re: do obeznanych z prawem pracy 16.03.04, 12:54
              poważnie? nie ma mozliwości napisania "nie krócej niż 3 miesiace" czy coś
              takiego?
              • Gość: joanna_poz Re: do obeznanych z prawem pracy IP: *.icpnet.pl 16.03.04, 13:04
                nie ma.
                czas trwania umowy na zastępstwo można zapisać dwojako:
                - na konkretny czas od ... do (jesli pracodawca z góry wie, ze pani X zamierza
                wrocić do pracy danego konkretnego dnia)
                - własnie tak, jak Ty to podałaś czyli np. na czas nieobecnosci pani X która od
                dnia... przebywa na zwolnieniu chorobowym, urlopie wychowawczym itp.

Pamietaj tez, że okres wypowiedzenia umowy na zastepstwo wynosi 3 dni.
                • lunatica Re: do obeznanych z prawem pracy 16.03.04, 13:09

a normalnie ile wynosi okres wypowiedzenia? (wybacz mi te meczace pytania,ale
                  chciałbym wiedziec na czym stoję :-))
                  • Gość: joanna_poz Re: do obeznanych z prawem pracy IP: *.icpnet.pl 16.03.04, 13:18
                    Normalnie to zalezy czy umowa jest na czas próbny, okreslony czy nieokreslony i
                    od długości tychże umów tudziez zatrudnienia u danego pracodawcy - od dwóch
                    tygodni do 3 miesiecy.
                • lunatica Joanno, a jak to działa 16.03.04, 18:35
                  w drugą stronę... ja też mam 3 dni na rezygnację z pracy?
                  • Gość: Lech Re: Joanno, a jak to działa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.03.04, 20:07
                    Joanna Ci to dobrze wytłumaczyła.Umowa na zastępstwo jest specjalnym rodzajem
                    umowy na czs określony. Pracodawca może Ci wypowiedzieć a Ty nie. Możesz ją
                    rozwiązać na mocy porozumienia stron.Pozdrawiam.
                    • lunatica Joanno, a jak to działa - dzięki Lechu 16.03.04, 22:24
                      dzięki :-) choć mnie to nie cieszy... a nawet martwi.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka