Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Jak z TYM ZASILKIEM CHOROBOWYM???

IP: 62.233.155.* 17.05.04, 11:54
    Czesc wszystkim,
    Potrzebuje bardzo pilnie pomocy!!!
    Jestem zatrudniona na umowe o prace na czas okreslony, ktora konczy sie w ten
    czwartek tj. 20.05.04. Moje pytanie dotycze zasilku chorobowego po zwolnieniu
    z pracy po 20.05. Ide dzis do lekarza, jestem chora i zastanawiam sie czy
    jest sens brac zwolnienie na te pare dni, albo moze i dluzej? Czy pracodawca
    (czy ZUS?) bedzie mi wyplacal 80% wynagrodzenia nawet po ustaniu umowy, czy
    juz nie ma na to szans? czy moze lepiej wziac sobie platny urlop na te
    pozostajace 3 dni?
    Czy po zwolnieniu z pracy moge platnie chorować i jak długo?
    Bardzo prosze o Wasze rady i odpowiedzi:)
    Goraco pozdrawiam:)

Obserwuj wątek
      • Gość: basiad335 Re: Jak z TYM ZASILKIEM CHOROBOWYM??? IP: 212.244.128.* 17.05.04, 12:06
        ja myślę,żę możesz teraz śmiało brać zwolnienie ile ci się chce,ale zacznij od
        jutra,do czwartku będzie za to placił twój zaklad a po 20/05/2004r będzie
        placił zus,także możesz śmiało rozciągnąć,ile się da.jeśli masz pytania to
        pytaj,pozdrowka
        • Gość: betty Re: Jak z TYM ZASILKIEM CHOROBOWYM??? IP: 62.233.155.* 17.05.04, 12:28
          Super, dzieki za rade:) Mysle ze wezme to zwolnienie , chociaz moze lepiej na
          te trzy dni wziac urlop (bo mam niewykorzystany za ktory nalezy mi sie
          ekwiwalent pieniezny), bo wtedy bedzie platne 100%, a od czwartku dopiero
          zwolnienie?
          No ladnie, nigdy jesczcze tak nie kombinowalam.....hihihihi
          • Gość: basiad335 Re: Jak z TYM ZASILKIEM CHOROBOWYM??? IP: 212.244.128.* 17.05.04, 12:38
            zapomniałam dodać,żę zasilek będzie płatny w wysokości 80%,a dlaczego chcesz
            wziąćś urlop? wypłacą ci niewykorzystanym ekwiwalentem,a od jutra bierz
            zwolnienie ile się da ,powodzonka
      • Gość: betty Re: Jak z TYM ZASILKIEM CHOROBOWYM??? IP: 62.233.155.* 17.05.04, 13:37
        dzieki za pomoc:) mam jednak jeszcze jedna watpliwosc: czy po skonczeniu
        kontraktu w pracy, czyli w moim przypadku po 20.05 czwartek, ZUS bedzie my
        wyplacal 80% wynagrodzenia mimo ze nie bede juz ubezpieczona przez moja firme?
        jesli tak, to na jakiej podstawie i jak dlugo?
        Bo rozumiem ze do czwartku zasilek chorobowy bedzie mi placil moj zaklad pracy,
        co bedzie sie dzialo po czwartku?
        Bede wdzieczna za informacje, zanim wybede do lekarza..:)
        • Gość: basia d335 Re: Jak z TYM ZASILKIEM CHOROBOWYM??? IP: 212.244.128.* 17.05.04, 13:43
          tak będzie-po rozwiązaniu umowy o pracę dalsze zwolnienie nawet b.długie będzie
          placil ZUS,TYLKO UWAŻAJ,ZUS może sprawdzić!!! także musisz mieć taką
          chorobę,żeby ci nie udowodnili że kombinujesz,powodzonka pa
          • Gość: betty Re: Jak z TYM ZASILKIEM CHOROBOWYM??? IP: 62.233.155.* 17.05.04, 13:53
            Basiu, bardzo dziekuje za pomoc!!:)
            I nie ma znaczenia ze pracowalam na umowe na czas okreslony? ZUS bedzie my
            placil niezaleznie od tego? Zamierzam pochorowac tyljko przez 1,5 tygodnia wiec
            powinna byc ok:)Powiedz, jakie formalnosci i co musze zrobic, jesli za dwie
            godziny wezme zwolnienie i do czwartku juz nie pojaiwe sie w pracy? Czy moj
            zaklad pracy musi poinformowac ZUS o mojej chorobie, czy sama musze tetgo
            dopilnowac?
            Czy jest jakis artykul prawny, ktorym moge sie podeprzec rozmowie z pracodawca,
            ktory zapewne sie wkurzy? (oj i to bardzo ze teraz ide na zwolnienie!!).
            Bardzo dziekuje za Twoja pomoc, papatki
            zakatarzona Beata
            • Gość: basiad335 Re: Jak z TYM ZASILKIEM CHOROBOWYM??? IP: 212.244.128.* 17.05.04, 14:00
              słuchaj,twoj pracodawca nie powinien się wkurzać,po rozwiązaniu z Tobą umowy o
              pracę zaklad pracy / a ty nic nie robisz w tej kwestii/ wypełnia papiery do ZUS-
              U ,ale finansowo już go nic nie obchodzi,tobie potem płaci tylko ZUS,TYLKO
              PAMIĘTAJ O CHOROBIE ,MOGĄ SPRAWDZIĆ /NIE ZAWSZE ale przestrzegam Cię, pa
              trzymaj się i życzę Ci zdrowka
      • gniszka Re: Jak z TYM ZASILKIEM CHOROBOWYM??? 21.05.04, 19:25
        tyle że zus wypłaci za zwolnienie jeśli po ustaniu zatrudnienia bedzie ono
        trwało przynajmniej 30 ciurkiem bez przerwy .pozdrówka aga

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka