Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

wlasna działalnośc gospodarcza - jak to zrozumiec

IP: *.adsl.inetia.pl 04.09.11, 20:15
    Witam znalazłem takie ogłoszenie w internecie i jak mogę założyć działalność gospodarczą i iść na współprace z inną firmą?
    tutaj przykład ogłoszenia:

KURIER
    Miejsce pracy: Warszawa, Radom, Ciechanów, Płock, Siedlce, Ostrołęka

Główne zadania na stanowisku to:

doręczenie i odbiór przesyłek na terenie podległego regionu
    profesjonalna obsługa Klienta

Wymagania:

zarejestrowana własna działalność gospodarcza
    własny samochód dostawczy
    znajomość zasad profesjonalnej obsługi Klienta
    zaświadczenie o niekaralności
    dyspozycyjność i zaangażowanie
    wysoka kultura osobista
    mile widziane doświadczenie na stanowisku Kuriera
    Obserwuj wątek
      • Gość: Toxic Re: wlasna działalnośc gospodarcza - jak to zrozu IP: *.toya.net.pl 04.09.11, 20:33
        twoja firma którą założysz podpisuję umowę o świadczeniu usług kurierskich z firmą do której aplikujesz.
        • Gość: tomasz990 Re: wlasna działalnośc gospodarcza - jak to zrozu IP: *.ip.netia.com.pl 04.09.11, 23:37
          Czyli mogę np. założyć firmę która będzie świadczyć usługi transportowo-kurierskie, i w takim przypadku mógłbym ubiegać się o dofinansowanie z np. PUP na samochód dostawczy?
          • Gość: Toxic Re: wlasna działalnośc gospodarcza - jak to zrozu IP: *.toya.net.pl 05.09.11, 15:01
            Czyli mogę np. założyć firmę która będzie świadczyć usługi transportowo-kurierskie

Na pewno możesz złożyć wniosek o rejestrację firmy w Urzędzie Miasta i GUS. Dopiero po otrzymaniu zgody, rejestracji firmy w ZUS i US, otwarciu konta firmowego w banku możesz zacząć świadczyć usługi. Jeśli będziesz w VAT, dodatkowo musisz kupić i zarejestrować kasę fiskalną w US podległym miejscu wykonywanej działalności.

i w takim przypadku mógłbym ubiegać się o dofinansowanie z np. PUP na samochód dostawczy?

Naturalnie! Stajesz się przedsiębiorcą dla którego istnieje wiele dodatkowych źródeł finansowania. Nie tylko PUP. Lepsze dają myśle agencje rozwoju regionalnego. Urząd Miasta powinien zaopatrzyć cię w "niezbędnik" wiedzy na ten temat.

Powodzenia!
            • Gość: Kagan Re: wlasna działalnośc gospodarcza IP: *.dsl.telepac.pt 06.09.11, 11:43
              PUP to ci da kopa w doope, a nie samochod...
          • jacekk13 Re: wlasna działalnośc gospodarcza - jak to zrozu 05.09.11, 15:31
            O ile się nie mylę PUP nie finansuje środków transportu
            • Gość: tomasz990 Re: wlasna działalnośc gospodarcza - jak to zrozu IP: *.adsl.inetia.pl 05.09.11, 23:19
              Jeżeli to na razie będzie firma jedno osobowa to czy muszę płacić ZUS? Jakie dokumenty muszę mieć przy składaniu wniosku w Urzędzie Miasta i GUS?
              Jeżeli np. we wrześniu otworzę firmę a będę w niej pracować od listopada tego roku to czy to wiąże się to z jakimiś opłatami karnymi przez to że firma "nic nie robi"?
              • Gość: tomeczek Re: wlasna działalnośc gospodarcza - jak to zrozu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.09.11, 11:19
                Gość portalu: tomasz990 napisał(a):

> Jeżeli to na razie będzie firma jedno osobowa to czy muszę płacić ZUS?

Oczywiście.

> Jakie dokumenty muszę mieć przy składaniu wniosku w Urzędzie Miasta i GUS?

Masz np tu:

www.firma.prawnik-online.eu/krok_po_kroku.html

> Jeżeli np. we wrześniu otworzę firmę a będę w niej pracować od listopada tego
                > roku to czy to wiąże się to z jakimiś opłatami karnymi przez to że firma "nic
                > nie robi"?

Poprawka: Nie "będziesz pracował w firmie..." tylko "twoja firma będzie istnieć od...". Opłat karnych nie ma, ale przecież musisz płacić ZUS niezależnie od tego czy masz jakiekolwiek zyski czy nie, więc lepiej jednak "coś" robić. :) Powodzenia.
                • Gość: ZUS Re: wlasna działalnośc gospodarcza IP: *.dsl.telepac.pt 07.09.11, 20:53
                  Musisz płacić ZUS niezależnie od tego czy masz jakiekolwiek zyski czy nie.
                  (tomeczek)
      • Gość: Kagan Re: wlasna działalnośc gospodarcza IP: *.dsl.telepac.pt 06.09.11, 11:42
        Szukaja frajera z samochodem...
        • Gość: tomasz990 Re: wlasna działalnośc gospodarcza IP: *.adsl.inetia.pl 06.09.11, 20:19
          Już większość rozumiem, tylko dlaczego firma (np. Siódemka ) woli podpisać umowę ze spółką gospodarczą niż z prywatną osobą z samochodem ? Ma tutaj jakieś zniżki czy coś?

Nie biorąc dofinansowania na samochód do świadczenia moich usług (transport- rozwożenie paczek) , i zatrudniając kierowce z samochodem któremu dał bym 1500zł netto /mies, i który będzie np zarabiać dla mnie 3 tys netto /mies to czy jemu nie będzie się opłacało pójść i zatrudnić się prosto w firmie siódemka a niż u mnie ?

W takim wypadku wydaje mi się że trzeba było by zatrudnić więcej kierowców z samochodami do rozwożenia to w tedy pensja była by na przyzwoitym poziomie ale i tak zawsze będzie niższa od pensji którą dala by siódemka bo ja z czegoś muszę utrzymać firmę więc po co komuś taka spółka?
          • Gość: gość Re: wlasna działalnośc gospodarcza IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.09.11, 22:22
            Daj sobie spokój. Wpakujesz się w niepotrzebne kłopoty.
            • Gość: jasiu Re: wlasna działalnośc gospodarcza IP: *.dynamic.chello.pl 07.09.11, 19:57
              Popieram. Niech da sobie spokój. Czytając tak banalne pytania na forum wnioskuję, że jego wiedza z tego zakresu jest tak nędzna, że jak nic wpędzi się w kłopoty.
          • Gość: tomeczek Re: wlasna działalnośc gospodarcza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.09.11, 11:01
            Gość portalu: tomasz990 napisał(a):

> Nie biorąc dofinansowania na samochód do świadczenia moich usług (...)
            > i zatrudniając kierowce z samochodem któremu dał bym 1500zł
            > netto /mies, i który będzie np zarabiać dla mnie 3 tys netto /mies to czy jemu
            > nie będzie się opłacało pójść i zatrudnić się prosto w firmie siódemka a niż u
            > mnie ?

Przecież ta (przykładowa) Siódemka nie zatrudni na etat ani jego ani ciebie. Po to przecież szuka kogoś z samochodem i działalnością gospodarczą, żeby na niego przerzucić całą biurokrację. To Ty będziesz się bujał z ZUS-em, US-em, GUS-em i innymi a oni tylko przyjmą od ciebie fakturę (i może zapłacą w terminie podczas gdy Ty musisz płacić ZUS i podatki w terminie).
          • Gość: profjebiewdenko łaskawe panisko jesteś!!! IP: *.play-internet.pl 13.09.11, 12:26
            Piszesz, że chcesz zatrudnic kierowce z samochodem i płacić mu 1500 netto miesiecznie, przy czym chcesz na nim zarabiac 3000 netto. Ty to jednak łaskawe panisko jesteś nie ma co!
            A ty byś chciał by zaproponowano ci takie warunki?
            Będziesz żebrał o dofinansowanie z podatków miedzy innymi takich ludzi, którym chcesz płacić 1500 zeta na miesiac.
            Zasługujesz by być bezrobotnym. Sorki za szczerość.
            • Gość: KAGAN Re: łaskawe panisko jesteś!!! IP: *.dsl.telepac.pt 13.09.11, 13:08
              No coz, kapitalizm opiera sie na wyzysku czyli na kradziezy...
              Zas on, jak praktycznie kazdy kapitalista, chce miec wysoka stope wyzysku - w jego przypadku 200% (m/v=3000zl/1500zl).
              skfm.dyktatura.info/download/sweezy04.pdf
        • Gość: Przedsiębiorca Re: wlasna działalnośc gospodarcza IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 08.09.11, 21:43
          Gość portalu: Kagan napisał(a):

> Szukaja frajera z samochodem...

Daj mi tych co szukają frajerów z samochodem.Chętnie podstawię nawet 10 sztuk,bo na razie na 3 w kurierce mam dla siebie jakieś 10-12tys. m-cznie.
          Hmm,po dłuższym zastanowieniu mogę podstawić x sztuk.Daj mi tylko szukających.
          • Gość: kagan Re: wlasna działalnośc gospodarcza IP: *.dsl.telepac.pt 08.09.11, 22:00
            Pewnie myslisz obrot z zyskiem... I zauwaz, ze jesli nawet pierwszy zarabia 10 tys., to setny moze wyciagnac gora tysiac, jak sie rynek zapelni...
            • Gość: Przedsiębiorca Re: wlasna działalnośc gospodarcza IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.09.11, 09:42
              Gość portalu: kagan napisał(a):

> Pewnie myslisz obrot z zyskiem... I zauwaz, ze jesli nawet pierwszy zar
              > abia 10 tys., to setny moze wyciagnac gora tysiac, jak sie rynek zapelni...

Rozbawiłeś mnie.Prowadzę działalność 14 lat więc rozrózniam co to obrót (akurat tu nie obrót a przychód,obroty to można mieć w handlu) a zysk NETTO.Z 3 busów przychody są powyżej 40tys.
              Co to znaczy "setny wyciągnąć może tysiąc"?Jak samochód jeździ na stałej trasie, to zarabiać bedzie tyle samo mój, jak i konkurenta.Rynek sie zapełni?Nie znam takiego pojęcia.Kiedyś firma kurierska miala 2-3 samochody na województwo,teraz ma po kilkadziesiąt.Kiedyś było kilka firm kurierskich,teraz jest kilkadziesiąt.Świat się rozwija więc rynek sie nie zapełni.Tymbardziej skoro się ogłaszają,że potrzebują z własnym autem:)
              • Gość: kagan Re: wlasna działalnośc gospodarcza IP: *.dsl.telepac.pt 09.09.11, 10:09
                Zakladam sie, ze nie odrozniasz poprawnie obrotu od przychodu i przychodu od zysku, a do kosztow prowadzenia firmy nie wliczasz np. amortyzacji czy tez swoich zarobkow jako jej menedera, a juz na pewno straconych odsetek od kapitalu, ktory wlozyles w swa "firme", a tylko koszta paliwa, stad tez wychodza ci te papierowe dochody, ktore z realnymi, t.j. ekonomicznymi, nie maja nic wspolnego...
                I popatrz na rynek, ktory w Polsce jest praktycznie wszedzie zapelniony, szczegolnie na rynek pracy. Stad tez mamy w PL takich "przedsiebiorcow" jak ty, ktorzy zakladaja niedochodowe male firmy, aby tylko uciec przed bezrobociem...
                A to, ze potrzebuja nowych frajerow, to jest zrozumiale, bo przy tych stawkach, ktore oferuja kurierom, to nie da sie nic zarobic, wiec ludzie szybko rezygnuja z tego bezsensowanego jezdzenia samochodem, jak sie tylko przekonaja, ze dokladaja do tego interesu...
                • Gość: tomasz990 Re: wlasna działalnośc gospodarcza IP: *.adsl.inetia.pl 09.09.11, 21:34
                  Panowie to doradźcie mi coś dziś dzwoniłem do Siódemki i powiedzieli mi tak że na razie nie potrzebują kierowców a potrzebują kierowców z własnym samochodem i działalnością i zarobki wahają się w przedziale od 2000zł brutto do 4000zł brutto. Powiedział mi że to zależny od trasy na jakiej będzie jeździć dany kierowca. Za benzynę zwracają kasę.

Więc tak jak zatrudnią mnie z moją działalnością gospodarczą to Siódemka zyska tyle że odejdzie im mój Zus.
                  I to jest naprawdę ten powód dla którego oni zatrudniają ludzi z działalnością ?

Więc ja pomyślałem sobie że jednemu kierowcy z działalnością i samochodem to się nie opłaci bo jeżeli zarobi te 2500zł na czysto przecież nie będzie ciągle zarabiać 4 tysięcy to odejdzie mu eksploatacja samochodu naprawy itp ,opłaty ubezpieczenie ... , ZUS około 270 zł i zostanie mu około 1500-1600zł na czysto za miesiąc
                  więc trzeba by było mi zatrudnić około 5 kierowców i mieć 5 samochodów to w tedy zapłacił bym im stałą pensje 2000 brutto i miał bym na utrzymanie firmy oraz opłaty ZUS-u czy dobrze myślę?
                  • Gość: kagan Re: wlasna działalnośc gospodarcza IP: *.dsl.telepac.pt 09.09.11, 23:25
                    Teraz w Polsce jest kapitalizm, a wiec bez kapitalu jestes niczym. A powód dla którego oni zatrudniają ludzi z tzw. działalnością jest prosty - zwyczajna chciwosc i chec wycisniecia z kierowcow ile sie tylko da...
                • Gość: Przedsiębiorca Re: wlasna działalnośc gospodarcza IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.09.11, 22:52
                  Gość portalu: kagan napisał(a):
                  nie wliczasz np. amortyzacji czy te
                  > z swoich zarobkow jako jej menedera, a juz na pewno straconych odsetek od kapit
                  > alu, ktory wlozyles w swa "firme", a tylko koszta paliwa
                  ...
                  Kolejna kompletna bzdura."Menederem" nie jestem.Jestem właścicielem,który na tyle sobie "ustawił" robotę,że w zasadzie nie robie nic.(poza drobną papierologią,resztę robi ksiegowa)
                  Jeżeli liczyłbym koszty tylko paliwa i kierowców, to dawno poszedłbym z torbamia firme jak wspomniałem mam od 14 lat.Wytłumaczę ci łopatologicznie i krótko.Mój zysk idzie do mojej kieszeni.To co ma iśc na eksploatacje auta,kasa na wymiane auta na nowe,księgowość,zusy,podatki,srusy itd. to oddzielny rozdział.
                  Jeżeli zarobki na poziomie 10-12tys. za "nic nierobienie" to dla ciebie niedochodowy biznes, to gratuluje ci lepszego biznesu.Co prawda ogólny zysk mojej małej niedochodowej firmy jest "ciut" wyższy,bo nie ogranicza się do busów ale to nie byl temat wątku.

Do Tomka.Siódemka cieniutko płaci więc dobrze kombinujesz ,że się nie opłaca ale wierz mi,jak masz busa pod domem, to wcześniej czy później możesz załapać fajną robote.Niekoniecznie w kurierce.Jeden mój bus jeździ dla 2 sklepów meblowych i tez nie jest źle a kilometrów mało,bo głównie miasto więc auta nie zajeżdżasz.Powodzonka.

p/s mozna też zarejestrować sie na stronkach spedycyjnych (gieldy transportowe)Fakt tam sporo ofert na tir-y ale trafiaja sie na busa.
                  • Gość: tomasz990 Re: wlasna działalnośc gospodarcza IP: *.adsl.inetia.pl 09.09.11, 23:02
                    Więc co mi polecasz na początek, rzucać się na głęboką wodę i zakupić 5 busów czy powoli zaczynać od dwóch?
                    Opłaca się jeździ dla firm kurierskich czy innych np. sklepów , hurtowni?

Mam drugi pomysł by zamiast tego otworzyć linię przewozową osób i też pytanko do ciebie (Przedsiębiorca) bo jesteś w branży które rozwiązanie się lepiej opłaci?
                    • Gość: Kagan Re: wlasna działalnośc gospodarcza IP: *.dsl.telepac.pt 09.09.11, 23:31
                      Rynek przewozow samchodowych jest w Polsce tak przesycony, ze nowa firma nie ma w zasadzie na nim dzis najmniejszej szansy. Jesli wiec chcesz stracic malo, to kup 1 samochod lub 2 samochody, a jak chcesz stracic duzo, to kup ich 5 albo i wiecej.
                    • Gość: Przedsiębiorca Re: wlasna działalnośc gospodarcza IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.09.11, 10:17
                      Na początek wziąłbym jedno auto,chyba,że gdzieś już mozesz sie zahaczyć.Przewóz osób to bardzo dobra kasa ale...może ci sie "spalić" samochód:) Mafie które opanowały ten rynek nie bardzo dają wejść nowym w ten temat.
                      Co do kurierki to jest o tyle dobra,że zazwyczaj masz tą samą trasę,a wiec wiesz,że co m-c zarobisz mniej wiecej tyle samo.Ze sklepami bywa różnie.Może być dzień bez roboty,może byc taki,że 14 godzin dajesz:)
                      • Gość: kagan Re: wlasna działalnośc gospodarcza IP: *.dsl.telepac.pt 12.09.11, 11:16
                        A teraz to mafie sie wezma pewnie za kurierow.
                        • Gość: Przedsiębiorca Re: wlasna działalnośc gospodarcza IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 12.09.11, 22:00
                          Tobie kagan, jakby płacili za durne posty i nie temat (trochę sobie poczytałem) zostałbyś milionerem.Bez odbioru.
                          • Gość: Kagan Re: wlasna działalnośc gospodarcza IP: *.dsl.telepac.pt 13.09.11, 11:00
                            Znow tylko ad personam?
                  • Gość: Kagan Re: wlasna działalnośc gospodarcza IP: *.dsl.telepac.pt 09.09.11, 23:28
                    Jesli zarzadzasz swa wlasna firma, to jestes jej menedzerem, i za wykonywanie tej pracy nalezy ci sie zaplata. I to by bylo tyle...
                    • Gość: tomasz990 Re: wlasna działalnośc gospodarcza IP: 62.244.131.* 13.09.11, 00:12
                      Dzięki za pomoc jak coś będę miał jeszcze to będę się odzywać.
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka