valvert 19.04.04, 21:17 kto mi podpowie: czy w związku z tym że najbliższy 1 maja wypada w sobote, przysługuje ludziom pracy dzień wolny od pracy w tygodniu? z 11 listopada tak było a teraz nie wiem.. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: agulha Re: dzien wolny od pracy! IP: *.aster.pl / *.acn.pl 20.04.04, 01:35 Podobno za każde święto, które przypada w danym roku w sobotę, należy się dzień wolny w terminie ustalonym przez pracodawcę. Nam ogłoszono, że za 1 maja dostaniemy 30 kwietnia, a za 25 grudnia - 27 grudnia. Za święta wypadające w niedzielę nie należy się dzień wolny (:-(( a ja miałam nadzieję, że tak!) Odpowiedz Link Zgłoś
popruty Re: dzien wolny od pracy! 20.04.04, 01:40 Możecie sobie przeczytać: ART. 130 par. 2 kodeksu pracy: "Każde święto przypadające w okresie rozliczeniowym i przypadające w innym dniu niż niedziela obniża wymiar czasu pracy o osiem godzin." Miłego świętowania Odpowiedz Link Zgłoś
dw2167 Re: dzien wolny od pracy! 20.04.04, 02:21 popruty rozwiał chyba wszystkie wątpliwości - kapitaliści MUSZĄ udzielić ludziom pracy dnia wolnego za święto przypadające w sobotę. Odpowiedz Link Zgłoś
valvert Re: dzien wolny od pracy! 20.04.04, 18:20 dziekuje bardzo za informacje bo powiedziano mi w pracy ze jak znajde przepis ktory mówi o takiej sytuacji to dostaniemy dzien wolny a jak nie znajde to nie dostaniemy... Odpowiedz Link Zgłoś