Gość: aaa IP: 217.116.98.* 19.08.10, 11:28 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: kasik Podwyżek dla nauczycieli ciąg dalszy IP: *.kpwig.gov.pl 19.08.10, 11:39 i po przeczytanu artykułu przeciętny Kowalski stwierdzi, że nauczyciel dostaje kupe pieniędzy. niech mi redaktorzyna pokaże gminę (bo to ona wypłaca dodatki), w której dodatek motywacyjny wynosi 500 zł. w najbogatszej dzielnicy Warszawy na Mokotowie tenże wynosi 200 zł brutto, w Wawrze dla odmiany 80 zł (dane z zeszłego roku, w tym już sie nie orientuje). daje to ok. 130 i 56 zł do ręki. reczywiście ogromne pieniądze dla zmotywowania nauczyciela. mnije więcej tak samo jest przy dodatku za wychowawstwo, straszne pieniądze, normalnie majątek a te 4500 brutto (czyli ok 3 na rękę) to pensja po 20 latach pracy. na dzień dobry dostajesz 1500 zł brutto i się męcz; jak trafisz do dobrej gminy i dostaniesz na wejsciu klase to moze 1500 zł pensji dostaniesz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ua [...] IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.08.10, 12:15 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kloss zrozum gowniarzu..... IP: *.111.135.130.static.crowley.pl 19.08.10, 12:41 rola nauczyciela jest trudna i zlozona (nie tylko czytanie, chyba ze w Twojej nedznej zawodowce) i to od niej zalezy przyszlosc kraju. Dlatego nauczycieli nalezy szanowac i motywowac, wbrew temu co sadzi plebs. A teraz zamknij internet bo Cie szef zobaczy i wracaj do przetaczania beczek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ja Re: zrozum gowniarzu..... IP: *.171.23.13.static.crowley.pl 19.08.10, 13:36 Plebs sądzi, że płace nauczycieli powinny być zróżnicowane. Dobrzy zarobią dużo, kiepscy zarobią mało, albo będą siedzieć na bezrobociu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anvill Re: zrozum gowniarzu..... IP: 193.169.148.* 19.08.10, 14:10 Chciałbym dołączyć się do plebsu i powiedzieć drogim nauczycielom jak chcecie wiecej zarabiać to sie wezcie do roboty bo jak policzyć wasze stawki godzinowe to wychodzą one lepiej niż niejednego menedziera w prywatnym biznesie - pracujecie mało - macie elastyczne godziny pracy i w zasadzie żadnej odpowiedzialności oraz nieograniczone możliwości dorabiania "korkami" do których zresztą uczniowie są zuszani wystarczy żeby nauczyciel był tzw. kosą a do tego niezbyt klarownie sie wypowiadał na lekcjach i klienci sami sie proszą. Chcecie zarabiać więcej to wezcie sie do roboty. Oczywiście odezwą sie obrońcy "ylntelygentów" - od razu odpowiadam po maturze w mojej klasie na studia pedagogiczne poszły tylko osoby które nie wiem jakim cudem tę maturę zdały - wyjątki zdarzaja sie nie za często ale ci to sobie raczej poradza i oczywiscie popieram szczególne systemy motywujace dla nich. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lil Re: zrozum gowniarzu..... IP: *.adsl.inetia.pl 19.08.10, 14:34 Zrozumcie głupole, że w szkole nie uczą ludzie po mitycznych "studiach pedagogicznych". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: CzarnyKot Zastanów się czemu;) IP: *.215.c81.petrotel.pl 19.08.10, 14:34 Zastanów się czemu tyklo troje z klasy wybrało tak łatwy zarobrk ;) każdy może wybrać ten zawód;) zapraszam;) co do korków;) nie wszyscy mogą je udzielać;) nauczyciele WF takich możliwośći nie maja;) to jak? Czekam na ciebie w gronie leniwych nauczycieli ;) pracusiu;) wykażesz się kilkuletnią praktyką to pogadamy ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anvill Re: Zastanów się czemu;) IP: 193.169.148.* 19.08.10, 14:54 No cóż to jest właśnie podejście nauczycielskie - otóż nauczyciele WF to jedna z najbardzie intratnych pozycji - mój instruktor narciarski to nauczyciel WF z Bielska za godzine jazdy z instruktorem 200 zł plus koszty, na siłowni na którą chodzę osobistymi trenerami też są nauczyciele WF, instruktorzy fitness itd - to podanie przykładu nauczycila WF obnażyło nauczycielską mentalność i brak kreatywności i zaradności. Jeśli chodzi o tą trójke z mojej klasy to nie znam ich motywacji co do siebie to moge ci odpowiedzieć - miałem troche większe ambicje i mozliwości intelektualne. Wyobraź sobie dodatkowo że mam praktykę w tym zawodzie bo oprócz regularnej pracy jestem trenerem i nauczycielem akademickim - wiem że trudno o kimś takim powiedzieć "nauczyciel" bo też "uczniowie" nieco inni - bardziej wymagający - więc ja na zajęcia muszę naprawde sie przygotować bo to oni mnie oceniają a nie ja ich Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: CzarnyKot Re: Zastanów się czemu;) IP: *.215.c81.petrotel.pl 19.08.10, 15:16 Licencja instruktorska podkreślę dobra;) poprzedzona być musi solidnym przygotowaniem sportowo-zawodniczym;) niewielu jest instruktorów tak dobrze zarabiających jak piszesz;) jeśli zaś chodzi o zdobywanie wiedzy na uczelniach to podobnie jak w szkołach dla młodzoeży stosuje się metodę" macie skrypt i czytajcie" ;) W każdym zawodzie znajdzie się "człowiek i człowiek" ;) od nas samych zależy jak sprzedamy swoją wiedzę;) pozdrawiam kolegę po fachu;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do anvill Re: Zastanów się czemu;) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.08.10, 16:32 > No cóż to jest właśnie podejście nauczycielskie - otóż nauczyciele > WF to jedna z najbardzie intratnych pozycji - mój instruktor > narciarski to nauczyciel WF z Bielska za godzine jazdy z > instruktorem 200 zł plus koszty, na siłowni na którą chodzę > osobistymi trenerami też są nauczyciele WF, instruktorzy fitness > itd - to podanie przykładu nauczycila WF obnażyło nauczycielską > mentalność i brak kreatywności i zaradności. Jeśli chodzi o tą > trójke z mojej klasy to nie znam ich motywacji co do siebie to moge > ci odpowiedzieć - miałem troche większe ambicje i mozliwości > intelektualne. Wyobraź sobie dodatkowo że mam praktykę w tym > zawodzie bo oprócz regularnej pracy jestem trenerem i nauczycielem > akademickim - wiem że trudno o kimś takim powiedzieć "nauczyciel" bo > też "uczniowie" nieco inni - bardziej wymagający - więc ja na > zajęcia muszę naprawde sie przygotować bo to oni mnie oceniają a nie > ja ich Kłamiesz!!::))), to na jakiej to Uczelni pracujesz?, pod którą się podszywasz, kłamco!!??. Odpowiedz Link Zgłoś
valana Re: Zastanów się czemu;) 19.08.10, 15:11 Gość portalu: CzarnyKot napisał(a): > Zastanów się czemu tyklo troje z klasy wybrało tak łatwy zarobrk ;) > każdy może wybrać ten zawód;) zapraszam;) co do korków;) nie > wszyscy mogą je udzielać;) nauczyciele WF takich możliwośći nie > maja;) to jak? Czekam na ciebie w gronie leniwych nauczycieli ;) > pracusiu;) wykażesz się kilkuletnią praktyką to pogadamy ;) Tyle że akurat nauczyciel WF realnie pracuje może jedną godzinę ponad wysokość pensum (nie pamiętam, to chyba 18 godzin w tygodniu? Albo niewiele ponad.) Matematyk, polonista czy historyk to jeszcze się musi do zajęć przygotować, potem jakieś prace sprawdzać itp., więc zapewne do tych 40 godzin w tygodniu dobije bezproblemowo. Wuefiści jednak realnie pracują na pół etatu za wynagrodzenie pełnoetatowe. To chyba całkiem niezłe? Dziwne jest to, że sami nauczyciele rękami i nogami bronią się przed zróżnicowaniem swych pensum czy wynagrodzeń wedle nauczanych przedmiotów. Co już jednak jest osobną sprawą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: CarnyKot Re: Zastanów się czemu;) IP: *.215.c81.petrotel.pl 19.08.10, 15:29 Wyczuwam że miałaś złe doświadczenia z nauczycielami WF ;) a ja znam sztab takich którzy własny czas a czasami i pieniądze poświęcają swoim zawodnikom, zespołom, by zrealizować spólny dla drużyny cel i marzenia;) pewnych rzeczy i spraw nie da się przeliczyć na pieniądze;) Odpowiedz Link Zgłoś
black_halo Re: Zastanów się czemu;) 19.08.10, 16:20 No jak nauczyciel wf jest tym panem co przez caly dzien siedzi w kanciapie i pali fajki, z uczniammi nawet kilometra na jednej lekcji nie przebiegnie to co sie dziwic, ze nie moze dorabiac jako prywatny trener :P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: normalny Re: zrozum gowniarzu..... IP: *.toya.net.pl 19.08.10, 16:27 Gość portalu: anvill napisał(a): > Chciałbym dołączyć się do plebsu i powiedzieć drogim nauczycielom > jak chcecie wiecej zarabiać to sie wezcie do roboty bo jak policzyć > wasze stawki godzinowe to wychodzą one lepiej niż niejednego > menedziera w prywatnym biznesie no to podlicz, a może zrobię to za ciebie bo widać to trudne 1960 brutto nauczyciela kontraktowego / (19h*4tyg) to ci daje 25,8zł/h BRUTTO. Przy czym liczę tylko godziny dydaktyczne, nauczyciela obowiązuje czas pracy ustawowo 40h w tygodniu więc na godzina wychodzi bardzo mało. Pokaz mi managera, który będzie pracował za 25zl/h? Inne przykłady: hydraulik, 30minut pracy przy cieknącym kranie 150zł, mechanik samochodowy za podpięcie wtyczki od laptopa do samochodu i 5 minut pracy 70zł > macie elastyczne godziny pracy tu żeś dowalił, wiesz co to są elastyczne godziny pracy w ogóle? chyba nie od razu odpowiadam po maturze w > mojej klasie na studia pedagogiczne poszły tylko osoby które nie > wiem jakim cudem tę maturę zdały teraz pomyśl o ile to nie za trudne, gdyby te zarobki były takie super jak je opisujesz to może nauczycielami zechciałyby zostać osoby z najlepszymi wynikami, zresztą ktos do tej matury ich przygotował Odpowiedz Link Zgłoś
losiu4 Re: zrozum gowniarzu..... 28.10.10, 14:01 Gość portalu: normalny napisał(a): nie wiem jak Ty to liczyłeś, ale za 25 PLN/h to mam znajomego który by taką "harówkę" wziął, ba, nawet by się poświęcił i robił bite 8h dziennie w ciepełku pod dachem, jak zazwyczaj nauczyciel . Od 7 do 15. Słowo daje. Tak mi właśnie stwierdził :) Aby na pewno nauczycielem jesteś? Pozdrawiam Losiu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do avill Re: zrozum gowniarzu..... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.08.10, 16:36 Bacz co by cię Bozia nie skarała , bo jak wypierdzielą cię z twojej roboty to pójdziesz w pokorze do szkoły prosić o chleb!!, i co im powiesz, że byłeś kanalia plująca na nich??, warto się zastanowić co się pisze zanim to nastąpi!!, bo potem będziesz śpiewał w innym chórze! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: leon Re: zrozum gowniarzu..... IP: 194.63.130.* 19.08.10, 20:41 > w zasadzie żadnej odpowiedzialności nie, no hasło roku, tłumoku podaj numer konta, to ci za to hasło prześlę kasę na piwko > nieograniczone możliwości dorabiania "korkami" hahahaha > uczniowie są zuszani wystarczy żeby nauczyciel był tzw. kosą heh, wystarczy się uczyć gamoniu > na studia pedagogiczne poszły tylko osoby znasz komunikatywnie jakiś język obcy? wiesz czym różni się bijekcja od injekcji (nie iniekcji)? gamoniu studiowałem matematykę na polibudzie, elektrotechnikę na polibudzie, informatykę na uniwerku skończyłeś choć jeden z tych kierunków Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: no Re: zrozum gowniarzu..... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.08.10, 07:31 > gamoniu studiowałem matematykę na polibudzie, elektrotechnikę na polibudzie, > informatykę na uniwerku no i co z tego wynika? Odpowiedz Link Zgłoś
losiu4 Re: zrozum gowniarzu..... 28.10.10, 14:05 Gość portalu: leon napisał(a): studiowałem matematykę na polibudzie, elektrotechnikę na polibudzie, > informatykę na uniwerku przykre. Ale się pociesz: bywają większe nieszczescia :) Pozdrawiam Losiu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ua jakze kulturalnie zwraca sie do innych pan nauczy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.08.10, 13:41 ciel. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: optymista Re: zrozum gowniarzu..... IP: *.chello.pl 20.08.10, 08:26 To jak to w koncu jest z tym nauczycielami. Ostatnio moj kolega nauczyciel z renomowanego liceum w srednim miescie powiedzial, ze on to wlasciwie ma wakacje od wrzesnia do czerwca, a tak naprawde pracuje ciezko w lipcu i sierpniu, kiedy to jedzie do Holandii dorobic do pensji. Chcecie podwyzek prosze bardzo- ale nie za 20h pracy tyogdniowo. I nie uwierze w zadne bajki o siedzeniu po nocach i sprawdzaniu kartkowek i przygotowywaniu sie do kolejnego dnia pracy. Po pierwsze kazdy z nas byl kiedys uczniem i wszyscy dobrze wiedza jak to wyglada-klasowki sprawdza sie na przerwach na karytarzu, ewntualnie na lekcjach, kiedy inna klasa pisze klasowke i nie trzeba prowadzic zajec.Poza tym sprawdzanie klasowek to nie jakas mordega ktora zajmuje codzinnie po 4h. Po drugie- do pracy przygotowuje sie kazdy odpowiedzialny czlowiek, nie tylko nauczyciele. Codziennie trzeba cos czytac, doksztalcac sie bo swiat w kazdej dziedzinie idzie do przodu. I jakos inni tak nie biadola mimo, ze pracuja po 8h. I prosze nie pisac mi, ze moglem zostac nauczycielem skoro to takie fajne zycie(jedyny argument nauczycieli jaki tutaj czytam). to nauczyciele mogli wybrac inny zawod skoro im tak zle. Tylko wtedy nie zarobili by w Pl 60zl/h. To chyba mniej wiecej tyle co lekarz w przychodni Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ... Re: zrozum gowniarzu..... IP: *.toya.net.pl 20.08.10, 08:58 Gość portalu: optymista napisał(a): > To jak to w koncu jest z tym nauczycielami. Ostatnio moj kolega nauczyciel z re > nomowanego liceum w srednim miescie powiedzial, ze on to wlasciwie ma wakacje o > d wrzesnia do czerwca ale to zdanie wszystko wyjaśnia, a dokładnie chodzi o to renomowane liceum, do którego trafia wyselekcjonowana młodzież, ten twój kolega pewnie się szczycie jeszcze osiągnięciami swojej młodzieży, ale prawda jest taka, że gdyby trafił do słabego liceum albo zawodówki to ciężki miałby żywot i sukcesów byłby brak Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ... Re: zrozum gowniarzu..... IP: *.toya.net.pl 20.08.10, 09:02 > jakos inni tak nie biadola mimo, ze pracuja po 8h. Nie pracują a spędzają w pracy 8h a to kolosalna różnica, wiem jak się pracuje w "normalnej" pracy, tez pracować 8h dziennie, nie przy tablicy bo tego nikt fizycznie nie wytrzyma, tylko niech szkoła zapewni mi ku temu minimum warunków do godnej pracy > Tylko wtedy nie zarobili by w Pl 60zl/h. a kto tyle zarabia? o czym ty człowieku piszesz? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: optymista Re: zrozum gowniarzu..... IP: *.chello.pl 20.08.10, 09:25 Czlowieczku, ja pracuje 8h, czasem mi ciezko znalezc 15 minut przerwy na odpoczynek i jedzenie(nauczyciele przerwa co 45min) Moze i sie tak "pracuje" w niektorych pracach, ale ja pisze ze swojej perspektywy( i uwaga dla niektorych nauczycieli, ktorzy ciagle pisza o tym ile to onie sie nie musieli uczyc:jestem mgr-5,5 roku studiow+4 lata specjalizacji)Ale to tylko tak na marginesie, bo licytowanie sie kto ciezej pracuje jest dla mnie smieszne. Chodzi mi o to, ze nauczyciele zasluguja jak najbardziej na podwyzki. Tez uwazam, ze od nauczycieli zalezy psyszlosc naszej kochanej mlodziezy, nalezy im sie szacunek i moze faktycznie nie jest to taka bajka jak niektorzy sadza mlodzez w koncu jest rozna. Ale nie dajmy sie zwariowac jakos super ciezko tez na pewno nie jest. Chca podwyzek niech pracuje wiecej niz 20h,tydz,i jeszcze wakacje, ferie, swieta wolne. To troche zerowanie na calej reszcie spoleczenstwa. Chyba mamy prawo tego wymagac skoro utrzymuja sie z naszych podatkow. Dlaczego mi sie zabiera a daje nauczycielom? ? Podwyzki- jak najbardziej ale w zamian za cos. To chyba sprawiedliwe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Martuan Re: zrozum gowniarzu..... IP: *.209.140.194.bredband.tre.se 20.08.10, 10:08 Hmmm Naprawdę nie wiem skąd wzięło się to 60 zł na godzinę..a właściwie wiem-oczywiście z (nie)wiedzy osób, które nigdy nauczycielskiej wypłaty nie otrzymały..jestem młodą osobą, dopiero po studiach, pracowałam jako nauczyciel przez rok czasu i dopiero po podwyżkach! dostałam 1600 zł brutto, co daje 22 zł BRUTTO za godzinę licząc 18 godzinny etat. Do tego dochodzą już dwie godziny w tyg przepracowane społecznie (obowiązkowo), dyżury, rady pedagogiczne. Na szczęscie nie miałam wychowawstwa, bo to jest nieporównywalnie więcej pracy za marne może 100 zł miesięcznie. Ile razy trzeba zostać po pracy, bo jest jeszcze coś do zrobienia, bo przyjdzie rodzic, bo dziecko ma problem. Sprawdzanie klasówek na przerwach..hahaha..na której? na pięcio czy dziesięciominutowej? kiedy po 45 minutach naprawdę wytęrzonej i czasem bardzo stresującej pracy trzeba się wyzbyć wszelkich emocji związanych z ostatnią lekcją, a nastawić na kolejną? pamiętajmy również o częstych dyzurach na korytarzu, gdzie mózg wcale nie wypoczywa, dzieci biegają, wrzeszczą, biją sie..na to wszystko trzeba reagować..mało tego-brać za to odpowiedzialność.. Dodatkowa praca w domu-naprawdę ja miałam jej masę i po nocach też siedziałam...krótko mówiąc-4h sprawdzania klasówek (ich popraw, kartkówek, zeszytów, projektów)-realne..ktoś powie-to po co je robi? Odp:bo inaczej dzieci się nie uczą, choćbym nie wiem jak zmotywowała dzieci do nauki na lekcji, wszyscy obiecają, że powtórzą to w domu, a zrobi to 1 czy dwie osoby. Ktoś powiedział o braku odpowiedzialności- naprawdę smiać mi się zachciało, bo nauczyciel jest odpowiedzialny za WSZYSTKO, za wszystko co powie dzieciom, czego ich nauczy, jak ich wychowa, za bezpieczeństwo..na lekcji jest się tak naprawdę nauczycielem, wychowawcą, rodzicem i lekarzem w jednym. Generalnie, bardzo mi się ta praca podobała, ale jest naprawdę trudna (przynajmniej na poczatku, po latach może jest i łatwiej, ale nauczyciel z powołania zawsze ma w niej dużo do zrobienia). WSZYSTKO TO WIEM Z DOŚWIADCZENIA, A NIE DLATEGO, ŻE TAK MI SIE WYDAJĘ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gari zrozum baranku IP: *.adsl.inetia.pl 19.08.10, 13:11 Zrozum baranku, tak jak ktoś kiedyś napisał, "takie będą Rzeczypospolite, jakie ich młodzieży chowanie". Jak będziesz płacił 1500 brutto to nigdy nie będziesz miał dobrych nauczycieli. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: uahahahaha [...] IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.08.10, 13:22 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gari brak matematyki = brak logiki IP: *.adsl.inetia.pl 19.08.10, 13:49 To że miałeś dupiatych nauczycieli widać na pierwszy rzut oka, skoro przyczyny od skutku nie potrafisz odróżnić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: znp [...] IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.08.10, 14:07 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
megasceptyk od razu widać, że w szkołę kamieniami rzucałeś 19.08.10, 17:28 i chyba nawet czujesz, że ci to na dobre nie wyszło, stąd ta frustracja pewnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: normalny [...] IP: *.toya.net.pl 19.08.10, 16:18 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
milu100 Re: Podwyżek dla nauczycieli ciąg dalszy 20.08.10, 15:50 Może raczycie krytykancie popatrzeć na wykresy z tego artykułu: gazetapraca.pl/gazetapraca/1,103345,8269419,Zarobki_w_Trojmiescie.html Najpierw na medianę wynagrodzeń w wybranych branżach i miejsce, które zajmuje szkolnictwo, potem na medianę wynagrodzeń w wybranych miastach. 1963zł brutto dla nauczyciela kontraktowego jest grubo poniżej mediany dla jakiegokolwiek miasta, a dyplomowany ledwo dobija do najgorzej opłacanego miasta, a gdy mieszka w warszawie? Odpowiedz Link Zgłoś
ebcepence Re: Podwyżek dla nauczycieli ciąg dalszy 19.08.10, 12:02 W Czechach nauczyciele są jedyna grupą zawodową która w tym roku otrzyma podwyżki ( ze sfery budżetowej w tym policja ,wojsko nie tylko ministerstwa ) . Natomiast potrzeba oszczędności i powódz doprowadziła do decyzji o obniżeniu wynagrodzeń w sferze budżetowej o średnio 10 % a np. dla Prezydenta Czech o 20 % wynagrodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
biker7 koniec laby trzeba marudzic 2 wyplaty + za urlop 19.08.10, 16:00 dodatkowa forsa i okolo 150 dni w w roku na prace Odpowiedz Link Zgłoś
pawel.odrin Podwyżek dla nauczycieli ciąg dalszy 19.08.10, 12:16 napisz, ile ty zarabiasz laluniu (autoreczka artykuliku) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fg Re: Podwyżek dla nauczycieli ciąg dalszy IP: 194.29.181.* 19.08.10, 12:40 Autorka artykułu zapomniała wspomnieć, iż nauczyciele byli jedyną grupą, która nie skorzystała na wzroście gospodarczym, który trwał przez kilka lat zanim rozpoczął się kryzys. Wtedy podwyżek dla nich nie było. Obecne podwyżki to tylko wypłacanie zaległości. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gari Re: Podwyżek dla nauczycieli ciąg dalszy IP: *.adsl.inetia.pl 19.08.10, 13:14 > napisz, ile ty zarabiasz laluniu (autoreczka artykuliku) Byś się zdziwił. Odpowiedz Link Zgłoś
klaun.szyderca Re: Podwyżek dla nauczycieli ciąg dalszy 19.08.10, 14:58 Założę się o butelkę whisky, że mniej niż nauczyciel Odpowiedz Link Zgłoś
needmoney Następna roszczeniowa banda 19.08.10, 13:05 Następna roszczeniowa banda która chce więcej z budżetu (kasy i przywilejów). Fakt że nauczyciele przynajmniej ci z podstawówek nie mają takich fur i chałup jak celnicy, policjanci, trepy, łapiduchy i inni dożywotnio zatrudnieni przez państwo ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gari Następny internetowy debil IP: *.adsl.inetia.pl 19.08.10, 13:22 > Następna roszczeniowa banda która chce więcej z budżetu (kasy i przywilejów) Ludzie, czemu nie chcecie być nauczycielami? Tylko tam takie przywileje jak 1500 zeta na rękę! Żyć nie umierać! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ua jak to "nie chcecie"? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.08.10, 13:29 u mnie wsrod znajomych jakichs 5 nauczycieli na bezrobociu trwale szukajacych pracy. ludzie chca i pchaja sie do szkol ktoredy tylko wlezie. 13, pensyjka "na zagospodarowanie", wczasy pod grusza, wolnego wiecej niz ktotokwiek inny, 18godzinny tydzien pracy 9normalni ludzie maja 40 lub nawet wiecej jesli sa pracowici), no i niesutanne pierdo*enie o podwyzkach "bo przeciez od nas zalezy przyszlosc waszych dzieci". dlaczego wiec spoleczenstwo glupieje z pokolenia na pokolenie? dlaczego mamy pokolenie galerianek i kretynow? odpowiedz przecietnego nauczyciela: "o to pretensje nalezy miec do rodzicow. szkola nie wychowje". rowniez nie uczy i zabija indywidualnosci. na szczescie przyrost naturalny maleje i mniej bedzie was potzreba darmozjady jedne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krm Re: jak to "nie chcecie"? IP: *.toya.net.pl 19.08.10, 20:34 Gość portalu: ua napisał(a): > > pracowici), no i niesutanne pierdo*enie o podwyzkach odniosę się tylko do tego zdania, zresztą bardzo na poziomie i chamskiego to ciągle gadanie o podwyżkach to nie robota nauczycieli tylko dziennikarzyn, które musza czasami coś napisać, o tegorocznej podwyżce wrześniowej od półtora roku co najmniej co dwa miesiące trąbią w gazetach, jak ktoś, tak jak ty, nie jest w temacie to ma wrażenie, że podwyżki nauczyciele mają co chwilę, zainteresuj się trochę ile tak naprawdę zarabiają i kiedy mieli podwyżki, a nie bulwersuj się za każdym razem gdy coś w gazetach napiszą a nie napisali, że razem z podwyżką dostana godzinę więcej do przepracowania, co powinno skutkować podwyżka o 5,5% jako zapłatę za tę godzinę, a jeśli weźmie się pod uwagę inflację to te 1,5% nawet jej nie pokrywa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: no Re: jak to "nie chcecie"? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.08.10, 07:33 o kurde!! cala godzine wiecej Wam dowalili? to razem macie ile? 19? skandal!! jak tak mozna!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ja Re: Następny internetowy debil IP: *.171.23.13.static.crowley.pl 19.08.10, 13:31 Znam kilka osób, które starają się o posadę nauczyciela i nie mogą jej znaleźć. Jak Ci źle, to zrób im miejsce i idź do innej pracy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bank odwróc pytanie - czemu chcesz być nauczycielem IP: 91.208.150.* 19.08.10, 13:50 skoro to taki syf i rodziny się nie da utrzymać? - nie słyszałem żeby gdzies nauczyciel masowo odchodzili z pracy? a wiesz dlaczego? dlatego że tak naprawdę to nic nie umiecie robić - a w każdej innej pracy coś umieć trzeba... i nie pisz, że "kto będzie twoje głupie dzieci uczył" bo nawet polski system edukacji dopuszcza uczenie sie w domu bez udziału szkoły, no i czemu właśnie Ty postanowiłeś się tak poświęcać w pracy z moim dzieckiem??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ... Re: odwróc pytanie - czemu chcesz być nauczyciele IP: *.toya.net.pl 19.08.10, 20:36 > pracy coś umieć trzeba... i nie pisz, że "kto będzie twoje głupie > dzieci uczył" bo nawet polski system edukacji dopuszcza uczenie sie > w domu bez udziału szkoły, powodzenie, bo chyba nie wiesz, że po tym musi to dziecko zaliczyć normalne egzaminy, jak sie czujesz na siłach to poświęć życie i ucz swoje dzieci w domu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Eryk Re: odwróc pytanie - czemu chcesz być nauczyciele IP: *.215.c81.petrotel.pl 19.08.10, 20:52 TeZ chciałem swoje dziecko sam nauczyć pływać;) to porażka, zrezygnowałem;) wolę jak zrobi to ktoś inny;) a byłem taki twardy;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AS Re: odwróc pytanie - czemu chcesz być nauczyciele IP: *.acn.waw.pl 20.08.10, 23:51 ha ha, ja zrezygnowałam z pracy nauczyciela, i o dziwo coś potrafię robić- pracuje w banku! I niech nikt nie mówi, że praca nauczyciela jest łatwa- nie zmieniłam jej dla kasy- ale własnie po to, żeby po pracy nie siedziec w domu nad klasówkami- ale odpoczywać! 8H instensywnej pracy, ale potem luz! a nie obmyslanie wycieczki lub sprawdzanie zeszytów Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hex tylko nieudacznicy życiowi zostają nauczycielami IP: *.ssp.dialog.net.pl 20.08.10, 07:17 wstydziłbym się cudze dzieci uczyć, zero szacunku i piętno nieudacznika, który nawet porządnej pracy nie potrafi sobie znaleźć. Jestem informatykiem, więc po co mam się upadlać? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rula 42 Re: Następna roszczeniowa banda IP: 212.244.59.* 19.08.10, 13:53 jaka pensja takie wyniki - popatrz na swoje chamstwo ty należysz do BANDY nieuków i debili ,z którymi muszą się nauczyciele codziennie użerać . Tylko chore państwo nie chce solidnie płacić nauczycielom taka przyszłość jakie młodzieży chowanie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nauczycielka Re: Następna roszczeniowa banda IP: *.broker.com.pl 19.08.10, 14:07 Nie mam fury, nie mam wystawnej chałupy. Mam dwóch synów, których wychowuję sama. Z pensji nauczycielskiej opłacam rachunki w połowie, bo gdybym opłaciła wszystkie, nie miałabym za co żyć. Jako nauczycielka nie mam możliwości dodatkowego zarobku, bo nikt nauczyciela nie chce zatrudnić. Zrobiłam kurs księgowości, sprzątałam, bawiłam cudze dziecko. Ale to były prace na bardzo krótko i doraźnie. Pracuję w zawodzie już prawie 20 lat. UCZCIWIE i Z POŚWIĘCENIEM. Kocham moją pracę, mimo wszystko! I po prostu chciałabym godnie żyć. Niekoniecznie za bardzo duże pieniądze. Każda podwyżka, to grosz rzędu kilkudziesięciu złotych. Dużo? Dlaczego wszyscy przeklinają podwyżki dla nauczycieli, którzy wychowują cudze dzieci - przyszłość naszego narodu, a nie widzą innych niesprawiedliwości, ogromnych zarobków w wielu innych branżach, zarobków, które nawet nie mieszczą się w wyobrażeniach i nie przystają do potrzeb normalnego człowieka. Ja nie potrzebuję ponad stan, ja potrzebuję tyle, żeby móc żyć od pierwszego do pierwszego! Dlaczego z tego powodu mam mieć wyrzuty sumienia??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: no Re: Następna roszczeniowa banda IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.08.10, 14:16 >a potrzebuję tyle, żeby móc żyć od pierwszego do pierwszego! i myslisz, ze w Polsce jestes jedyna? dlaczego przez Twoje lepsze reszta ma miec gorzej? ograniczenia zasiłków, rent, podwyżka vatu. dla plebsu dopier8olenie, dla nauczycieli podwyżka, albo i dwie. na szczęście komorowski kupuje lewicę to się jazgot znp skończy. a poza tym pomyśl o zmianie pracy albo dodatkowym zajęciu. wszak w miesiąc wyrabiasz tyle godzin ile niektórzy w niecałe dwa tygodnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lil Re: Następna roszczeniowa banda IP: *.adsl.inetia.pl 19.08.10, 14:41 Ja zmieniłam pracę i zarabiam lepiej. Ale w związku z tym w sąsiedniej szkole angielskiego uczy zamiast mnie koleżanka, która z gramatyką jest nieco na bakier, a w wymowie sadzi kwiatki typu "lof" (love) i "wedżetejbul" (vegetable). I tego uczą się teraz wasze dzieci. Naprawdę tak ciężko to zrozumieć? Jasne, zawsze znajdą się chętni, żeby uczyć. Ale o ile nie zmienią się zarobki, to przepraszam, ale będą to osoby reprezentujące coraz niższy poziom. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: no pomimo wszystko IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.08.10, 14:51 wydaje mi się, że nie da znaleźć się takiej liczby nauczycieli na poziomie, tj. z wiedzą, chęcią, umiejętnościami, aby zapełnić każdy nauczycielski etat w kraju. czy to po podwyżce 5%, 7% czy 60%. dlatego raczej opowiadałbym się za systemem promowania najlepszych, a nie urawniołką. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lil Re: pomimo wszystko IP: *.adsl.inetia.pl 19.08.10, 15:12 Powtórzę to, co napisałam poniżej. Jak definiujemy "najlepszość"? Czy najlepszy jest nauczyciel, którego uczniowie osiągają najlepsze wyniki (a tak naprawdę nie musi się starać, bo wyselekcjonowani i zdolni sami prą do przodu, byle nauczyciel nie przeszkadzał)? Czy siłaczki, dzięki którym dziecko, które przychodząc do pierwszej klasy gimnazjum nie potrafi dodawać w zakresie 1-100 ani płynnie czytać, zda choćby na minimum egzamin gimnazjalny? Wyniki tych drugich wyglądają w porównaniu bardzo marnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: no Re: pomimo wszystko IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.08.10, 15:20 balbym sie te najepszosc zdefiniowac. zaraz wystawie sie na strzal, ze praca nauczyciela to nie praca gornika i nie da sie tego zmierzyc. jakze smialbym obrazac Pana Nauczyciela porownujac go do plebsu. mam w zw. z tym propozycje: tyle jest madrych glow w znp, w ministrestwie, wsrod nauczycieli (przynajmniej jezeli mowa o kasie ot zawsze sie pokazuja), niech usiada i wymysla jakis sposob satysfakcjonujacy. podejrzewam jednak, ze to niemozliwe. w polsce rzadko kto jest "ustaysfakcjonowany", a dazenie do kompromisu to rzecz, ktorej nauczymy sie jako narod pewnie za 500 lat. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: esqa Re: pomimo wszystko, promować najlepszych IP: *.oswiecim.vectranet.pl 20.08.10, 00:55 Ja również jestem za systemem promowania najlepszych!!! Jestem nauczycielem i zdecydowanie wolałabym, żeby karta nauczyciela został zniesiona. Wolałabym sprawiedliwy podział obowiązków i wynagrodzenia za nie. Może wtedy niejeden nauczyciel z dłuższym stażem poczułby się bardziej zmotywowany do pracy a młodzi nauczyciele mieli szansę zarabiać więcej. Przykładowo w mojej szkole zawsze te same osoby dostają wyższy dodatek motywacyjny bez względu na to czy coś zrobiły dla szkoły i uczniów czy nie...po prostu pracują już długo lub mają plecy. Bardzo mnie to razi, gdyż w tamtym roku wygrałam nagrodę krajową i europejską za przygotowanie projektu międzynarodowego (uczę angielskiego, więc mam możliwości) ale w szkole dostałam 3% dodatku motywacyjnego, czyli ok 40/50zł, dokładnie tyle co zawsze. Dlatego obiecałam sobie, ze to był ostatni raz, kiedy staram się bardziej niż muszę, bo i tak nikt tego nie doceni. W taki sposób mój dodatek motywacyjny stał się dodatkiem DEmotywacyjnym. Zacznę się starać ponownie, jeśli zasady dodatku motywacyjnego zostaną jasno określone. Co do wynagrodzenia to faktycznie jest słabe, ale jeśli ktoś z nauczycieli chce to może dorobić, ja na przykład tłumaczę, pilotuję wycieczki, prowadzę własną firmę i nie narzekam. Po prostu uważam, że JAKA PŁACA TAKA PRACA i nie wysilam się. Realizuję materiał od-do i już, wyjątek robię dla klas które chcą się uczyć- mogą liczyć na ciekawe zajęcia nie z książki. A jeżeli chodzi o godziny pracy...18+1- nieźle, tylko że trzeba jeszcze siedzieć na bezsensownych konferencjach, na których co roku mówi się to samo a ludzie nie słuchają, bo mogliby spokojnie recytować z pamięci, no i jeszcze spotkania z rodzicami w każdym miesiącu, gdzie trzeba kwitnąć w szkole, czekając, aż ktoś łaskawie przyjdzie a przez 5 lat pracy może 5 rodziców się zjawiło i oczywiście nie tych, którzy powinni się zainteresować swoimi dziećmi. Ogólnie uważam, że cały system powinien być zmieniony, ale do tego potrzeba ambitnych ludzi, których w szkołach niestety jest mało. Wcale nie dziwie się osobom, które narzekają, że nauczyciele chcą podwyżek, ale czy na pewno nie spotkaliście nikogo wśród nauczycieli takiego, który zasługuje na podwyżkę??? Rozumiem też nauczycieli, zwłaszcza tych młodych, bo to oni mają najwięcej zapału (niewykorzystanego), który szybko się kończy w zetknięciu z rzeczywistością. Podsumowując... mały żarcik: - Jakie są dwa powody podjęcia pracy jako nauczyciel? - Pierwszy to LIPIEC a drugi to SIERPIEŃ. Ja jeszcze mam dodatkowe powody: - nie muszę płacić zbyt dużo za prowadzenie firmy - urlop macierzyński przedłuża się znacznie jeśli wchodzi na wakacje;) Więc przyznaję, że jest wiele plusów tej pracy, ale wynagrodzenie to zdecydowany minus. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nauczycielka Re: Następna roszczeniowa banda IP: *.broker.com.pl 19.08.10, 16:07 Czytaj ze zrozumieniem człowieku. Napisałam wszak, że nie mogę znaleźć innej pracy bo mimo, że nabyłam inne kwalifikacje - nikt nie chce zatrudniać nauczycieli, sprawdziłam. A co do wyrabiania godzin - tak naprawdę nikt, kto nie pracuje jako nauczyciel, nie zrozumie, bo tego nie widzi, że to bzdura, że pracujemy po 18 godzin. Nauczyciel pracuje 40 i więcej godzin, sprawdzaliśmy to niedawno w szkole z dyrektorką. Ale co ja będę komuś udowadniać, najlepiej, żeby nauczyciele pracowali za darmo, bo przecież to nieetyczne, domagać się podwyżek. Oczywiście, że nie ja jedna nie potrafię związać końca z końcem ze śmiesznej płacy, niejedna kasjerka w markecie to powie, sprzątaczka, czy salowa. Ale ja jeszcze musiałam nabyć wykształcenie, żeby pracować w szkole, na dodatek ciągle muszę się doszkalać, często za własne środki. Chciałabym na to, i na inne potrzeby, wcale niewygórowane - mieć pieniądze... Odpowiedz Link Zgłoś
black_halo Re: Następna roszczeniowa banda 19.08.10, 16:29 Oh, 40 godzin to jest tylme ile powinnac pracowac a jak jest to wlasnie kazdy wie. 18 godzin pensum na tydzien to czas spedzony w szkole. Potem zazwyczaj idziesz do domu, po drodze robisz zakupy. siadasz do sprawdzania kartkowek ale przychodzi 15 i mozesz ugotowac obiad, w miedzyczasie nastawic pranie i zrobic przerwe na Klan i Plebanie. Normalnie pracujacy tak nie maja. Co jeszcze? Jesli nie jestes nauczycielka jzyka obcego to po 2-3 latach masz zeszyciki z notatkami dla wszystkich rocznikow, ktore bedziesz traktowala jak najwieksza swietosc albowiem dzieki nim nie bedziesz msuiala tracic czasu na przygotowanie do lekcji az do samej wczesniejszej emerytury. Ludzie maja takie zdanie o nauczycielach bol wiekszosc chodzila do szkoly i widziala te zeszyciki, sprawdzanie klasowek tygodniami i narzekania na niewychowana mlodziez. Np. w szkole sredniej przypadlo mi moze ze trzech nauczycieli z powolania i to tylko dlatego takie szczescie, ze trafilam do biologiczno-chemicznej czyli kuzni przyszlych lekarzy, ktorzy to mieli szczescie dostawac najlepszych nauczycieli. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rajcer Re: Następna roszczeniowa banda IP: *.gdynia.mm.pl 19.08.10, 17:21 jak byś był taki zapracowany to byś teraz nie sadził tych bzdur na portalu, nie siedział na facebooku i nk tylko pracował co z tego że siedzisz 40h tygodniowo w robocie skoro efektywnie pracujesz nie więcej niż 20h, reszta to kawka, herbatka podrywanie koleżanek lub kolegów z pracy i inne bzdety wiem to bo jestem informatykiem i mam pogląd na sytuację :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mycha Re: Następna roszczeniowa banda IP: *.215.c81.petrotel.pl 19.08.10, 21:04 Brawo;)))) też tak sądzę ;)widzę jak inni pracują, nauczyciel czy chce czy nie przez 45 min musi utrzymać około 30 uczniów w ławce, stawianie i straszenie 1 już nie wchodzi w grę;) poza tym każdy zawód ma swoje dobre i złe strony, i przywileje;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mycha Re: Następna roszczeniowa banda IP: *.215.c81.petrotel.pl 19.08.10, 20:56 A czy ty wykonujesz swoją pracę jak należy?????? Czemu osądzasz innych? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bank zmień pracę - i nie pisz banałów że "kto będzie.. IP: 91.208.150.* 19.08.10, 14:17 - ktos będzie nie martw się, a w zasadzie to co CIę to będzie obchodzić? Odpowiedz Link Zgłoś
needmoney Nie - wszyscy przeklinają podwyżki dla nauczycieli 19.08.10, 14:55 Nie - wszyscy przeklinają podwyżki dla nauczycieli ale większość się wkurza gdy czyta jak to ciężko mają mundurowi, urzędasy i wszystkie inne grupy społeczne karmione przez państwo z podatków ludzi którzy nie mogą nawet marzyć o przywilejach i zarobkach jakie się w ich imieniu funduje grupom "dożywotnio zatrudnionym przez państwo" - to określenie z jednej dyskusji o emeryturach mundurowych. Napisałem że "nie mają takich fur i chałup jak celnicy, policjanci..." Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rajcerek Podwyżek dla nauczycieli ciąg dalszy IP: *.gdynia.mm.pl 19.08.10, 13:17 i znów się zaczyna jazda po nauczycielach, w szkolnictwie jest potrzebna potężna reforma, większa konkurencyjność szkół, żeby wyeliminować nauczycieli obiboków niestety tak jak wszędzie nie zgadzają się na to związki bo związki myślą że mamy jeszcze komunizm :( Odpowiedz Link Zgłoś
computerro Wielka reforma oświatowa była w 2000r. 19.08.10, 13:28 Jaką potężną reformę zaproponujesz? Jakie następne zmiany uważasz za konieczne? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ja Re: Wielka reforma oświatowa była w 2000r. IP: *.171.23.13.static.crowley.pl 19.08.10, 13:34 Miał być wprowadzony bon oświatowy no i nie ma. Dobrzy nauczyciele będą mogli sporo zarobić a kiepscy nic nie zarobią i tak to być powinno. Można nawet dopłacić parę złotych i posłać dziecko do bardzo dobrej prywatnej szkoły. Ale przecież żaden obibok się na to nie zgodzi, bo by nie miał co do garnka włożyć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lil Re: Wielka reforma oświatowa była w 2000r. IP: *.adsl.inetia.pl 19.08.10, 14:31 Ale powiedz mi, kto wg ciebie to dobry nauczyciel? Ten, który w elitarnym gimnazjum poprowadzi zdolnego "z natury" ucznia do olimpiady, czy ten, który w dzielnicy-slumsie spowoduje, że wieczny wagarowicz zacznie chodzić na lekcje i wśród ocen oprócz jedynek będzie miał też dwójki a czasem trójki? Odpowiedz Link Zgłoś
valana Re: Wielka reforma oświatowa była w 2000r. 19.08.10, 15:16 Gość portalu: lil napisał(a): > Ale powiedz mi, kto wg ciebie to dobry nauczyciel? Ten, który w elitarnym > gimnazjum poprowadzi zdolnego "z natury" ucznia do olimpiady, czy ten, który w > dzielnicy-slumsie spowoduje, że wieczny wagarowicz zacznie chodzić na lekcje i > wśród ocen oprócz jedynek będzie miał też dwójki a czasem trójki? Myślę, że i jeden, i drugi. Natomiast zdecydowanie nie babinka, która za cały trud edukacyjny uznaje czytanie przez uczniów podręcznika na głos podczas lekcji, odpytuje słowo w słowo z jego treści itd. Nie znam się na tym, jednak na pewno dałoby się przyjąć jakieś spójne kryterium wartościowania pracy nauczyciela. W prywatnych przedsiębiorstwach w każdym razie jakoś sobie z tym pracodawcy radzą. Natomiast taka 'urawniłowka', jak teraz, nie ma najmniejszego sensu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kk Re: Wielka reforma oświatowa była w 2000r. IP: *.toya.net.pl 19.08.10, 20:47 Gość portalu: lil napisał(a): > Ale powiedz mi, kto wg ciebie to dobry nauczyciel? Ten, który w elitarnym > gimnazjum poprowadzi zdolnego "z natury" ucznia do olimpiady oczywiście, że ten, reszta sie nie liczy, potrzeba nam zdolnej młodzieży, reszta może jechac jako mięso armatnie do afganistanu Odpowiedz Link Zgłoś
www.iar.pl Jak chodzi o bon oświatowy ... 02.12.10, 22:00 to można o nim przeczytać więcej na www.iar.pl 1. Czy szkoły gorsze wyprą szkoły lepsze? Wpływ struktury kadry nauczycielskiej jst na wysokość należnej jej subwencji światowej. 2. Minister Edukacji Narodowej promotorem bonu oświatowego określonego metodą barbarzyńcy. 3. Komentarz do projektu rozporządzenia Ministra Edukacji Narodowej w sprawie sposobu podziału części oświatowej subwencji ogólnej dla jednostek samorządu terytorialnego w roku 2011. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rajcer Re: Wielka reforma oświatowa była w 2000r. IP: *.gdynia.mm.pl 19.08.10, 17:26 przede wszystkim konkurencyjność, zwiększyć nauczycielom pensum do 25-27 tygodniowo, resztę zwolnić bo są zbędni, dać nauczycielom kasę za nadgodziny (wycieczki szkolne gdzie opieka jest prowadzona przez 24h na dobę), zmniejszyć wakacje dla nauczycieli do 1 miesiąca w lecie i wiele różnych rzeczy, tylko większość zablokują związki bo do tej pory żaden rząd nie miał jaj żeby to zrobić, a ministrowie od edukacji to jakieś popierdółki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nauczyciel Re: Wielka reforma oświatowa była w 2000r. IP: *.toya.net.pl 19.08.10, 20:51 Gość portalu: rajcer napisał(a): zmniejszyć wakacje > dla nauczycieli do 1 miesiąca w lecie którego miesiąca? może nie umiesz liczyć ale jeden miesiąc to byłoby mniej urlopu niż przysługuje innym pracownikom, np. sierpień to 22 dni robocze, i tylko nauczyciele spośród wszystkich grup zawodowych mają urlop ograniczony do wakacji, nie maja prawa do ani jednego dnia urlopu poza feriami zimowymi i letnimi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rajcer Re: Wielka reforma oświatowa była w 2000r. IP: *.gdynia.mm.pl 19.08.10, 21:40 nie zapominaj że był projekt żeby rozbić wakacje na krótsze przerwy (uważam że to głupi pomysł) i nie każda moja propozycja musi być trafna, chodzi głównie o to że to że nauczyciele za dużo pracują w papierkach (ewaluacje, produkcja ton papierów podczas robienia awansów, sprawozdania i inne bzdety) pytanie po co. Dodatkowo w żadnej normalnej firmie nie ma takich ograniczeń jak w szkolnictwie nie ważne czy ktoś jest dobrym nauczycielem czy złym staż trwa tyle i tyle później przerwa i później znowu staż na kolejny awans. Przykre Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: esqa Re: Wielka reforma oświatowa była w 2000r. IP: *.oswiecim.vectranet.pl 20.08.10, 01:07 Co do produkcji papieru to uważam, ze jest to całkowicie bez sensu, ale w ciągu kilku lat pracy nauczyłam się, że papier wszystko przyjmie:) i nikt tego nie sprawdza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc protalu Re: Wielka reforma oświatowa była w 2000r. IP: *.chello.pl 20.08.10, 08:59 no wlasnie.........poza feriami zimowymi i letnimi..... Uczciwi ludzie nie maja takich luksosow. Albo ferie zimowe albo letnie, poza tym dochodza wam swieta, weekendy. To chyba znacznie wiecej nizm owje 26 dni urlopu(i pracuje 8 h dziennie a nie 5) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nieuk Nie szanuję nauczycieli bo... IP: *.waldex.3s.pl 19.08.10, 14:15 Nie szanuję nauczycieli , bo słabo zarabiają. Są rozbici, nie potrafią bronić swoich interesów. Są coraz słabsi, bo społeczeństwo, rodzice, dzieci, media, prawo - wszyscy razem gotowi ich rozszarpać za każde potknięcie. Są gotowi jedna drugiej, lub jeden drugiemu wydrapać oczy o jedną godzinę więcej...Tacy niestety są ci nasi nauczyciele Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: CarnyKot Podwyżek dla nauczycieli ciąg dalszy IP: *.215.c81.petrotel.pl 19.08.10, 14:55 jak jest tak dobrze w tym zawodzie to kolejka powinna być nieskończona;) każdy by chciał nic nie robić;) Ze 100 studentów kończących matematykę może kilku będzie nauczycielami;) dlaczego ? Wynagrodzenie ogromne a robić nic nie trzeba;) ileż ja widzę pań w okienkach które nic nie robią;) ilu pracowników fizycznych którzy ukrywają się za łopatą;) hydraulik gdy przyjdzie naprawić mi kran to krzyczy za tą usługę conajmniej 100;)nie rozumię o co ta afera? każdy może wybrać ten zawód;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ślązak a w pszczynie 4mln na podwyżki już we wrześniu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.08.10, 15:44 bo burmistrz jest nauczycielem, jest otoczny nauczycielami, rodzina to też nauczyciele i pożyczka 4 mln na te cele przy dochodach własnych 120 mln i ich kiepskim wykonaniu w br. oczywiście podwyżkę proponuje rada "gminna" . zadłużenie rośnie ale w uchwale rady brak uzasadnienia wprowadzenia podwyżki nauczycielom (jest jasne zbliżające się wybory samorządowe i spłata długu wdzięczności za poparcie przez nauczycieli jego komitetu wyborczego) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mycha Re: a w pszczynie 4mln na podwyżki już we wrześni IP: *.215.c81.petrotel.pl 19.08.10, 15:58 Za tą podwyżkę zapłaci rząd. Wójt, prezydent miasta decydują o wysokości dodatków;) one są bardzo różne, czym bogatszy rejon tym większe kwoty, zgodzę się jednak, że w zawodzie nauczycielskim obecnie zatrudnić się można jedynie po układzie z urzędami, wykształcenie i predyspzycje zawodowe nie mają nic z tym wpólnego. Odpowiedz Link Zgłoś
stwarszypan66 Podwyżek dla nauczycieli ciąg dalszy 19.08.10, 16:47 tak sobie czytam artykuł i komentarze do niego i dziwię się, że powtarzamy obiegowe opinie o nizkich zarobkach nauczycieli a jeśli tak uczciwie policzyć to chyba nie są one takie bardzo niskie. Wiem o czym mówię, bo pracowałam jako nauczyciel 10 lat i choroba zawodowa oraz samotne macieżyństwo zmusiły mnie do zmiany. Wtedy odeszłam "do przemysłu" i dostałam na stażu dwukrotnie wyższą stawkę. przez kolejne lata moje wynagrodzenie rosło ale nie tak szybko jak koleżanek, które pozostały w szkole i w tej chwili kiedy czasem o tym rozmawiamy okazuje sie, że nauczycielki zarabiają tyle co ja ale pracują tylko połowę tego czasu, który ja musze pracować. wakacje, ferie, przerwy świąteczne - to urlop dla nauczycieli, czy ktos ma go więcej? chyba nie ( istnieje coś takiego jak płatny urlop w wymiarze 1 roku -płatny- "na poratowanie zdrowia"), a emerytury? to też jedna z grup uprzywilejowanych. wiec zamiast powtarzac utarte opinie policzmy: minimalna pensja od września 2447+ dodatki 20%=2936 co daje nam 163 złote za godzinę pracy- w niezłych warunkach - czy to naprawdę mało dla absolwenta kolegium nauczycielskiego? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hapol Re: Podwyżek dla nauczycieli ciąg dalszy IP: *.broker.com.pl 19.08.10, 17:18 pracowalas jako nauczyciel a w twojej wypowiedzi sa same klamstwa :> po pierwsze 2447 brutto to ma nauczyciel mianowany czyli po jakis 8 latach pracy :> 20% dodatków to też po jakiś ponad 10 latach pracy wiec 2900 brutto czyli 2000 na reke po kilkunastu latach pracy troche malo w porownaniu z robolami :> i kolejny blad: pensje nauczycieli po kolegium nauczycielkim zaczynaja sie od 1500 brutto :> to co pisalas tyczylo sie nauczycieli z wyksztalceniem wyzszym i przygotowaniem pedagogicznym :> kiepska ta twoja wiedza o sytuacji w szkole :P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Asik Re: Podwyżek dla nauczycieli ciąg dalszy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.08.10, 17:23 Dobrze, że już nie pracujesz jako nauczyciel bo piszesz bzdury. Płaca minimalna nauczyciela to nie 2447 tylko 2039 brutto. Młody stażem nauczyciel nie dostaje właściwie żadnych dodatków (nie należy się stażowy ani motywacyjny), chyba że ma wychowawstwo. > 2447+ dodatki 20%=2936 co daje nam 163 złote za godzinę pracy - bzdura totalna. To by się zgadzało jedynie wtedy, gdyby to było wynagrodzenie za tydzień pracy, w dodatku licząc tylko te mityczne 18 godzin. Nie wiem dlaczego do społeczeństwa nie dociera, że ŻADEN nauczyciel nie pracuje 18h/tydz.!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xandx Re: Podwyżek dla nauczycieli ciąg dalszy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.08.10, 18:02 Chyba w szkole opuszczało się lekcje matematyki, bo z liczeniem problemy :) Pracuję w szkole 20 lat i tylko mogę pomarzyć o takich pieniądzach jako nauczyciel mianowany. A jak dobrze policzę godziny które poświęcam szkole to jest ich dużo więcej niż 40 tygodniowo. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: taka sobie Re: Podwyżek dla nauczycieli ciąg dalszy IP: *.chello.pl 20.08.10, 09:18 To ja się zastanawiam, gdzie Wy się chowacie?? Tacy harujący, poświęcający się nauczyciele? Krew mnie zlewa jak słyszę, że harujecie po tych 18h. Myślicie, że w innych zawodach nie bierze się roboty do domu? Dobijcie normalnie do tych 40 tygodniowo i miejcie 21/26 dni urlopu to pogadamy. Ja na starcie też zaczynałam od śmiesznych pieniędzy i to na zleceniu, w każdym zawodzie trzeba zdobyć doświadczenie- a teraz po studiach będę pewnie dymać na bezpłatnych stażach, tak jak większość normalnych ludzi :/. Wybraliście taki zawód? Wiedzieliście jakie są zarobki i jakie plusy? To o CO chodzi? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: non Re: Podwyżek dla nauczycieli ciąg dalszy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.08.10, 18:21 No i dobrze, że odeszłaś, bo nawet nie potrafisz pisać bezbłędnie, nie mówiąc już o liczeniu...Wstyd! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xx Re: Podwyżek dla nauczycieli ciąg dalszy IP: *.toya.net.pl 19.08.10, 20:58 > to też jedna z grup uprzywilejowanych. wiec zamiast powtarzac utarte > opinie policzmy: minimalna pensja od września 2447+ dodatki 20%=2936 > co daje nam 163 złote za godzinę pracy- w niezłych warunkach - czy > to naprawdę mało dla absolwenta kolegium nauczycielskiego? nie pracowałaś raczej jako nauczyciel, a na pewni nie matematyki 1. nauczyciel kontraktowy otrzymuje w tym momencie 1962zł 2. czemu dzielisz przez 18, a nie przez 20? 3. od kiedy nauczyciele otrzymują taka pensję tygodniowo, podziel to jeszcze przez 4 zostanie 40zł z twoich wyliczeń, a dla kontraktowego 25zł BRUTTO, czyli kilkanaście złotych na rekę Odpowiedz Link Zgłoś
black_halo Re: Podwyżek dla nauczycieli ciąg dalszy 19.08.10, 22:09 Cztyli wlasciwie duzo wiecej niz ma przecietny pracownik na kasie w markecie, sprzataczka, ktora wykonuje prace daleko ciezsza, operator koparki i tak mozna wymieniac ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bee Re: Podwyżek dla nauczycieli ciąg dalszy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.08.10, 22:48 A jakiej to choroby ZAWODOWEJ nabawiłaś się jako nauczycielka? Może to jednak nie taki dobry i bezpieczny zawód? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ... Re: Podwyżek dla nauczycieli ciąg dalszy IP: *.toya.net.pl 20.08.10, 09:21 Gość portalu: bee napisał(a): > A jakiej to choroby ZAWODOWEJ nabawiłaś się jako nauczycielka? > Może to jednak nie taki dobry i bezpieczny zawód? odpowiem ci krótko: na 100% gardło zrób test, weź książkę i czytaj ja na głos, ale nie normalnie, a mocno podniesionym głosem przez 5h dziennie z 10 minutowymi przerwami i zobacz jak się będziesz czuła, jak nic ci nie będzie to pogratulować. I rób to przez 5 dni w tygodniu. a niektórzy najchętniej odmówiliby nauczycielowi prawa do picia wody podczas lekcji Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pnt Re: Podwyżek dla nauczycieli ciąg dalszy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.08.10, 22:51 Kobieto!!! O czym Ty piszesz? Teraz nauczyciel musi!! mieć mgr i jeszcze studia podyplomowe. Najlepiej na 3-4 kierunkach. Czego uczyłaś, gdy przez te 10 lat pracowałaś w szkole? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: esqa Re: Podwyżek dla nauczycieli ciąg dalszy IP: *.oswiecim.vectranet.pl 20.08.10, 01:14 Jakie wspaniałe wyliczenie... nie wiedziałam, że tyle zarabiam, jakoś na kwitku nie widać. Wróć do zawodu, wróć proszę... będzie ci jak w bajce! Albo może nie, bo patrząc na twoją ortografię to cieszę się, że nie przekazujesz tej "wiedzy" uczniom. Wspaniałym musiałaś być nauczycielem... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ws Podwyżek dla nauczycieli ciąg dalszy IP: 89.230.85.* 19.08.10, 18:05 w tej chwili nie pracują już drugi miesiąc i biorą kasę w zimie odpoczną jeszcze miesiąc też za pieniądze a reszta ślepych osłów nagina i ma tylko miesiąc wolnego a jak się ma swój biznes to nie ma się wolnego a podatki sie płaci a jak by się przyjrzeć to nauczyciele jeszcze trzynastą pensję dostaną to już jak cztery miesiące wolnego a o pensum w wysokości siedemnastu godzin tygodniowo nie będziemy mówić bo to jest i tak przeciążenie dla przepracowanych Odpowiedz Link Zgłoś
dbs2004 znowu nierzetelny tekst i antynauczycielski 19.08.10, 18:10 bo nie mowi o tym, że podwyzki 2x5% przez kolejne 3 lata czyli w sumie te 30 o ktorych gdzies tam slyszal Komorowski to byla tresc porozumienia z 2007 roku w zamian za dodatkowe dwie godziny i brak podwyzek w okresie hossy kiedy policja, sedziowie ze o lekarzach nie wspomne dostawali od 500 do kilku tysiecy zlotych podwyzki. W tym roku nauczyciele zgodzili sie na 7 zamiast 10, ale dlaczego maja sie godzic w przyszlym - przeciez jestesmy zielona wyspa i jest ponoc wzrost gospodarczy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JA Re: znowu nierzetelny tekst i antynauczycielski IP: *.nitka.net.pl 20.08.10, 23:02 NAUCZYCIELE NIE DAJMY SIĘ!!!! TYLE RAZY KOPANO NAS W TYŁEK!!! POLICJA ,LEKARZE ,SĘDZIOWIE NAWET PIELEGNIARKI MAJĄ WIĘKSZE PENSJE. IM JAKOS NIKT NIE ZARZUCA ,ŻE ZA DUZO ZARABIAJĄ WYSTARCZY WYBRAC SIĘ NA KOMENDE I SPRAWDZIĆ JAK PRACUJĄ POLICJANCI -KAWKA I INTERET,BROŃ BOZE TYŁEK ZAWRACAĆ ,A PETENT CZEKA PO 1-2 GODZ NA PRZYJECIE Z WIELKIEJ ŁASKI I EMERYTURA W WIEKU 35 LAT JESTEM NAUCZYCIELEM,ALE MYŚLE O PRZEKWALIFIKOWANIU NA POLICJANTKĘ - TAM PRZYNAJMNIEJ DOSTANĘ 2200 NA RĘKE NA DZIEŃ DOBRY A PO PARU LATACH 3000-3500 NETTO I PRZYNAJMNIEJ NIE MA SIE POCZUCIA NAJWIĘKSZEGO POMIECIUCHA ZE WZGLEDU NA PROFESJĘ ,BO W TM KRAJU NIE LUBI SIĘ NAUCZYCIELI-POLACY UCZYC SIE NIE LUBILI I NADAL NIE LUBIĄ ,WIĘC JAK NAS MOZNA POLUBIEĆ.. OLAC TO I NIE DAC SIE CHOREMU SYSTEMOWI I CHORYM NAPOROM!!! Odpowiedz Link Zgłoś
dbs2004 czytajac opinie na tym forum 19.08.10, 18:49 mam wrażenie, że wielu z młodych spóźniło się na czasy stalinowskie i współzawodnictwo pracy w myśl zasady, żeby wszystkim było tak źle jak mnie. Prawa pracownicze = przywileje związki zawodowe = roszczeniowa banda to typowy język niewolników powtarzających dogmaty podawane do wierzenia przez klase panujaca. Odpowiedz Link Zgłoś
a.ba nauczyciele jak górnicy z KGHM: narzekają jak to 19.08.10, 18:55 źle maja i jak ciężko pracują - ale nikt nie rezygnuje i dostac sie do pracy w zawodzie można tylko po znajomości. Jakoś nikt z nauczycieli nie podaje ile "nadgodzin trzepie" i że za 2 x 18 godzin tygodniowo bierze pensje jak kierownik z nienormowanym czasem pracy /60 h pracy/. p.s. Znam kliku nauczycieli /część to rodzina część koledzy/ bardzo sobie chwalą lekką pracę - a tu na forum taka banda malkontentów - kłamcy czy jakieś mendy i niudacznicy? Odpowiedz Link Zgłoś
placebo_99 Nauczyciele żyją jak te lordy za 500 Euro/mc 19.08.10, 19:17 I jeszcze nają całe wakacje wolnego. Naród mówi NIE podwyżkom!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: allia Re: Nauczyciele żyją jak te lordy za 500 Euro/mc IP: *.intan.pl 28.10.10, 12:55 Godziny po pracy o których się nie mówi, spr prac oni robia to w domu za darmo kto pracuje po pracy. Coraz gorsze dzieci stres i zarobki nie takie jak przedstawiaja media, pisanie projektów, spotkanie, konferencje itp. Owszem zarobki sa podzielone róznica miasto - wies jak zawse........ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: leon Kłamczuchy!!! IP: 194.63.130.* 19.08.10, 20:33 > (...) nauczyciele otrzymają obiecaną siedmioprocentową podwyżkę Bzdura!!! Pani Marto Piątkowska, czas do szkoły. Obiecana była 2 razy po 5%. Jeśli można tu użyć słowa "obiecana", bo raczej należy napisać "ustalona". I gdyby Pani choć odrobinę się przyłożyła do pracy, to by Pani taką informację posiadała. Do roku 2012 co roku ustalono podwyżki po 5% po 2 w każdym z lat. I jak się rząd z tego wywiązuje? Tegoroczna jest już oszukana. I to wcale nie o 3%, a o 3,25%, bo zamiast ustalonego 2 razy po 5% jest z racji kryzysu 1 raz 7%. Strata o 3,25% i dziewięciomiesięczne opóźnienie, bo 1. podwyżka była ustalona na styczeń. Umie Pani to policzyć? W przyszłym roku znów ma być to samo, więc jak środowisko ma się nie buntować? Skąd Pani wzięła idiotyczne informacje o wynagrodzeniach. Od 2470 brutto? Czyli 1700 netto? Rozpoczynający pracę nauczyciel dostaje na rękę mniej niż kasjerka w Biedronce. Do 4600 zł brutto, czyli 3300 netto? Lol. Ja jestem jednym z lepiej zarabiających nauczycieli - na rękę w miesiącu kiedy nie wypadną nadgodziny - 2600pln. Moje koleżanki i koledzy z wieloletnim stażem zarabiają 1800 netto.I to jest 4600 brutto? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ALA Re: Kłamczuchy!!! IP: *.215.c81.petrotel.pl 19.08.10, 20:45 Ja mam 22 lata stażu, wyższe wykształcenie, tytuł nauczyciela dyplomowanego, przez cały rok ma łam 25 godzin tygodniowo, nie mam wychowawstwa, dodatek motywacyjny w kwocie 200 zł , studia podyplomowe - 2 specjalności i na rękę co miesiąc wpływa mi około 2600,- Moje koleżanki siedząc w urzędach na tyłku w czystym cichym pokoju, bez gromady głośnych dzieci, bez roszczeniowych rodziców, bez ciągłych hospitacji, bez ciągłego doszkalania się, bo godzin coraz mniej maję pesje wyższe ode mnie;) ja mam wakacje, ale wolne wtedy gdy wszystko najdroższe;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: CzarnyKot Podwyżek dla nauczycieli ciąg dalszy IP: *.215.c81.petrotel.pl 19.08.10, 21:15 No proszę;) uderz w stół a nożyce się odezwą;) ale że w zawodzie nauczycielskim stać cię by płacić 200 stówki za godzinę lekcji ;) ty jesteś kłamcą;) dajesz korki;) kiedy w tym tak zapiętym grafiku masz czas na przygotowanie do wykładów;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pozdro Podwyżek dla nauczycieli ciąg dalszy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.08.10, 21:28 Minimalne stawki wynagrodzenia zasadniczego od 1 września 2010 r. dla nauczyciela z tytułem magistra z przygotowaniem pedagogicznym wynoszą dla nauczyciela: • stażysty: 2039 zł (133 zł więcej od stawki aktualnie obowiązującej), • kontraktowego: 2099 zł (137 zł więcej od stawki aktualnie obowiązującej), • mianowanego: 2383 zł (156 zł więcej od stawki aktualnie obowiązującej), • dyplomowanego: 2799 zł (183 zł więcej od stawki aktualnie obowiązującej). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mycha Re: Podwyżek dla nauczycieli ciąg dalszy IP: *.215.c81.petrotel.pl 19.08.10, 21:38 Oczywiście to stawki brutto gdyby ktoś niedoczytał;)kokosy;)Moj sym po maturze w tym roku zatrudnił się jako pomocnik na budowie i płacono mu 8 zł za godzinę;) nadmienię że wykształenie ma ogólne ;) czyli żadne;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lil Re: Podwyżek dla nauczycieli ciąg dalszy IP: *.adsl.inetia.pl 19.08.10, 23:18 Ala/Mycha/czarnykot, ja rozumiem, ze osobowosci mnogie tez lubia sobie czasem podyskytowac na internecie, ale to juz jest troche meczace. Wez chociaz zacznij uzywac jakiegos proxy, to nie bedzie na pierwszy rzut oka widac, ze schizofrenicznie gadasz sam(a) ze soba. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rajcer Re: Podwyżek dla nauczycieli ciąg dalszy IP: *.gdynia.mm.pl 19.08.10, 21:47 tylko dodaj że to jest brutto czyli na rękę taki stażysta łyknie 1.2k Odpowiedz Link Zgłoś
black_halo Re: Podwyżek dla nauczycieli ciąg dalszy 19.08.10, 22:06 To zupelnie jak setki tysiecy innych mlodych absolwentow po studiach. Trzeba jednak dodac, ze taki inni absolwent czesto nie ma szans na podwyzke przez wiele lat a jesli skonczyl np. politechnike to ma naprawde kosmiczne szczescie, ze w ogole sie gdzies zalapal zeby zrobic uprawnienia, nierzadko robi za najnizsza krajowa dla doswiadczenia a jak przyjdzie kryzys to wylatuje z roboty na zbity pysk jako pierwszy. Nauczyciele jednak maja latwiej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: prawda o mnie Re: Podwyżek dla nauczycieli ciąg dalszy IP: *.torun.mm.pl 20.08.10, 14:35 Powiem wam jak jest u mnie na prawdę. Jestem n-lem kontraktowym z angielskiego. W minionym roku miałam pełen etat + 7 godzin dodatkowo (nadgodziny i indywidualne). Moja pensja wynosiła na rękę 1400zł w zaokrągleniu a za nadgodziny średnio 400 zł. Czyli w samej szkole zarabiałam 1800 zł. No i teraz zliczając 18h + 7h = 25 h. 1800/25/4tyg = 18 zł. Czyli niby ok. zarabiałam 18 zł za godzinę. Ale oprócz 25 godzin uczciwej i nieudawanej pracy (a znam wiele osób które zarabiają więcej, a są po pierwsze bez wyższego wykształcenia i obijają się 3 h w pracy a 5h pracują w ciągu dnia), jest też co najmniej ok. 7h dyżurów miesiąc czyli dodajcie sobie 25h w tyg samych zajęC dydaktycznych +7h dyżurów, co daje już 32h. I to nie są takie godziny, gdzie się obijasz bo i owszem na przerwie możesz zjeść i wypić ale oczy musisz mieć dookoła głowy, bo nie przesadzając, przynajmniej w szkole gdzie ja pracuję, uczniowie lubią zwracać na siebie uwagę np. wyrzucając plecaki przez okno lub biegając po korytarzu a nie daj Boże któryś z nich złamie nogę to już N-el ma kłopot i jest oskarżony o to, że nie patrzył (no a nawet jeśli to się wydarzyło akurat jak jego jedyna 0para oczu była skierowana na takich co się kłócili lub płaczącą w rogu dziewczynkę - taki argument się nie liczy. Myślicie sobie, że 32h godziny to mało. I może mało w porównaniu z 40h "zwykłego" tyg. pracy jednak po takim tygodniu człowiek jest na prawdę zziajany i wcale nie chodzi tu o jakieś narzekanie. Ale nie powiecie mi że to lekka praca za DUŻE pieniądze... Ja nie narzekam bo mogę dorobić korepetycjami. Więc uczciwie mówię, że cieszę się z wyboru tego zawodu ale nie mogę patrzeć jak osoby które nie znają realiów szkolnych wykłócają się i nazywają nas -NAUCZYCIELI- "ciągle roszczeniową bandą", która żeruje na pieniądzach podatników... a my to niby co? Podatków nie płacimy? I jeszcze jedno - zgodzę się z poprzednikami którzy mówili, że aferę z podwyżkami raczej wywołują media a nie MY sami, a że rząd obiecał, a potem się nie wywiązał i ciągle coś jest zmieniane to chyba mamy prawo się nie zgadzać?! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: CzarnyKot Podwyżek dla nauczycieli ciąg dalszy IP: *.215.c81.petrotel.pl 19.08.10, 21:48 Poza tym o dodatkach motywacyjnych decydują dyrektorzy szkół, a to jak w życiu, nie liczy się dobra praca a dobre układy, sympatie;) mało to obiektywne ocenianie;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: to ja BEŁKOT IP: *.icpnet.pl 19.08.10, 22:16 jak ja lubię czytać te fora poświęcone nauczycielom i nauczycielskim podwyżkom! czytam część tych wpisów moim uczniom na lekcjach, żeby wiedzieli, z jakim chamem i nieukiem mają do czynienia. Niech wiedzą, ile zarabiam, żeby im do głowy nie przyszło iść na studia pedagogiczne! Jeden wątek jest szczególnie wart skomentowania: mianowicie jako nauczyciel jestem do niczego, bo nie potrafię zwolnić się z pracy i poszukać jakieś innej - lepiej płatnej - bo, zdaniem forumowiczów, nic nie umiem robić. Otóż, taki dla przykładu lekarz jest ode mnie lepszy, bo jak rzuci leczenie w diabli, to łatwo może zostać spawaczem. Albo spawacz, jak mu się znudzi spawanie, to łatwo rzuca robotę i zostaje ginekologiem. Albo Ty, co takie dyrdymały wypisujesz, możesz łatwo rzucić swoją robotę i wziąć się za coś innego, prawda? PRZECZYTAŁEŚ TEN TEKST? PODZIĘKUJ SWOIM NAUCZYCIELOM, ŻE CIEBIE NAUCZYLI CZYTAĆ! Odpowiedz Link Zgłoś
dbs2004 swietni dyrektorzy sprawiedliwieocenią nauczycieli 19.08.10, 22:02 świetnych dyrektorow wybierze swietna komisja konkursowa zdominowana przez lokalnych urzednikow, tych mianuje swietny kurator, tego swietny minister, a tego w wyborach swietni nauczyciele i tacyz rodzice. I tak skonczymy z okropna urawnilowka jak za komuny jakiejs. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aaaaa Re: swietni dyrektorzy sprawiedliwieocenią nauczy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.08.10, 10:40 Kto kto takie bzdury pisze o takich kwaotach, ze nauczyciel tyle zarabia.Jakie dodatki 500 zl jeszcze nie słyszałam zeby u nas w szkole tmiał takie dodatki no chyba tylko kolezanki dyrektora. Te dodatki to tylko dla kolezanek dyrektorów,to tylko kaprys dyrektora Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aaaaa Re: swietni dyrektorzy sprawiedliwieocenią nauczy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.08.10, 10:44 Kto kto takie bzdury pisze o takich kwaotach, ze nauczyciel tyle zarabia.Jakie dodatki 500 zl jeszcze nie słyszałam zeby u nas w szkole tmiał takie dodatki no chyba tylko kolezanki dyrektora. Te dodatki to tylko dla kolezanek dyrektorów,to tylko kaprys dyrektora A po zatym dla wiedzy tych ,którzy potrafią tylko krytykować to Nauxzyciel Nie pracuje 18 godzin tylko 20.NAJPIERW NALEŻY TOCHĘ MIEĆ WIEDZY NA TEN TEMAT A POTEM KRYTYKOWAĆ.a ZA 2 MIESIĄCE WAKACJI TO JA DZIĘKUJE,TY BURAKU MOŻE MASZ ZA CO JECHAĆ NA TE WAKACJE,BO NAUCZYCIELE SIEDZĄ CAŁE 2 MIESIĄCE W DOMU -BO NIE MA ZA CO JECHAĆ. Odpowiedz Link Zgłoś
aktyntasza Podwyżek dla nauczycieli ciąg dalszy 19.08.10, 22:07 mieli 2 miesiące wolnego darmozjady i oni chcą podwyżki !!! ha ha ha Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zołza Re: Podwyżek dla nauczycieli ciąg dalszy IP: *.icpnet.pl 19.08.10, 22:17 weź się uspokój, bo liczyć nie umiesz do dwóch, a głos zabierasz... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bee Re: Podwyżek dla nauczycieli ciąg dalszy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.08.10, 22:29 Spindalaj gwiazdo do szkoły - a będziesz miała te 2 miesiące wakacji i furę kasy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zanka Re: Podwyżek dla nauczycieli ciąg dalszy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.08.10, 10:56 a co książeczki zabrano i uczyć się nie pozwolono głąbowi , a teraz zazdrościmy, jak to wszystkich te wakacje w oczy kują . ja nie potrzebuję tych wolnych wakacji ,ale czy twój -genialny dzieciak -zakładam (hehe)bedzie chodził do szkoły w lipcu i sierpniu? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zan Re: Podwyżek dla nauczycieli ciąg dalszy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.08.10, 11:13 zabrali ksiązeczki i uczyć sie nie dali ? jak wszystkich te dwa miechy wakacji w oczy kłują, ja mogę ich nie mieć i tak siedzę w domu ,bo mnie na wyjazd nie stac, ale ciekawa jestem czy twój dzieciak bedzie zadowolony jak posiedzi w szkole w czasie wakacji:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ktoś Re: Podwyżek dla nauczycieli ciąg dalszy IP: *.ambit24.net 25.08.10, 14:19 Wróć do szkoły podstawowej , bo tam może ta , a matury poprawkowe 23 sierpnia , to kto był w komisjach pracownicy socjalni!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga Podwyżek dla nauczycieli ciąg dalszy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.08.10, 23:25 Odczepcie się od nauczycieli odpowiedzialność duża stres w każdej minucie,wykształcenie: kilka fakultetów i jeszcze na bieżąco dokształcanie się,stażysta,kontraktowy, mianowany,dyplomowany to wszystko zdobywane ciężką pracą. Brak czasu dla rodziny.Ciągle szkoła klasówki sprawdziany wywiadówki,które do przyjemności nie należą, przygotowanie się na następną lekcję (matematyka -informatyka) ,życie osobiste i rodzinne na drugim planie. A wynagrodzenie sami wiecie. Nie piszcie bzdur o przywilejach to nie te czasy. Odpowiedz Link Zgłoś
janek1946 Podwyżek dla nauczycieli ciąg dalszy 20.08.10, 00:50 Ja tego nie rozumie.Jest kryzys.Nikt nie dostaje podwyżek tylko emeryci i renciści raz w roku a ci co mają dwa miesiące urlopu jeszcze mają czelność narzekać że dostają w tym roku tylko 7 procentową podwyżkę.Ja bym tym socjalistycznym pracownikom obciął płace o 7 procent.Chcą naśladować górników czy stoczniowców?.Nauczyciel winien być po studiach to powinien o wiele,wiele wyższy poziom reprezentować jak górnicy czy stoczniowcy.To jest bez szczelność ze strony nauczycieli.Widać że tupetu nauczycielom nie brakuje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: n Re: Podwyżek dla nauczycieli ciąg dalszy IP: *.toya.net.pl 20.08.10, 09:17 > czy stoczniowców?.Nauczyciel winien być po studiach to powinien o wiele,wiele > wyższy poziom reprezentować jak górnicy czy stoczniowcy.To jest bez > szczelność ze strony nauczycieli.Widać że tupetu nauczycielom nie brakuje. i żyć powietrzem i wodą, czytałem ostatnio ile trzeba zarabiać aby mieć zdolność kredytową pozwalającą na zakup 50 metrowego mieszkania w Warszawie, kwota dla małżeństwa to było 4900 netto, ciężko z dwóch pensji 1500zł netto osiągnąć 4900 netto Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maad Re: Podwyżek dla nauczycieli ciąg dalszy IP: *.siedlce.domtel.com.pl 23.08.10, 19:43 To nieprawda, co tu jest napisane, bo nie ma wcale takiej pensji w szkole. Jestem nauczycielem kontraktowym. Państwo płaci tylko za przeprowadzone lekcje z klasą, nie zaś za pracę w szkole, bo mam wiele dodatkowych obowiązków, ale mam pół etatu i zarabiam dużo mniej, niż ktoś na całym etacie, ale bez zaangażowania w pracę w szkole. Podwyżka to 10 złotych, więc nie piszcie proszę o ogromnych podwyżkach. Odpowiedz Link Zgłoś
placebo_99 Europejska zielona wyspa płac w oświacie :)) 20.08.10, 02:34 W innych krajach Europy nauczyciele zarabiają ok 5 razy więcej więc nie ma się co dziwić, że PKB trochę zadołowało. U nas dla ajkiegoś wskaźnika wprowadzą niewolnictwo i pańszczyznę razem do kupy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Janson Podwyżek dla nauczycieli ciąg dalszy IP: *.kalisz.mm.pl 20.08.10, 07:17 Możecie nie podawać w artykule nieprawdziwych informacji dotyczących wynagrodzenia nauczycieli. Gdzie są takie średnie pensje nauczycieli ??? Jestem nauczycielem mianowanym z 7 letnim stażem i ze wszystkimi możliwymi dodatkami (w tym wychowawczym) zarabiam 1800 netto. Czyli moi koledzy i koleżanki z niższymi stopniami awansu zawodowego w ogóle nie łapią się w wasze widełki. Odpowiedz Link Zgłoś