Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Małe kwalifikacje

14.08.10, 12:10
    Mam taki problem i za razem pytanie. Skończyłem w zeszłym roku polibudę. W
    trakcie studiów nie pracowałem ze względu na kłopotliwy dojazd. Dorabiałem
    tylko w supermarketach, ale tego zasadniczo nie mogę traktować w kontekście
    doświadczenia zawodowego.

Po obronie pracy, zacząłem szukać pracy w zawodzie. Takowej nie znalazłem,
    wiec aby nie siedzieć bezczynnie zatrudniłem się na produkcji w celu zdobycia
    jakiegokolwiek doświadczenia zawodowego. Pracuję tam od grudnia zeszłego roku.

Od około 2 miesięcy znowu szukam roboty. Niestety podstawowy problem z jakim
    się borykam to zbyt duże wymagania pracodawców w ofertach pracy. Przeglądam te
    wszystkie ogłoszenia i w zasadzie wszędzie wymagają minimum 2 lat
    doświadczenia i to zwykle na podobnym stanowisku. Nawet asystent musi mieć
    doświadczenie w asystowaniu.

Zastanawiam się teraz czy jest w ogóle sens wysyłać CV jeśli nie spełniam tych
    kryteriów doświadczenia zawodowego. Może ktoś wie jak to wygląda od środka.
    Czy takie aplikacje są z góry odrzucane?

W sumie żałuję, że nie zdecydowałem się na samym początku na jakiś staż. No
    ale teraz to już po ptakach.
    Obserwuj wątek
      • annajustyna Re: Małe kwalifikacje 14.08.10, 17:35
        Wysylaj podania do skutku.
      • dystansownik Re: Małe kwalifikacje 14.08.10, 17:52
        Wysyłać nie zaszkodzi. Problem tkwi chyba głównie w tym, że wbrew powszechnej
        propagandzie, inżynierów jest za dużo. Pracodawcom brakuje co najwyżej ludzi
        naprawdę doświadczonych i z uprawnieniami jeśli są wymagane w danej branży.
        Dlatego na stanowiska od których teoretycznie się startuje, kandyduje często po
        kilkadziesiąt do kilkuset osób (a uczelnie opowiadają bajki, że na 1 inżyniera
        czeka 5 ofert pracy). Na rynku jest najwięcej właśnie ludzi nieposiadających
        doświadczenia lub z małym doświadczeniem. Gdy jednak na dane stanowisko
        wystartuje ktoś kto to doświadczenie już ma, to nie ma się co łudzić co do
        swoich szans.
        • Gość: sasasa Re: Małe kwalifikacje IP: *.chello.pl 14.08.10, 19:13
          pytanie co skończyłeś ????
          bo jak inżynierię środowiska albo inny purenonsens to sorry !
          • Gość: xt-60 Re: Małe kwalifikacje IP: *.as.kn.pl 14.08.10, 21:51
            sasasa
            Wszystkie kierunki politechniczne szans dużych na pracę nie dają, z wyjątkiem
            programistów.
            • dystansownik Re: Małe kwalifikacje 14.08.10, 22:17
              > Wszystkie kierunki politechniczne szans dużych na pracę nie dają, z wyjątkiem
              > programistów.

Poza kierunkami związanymi z IT, zdecydowana większość, to ruletka jeśli chodzi
              o pracę po nich. Są oczywiście kierunki po których najlepsi robotę mają pewną,
              ale jeśli chodzi o ogół, to w większości wypadków na absolwentów nieciekawe
              perspektywy czekają.

Btw nie wiem za bardzo o co wcześniej z tym IŚem chodziło. Sam tego nie
              studiowałem, ale mam na tym znajomych. Kierunek przecież bardzo potrzebny, tylko
              jego degradacji winne są głównie nadprodukcja absolwentów (jakieś 3 razy więcej
              niż trzeba) i nagonka, jak to po tym kierunku brakuje specjalistów (kierunki
              zamawiane).
            • eldorado2010 Re: Małe kwalifikacje 14.08.10, 23:43
              bo jak inżynierię środowiska albo inny purenonsens to sorry !

Budowę maszyn. Kierunek wydawał się sensowny.

Polska generalnie nie ma żadnej myśli technicznej. Niemcy na przykład maja
              Stihla, Viessmana, Siemensa, Basf, Bmw, Bayer, Man, Henkel, Daimler, Volkswagen,
              Porsche, Vaillant itp. A my mamy Amicę robiącą wszystko na licencji.

Nie uważam się za jakiegoś wybitnego inżyniera, ale nie ma tez zbyt wygórowanych
              wymagań. Wystarczy mi jakakolwiek praca w zawodzie.

No ale nic. W kazdym razie dzieki za odpowiedzi.
              • opazska Re: Małe kwalifikacje 15.08.10, 01:58
                powodzenia!
              • Gość: bambi7 Re: Małe kwalifikacje IP: 188.33.185.* 15.08.10, 18:12
                A co tak naprawdę umiesz i czego oczekujesz.
                Po skończeniu Twojego kierunku powinieneś mieć opanowaną w 80% wiedzę książkową
                (teoria) + obsługa AutoCAD w stopniu co najmniej dobrym (mile widziana obsługa
                programów 3D typu SolidEdge/Soliworks/Catia/Inventor <-
                • eldorado2010 Re: Małe kwalifikacje 16.08.10, 00:10
                  Nie chce na ciebie naskakiwać, ale bez sensu trochę piszesz. Wiedza książkowa
                  jest, w AutoCAD rysowałem mój projekt na prace magisterską, wiec nie ma z tym
                  problemu, Inventor gorzej, ale bawiłem się tym trochę swego czasu i proste
                  obiekty umiem wymodelować.
                  Nie ma to jednak żadnego znaczenia, bo i tak nikt nie proponował mi sprawdzenia
                  moich umiejętności. Nawet na rozmowę trudno się dostać.

Nie jestem typem, który lubi biadolić nad swoim losem, ale powiem szczerze, że
                  dostałem trochę po pysku od brutalnej rzeczywistości. Rozważam nawet wyjazd za
                  granicę, bo jak już mam czyścic kible, to przynajmniej za przyzwoite pieniądze.
                  • Gość: bambi7 Re: Małe kwalifikacje IP: 109.243.209.* 17.08.10, 19:38
                    wiesz - ja bawiłem się 6 programami "cadowskimi", a tylko 2 z nich znam na tyle
                    dobrze, żeby w razie czego nie dać plamy

podejrzewam, że Twój ból wynika z faktu, że zacząłeś szukać pracy dopiero po
                    studiach
          • Gość: madzia Re: Małe kwalifikacje IP: *.chello.pl 16.08.10, 13:05
            Widać ze kompletnie nie znasz się na tej branży i nie odróżniasz ochrony
            środowiska od inżynierii środowiska. Akurat absolwenci inżynierii nie mają
            problemów ze znalezieniem pracy. Zapoznaj się ze specjalizacjami (ogrzewnictwo,
            wentylacja, klimatyzacja) i zastanów się nad tym co piszesz. Sorry. I o
            absolwentów IŚ się nie martw.
            • Gość: inz.mechanik Re: Małe kwalifikacje IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.08.10, 16:06
              Witam,
              Absolwent inz.mechanik przy znajomosci programu 3D oraz
              angielskiego/niemieckiego to jakieś 1500-2000netto. Inż.mechanik z
              10 letnim doświadczeniem 3000-4000netto. Więcej do 6000netto mozna
              dostac ale w naprawde dobrych firmach.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka