Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

własna firma a poszukiwanie pracy - cv

IP: *.snat.pl 19.10.11, 12:10
    Od kilku lat prowadzę firmę, od roku pracuję na etacie - ale praca nie jest ani satysfakcjonująca, nie rozwija, zarobki też kiepskie. Szukam teraz czegoś innego, ale pojawia się problem z CV.

Nie wszędzie chcę wpisywać miejsce obecnej pracy, a tak zostaje tylko coś w rodzaju praktyki w pewnej znanej firmie (ale nie ma związku ze stanowiskami na którę aplikuję) + własna firma (produkcyjna, rodzinna). Tak naprawdę muszę ogarniać wiele rzeczy, i na wielu się znam.

Czy lepiej wpisać się w CV jako właściciel firmy, czy np. specjalista ds. produkcji, logistyki, sprzedaży itp. (w zależności od stanowiska, na jakie aplikuję)? Wysyłam sporo CV ale nikt nie dzwoni, nie ma rozmów kwalifikacyjnych itp. Wiadomo, że jak już się będzie na rozmowie, to można powiedzieć, że jest się właścicielem, ale zajmuję się tym i tym, a resztą inne osoby.

Czy Waszym zdaniem posiadanie swojej firmy może odstraszać potencjalnego pracodawcę? Że taka osoba zacznie kombinować z chorobowym, traktuje pracę przejściowo itp.? Dodam tylko, że firma cały czas działa.
    Obserwuj wątek
      • Gość: KubaNovotniaczek Re: własna firma a poszukiwanie pracy - cv IP: *.play-internet.pl 19.10.11, 13:24
        nie powinno być problemów z odbiorem ciebie jako lenia i lawiranta. Przecież jak ktoś prowadzi firmę, to wiadomo, że robi za 2 a czasem nawet za 3, żeby wszystko się udało. Moim zdaniem to wpływa na plus, bo pokazujesz swoją elastyczność i oddanie pracy ( świadczy o tym, że firma nadal funkcjonuje) a co do cv, to poczytaj tu praca.eniro.pl/2011/08/cv-inwestycja-w-przyszlosc/ bo jest kilka fajnych wskazówek o pisaniu cv na różne stanowiska ;) powodzenia w szukaniu
        • Gość: przedsiebiorca Re: własna firma a poszukiwanie pracy - cv IP: *.snat.pl 19.10.11, 16:02
          Ja gdybym zarządzał większą firmą i zatrudniał kogoś na stanowisko związane ze sprzedażą, logistyką, nadzorem nad produkcją to na pewno fakt, że ktoś prowadzi firmę działa na plus.

Sondowałem razem z narzeczoną wśród kilku osób, jak na to patrzą (osoby te pracują w różnych firmach). I tu opinie są różne - od działania na plus po takie, że osoba taka będzie pracować, ale na tyle na ile musi. Zero pomysłów, angażowania się, bo myślami będzie przy swoim, w czasie pracy załatwi prywatne-służbowe sprawy itp.

Wysyłam trochę CV i póki co zero odpowiedzi. Fakt, że nie mam wykształcenia związanego z tymi stanowiskami, ale też nie wymagają one specjalistycznej wiedzy, wykształcenia itp.

I tak się zastanawiam, czy własna firma (w dodatku działająca, coś tam produkująca) odstrasza. Fakt - produkuję, wysyłam, negocjuję z klientami, kontaktuję się - ale głównie popołudniami, wieczorami, w weekendy, łącząc to bez problemu z pracą. Tylko że w CV tego nie napiszę, a list czytają pewnie dopiero, jak CV trafi na kupkę "może coś z tego będzie"...
          • Gość: tak samo mam i podzielę się z Tobą doświadczeniem IP: *.aster.pl 19.10.11, 17:03
            NIGDY, ale to naprawdę NIGDY nie pisz, że jesteś właścicielem swojej firmy. Bo w takiej sytuacji ktoś, kto prowadzi rekrutację, zacznie zadawać niewygodne pytania, to znaczy takie, że nie tyle nie będziesz w stanie na nie odpowiedzieć (bo odpowiedzi zawsze się Ci się uda udzielić), ale będziesz - delikatnie mówiąc - niewiarygodny.

Jeśli prowadzisz firmę, i szukasz pracy u kogoś, to jest sygnał dla pracodawcy, że:

(1) albo jesteś kiepski, i Twoja firma ma się kiepsko, dlatego szukasz dochodów na "drugą nóżkę", bo z czegoś chcesz wyżyć, a normalnie się nie da;
            (2) albo jesteś za dobry, i zagrozisz lokalnym "menedżerom", bo po prostu będziesz od nich lepszy w pewnych dziedzinach zarządzania;
            (3) albo jesteś cwany, i chcesz być "insiderem", poznać cudze know-how, przechwycić bazę klientów wraz z zamówieniami, albo podkupić ludzi, albo... wszystko razem;
            (4) albo masz okres przejściowej dekoniunktury i dążysz do przezimowania plus opcja (1) lub/i (3);
            (5) albo jesteś kombinatorem, i w godzinach pracy rzeczywiście będziesz działał na dwa fronty, z naciskiem na swoją własną firmę, przerzucając koszty (ich część) na pracodawcę (nie tylko koszty rozmów tel., faksów, itp. ale głównie koszty ubezpieczenia i składek na ZUS);
            ...

Sam mam to samo - też mam DG1os, też szukam pracy u kogoś, a komentarze do powyższych opcji od (1) do (5) znam już z autopsji. Dlatego NIGDY nie piszę, że jestem właścicielem. W zależności od potrzeb - jestem dyrektorem generalnym, menedżerem ds. marketingu, szefem działu obsługi klienta, a nawet kierowcą , magazynierem a nawet stróżem (przecież pilnuję swojego interesu, prawda?) :)

Ktoś mi zarzuca kłamstwo? Nie, nikt i nigdy. Ale też stawiam sprawę jasno na rozmowie, bo uważam, że nawet mimo nieuczciwości większości pracodawców, JA będę grał uczciwie. Aczkolwiek za każdym razem widzę efekty - ujawnienie się jako właściciel powoduje przerażenie i popłoch wśród rekrutujących. I już wiem dlaczego...
            • Gość: przedsiebiorca Re: i podzielę się z Tobą doświadczeniem IP: *.snat.pl 19.10.11, 17:19
              I coś w tym jest. Bo tak naprawdę zajmuję się wszystkim. To nic, że w ciągu dnia może mi to zająć 10-20 minut (parę maili, 2-3 krótkie telefony) - więcej czasu niektórzy spędzają na paleniu czy na plotkach. Ja się dymem nie truję, obgadywanie też jest mi obce.

Wysłałem trochę CV gdzie pisałem, ze jestem właścicielem, wymieniłem zakres obowiązków (akurat tu adekwatny do stanowiska i wymagań w ogłoszeniu + ciut więcej).

Zacznę chyba jednak próbować działać teraz inaczej - faktycznie wpisywać, że jestem specjalistą od tej czy innej dziedziny, a dopiero w trakcie ewentualnej rozmowy wyjaśnić co i jak - czyli ze firma rodzinna, a jest na mnie z różnych względów. I owszem - angażuję się, czasem nawet mocno, ale bez szkody dla pracodawcy.
            • Gość: Zuza Re: i podzielę się z Tobą doświadczeniem IP: *.ip.netia.com.pl 29.11.13, 10:25
              Zgadzam się w pełni! To odstrasza. Jakoś ciężko byłoby mi uwierzyć, że ktoś taki będzie się prawdziwie angażował w sprawy mojej firmy, skoro prowadzi własną. Raczej podejrzewałabym, że będzie piekł własne placki na moim ogniu.
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka