Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Bierny, mierny, ale wierny - idealny pracownik

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.09.10, 12:36
    To ci rewolucyjne odkrycie: szefo woli tępego lizidupa od myślącego, ale nie rzygającego wazeliną (tego ostatniego nazywa "konfliktowym" - w Polandii jest to najgorsze, co można o człowieku powiedzieć). W żby mi to do głowy nie przyszło. Macie więcej takich rewelacji?
    Obserwuj wątek
      • ben-oni Bierny, mierny, ale wierny - idealny pracownik 24.09.10, 13:00
        A po jakiego ch..a polskiemu "biznesmenowi" kreatywny i przedsiębiorczy pracownik, skoro on i tak tłucze na wtryskarkach uszczelki do szyb samochodowych przez 8 godzin dziennie, dla montowni Toyoty?
        • Gość: zgryzliwy Re: jakbys mial odrobine oleju w glowie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.09.10, 13:13
          to nie musialbys tluc uszczelek do szyb samochodowych przez 8 godzin dziennie
          • sokolasty Re: jakbys mial odrobine oleju w glowie 24.09.10, 15:39
            Poza tym uszczelki do szyb to w większości raczej na ekstruderach, nie wtryskarkach.
      • Gość: ka-mi-la789 Re: Bierny, mierny, ale wierny - idealny pracowni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.09.10, 13:03
        Klawiatura mi się zacięła :-/, więc poprawiam przedostatnie zdanie: "W życiu by mi to do głowy nie przyszło". Reszta jak wyżej.
        • dinki_red Re: Bierny, mierny, ale wierny - idealny pracowni 24.09.10, 13:31
          A ciebie to dziwi ze szef chce byc szefem? Po co komu jakis szczyl prosto po studiach,ktoremu wydaje sie ze wszystkie rozumy pozjadal.

Nie ma nic zlego w kreatywnosci, umiejetnosci samodzielnego myslenia (i dzialania) prawdziwy szef ceni sobie takiego pracownika. Ale zrozum ze hierarhia jest taka,ze szef jest od delegowania a pracownik od wypelniania.

W Polsce problem jest taki ze mlodzi pchaja sie na studia , nie wazne jakie byle papier byl. Potem po studiach chca znajezc prace biurowa, wysoko platna, stanowisko menadzerskie, fure i komore.

Zanikl etos pracy. Gdzie te panie szatniarki, ktore jak zauwazyly ze guzik ci prawie odpadnie przyszyly ci go ot tak z dobroci serca i z poczucia odpowiedzialnosci za powierzona garderobe. Gdzie ci murarze, piekarze, konduktorzy, sprzedawcy, mechanicy , krawcy itp itd ktorzy wierza w swoj zawod i wykonuja go z pasja.
          • Gość: ka-mi-la789 Re: Bierny, mierny, ale wierny - idealny pracowni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.09.10, 13:54
            > A ciebie to dziwi ze szef chce byc szefem? Po co komu jakis szczyl prosto po st
            > udiach,ktoremu wydaje sie ze wszystkie rozumy pozjadal.

Nie szczyl po studiach, tylko pracownik z wieloletnim doświadczeniem i kwalifikacjami daleko poza studia wychodzącymi. Taki też nie ma szans u polskiego pszenno-buraczanego pąkerownika. To po pierwsze. Po drugie, nie o tym jest artykuł, który skomentowałam.

> Nie ma nic zlego w kreatywnosci, umiejetnosci samodzielnego myslenia (i dzialan
            > ia) prawdziwy szef ceni sobie takiego pracownika.

Tyle, że prawdziwy szef to w Polsce zjawisko rzadsze niż deszcz na Saharze. Zresztą, w artykule (czy w ogóle go czytałeś/czytałaś?) jest napisane jak byk, że te właśnie cechy dla "pracodawców" nie mają znaczenia.

Ale zrozum ze hierarhia jest
            > taka,ze szef jest od delegowania a pracownik od wypelniania.

To ty powinieneś/powinnaś (niepotrzebne skreślić) wiele rzeczy zrozumieć (na przykład to, że poprawnie pisze się "hierarchia" i "wypełniania"). Ja zrozumiałam już cholernie dawno, jako że staż pracy mam długi, może dłuższy niż ty staż życia. Większość tegoż to praca na własny rachunek. Z tak zwanego etatu zrezygnowałam między innymi po to, żeby nie mieć "szefa". I nie byłam już wtedy szczylem po studiach. Poza tym po raz kolejny twoja odpowiedź nie ma związku ani z komentowanym tekstem, ani z moimi wypowiedziami.

> W Polsce problem jest taki ze mlodzi pchaja sie na studia , nie wazne jakie byl
            > e papier byl. Potem po studiach chca znajezc prace biurowa, wysoko platna, sta
            > nowisko menadzerskie, fure i komore.

Bardzo odkrywcze. Tylko kto tu o jakichś "młodych" pisze?

> Zanikl etos pracy. Gdzie te panie szatniarki, ktore jak zauwazyly ze guzik ci p
            > rawie odpadnie przyszyly ci go ot tak z dobroci serca i z poczucia odpowiedzial
            > nosci za powierzona garderobe. Gdzie ci murarze, piekarze, konduktorzy, sprzeda
            > wcy, mechanicy , krawcy itp itd ktorzy wierza w swoj zawod i wykonuja go z pasj
            > a.

Ach, gdzież są niegdysiejsze śniegi? Tylko znów: co to ma wspólnego z treścią artykułu?
            • Gość: Anka Re: Bierny, mierny, ale wierny - idealny pracowni IP: 217.79.210.* 24.09.10, 14:11
              Sorry, nie moglam sie powstrzymac:) tyle tu epitetow i charyzmy:)
              No i przez przypadek wpadly mi w oko czasy wysylania komentarzy no i ich tresc oczywiscie...
              Wiec moj komentarz jest nie odnoszacy sie do artukulu (z gory przepraszam).
              Widze ze praca na wlasny rachunek jest w Polsce dosc relaksujacym zajeciem! Od 12:36 do teraz siedzenie na forum... Nie powiem, zdarza mi sie czytac czasem komentarze (jak dzis), ale nigdy nie mialabym czasu sledzic odpowiedzi przez 1.5h:) Gdyby ludzie w swoja prace tyle energii wkladali co w komentowanie artykulow na forach internetowych to ogolnie kazdemu w kraju zylo by sie lepiej.
              No chyba ze jestes na wakacjach. Wtedy moge wybaczyc;)
              Pozdrawiam!
              • Gość: ka-mi-la789 Re: Bierny, mierny, ale wierny - idealny pracowni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.09.10, 11:58
                Ty, kochanieńka, jesteś moim przełożonym, żeby kontrolować, co robię i kiedy? I jeszcze mi "wybacza", łaskawca :/. Sprawdź lepiej, czy zupka dla mężusia się nie przypala.
            • Gość: sd Re: Bierny, mierny, ale wierny - idealny pracowni IP: *.ssp.dialog.net.pl 24.09.10, 14:12
              ...pewnie są na "godziwych" emeryturach albo na cmentarzach.
          • dzielanski Chyba jesteś bardzo stara, dinki_red 24.09.10, 14:39
            Gratuluję, jeśli faktycznie pamiętasz tych legendarnych przedwojennych konduktrów, to chyba masz z 90 lat. Zamiast pisać te - dosyć jałowe uwagi - lepiej spędziłabyś czas udzielając rad związanych z tematem długowieczności na forum "zdrowie", "zdrowy tryb życia" czy "dieta-cud".
            Ja niestety pamiętam tylko tych "murarzy, piekarzy, kucharzy" i te szatniarki z końca lat siedemdziesiątych i z lat osiemdziesiątych - i wierz mi: o ile teraz można sobie ponarzekać, to jednak jest dużo lepiej niż wtedy.
          • black_halo Re: Bierny, mierny, ale wierny - idealny pracowni 24.09.10, 15:39
            A kiedys u nas bylm etos pracy? Pani szatniarka moze byc ci guzik przyszla z dobrego serca jakby lepiej zarabiala - w poprzednim systemie moze nie miala kokosow ale mogla zyc, dzisiaj zazwyczaj klepie biede to co sie dziwisz ze ci darmo guzikow nie przyszywa. kazdy pracodawca chcialby zeby jego pracownik z radoscia pracowa za darmo - tylko z powodu jakiegos etosu pracy. Niech wreszcie polsky kapytalysta zrozumie, ze nie ma nic za darmo - praca to towar i jesli nie chcesz placic komus to rob sam.
          • Gość: lolololo Re: Bierny, mierny, ale wierny - idealny pracowni IP: *.chello.pl 24.09.10, 23:49
            > A ciebie to dziwi ze szef chce byc szefem? Po co komu jakis szczyl prosto po st
            > udiach,ktoremu wydaje sie ze wszystkie rozumy pozjadal.

czemu "wydaje się"? polski biznes cierpi na niedostatek innowacyjnosci, mlodzi, po studiach, czesto maja wiedze ktora wykracza daleko poza to co szef jest w stanie wykoncypowac. widzialem przypadki kiedy taki szczyl zmienial zupelnie biznes w ktorym go ledwo co zatrudnili.

> Nie ma nic zlego w kreatywnosci, umiejetnosci samodzielnego myslenia (i dzialan
            > ia) prawdziwy szef ceni sobie takiego pracownika. Ale zrozum ze hierarchia jest
            > taka,ze szef jest od delegowania a pracownik od wypelniania.

zgoda. ale jedno sie z drugim nie kloci... szef mowi "zrob", pracownik mowi "zrobmy to inaczej".

> W Polsce problem jest taki ze mlodzi pchaja sie na studia , nie wazne jakie byl
            > e papier byl. Potem po studiach chca znajezc prace biurowa, wysoko platna, sta
            > nowisko menadzerskie, fure i komore.

co w ogole chcesz przez to powiedziec? tak sobie z czapy narzekasz na swiezych absolwentow? also, wysokoplatna praca biurowa, menadzerka etc jest nietrudno dostepna... pisze z wlasnego doswiadczenia, studia wlasnie koncze, a juz moge postawic haczyk przy wszystkim co wymieniles... w podobnej sytuacji jest wiekszosc mojej grupy dziekanskiej.

> Zanikl etos pracy. Gdzie te panie szatniarki, ktore jak zauwazyly ze guzik ci p
            > rawie odpadnie przyszyly ci go ot tak z dobroci serca i z poczucia odpowiedzial
            > nosci za powierzona garderobe. Gdzie ci murarze, piekarze, konduktorzy, sprzeda
            > wcy, mechanicy , krawcy itp itd ktorzy wierza w swoj zawod i wykonuja go z pasj
            > a.

ah, pieknie piszesz, miod po prostu. znikneli razem z szefostwem ktore potrafilo docenic to ze ludzie sie "wychylali".
        • Gość: Maaaaasaż Re: Bierny, mierny, ale wierny - idealny pracowni IP: 89.174.216.* 24.09.10, 17:08
          W życiu czy w życi ?
      • knock.out.4 Bierna, mierna 24.09.10, 14:11
        - Polska właśnie.
      • winniepooh Re: Bierny, mierny, ale wierny - idealny pracowni 24.09.10, 15:11
        pracodawcy "cenią" przede wszystkim pracowników TANICH, tacy też są "lojalnymi" dupowłazami bo to jest ich jedyna karta przetargowa. osoba kompetentna, myśląca niezależnie jest po prostu zbyt drogim pracownikiem. takich się zatrudnia do pojedynczych projektów, kiedy wszystko się sypie - jako ostatnia deskę ratunku - i pozbywa się ich natychmiast po tym jak zrobią swoje.
      • sselrats Oczywiscie, ze lepszy lojalny i pracowity 24.09.10, 16:17
        niz kreatywny i leniwy.
        • Gość: kelus Re: Oczywiscie, ze lepszy lojalny i pracowity IP: *.arpnet.tv 24.09.10, 19:49
          kreatywny nie koniecznie jest leniwy
          • sselrats Re: Oczywiscie, ze lepszy lojalny i pracowity 27.09.10, 19:17
            alojalny to niekoniecznie jest pracowity - i co z tego?
      • Gość: titi warto?? IP: 109.255.235.* 24.09.10, 18:46
        Mam juz dosc pracy!! Moja zona nie pracuje juz jakis czas, jest w domu i cieszy sie dzieckiem. Ja pracuje i robie degree po nocach. Juz czwarty roczek. Doszedlem ostatnio do wniosku ze buduje dom i zajme sie hodowla zwierzat na wlasne i rodziny potrzeby. O reszcie nie chce juz slyszec. Chce byc samowystarczalny na ile to tylko mozliwe. Woda z butelek truje, chleb tragedia, mieso i szynki niezjadliwe, wieczny pospiech i nasluchiwanie o kolejnych zadluzonych po uszy. Mam 28 lat i chce zyc spokojnie i w harmonii. Nie wierze w bozie i inne reinkarnacje. Jest tu i teraz. Nie daje juz rady spedzac zycia w pracy, na uczelni i w pospiechu placenia rachunkow. Enjough is enough
      • Gość: dan Bierny, mierny, ale wierny - idealny pracownik IP: *.bielsat.com.pl 24.09.10, 20:00
        Kolejny jakiś artykuł, który bierzecie za jakas wyrocznię. A pewnie to pisał jakiś niewyspany student, a badań żadnych nie było. A jutro będa inne badania wskazujące, że liczy się własnie samodzielność i wszystkie te cechy które są dziś przedstawione niezbyt ładnie.
        Wygra tylko na tym portal Gazeta o dostanie kasę za kazdą odsłonę reklamy przez kazdego naiwnego tu forumowicza.
        • Gość: hehe Re: Bierny, mierny, ale wierny - idealny pracowni IP: *.net.stream.pl 24.09.10, 20:10
          ano właśnie tylko, że treść ofert pracy przeczy tej tezie, wszędzie wręcz zawyżone wymagania
      • Gość: konfliktowy Re: Bierny, mierny, ale wierny - idealny pracowni IP: *.ghnet.pl 24.09.10, 20:50
        też jestem w pracy tym "konfliktowym" bo nie stosuje wazelinki.
      • Gość: pracownik Re: Bierny, mierny, ale wierny - idealny pracowni IP: *.ghnet.pl 24.09.10, 20:53
        niezłym hitem importowanym wraz z wygadanymi laskami z hr jest "...NIE ZINTEGROWAŁ SIĘ Z GRUPĄ...". - oczywiście najwięcej do powiedzenia o braku integracji mają osoby, które nigdy nie wypiły nawet piwa z "osobą niezintegrowaną"
      • Gość: mate Bierny, mierny, ale wierny - idealny pracownik IP: *.ghnet.pl 24.09.10, 20:56
        kolejnym grzechem jest wzajemne poklepywanie się po plecach w tzw. towarzystwach wzajemnej adoracji. tworzenie klik, enklaw...
      • minasz Bierny, mierny, ale wierny to sa takie etykietki 24.09.10, 22:04
        w bardzo wielu pracach pracownik nie powinien sie wykazywac inicjatywa
        tylko korzystac z wypracowanych przez lata metod -oczywiscie jeden to nazwie biernoscia brakiem kreatywnosci a inny powie ze pracownik jest fachowcem swietnie wyszkolonym
        co do jezyków obcych- po co mam zatrudniac pracowników ktorzy znaja hiszpanski, niemiecki czy francuski jak te jezyki w bardzo wielu zawodach poprostu nie maja zastosowania
        wiernosc i pracowitosc jest wskazana - bo prawie kazdy pracownik ktory ma te 2cechy
        popewnym czasie zamienia sie w dobrego fachowca
      • krzywelustro Bierny, mierny, ale wierny" to motto PiS-u! 24.09.10, 22:53
        Plagiat!
      • Gość: robol Bierny, mierny, ale wierny - idealny pracownik IP: *.xdsl.centertel.pl 25.09.10, 07:11
        Przedsiębiorcy potrzebują niewolników, takich co pracują od 6 do 19 tak jak przed wojną było.Taki w Polsce ustroj społeczny zwany zlodziejskim kapitalizmem.W każdej gminie, w każdym miescie ,łącznie z Warszawą wszędzie powiązania zlodziejsko-biznesowe sięgające do sejmu,senatu i rządu.Rycho,Miro,Zbycho.
      • szczur-11019 Bierny, mierny, ale wierny - idealny pracownik 25.09.10, 20:20
        moja osoba odczuła to szczegulnie bo mój brat jest wpływowy a ta szuja wykorzystuje go jak tylko chce zmienia stawke od chumoru i zachcianek potrafi tak sięwydzierać na niego że on mu przytakuje choć wcześniej mówił co innego narzeka na niego ale go nie zwolni bo nie długo nie będzie miał kto u niego pracować tym bardziej że nauczył się zatrudniać na czarno dlatego będe pisał o tym draniu na każdym forum
      • mono23 Re: Bierny, mierny, ale wierny - idealny pracowni 26.09.10, 20:21
        Nic dodać, nic ująć.
      • slawomir_kopka Re: Bierny, mierny, ale wierny - idealny pracowni 26.09.10, 23:50
        Witam! Stwórz własne przedsiębiorstwo w domu!Nazywam się Sławomir Kopka. Jestem dystrybutorem ogromnej firmy internetowej. W związku z tym ze nasza firma szybko się rozrasta poszukujemy nowych współpracowników. Chciałbym Ci zaproponować możliwość biznesu online. Jesli masz dostep do internetu i jeśli mozesz poświęcić kilka godz dziennie to pokażemy ci jak zarobic dobry pieniądz. Jeśli jesteś zainteresowana/y napisz do mnie: Slawomir_kopka@wp.pl lub zadzwoń 798-701-764 a udziele Ci więcej informacji i szczegółów oraz zostanie wysłany do Ciebie materiał promujący możliwość biznesu w internecie. Do końca września możesz dostac od nas informacje za darmo.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka