Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Dwie prace a L4

IP: *.dynamic.chello.pl 21.03.11, 19:06
    Pracuję w pełnym wymiarze godzin 8 - 16, znalazłam ostatnio ofertę pracy 17 - 21. Praca na telefonie, niestety w praktyce okazało się, że to, co obiecywali, nie ma pokrycia w rzecyzwistości. Podpisałam umowę na miesiąc, ale chcę odejść z tej pracy natychmiast (przepracowałam tydzień). Nie chcą się zgodzić na porozumienie stron. Chciałam dać im L4, ale nie wiem, czy będąc na tym L4 mogę normalnie pracować w podstawowej pracy 8 - 16. Jak rozwiązać umowę? Musi być dyscyplinarka?
    Obserwuj wątek
      • Gość: karol Re: Dwie prace a L4 IP: *.aster.pl 21.03.11, 20:39
        Po pierwsze nie ma czegoś takiego jak L4 jest druk ZUS ZLA.
        Po drugie lekarz wystawia druk ZUS ZLA w przypadku choroby. To że nie chcesz chodzić do pracy nie jest wskazaniem medycznym. To czyste złodziejstwo.
        Po trzecie jeżeli nawet zdobędziesz lewe zwolnienie do jednego pracodawcy spodziewaj się kontroli.
        • Gość: Kasia Re: Dwie prace a L4 IP: *.dynamic.chello.pl 21.03.11, 20:47
          Ok, to co zrobic, zeby juz nie musiec przychodzić do tej drugiej pracy???
          • snajper55 Re: Dwie prace a L4 22.03.11, 09:59
            Gość portalu: Kasia napisał(a):

> Ok, to co zrobic, zeby juz nie musiec przychodzić do tej drugiej pracy???

Porzucić pracę, czyli w efekcie dostać dyscyplinarkę (zakładam, że jest to umowa o pracę).

S.
      • Gość: abc Re: Dwie prace a L4 IP: *.adsl.inetia.pl 22.03.11, 08:34
        Podpisałam umowę na miesiąc

Jest to umowa o pracę na czas określony, czy umowa zlecenie?
      • dodek-on-line Re: Dwie prace a L4 22.03.11, 09:13
        1) Olac prace na sluchawkach i nie przyjsc - dyscyplinarka jest wtedy, gdy masz umowe o prace; przy umowie o dzielo / zlecenie nie wystawia sie swiadectwa pracy!, wiec nie ma gdzie wpisac ta dyscyplinarke. Poza tym i tak pracujesz, wiec w CV nie bedziesz miala dziury, jak nie podasz, ze pracowalas 1 miesiac na sluchawkach. I niezaleznie od tego: za kilka lat bedziesz miala juz zapelnione CV - wtedy osmieszylabys sie jakbys podala, ze gdzies pracowalas 1 miesiac:-) Bo i tak beda pytali: dlaczego tak krotko?? Wiec podsumujac: olac, zapomniec, nie podawac w CV.
        2) Albo pojsc do lekarza poprosic o zwolnienie lekarskie ale takie, ze bedzie wynikalo z niego, ze nie mozesz pracowac tylko na sluchawkach, np. lekarz laryngolog wystawi ci, ze masz problemy ze sluchem albo psychiatra, ze zle znosisz stres itp. Wtedy mozesz pracowac w pierwszej pracy, bo tam sa inne warunki pracy ale na sluchawkach nie. Kontrola ci nic nie zrobi, bo zwolnienie dotyczy konkretnej jednostki chorobowej zwiazanej z tym konkretnym stanowiskiem pracy.
        Choc ja bym takie g.... olal, bo praca na sluchawkach to nic czym sie mozna chwalic w CV.
        • snajper55 Re: Dwie prace a L4 22.03.11, 09:57
          dodek-on-line napisał:

> 2) Albo pojsc do lekarza poprosic o zwolnienie lekarskie ale takie, ze bedzie w
          > ynikalo z niego, ze nie mozesz pracowac tylko na sluchawkach, np. lekarz
          > laryngolog wystawi ci, ze masz problemy ze sluchem albo psychiatra, ze zle zno
          > sisz stres itp. Wtedy mozesz pracowac w pierwszej pracy, bo tam sa inne warunki
          > pracy ale na sluchawkach nie.

Brednie. W czasie zwolnienia chorobowego nie można wykonywać żadnej pracy.

S.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka