Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

ile może dorbić EMERYT?

23.03.04, 09:12
    żeby nie starcić swoich przywilejów? do konca nie wiem o co chodzi, ale mama
    prosiła mnie, żebym sie dowiedziała :-) wiec może ktoś z was wie, co mogła
    mieć na mysli ;-)
    Obserwuj wątek
      • winogrono1 Re: ile może dorbić EMERYT? 23.03.04, 11:45
        no to moze powiedz mamie zeby nie zabierała pracy młodym ludziom bo kto bedzie
        pracował na jej emeryture nie mówiąc już o tym że kto bedzie pracował na Twoją
        (jak twoja mam bedzie pracowac na swoja )
        • Gość: student bezrobotny Re: ile może dorbić EMERYT? IP: *.welnowiec.net 23.03.04, 13:15
          No dokładnie ,ale dopóki w Polsce nie zmieni się prawo to nadal będą pracować
          emeryci i renciści bo nie trzeba ZUS płacic za nich, u mnie w bloku tak jest że
          młodzi po studiach albo w trakcie końca nie mają pracy a starzy pracuja a maja
          dochody z emerytur i rent, a szczytem było kiedys jak jechałem, autobusem i
          dziadzio mówi jakby nie ci starzy to młodzi by nie mieli co jeść a jechał do
          roboty jak się później okazało hehehehe a cytując słowa piosenki ...TO POLSKA
          SYSTEM SAMOWOLKA
          • Gość: G. Re: ile może dorbić EMERYT? IP: *.idea.pl 23.03.04, 19:36
            www.zus.pl/swiadcze/emer011.htm
            Są dwie stawki ważne dla emerytów:

- 70% PMW - powoduje ograniczenie pobieranej emerytury proporcjonalnie do przekroczenia tego progu
            - 130% PMW - powoduje zawieszenie emerytury.

PMW - przeciętne miesięczne wynagrodzenie

Dotyczy to osób, które przeszły na emeryturę wcześniejszą (przed osiągnięciem 60-65 roku życia), jeżeli kontynuują ten sam stosunek pracy z poprzednim pracodawcą.

W przypadku pozostawania w zatrudnieniu po osiągnięciu 60-65 roku życia prawo do emerytury jest automatycznie zawieszanie.

Nie rozumiem więc utyskiwań przedmówców, że to tak fajnie zatrudnić emeryta. W moim przypadku zawodowym nie zdarzyło mi się spotkać osoby pracującej po osiągnięciu wieku emerytalnego, niezależnie od płci.
            • Gość: .. Re: ile może dorbić EMERYT? IP: *.welnowiec.net 24.03.04, 11:17
              Bzdury opowiadasz człowieku bo po pierwsze emeryt wystarczy ze bedzie pracował
              na umowe zlecenie i tak moze pracowąc właśnie a po cytujac z tej strony co
              podałeś:
              zgodnie z którym prawo do emerytury ulega zawieszeniu bez względu na wysokość
              przychodu uzyskiwanego przez emeryta z tytułu zatrudnienia kontynuowanego bez
              uprzedniego rozwiązania stosunku pracy z pracodawcą, na rzecz którego wykonywał
              je bezpośrednio przed dniem nabycia prawa do emerytury ustalonego w decyzji
              organu rentowego.
              Przepis ten dotyczy wyłącznie osób wykonujących zatrudnienie na podstawie umowy
              o pracę, która została zawarta przed dniem ustalenia prawa do emerytury, jeżeli
              umowa ta trwa nadal po ustaleniu uprawnień do emerytury. Przepisu tego nie
              stosuje się w sytuacji, gdy pracownik-emeryt rozwiąże stosunek pracy, a
              następnie nawiąże go ponownie z tym samym pracodawcą.ZATEM WYSTARCZY ZE EMERYT
              ROZWIĄŻE UMOWĘ A NA DRUGI DZIEŃ PRZYJDZIE PODPISAĆ NOWĄ I TYLE CZUTAJ UWAŻNIE
              CO TAM JEST NAPISANE!!!
        • lunatica ??? 29.03.04, 13:19
          jak to przykre! punkt widzenia zależy od punktu siedzenia! zastanów sie zanim
          cos napiszesz! pytanie dotyczyło ile ktoś może sobie dorobić, nie była to
          prosba o twoją krytykę! studenci/absolwenci chwytają się wielu możliwości,
          pracują w wielu miejscach! nie przesadzajcie! ludzie! nie wiecie jak wyglada
          sytuacja. myślicie tylko o sobie, żeby tylko wylać tę żółc... błeee... wstyd.
          sama jestem absolwentka, pracuję... i jeśli ktoś ma ochotę/czas i siły, żeby
          podreperować domowy budżet niech to robi, byle zgodnie z prawem! dla was lepiej
          byłoby, żeby poszedł kraść, albo na ulicę?
          żenada.
          • Gość: PUNISHER [...] IP: *.welnowiec.net 29.03.04, 21:07
            Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka