Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

kurs cnc vs. doradca T-H

21.09.10, 10:14
    Witam,
    Niedawno skończyłem jedne z lepszych studiów inżynieryjno-mechanicznych, nie byłem kujonem ale radziłem sobie a teraz stoję przed wyborem:

- pójść na darmowy kurs trwający 1,4m, sterowania obrabiarek numerycznych (160 godzin k.) i szukać pracy w okolicy Krakowa - czy jest to realne, bez doświadczenia gdzieś się załapać? Jak szukać i ile da się zarobić?

- przyjąć ofertę pracy doradcy techniczno - handlowego w firmie gdzie pisze się o dużej rotacji wewnątrz sprzedającej narzędzia do obróbki skrawaniem, na terenie małopolski - jeżdżenie po zakładach, doradzanie jakich narzędzi użyć do czego i wciskanie im tego. Ile na tym można zarobić i na ile jest to pewna praca?

Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi!
    Obserwuj wątek
      • schweppes1 Tokarzem CNC to się jest po zawodówce 21.09.10, 15:24
        Po technikum można już je programować, natomiast po studiach technicznych tokarkę to można ewentualnie zaprojektować...
      • schweppes1 Odnośnie zarobków 21.09.10, 15:38
        Tokarz CNC 1500-2500 netto
        Doradca TH 2500-6500 netto
        • covb Re: Odnośnie zarobków 22.09.10, 10:42
          No tak tylko że do projektowania bez doświadczenia nigdzie mnie nie wezmą.

Czytałem gdzieś, że na tokarkach można zarobić 4-5tys, jest 10 osób takich w kraju czy jest realne, żebym w Kraku znalazł taką pracę?
          • student_slask Re: Odnośnie zarobków 27.09.10, 15:49
            sa takie tokarki cnc, ktore obsluzyc moze 10 ludzi w polsce.... hmmm:
            1. gdzie?
            2. jeśli są (ok, nie wykluczam jakiejś przedziwnej konstrukcji) to zapewne trzeba mieć wcześniej jakieś 15 lat doświadczenia. minimum.

po studiach to technolog-programista cnc, na stanie przy obrabiarce miałeś czas wcześniej (co na pewno wyszło by z pożytkiem, również dla obecnej sytuacja).
            zarobki tokarza: 1500 - 3000 brutto w zaleznosci od profilu firmy i trudnosci zadan jakie spadna na tokarza. poczatkujacy oczywiscie 1500 po okresie 6 miesiecy stazu z pup (jakies 900 brutto daja).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka