daghda.irish.pub 28.09.10, 13:39 400 000 rubli to ~39 000 złotych... albo za SAP - 90 000 RUB = ~8 600 PLN - to spadam do Rosji ;-) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Kreator Re: Kogo na celowniku mają "łowcy głów" w Rosji? IP: 188.33.183.* 28.09.10, 14:04 Jestem na wakacjach w Polsce, pracuje w Krasnojarsku na Syberii, zarobki okolo 25 tys zl, dziedziny nie zdradze, jest nas tu wiecej :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alkoholik a degustatora stolićnej by nie chcieli ? IP: *.chello.pl 28.09.10, 14:19 ja bym się zgłosił tylko muszą zapewnić w pakiecie socjalnym kiszone ogórasy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pomyśl_logicznie Re: Kogo na celowniku mają "łowcy głów" w Rosji? IP: 89.108.210.* 28.09.10, 16:29 Kreator napisał(a): > Jestem na wakacjach w Polsce, pracuje w Krasnojarsku na Syberii, zarobki okolo > 25 tys zl I mamy uwierzyć, że tyle zarabiając tłuczesz się na wakacje do Polski zamiast kicnąć samolotem na Bahamy albo Hawaje??? No, to gratuluję wakacjii, pięknej pogody, kąpieli w Bałtyku, egzotycznych potraw - i równie egzotycznych panienek - z Rosjii i Ukrainy...:)))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: z Re: Kogo na celowniku mają "łowcy głów" w Rosji? IP: 217.98.20.* 28.09.10, 16:35 Misiaczku, tylko nieobytym w świecie kołkom mogą imponować wakacje na Bahama czy Hawajach ;P. Jak ktoś był tam i siam, to potrafi docenić to co ma tu na miejscu za płotem. Pomijam fakt, że jak ktoś haruje na obczyźnie, to chętnie by posiedział w domu z rodziną na tzw. swoich śmieciach, a nie ganiał gdzieś na drugi koniec świata "żeby odpocząć". Widywałem już też i takich, co to wracali z egzotycznych wakacji tak wymęczeni, że potrzebowali kolejnego tygodnia żeby dojść do siebie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pomyśl_logicznie Re: Kogo na celowniku mają "łowcy głów" w Rosji? IP: 109.243.157.* 28.09.10, 17:11 Misiaczku, na Bahamach czy Hawajach - po prostu obiektywnie - jest klimat milszy niż w Polsce. Zwłaszcza w październiku. I nie ma to nic wspólnego z imponowaniem czy nieimponowaniem - wyobraź sobie nie każdy ma takie kompleksy jak ty. I nie każdy musi harować - na dokładkę na obczyźnie - by normalnie żyć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jet Re: Kogo na celowniku mają "łowcy głów" w Rosji? IP: 212.160.172.* 28.09.10, 16:33 25 tys w Krasjnojarsku - to chyba fedrujecie na przodku w kopalni uranu? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: arbiter Re: Kogo na celowniku mają "łowcy głów" w Rosji? IP: 77.236.26.* 29.09.10, 02:36 Wszystko się zgadza. Misiaczek wyjechał do roboty na sybir i zarabia tam teraz, gościówa, aż 25 tys. zł ROCZNIE. Przecież u niego na wsi podkarpackiej to kupa szmalu, nawet wójt tyle nie bierze. Chyba tylko ksiądz proboszcz. Odpowiedz Link Zgłoś
czarnykmin Re: ... 28.09.10, 14:05 Pensje mogłyby być atrakcyjniejsze, biorąc pod uwagę długość i szerokość geograficzną, na której miałoby się pracować... Odpowiedz Link Zgłoś
thegreatmongo Re: ... 28.09.10, 14:10 tez tak pomyslalem. 9000 za specjaliste od SAPu? Nawet z ich liniowcem to zadna super pensja nie jest, w PL mozna tyle spokojnie zrobic. A w UK to jest pensja na absolutnym poczatku kariery... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pomyśl_logicznie Re: ... IP: 109.243.157.* 28.09.10, 17:29 jest jeszcze gorzej. Forsy nie można trzymać na koncie - w rublach. Nigdy nie wiesz kiedy bankomaty znów przestaną wypłacać albo ci "wymienią" pieniądze. Nieraz już tak tam robili. Tam się wszystko przelicza na dolce albo eurony - a jak duży popyt - to cena wysoka. Więc realnie zarobisz jeszcze mniej. A ceny dużo wyższe niż w Polsce. Najgorzej mieszkania - nawet za zaszczaną ruderę. No i moskiewskie realia życia... Klimat - no, najfajniejszy nie jest-choć to akurat przyroda im zafundowała. Resztę - sami sobie. Oddychasz nie powietrzem - a jakimiś potwornymi wyziewami. No, w 3 dni idzie się przyzwyczaić...Ale nie przyzwyczaisz się niezwykłego smrodu w który wdepniesz z 10 razy dziennie. Metro najgorsze chyba - rano smród niemycia i wczorajszego chlania jest potworny. Raz zemdlałem. Oczy musisz mieć naokoło głowy - portfel ci zniknie niewiadomo kiedy. I nie tylko portfel - kradną wszystko i wszędzie. Na każdym kroku trza dać w łapę - a jak się kapną, żeś z "jewrosojuza" - to z 1000 rubli haraczu robi się od razu 100 EUR. Bo im się wydaje, że od razu euronami srasz. Zakupy też mocno niekomfortowe - oszukują na wszystkim, z bezczelnością która zadziwia. Oczy trza mieć naokoło głowy - bo ukradną oszukają potkniesz się albo trafisz na nawalonego milicjanta. I jeszcze stresuj się, czy czeczeniec na bazarze nie ma kałacha pod szmatami. Tam się powinno wycieczki szkolne wysyłać na koszt państwa w celach edukacyjnych - żeby dzieci zobaczyły, jak ludzie sami sobie nawzajem potrafią życie zatruć. za takie stawki, przy tych cenach i takim "komforcie" życia codziennego - to oni mogą Czukczów kusić... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Witia Re: ... IP: *.gl.digi.pl 28.09.10, 23:54 Z tymi wycieczkami dla dzieci - to coś w tym jest... POLSKA TO PIĘKNY KRAJ!!! - wiem to, od kiedy z Moskwy wróciłem. Do uroków Moskiewskiej codzienności należy dodać ruch na ulicach (na chodnikach - w sumie też, tylko że to nie tak groźne dla życia). Po powrocie wiem: Polacy jeżdżą bezpiecznie i kulturalnie. A jak ktoś myśli, że Włosi jeżdża jak poj@$&@cy - to niech zobaczy, jak tam jeżdżą... Wiem czemu tyle cerkwi tyle teraz stawiają - bo zanim przejdziesz przez jezdnię, to lepiej mieć ostatnie namaszczenie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Witia Re: ... IP: *.gl.digi.pl 29.09.10, 00:02 ps pojechaliśmy, bo miało być tanio - kumpel tam niegdyś studiował, na adnokłasnikach poodnajdywał znajomków, zaoferowali pomoc, zaproszenia, chawirę w wygodnym punkcie. I memo tego to były NAJDROŻSZE wakacje i zwiedzania w życiu. A z Petersburga zrezygnowaliśmy - bo znowu obowiązkowy meldunek, kolejki, łapówki, niesmak i obrzydzenie. Za głupi meldunek - kolejka celowo utrzymywana by brać haracz - 100 ero - bo wy z polszy. A masz 2 doby na meldunek, inaczej każdy glina cię kasuje - po 100 - bo wy z Polszy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość [...] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.09.10, 14:10 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomeczek Tytuł artykułu można zrozumieć dosłownie :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.09.10, 14:19 W Rosji konkurencja między firmami przybiera nieraz formy drastyczne... Odpowiedz Link Zgłoś
hugow [...] 28.09.10, 14:43 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: z Re: Kogo na celowniku mają "łowcy głów" w Rosji? IP: 217.98.20.* 28.09.10, 16:37 Bla bla bla... Los bywa złośliwy i okrutny, poczekaj aż bezrobocie dosięgnie i ciebie - wtedy inaczej zaśpiewasz... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pomyśl_logicznie Re: Kogo na celowniku mają "łowcy głów" w Rosji? IP: 109.243.157.* 28.09.10, 17:38 hugow napisał: > to czas odkurzyć rosyjski i wracać do matiuszki Rasiji coś ci się pomerdało. Matuszka (a nie macocha?) to może ona tobie. Wracać nie zamierzamy. Owszem, byliśmy tam - w 1610 - ale klimat niefajny i syf ogólny. Tego za darmo nikt normalny by nie chciał. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość teddi Re: Kogo na celowniku mają "łowcy głów" w Rosji? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.09.10, 19:13 Hugow- nadajesz się na ministra .Będziesz następnym uzdrowicielem oświaty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: elo Re: Kogo na celowniku mają "łowcy głów" w Rosji? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.09.10, 16:50 Chyba zwariowalas... Nie wiem czy bylas kiedys w Moskwie. Ale jak bedac specjalista od SAPa (oczywiscie chodzi o wdrozenia) nie jestes w stanie w Polsce zarobic 10 k netto to slabo z toba - w Moskwie nie beda cie i tak chcieli. Natomiast poziom zycia nieporownywalny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olo Re: Kogo na celowniku mają "łowcy głów" w Rosji? IP: 151.59.19.* 28.09.10, 17:07 Potwierdzam wielu Polaków pracuje w Rosji zarobki b.wysokie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: elo tzn. co potwierdzasz? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.09.10, 18:59 bo w moim poprzednim poscie dosyc wyraznie napisalem ze takie zarobki jak przedstawione w artykule sa smieszne i zup elnie nieadekwatne do traumy jaka wiaze sie z zyciem w Moskwie. Moze dla ciebie 10 k PLN miesiecznie to sa wysokie zarobki, nie wiem - ale ktos wyzej opisal jak wyglada zycie w Moskwie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: billy Re: tzn. co potwierdzasz? IP: *.adsl.inetia.pl 28.09.10, 19:28 elo-u was w koziej wólce mniejsza trauma, nie???????????? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: elo dokladnie tak... IP: *.oracle.com 29.09.10, 18:33 Jak jest dobra kasa w kieszeni, robote mozna zrobic w dowolnym momencie (home office) i przeslac ja kablem to w im mniejszej koziej wolce sie mieszka tym mniejsza trauma. O ile w London czy San Francisco trauma jest wynagrodzona tym co te miasta oferuja to w Moskwie jest tragedia. Mam na reku permanentna oferte pracy w Silicon Valley - jednak wybieram swoja 'kozia wolke'... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PP Kogo na celowniku mają "łowcy głów" w Rosji? IP: 87.246.167.* 28.09.10, 20:17 Pracowałem w Rosji przez 5 lat (03-08 ) na bardzo wysokim stanowisku w rosyjskiej firmie. Są wielkie plusy ale i jak zawsze minusy. Tym co się nie boją wschodu polecam-przygoda życia. Po niej inaczej już patrzy się na świat, na ludzi, na pieniądze i luksusy. Tym co cenią komfort i spokój zdecydowanie odradzam. Wrócą rozczarowani i zniesmaczeni po paru miesiącach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zenek "szpecjalista SAPa" IP: 91.188.112.* 28.09.10, 21:56 no widać "szpece" od sprzedaży tego gluta penetrują nowe rynki zbytu.. ale coraz mniej tych ,co się jeszcze nie nacięli.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: arbiter To nie są dobre oferty IP: 77.236.26.* 29.09.10, 02:54 Nie jestem rusofobem, ale znając realia współczesnej Rosji nigdy nie podjąłbym tam pracy za mniej niż kiladziesiąt tysięcy Euro miesięcznie i to na nie dłużej niż rok-dwa a i tego nie jestem do końca pewny. To ogromna trauma i jeszcze większe ryzyko. Natomiast zatrudnianie się tam za 8-10 tys. złoty uważam za objaw szaleństwa albo tendencji samobójczych (no chyba, że ktoś jest masochistą). Przy okazji: ci, którzy myślą, że z pensją 10 tys. zł byliby w moskwie kimś, mogliby okazywać wyższość i szpanować - nic bardziej błędnego. Bylibyście nikim a przy tym na każdym kroku stawalibyście się łatwym łupem dla wszystkich cwaniaków, którzy takich leszczy łapią na swój kryminalny radar z kilometra - poczynając od kurew, złodziejaszków, naciągaczy po milicjantów i urzędasów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: swiss a moze lepiej we frankach IP: 153.108.64.* 29.09.10, 09:55 zawsze to dobre doswiadczenie, ale jak ktos szuka czegos po drugiej stronie Europy, a niekoniecznie UE, to moze warto porownac sobie tutaj: szwajcarskakariera.wordpress.com/2010/08/18/najbardziesz-poszukiwane-zawody-gdzie-czeka-praca/ Odpowiedz Link Zgłoś
mirekp70 Re: Kogo na celowniku mają "łowcy głów" w Rosji? 29.09.10, 11:37 Tylko że ceny w Moskwie są około 2 razy wyższe niż w Wawie... jeśli chodzi o wynajem mieszkań - to 3razy.... daghda.irish.pub napisał: > 400 000 rubli to ~39 000 złotych... albo za SAP - 90 000 RUB = ~8 600 PLN - to > spadam do Rosji ;-) > Odpowiedz Link Zgłoś