Gość: kluba1 IP: *.we.client2.attbi.com 05.08.02, 18:45 Wlasnie, moze wiecej osob odpowie niz na pyzy ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
quba Re: a knedle ? 06.08.02, 12:18 Knedle ze śliwkami 70 dkg ziemniaków 25 dkg mąki pszennej (tortowa, wrocławska itp.) 1 jajko 0,5 kg wypestkowanych śliwek (najlepiej węgierek) sól, masło, bułka tarta, cukier Ugotować ziemniaki. Gorące przecisnąć przez praskę na stolnicę. Po ostudzeniu dodać jajko, mąkę oraz sól i szybko zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na 3 części. Z każdej części formować wałki, kroić na fragmenty i z tego formować okrągłe placuszki. Na każdy placuszek kłaść wypestkowaną śliwkę, ok. pół łyżeczki cukru (zależy jakie słodkie są śliwki) i zaklejać w kształt okrągłej kluski. Knedle wrzucić do wrzątku i od wypłynięcia gotować ok.5 minut. Gorące polewać masłem z tartą bułką i oprószyć cukrem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lobelia Re: a knedle ? IP: 195.187.102.* 06.08.02, 13:20 Ja, zgodnie z domową tradycją dodałabym do takiego ciasta jeszcze 2 łyżki kaszki manny. Panuje u mnie w rodzinie opinia, że zapobiega to rozlatywaniu się knedli. Poza tym może warto zaznaczyć, dla osób, które nigdy knedli nie robiły, że ziemniaczanego ciasta nie wolno długo zagniatać i przechowywać po zagnieceniu, bo robi się ciapa. Poza tym polecam też knedle z morelami (akurat jest sezon!), świetne są np. posypane prażonymi mielonymi orzechami lub migdałami. Odpowiedz Link Zgłoś