Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

PROSZĘ O POMOC- umowa o oracę

08.05.11, 10:46
    Witam serdecznie i bardzo proszę o pomoc w sprawie dość dziwnej umowy o pracę.
    Każdy z nas wie, jak trudno o pracę i dlatego godziłem się na to co zaraz opiszę.
    Od trzech miesięcy walczyłem o umowę o pracę i w końcu po świętach dostałem.
    umowa zawarta po między tym a tym
    wymieniono stanowisko
    zawarta na dwa lata od 01.04.2011r
    wynagrodzenie zasadnicze 910zł
    dodatek funkcyjny 476zł
    nic nie pisze czy to brutto czy netto i kiedy płatne
    okres wypowiedzenia dwa tygodnie
    i to wszystko.

W kodeksie pracy znalazłem to:
    Art. 29.

§ 1. Umowa o pracę określa strony umowy, rodzaj umowy, datę jej zawarcia oraz
    warunki pracy i płacy, w szczególności:
    1) rodzaj pracy,
    2) miejsce wykonywania pracy,
    3) wynagrodzenie za pracę odpowiadające rodzajowi pracy, ze wskazaniem składników
    wynagrodzenia,
    4) wymiar czasu pracy,
    5) termin rozpoczęcia pracy.
    § 3. Pracodawca informuje pracownika na piśmie, nie później niż w ciągu 7 dni od dnia
    zawarcia umowy o pracę, o:
    1) obowiązującej pracownika dobowej i tygodniowej normie czasu pracy,
    2) częstotliwości wypłat wynagrodzenia za pracę,
    3) wymiarze przysługującego pracownikowi urlopu wypoczynkowego,
    4) obowiązującej pracownika długości okresu wypowiedzenia umowy o pracę,

Art. 85. § 1. Wypłaty wynagrodzenia za pracę dokonuje się co najmniej raz w miesiącu, w
    stałym i ustalonym z góry terminie.

nie dostałe tego co pisze w art. 29 &3 a to co pisze w art 85 &1 o wypłacie "co najmniej raz w miesiącu" to mnie całkiem podłamało bo mogę np dostać wypłatę np raz na dwa lata.
    Z tego co wiem to minimalne wynagrodzenie wynosi 1386zł i to chyba powinno być wynagrodzeniem zasadniczym.
    Czy dodatek funkcyjny może wchodzić w skład minimalnego wynagrodzenia bo mogą zawsze znaleźć jakiś powód żeby go obniżyć albo wcale nie wypłacić.
    A co np będzie w razie L4 bo prace mam dość niebezpieczną?
    Dodam, że ustalenia przy przyjęciu do pracy były inne np wynagrodzenie ponad 2500zł i same pozytywy pracy.
    Bardzo proszę o pomoc co z tym zrobić.
    Obserwuj wątek
      • Gość: x Re: prosze o pomoc- umowa o oracę IP: *.dynamic.chello.pl 08.05.11, 11:43
        Moj drogi, to po co podpisywałes taką umowę, skoro warunki sie nie zgadzały z tym co ustaliliście?Faktycznie powinien byc wymiar etatu, miejsca, czas wypalaty i takie tam podstawowe sprawy, czyli miedzy kim a kim jest nawiązana umowa, na jaki okres czasu, rodzaj wykonywanej pracy, czyli stanowisko, miejsce, wymiar, wynagrodzenie okres wypowiedzenia.Oczywiście, że kwota wynagrodznie jest brutto. Najniższa krajowa jest 1386 a z tego co napisales łaczna kwota tyle wynosi ( suma), jesli jest to stały dodatek to ci go nie obniża, a co ma być z L4?normalnie bedziesz miał płatne, jesli masz jakies watpliwości co do umowy, która jest maksymalnie dziwnie skonstruowana to idź do inspekcji pracy
        • piotra128 Re: prosze o pomoc- umowa o oracę 08.05.11, 12:52
          Sorki ale zapomniałem dodać, że nie podpisałem tej umowy
          • Gość: x Re: prosze o pomoc- umowa o oracę IP: *.dynamic.chello.pl 08.05.11, 12:54
            I dobrze, gdyby Ci ją zaproponował, prosta sprawa, mówisz, że masz do niej "ale" i pewne kwestie chcesz wyjasnic
            • annajustyna Re: prosze o pomoc- umowa o oracę 08.05.11, 12:56
              A mialbys ja podpisac ponad miesiac do tylu?
        • piotra128 Re: prosze o pomoc- umowa o oracę 08.05.11, 13:37
          Ja podejrzewam, że jest to jakiś wybieg pracodawcy
          dodatek funkcyjny można zmniejszyć bo coś tam nie tak lub zabrać
          a to wynagrodzenie zasadnicze 910zl ? to nie jest nawet minimalne

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka