Dodaj do ulubionych

a knedle ?

IP: *.we.client2.attbi.com 05.08.02, 18:45
Wlasnie, moze wiecej osob odpowie niz na pyzy ?
Obserwuj wątek
    • quba Re: a knedle ? 06.08.02, 12:18
      Knedle ze śliwkami

      70 dkg ziemniaków
      25 dkg mąki pszennej (tortowa, wrocławska itp.)
      1 jajko
      0,5 kg wypestkowanych śliwek (najlepiej węgierek)
      sól, masło, bułka tarta, cukier


      Ugotować ziemniaki. Gorące przecisnąć przez praskę na stolnicę. Po
      ostudzeniu dodać jajko, mąkę oraz sól i szybko zagnieść ciasto. Ciasto
      podzielić na 3 części. Z każdej części formować wałki, kroić na fragmenty i z
      tego formować okrągłe placuszki. Na każdy placuszek kłaść wypestkowaną śliwkę,
      ok. pół łyżeczki cukru (zależy jakie słodkie są śliwki) i zaklejać w kształt
      okrągłej kluski. Knedle wrzucić do wrzątku i od wypłynięcia gotować ok.5 minut.
      Gorące polewać masłem z tartą bułką i oprószyć cukrem.
      • Gość: Lobelia Re: a knedle ? IP: 195.187.102.* 06.08.02, 13:20
        Ja, zgodnie z domową tradycją dodałabym do takiego ciasta
        jeszcze 2 łyżki kaszki manny. Panuje u mnie w rodzinie
        opinia, że zapobiega to rozlatywaniu się knedli. Poza tym
        może warto zaznaczyć, dla osób, które nigdy knedli nie
        robiły, że ziemniaczanego ciasta nie wolno długo
        zagniatać i przechowywać po zagnieceniu, bo robi się
        ciapa. Poza tym polecam też knedle z morelami (akurat
        jest sezon!), świetne są np. posypane prażonymi mielonymi
        orzechami lub migdałami.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka