Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Drogowcy- bariery drogowe

25.11.10, 15:10
    Witam- dla mnie nowy temat, a może tu juz go ktoś przerabiał. Potrzebuje nowych oznaczeń barier drogowych - miałam w PB oznaczenia stare (SP-05) a teraz przy PW musze zastosować nowe oznaczenia. Czytam rozporządzenie z kwietnia 2010 i mało coś rozumiem:) Z góry dziękuje za pomoc.
    Obserwuj wątek
      • mar_bie Re: Drogowcy- bariery drogowe 25.11.10, 16:36
        teraz określasz typ barier na podstawie poziomu zagrożenia ( według wytycznych które wydała generalna) i podajesz 3 parametry np. bariera H2 W4 B :
        1. min. poziom powstrzymywania np. H2;
        2. maks. szerokość współpracującą np. W4 (tu musisz sobie sprawdzić szerokość poboczy czy masz wystarczające, odległość obiektów od lica bariery itp. w zalezności od W)
        3. min. poziom intensywności zderzenia np. B..
        ale jeśli piszesz że w PB były "stare" bariery czyli zlecenie na projekt było pewnie wczesniej niż kwiecień 2010 r. bo wtedy weszła zmiana do rozporządzenia i zgodnie z tą zmiana dla projektów rozpoczętych stposuje sie przepisy dotychczasowe
        • czito_29 Re: Drogowcy- bariery drogowe 26.11.10, 15:09
          Dzięki mar_bie:) Ja czytając wytyczne generalnej jakoś nie mogłam się połapać. PB został ZRID w 2009 r, ale teraz droga jest realizowana i Inżynier Kontraktu narzucił mi zastosowanie w PW nowych oznaczeń.
          Pozdrawiam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka