Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Praca o umę o dzieło? Pytanie

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.12.10, 13:33
    Witam, mam pytanie: czy jeśli zrobię usługę jakiejś prywatnej, nieznanej mi osobie - dorywczo coś związanego z jego stroną - to czy mogę wystawić rachunek za umowę o dzieło, czy muszę być przedsiębiorcą, zeby takie rzeczy robić? A jeśli można tę umowę o dzielo to kto ma odprowadzić podatek - - jeśli ta osoba, dla której to zrobię to pewnie nie by chciała czegoś takiego - zawracanie głowy? Chciałbym "być legalny" i dlatego pytam. Pzdr.
    Obserwuj wątek
      • Gość: abc Re: Praca o umę o dzieło? Pytanie IP: *.adsl.inetia.pl 10.12.10, 17:15
        www.twoja-firma.pl/artykuly/56,umowa-o-dzielo.html?gclid=CIvm8diJ4qUCFYe_zAodem0f1g
      • agulha Re: Praca o umę o dzieło? Pytanie 10.12.10, 17:57
        O ile wiem, nie da się. W Polsce nie może jedna osoba świadczyć legalnie i odpłatnie usług innej osobie, jeżeli żadna z nich nie ma firmy/działalności.
        • Gość: abc Re: Praca o umę o dzieło? Pytanie IP: *.adsl.inetia.pl 10.12.10, 18:20
          > O ile wiem, nie da się. W Polsce nie może jedna osoba świadczyć legalnie i odpł
          > atnie usług innej osobie, jeżeli żadna z nich nie ma firmy/działalności.

G......O PRAWDA:
          www.findict.pl/slownik/umowa-o-dzielo
          umowy.wieszjak.pl/praca-uslugi/74837,Czym-jest-umowa-o-dzielo.html
          • agulha Re: Praca o umę o dzieło? Pytanie 10.12.10, 19:31
            To ciekawe, naprawdę nie wiedziałam, nie wiem tylko, po co te wulgaryzmy.
            No i nadal nie wiem, mimo przeczytania linków, kto wtedy oblicza i odprowadza podatek.
            • snajper55 Re: Praca o umę o dzieło? Pytanie 10.12.10, 22:59
              agulha napisała:

> To ciekawe, naprawdę nie wiedziałam, nie wiem tylko, po co te wulgaryzmy.
              > No i nadal nie wiem, mimo przeczytania linków, kto wtedy oblicza i odprowadza p
              > odatek.

Zleceniobiorca w rocznym zeznaniu PIT. Zaliczek od takich umów nie odprowadza się.

www.vat.pl/umowa_zlecenia_pomiedzy_osobami_fizycznymi_inne_formy_zatrudnienia_pra_428.php

S.
      • snajper55 Re: Praca o umę o dzieło? Pytanie 10.12.10, 23:01
        Gość portalu: mario napisał(a):

> Witam, mam pytanie: czy jeśli zrobię usługę jakiejś prywatnej, nieznanej mi oso
        > bie - dorywczo coś związanego z jego stroną - to czy mogę wystawić rachunek za
        > umowę o dzieło, czy muszę być przedsiębiorcą, zeby takie rzeczy robić? A jeśli
        > można tę umowę o dzielo to kto ma odprowadzić podatek - - jeśli ta osoba, dla k
        > tórej to zrobię to pewnie nie by chciała czegoś takiego - zawracanie głowy? Chc
        > iałbym "być legalny" i dlatego pytam. Pzdr.

Niczego nie musisz wystawiać. Nikt nie płaci zaliczek. Dochód rozliczasz dopiero w zeznaniu rocznym jako "dochody z innych źródeł".

www.vat.pl/umowa_zlecenia_pomiedzy_osobami_fizycznymi_inne_formy_zatrudnienia_pra_428.php

S.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka