Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Wypowiedzenie

IP: *.sta.asta-net.com.pl 14.10.11, 19:24
    Witka.
    Dzisiaj kończy mi się L4, a że nie pałam miłością do swojej dotychczasowej pracy, chce jutro złożyć wymówienie. Pracuję na czas określony, od prawie 3 lat (mijają w listopadzie).
    Nie zależy mi na 2 tygodniowym okresie wypowiedzenia, więc co zrobić by z niego zrezygnować.

Pozdrawiam i liczę na szybkie odpowiedzi :)
    Obserwuj wątek
      • Gość: abc Re: Wypowiedzenie IP: *.opera-mini.net 14.10.11, 20:50
        > Nie zależy mi na 2 tygodniowym okresie wypowiedzenia, więc co zrobić by z niego
        > zrezygnować.

1) Porozumienie stron
        2) porzucenie pracy
        • snajper55 Re: Wypowiedzenie 16.10.11, 19:00
          Gość portalu: abc napisał(a):

> > Nie zależy mi na 2 tygodniowym okresie wypowiedzenia, więc co zrobić by z
          > niego
          > > zrezygnować.
          >
          > 1) Porozumienie stron
          > 2) porzucenie pracy

3) urlop płatny (złożyć lepiej przed wypowiedzeniem) lub bezpłatny (musi być zgoda pracodawcy)
          4) skrócenie okresu wypowiedzenia (musi być zgoda pracodawcy)
          5) zwolnienie z obowiązku świadczenia pracy (musi to zrobić pracodawca)

Mogłeś złożyć wypowiedzenie w czasie zwolnienia.

S.
          • Gość: ja Re: Wypowiedzenie IP: *.dynamic.chello.pl 19.10.11, 13:25
            drogi snajperze skrócony okres wypowiedzenia zgodnie z Art. 36
            1. § 1. k.p nie obejmuje umów na czas określony i dotyczy tylko okresów wypowiedzenia jeśli pracownika obowiązuje 3 miesięczny okres wypowiedzenia i to w szczególnych przypadkach: Jeżeli wypowiedzenie pracownikowi umowy o pracę zawartej na czas nieokreślony następuje z powodu ogłoszenia upadłości lub likwidacji pracodawcy albo z innych przyczyn niedotyczących pracowników, pracodawca może, w celu wcześniejszego rozwiązania
            umowy o pracę, skrócić okres trzymiesięcznego wypowiedzenia, najwyżej jednak do 1 miesiąca. W takim przypadku pracownikowi przysługuje odszkodowanie w wysokości wynagrodzenia za pozostałą część okresu wypowiedzenia.
            § 2. Okres, za który przysługuje odszkodowanie, wlicza się pracownikowi pozostającemu w tym.

Pozdrawiam
            ja

ps. napisz prośbę o rozwiązanie umowy na mocy porozumienia stron, jednocześnie w tym samym piśmie wpisz, że jeśli pracodawca nie godzi się na rozwiązanie umowy na podstawie art 30 § 1 pkt 1 k.p. to niech, to pismo potraktuje jako wypowiedzenie łączącej was umowy o pracę.
            • snajper55 Re: Wypowiedzenie 19.10.11, 14:48
              Gość portalu: ja napisał(a):

> drogi snajperze skrócony okres wypowiedzenia zgodnie z Art. 36
              > 1. § 1. k.p nie obejmuje umów na czas określony i dotyczy tylko okresów wypowie
              > dzenia jeśli pracownika obowiązuje 3 miesięczny okres wypowiedzenia i to w szcz
              > ególnych przypadkach: Jeżeli wypowiedzenie pracownikowi umowy o pracę zawartej
              > na czas nieokreślony następuje z powodu ogłoszenia upadłości lub likwidacji pra
              > codawcy albo z innych przyczyn niedotyczących pracowników, pracodawca może, w c
              > elu wcześniejszego rozwiązania
              > umowy o pracę, skrócić okres trzymiesięcznego wypowiedzenia, najwyżej jednak do
              > 1 miesiąca. W takim przypadku pracownikowi przysługuje odszkodowanie w wysokoś
              > ci wynagrodzenia za pozostałą część okresu wypowiedzenia.
              > § 2. Okres, za który przysługuje odszkodowanie, wlicza się pracownikowi pozosta
              > jącemu w tym.

Przestań wypisywać brednie. Nie masz zielonego pojęcia o Kodeksie Pracy, to nie doradzaj.
              Cytujesz paragraf mówiący o jednostronnym skróceniu okresu wypowiedzenia przez pracodawcę. A ja piszę o skróceniu okresu wypowiedzenia, które jest możliwe w każdym przypadku:

Art. 26. § 6. Strony mogą po dokonaniu wypowiedzenia umowy o pracę przez jedną z nich ustalić wcześniejszy termin rozwiązania umowy; ustalenie takie nie zmienia trybu rozwiązania umowy o pracę.

S.
              • Gość: ja Re: Wypowiedzenie IP: *.dynamic.chello.pl 19.10.11, 16:02
                nawet nie umiesz przepisać artykułu z k.p. to co przytoczyłeś dotyczy art 36 § 6 i dotyczy on rozwiązania umowy na czas nieokreślony, a art 26 § 6 nie istnieje sam zaś art 26 mówi: Stosunek pracy nawiązuje się w terminie określonym w umowie jako dzień rozpoczęcia pracy, a jeżeli terminu tego nie określono - w dniu zawarcia umowy.

snajper zanim zaczniesz krytykować poczytaj kodeks pracy, bo chyba nie za bardzo się w nim orientujesz. pan najmądrzejszy się znalazł.
                • snajper55 Re: Wypowiedzenie 19.10.11, 16:31
                  Literówek (cyferówek?) się czepiasz? Żenada.

S.
                  • Gość: ja Re: Wypowiedzenie IP: *.dynamic.chello.pl 19.10.11, 16:40
                    w prawie pracy znajomość właściwych artykułów kodeksu pracy jest niezbędna.

proszę przemyśleć swoja wypowiedź.

pozdrawiam
                    ja

• snajper55 Re: Wypowiedzenie 19.10.11, 17:43
                      W prawie pracy trzeba znać prawo pracy i wiedzieć jak się je stosuje. Ty czepiasz się źle wklepanej cyferki w numerze paragrafu, bo nie masz wiedzy, aby dyskutować. idź i nie kompromituj się więcej. Gdy się czegoś nauczysz, to możesz wrócić.

S.
                      • Gość: ja Re: Wypowiedzenie IP: *.dynamic.chello.pl 19.10.11, 18:36
                        To Pan się kompromituje.

Ludzie o mający niskie poczucie swojej wartości chcą innym dokopać by czuć się lepszymi.

mam nadzieje, że samopoczucie Pana poprawiło się????

Żegnam
                        • snajper55 Re: Wypowiedzenie 19.10.11, 18:38
                          Gość portalu: ja napisał(a):

> To Pan się kompromituje.
                          >
                          > Ludzie o mający niskie poczucie swojej wartości chcą innym dokopać by czuć się
                          > lepszymi.
                          >
                          > mam nadzieje, że samopoczucie Pana poprawiło się????

Dokopać? No tak, prawda boli. Ale to prawda, a nie kopniaki.

S.
      • truten.zenobi Re: Wypowiedzenie 16.10.11, 19:34
        Pracuję na czas określony, od prawie 3 lat (mi
        > jają w listopadzie).

jeśli chcesz "od jutra" odejść to musisz dogadać się z pracodawcą
        jeśli z końcem okresu na który umowa była zawarta to w zasadzie nic nie musisz składać po prostu nie podpisujesz następnej i koniec.
      • Gość: aas W listopadzie będzie 3-mięsięczny okres IP: 95.108.99.* 17.10.11, 05:56
        wypowiedzenia. Na razie jest to 1m-c.
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka