Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Urlop - problem

IP: *.master.pl 06.09.10, 13:34
    Witam.
    Pracuję na stacji paliw i mam problem z urlopem .. zmienia nam się prowadzący i "nowy" nie chce załogi z niewykorzystanymi urlopami. Obecny prowadzący zrobił rozpiskę kto ile i kiedy ma urlop, ale najlepsze jest to, że "urlopy" mam(y) o 4.00 rano .. tj. o 4.00 schodzimy z nocki i do 7.00 zostaje jedna osoba, czy to jest zgodne z prawem ? Ja osobiście wolałbym mieć zapłacone za ten urlop, bo po co mi wolne o 4.00 rano ? Czy kodeks pracy nie reguluje jakoś takich sytuacji ? Urlop jest chyba liczony w dniach, a nie godzinach, czy się mylę ?
    Co powiedzieć prowadzącemu i na co się powołać ? Ktoś obeznany w KP mógłby mi rozjaśnić sprawę ? Pracujemy w systemie 12h - od 7.00 do 19.00 i od 19.00 do 7.00. Wrzucam foto z "zeszytu poleceń" z moim urlopem ..

img713.imageshack.us/img713/7837/19724486.jpg

I druga sprawa.
    Jak policzyć urlop, który mi się należy za przepracowane miesiące ? Pracuję, np. 5 miesięcy i ile powinienem mieć urlopu ?

Z góry dziękuję za pomoc, bo sytuacja jest co najmniej nienormalna ..
    Obserwuj wątek
      • snajper55 Re: Urlop - problem 07.09.10, 02:18
        Gość portalu: Czlowiek napisał(a):

> Witam.
        > Pracuję na stacji paliw i mam problem z urlopem .. zmienia nam się prowadzący i
        > "nowy" nie chce załogi z niewykorzystanymi urlopami. Obecny prowadzący zrobił
        > rozpiskę kto ile i kiedy ma urlop, ale najlepsze jest to, że "urlopy" mam(y) o
        > 4.00 rano .. tj. o 4.00 schodzimy z nocki i do 7.00 zostaje jedna osoba, czy to
        > jest zgodne z prawem ?

Nie, nie jest to zgodne z prawem. Pracownik po zakończeniu pracy ma prawo do 11 godzinnego odpoczynku i nie można udzielić mu w tym okresie urlopu. Tu jest opisany podobny przypadek:

kadry.infor.pl/kadry/indywidualne_prawo_pracy/urlopy/porady/343232,czy_mozna_udzielic_pracownikowi_urlopu_w_dniu_w_ktorym_zakonczyl_prace_po_nocnej_zmianie.html#komentarze

Jest tam powiedziane:

"Nie mogą Państwo udzielić pracownikowi urlopu wypoczynkowego bezpośrednio po nocnej zmianie. Pracownik po zakończeniu pracy ma prawo do minimalnego wypoczynku, na który nie może nakładać się urlop wypoczynkowy."

> Ja osobiście wolałbym mieć zapłacone za ten urlop, bo p
        > o co mi wolne o 4.00 rano ? Czy kodeks pracy nie reguluje jakoś takich sytuacji ?

Dużo zależy od tego, jak ta "zmiana prowadzącego" jest formalnie przeprowadzana. Czy jest to zmiana pracodawcy ? Czy podpisujecie nowe umowy o pracę ? To jest chyba zbyt skomplikowana sprawa jak na forum. Może byście się zwrócili do PIP ?

> Urlop jest chyba liczony w dniach, a nie godzinach, czy się mylę ?

Liczony jest w dniach, ale rozliczany (w Twoim przypadku) w godzinach.

> Co powiedzieć prowadzącemu i na co się powołać ? Ktoś obeznany w KP mógłby mi r
        > ozjaśnić sprawę ? Pracujemy w systemie 12h - od 7.00 do 19.00 i od 19.00 do 7.0
        > 0. Wrzucam foto z "zeszytu poleceń" z moim urlopem ..
        >
        > img713.imageshack.us/img713/7837/19724486.jpg
        >
        > I druga sprawa.
        > Jak policzyć urlop, który mi się należy za przepracowane miesiące ? Pracuję, np
        > . 5 miesięcy i ile powinienem mieć urlopu ?

Znów za mało mam danych. Jeśli na przykład pracujesz od 1 kwietnia, masz 20 dniowy wymiar rocznego urlopu i nie jest to Twoja pierwsza praca to należy Ci się:

9 miesięcy (kwiecień - grudzień) x 20 dni /12 = 15 dni urlopu czyli 120 godzin (np 10 dni roboczych)

> Z góry dziękuję za pomoc, bo sytuacja jest co najmniej nienormalna ..

Zgadzam się i dlatego polecam prawnika z Państwowej Inspekcji Pracy.

S.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka