Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

dyskryminacja płacowa ?pomocy

IP: *.dynamic.chello.pl 20.10.11, 22:58
    witam jestem od dwoch lat przedstawicielem w pewnej firmie . zarabiam 2500 na reke podczas gdy moi koledzy na takich samych stanowiskach zarabiaja po 3000 zł i po 3500 a nawet sa niektorzy co maja po 4. co ciekawe mam czesto wiekszy od niektorych staz i wiem ze wobec nowej osoby zastosowano 3000zł pensji podczas gdy ja upominajac sie nie otrzymałem podwyzki . mam rózne wyniki jednak nie jestem na koncu przez spory czas nawet byłem w czołówce rankingów .nie mam ulg .czy mam szanse w sadzie pracy?
    Obserwuj wątek
      • snajper55 Re: dyskryminacja płacowa ?pomocy 20.10.11, 23:21
        Gość portalu: fds napisał(a):

> witam jestem od dwoch lat przedstawicielem w pewnej firmie . zarabiam 2500 na r
        > eke podczas gdy moi koledzy na takich samych stanowiskach zarabiaja po 3000 zł
        > i po 3500 a nawet sa niektorzy co maja po 4. co ciekawe mam czesto wiekszy od n
        > iektorych staz i wiem ze wobec nowej osoby zastosowano 3000zł pensji podczas gd
        > y ja upominajac sie nie otrzymałem podwyzki . mam rózne wyniki jednak nie jeste
        > m na koncu przez spory czas nawet byłem w czołówce rankingów .nie mam ulg .czy
        > mam szanse w sadzie pracy?

Według mnie - nie. Pracodawca nie ma obowiązku płacić każdemu na takim samym stanowisku tyle samo (poza wyjątkowymi sytuacjami - nauczyciele itp).

S.
      • Gość: ANTY-SOCJALISTA Re: dyskryminacja płacowa ?pomocy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.10.11, 00:44
        Oczywiście, że nie. Wynagrodzenie to indywidualna sprawa między pracodawcą a pracownikiem. Pracodawca w prywatnej firmie ma prawo płacić Ci od 1386 zł do nieskończoności niezależnie od stażu czy wyników pracy.
        • annajustyna Re: dyskryminacja płacowa ?pomocy 21.10.11, 09:17
          A zakaz dyskryminacji, w tym takze placpwej?
          • Gość: . Re: dyskryminacja płacowa ?pomocy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.10.11, 00:37
            Pierwsze słyszę o takim zakazie.
            • annajustyna Re: dyskryminacja płacowa ?pomocy 22.10.11, 10:21
              To widac malo slyszales - tyle sie mowi chocby, ze kobiety zarabiaja mniej na rownorzednych stanowiskach niz mezczyzni.
              • Gość: ANTY-SOCJALISTA Re: dyskryminacja płacowa ?pomocy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.10.11, 03:59
                To jedynie dowodzi, że pracują na tych stanowiskach gorzej.
                • annajustyna Re: dyskryminacja płacowa ?pomocy 23.10.11, 10:50
                  Juz w momencie przyjecia do pracy?
                  • mijo81 Re: dyskryminacja płacowa ?pomocy 23.10.11, 13:19
                    Oczywiście, że nawet w tym momencie. Spotkałem się z sytuacją, że nowi zarabiali więcej niż starsi na tych samych stanowiskach, bo rynek był taki, że pracowników brakowało a starsi nie upominali się o więcej
                    • annajustyna Re: dyskryminacja płacowa ?pomocy 23.10.11, 13:52
                      Czyli nie umiejetnosci i zakres obowiazkow decydowaly o wysokosci zarobkow.
                      • snajper55 Re: dyskryminacja płacowa ?pomocy 23.10.11, 14:00
                        annajustyna napisała:

> Czyli nie umiejetnosci i zakres obowiazkow decydowaly o wysokosci zarobkow.

Nie. O wysokości zarobków decyduje rynek. O cenie jedzenia też nie decyduje jego kaloryczność, smak czy inne cechy.

S.
                        • annajustyna Re: dyskryminacja płacowa ?pomocy 23.10.11, 19:13
                          Bardzo czesto decyduje plec kandydata chociazby.
                          • mijo81 Re: dyskryminacja płacowa ?pomocy 09.11.11, 21:06
                            Decyduje to za ile zgodzisz się pracować
                            • annajustyna Re: dyskryminacja płacowa ?pomocy 10.11.11, 12:03
                              Ale jak zgodzisz sie za tyle mniej wiecej co inny kandydat -facet, to wybiora faceta.
      • Gość: chomiczekZjasła Re: dyskryminacja płacowa ?pomocy IP: *.play-internet.pl 21.10.11, 11:19
        obawiam się że nic nie wywalczysz w sądzie pracy. To już w umowie jest zapisane i możesz ją najwyżej próbować renegocjować. Nie powinno tak być, żeby za tą samą pracę dostawać różne wynagrodzenie, ale to zależy od pracodawcy. u nas w eniro nie ważne czy facet, czy kobitka, dostajemy taką samą podstawę, a reszta uzależniona jest od tego jak bardzo wygadany jesteś ;) średnio po 3-4tyś na miesiąc, bo im więcej umów, tym większa uznaniówka.
        • Gość: nospam Re: dyskryminacja płacowa ?pomocy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.10.11, 12:49
          chomiczekZjasła napisał(a):
          spam zgłoszony do usunięcia
          • Gość: prawo Re: dyskryminacja płacowa ?pomocy IP: *.dynamic.chello.pl 21.10.11, 17:26
            Zgodnie z art. 183c k.p. każdy pracownik ma prawo do jednakowego wynagrodzenia za jednakową pracę lub za pracę o jednakowej wartości. W tym przypadku nie jest konieczne wykazanie, że podstawą różnego traktowania jest jedna z przyczyn, o których mowa powyżej. Pracownik, który zarabia mniej niż jego koledzy wykonujący taką samą pracę, ma roszczenie o odszkodowanie niezależnie od przyczyny zróżnicowania.
            • annajustyna Re: dyskryminacja płacowa ?pomocy 21.10.11, 17:40
              I zgodnie z tym przepisem powinno sie wiedziec, ile zarabiaja inni pracownicy na rownorzednych stanowiskach. A jak jest w praktyce, to kazdy wie...
              • Gość: prawo Re: dyskryminacja płacowa ?pomocy IP: *.dynamic.chello.pl 21.10.11, 20:06
                ale właśnie ludzie sa nieswiadomi a pracodawcy ich dymają
                • annajustyna Re: dyskryminacja płacowa ?pomocy 22.10.11, 10:18
                  Swiadomi tez sa dymani - bo niby jak mozesz zmusic pracodawce do przestrzegania tego przepisu? Pojdziesz do sadu, to zyskasz opinie warchola i jeszcze nie wiadomo, czy wygrasz...
              • Gość: law Re: dyskryminacja płacowa ?pomocy IP: *.dynamic.chello.pl 21.10.11, 20:18
                "powinno sie wiedziec, ile zarabiaja inni pracownicy na rownorzednych stanowiskach." o tym prawo nic nie mówi -powinni zarabiac tyle samo .to nawet zdrowy rozsadek i ludzka uczciwosc podpowiada . to wyjatkowo podła swinia z pracodawcy jezeli stosuje rózne stawki pewnie znajomym daje wiekszą
                • agulha Re: dyskryminacja płacowa ?pomocy 21.10.11, 22:46
                  A może wyniki wynikami, ale kolega jest np. bardziej chorowity, mniej koleżeński, niegrzeczny, bardziej nieprzewidywalny, ja wiem, co jeszcze? Gdyby 100% tej pracy dało się mierzyć wynikami, to pewnie w ogóle nie byłoby podstawy, a sama prowizja. Ktoś musi pewnie wziąć gorszy rejon/trudniejszego klienta/biedniejsze miasteczko, a niektórzy pracownicy są bardzo, hmmm...Asertywni.
                  Jeżeli autor jest pewny tego, że pracuje tak samo dobrze albo i lepiej, niż pozostali, może próbować się sądzić. Może się jednak okazać - czego wcale mu nie życzę, bo znam z autopsji analogiczną sytuację (choć nie w sądzie ;-) - że się czegoś przykrego o sobie dowie. O tym, jak go ludzie postrzegają (a czy słusznie - to znowu: inna sprawa).
                  • Gość: fds Re: dyskryminacja płacowa ?pomocy IP: *.dynamic.chello.pl 21.10.11, 23:01
                    w takim razie chciałbym w umowie dodatkową wzmianke że dostaje mniej bo mam np gorszy teren albo jestem niegrzeczny ok?
                    przy podpisywaniu umow pracodawca mowi pracownikowi ze wynagrodzenie jest tajne i nie wolno sie nim chwalic a i tak zawsze wszystko wychodzi na wierzch i z pracodawcy zostaje kupa
                    • agulha Re: dyskryminacja płacowa ?pomocy 22.10.11, 02:45
                      No, sądząc po takiej reakcji, jak zaprezentowałeś, to problem być może właśnie na tym polega - na osobowości. Aczkolwiek wiem, że pewna agresywność należy do zalet handlowca.
                      A może przełożony ma dokładnie takie samo podejście jak Ty, tylko wyższą pozycję. "Nie podoba się, to drzwi są tam" - ?
                      Zapewniam, że nie mówię tego ze złośliwości, sama nie jestem szefem ani pracodawcą i sama miałam kłopoty, i z pensją (niższą niż średnio w branży, choć z konkretnymi osobami nie dało się porównać), i z awansem. Nu, było, minęło :-).
                • annajustyna Re: dyskryminacja płacowa ?pomocy 22.10.11, 10:18
                  A jak nie wiesz oficjalnie, ile maja inni, to skad masz wiedziec, czy aby Cie nie dyskryminuja?
              • snajper55 Re: dyskryminacja płacowa ?pomocy 21.10.11, 23:46
                annajustyna napisała:

> I zgodnie z tym przepisem powinno sie wiedziec, ile zarabiaja inni pracownicy n
                > a rownorzednych stanowiskach. A jak jest w praktyce, to kazdy wie...

Nie, ten przepis nie mówi, że pracownik ma prawo znać wynagrodzenia swoich kolegów. Wysokość wynagrodzenia jest tajemnicą służbową i nikt nie ma prawa ujawniać cudzych zarobków.

S.
                • Gość: zaraz zaraz Re: dyskryminacja płacowa ?pomocy IP: *.dynamic.chello.pl 21.10.11, 23:57
                  jestem wolnym człowiekiem mam prawo powiedziec ile zarabiam jak chce
                  • snajper55 Re: dyskryminacja płacowa ?pomocy 22.10.11, 03:40
                    Gość portalu: zaraz zaraz napisał(a):

> jestem wolnym człowiekiem mam prawo powiedziec ile zarabiam jak chce

Ty możesz, ale kadrowa nie może powiedzieć ile zarabiasz. Nie możesz też oczekiwać, że ktoś cokolwiek powie Ci o zarobkach swoich czy innych.

S.
                  • Gość: abc Re: dyskryminacja płacowa ?pomocy IP: *.adsl.inetia.pl 22.10.11, 09:35
                    Gość portalu: zaraz zaraz napisał(a):

> jestem wolnym człowiekiem mam prawo powiedziec ile zarabiam jak chce

Owszem, możesz. Znam natomiast firmy, w których konsekwencją takiego mówienia jest natychmiastowe zwolnienie z pracy (przez pracodawcę).
                    • mijo81 Re: dyskryminacja płacowa ?pomocy 23.10.11, 13:25
                      ...o ile podpisywałeś papierek, a nawet jak podpisywałeś to i tak jest mało ważny, bo moje wynagrodzenie to nie jest dla mnie tajemnica służbowa.
                • annajustyna Re: dyskryminacja płacowa ?pomocy 22.10.11, 10:20
                  Nie mowi wprost, ale jesli nie znasz wysokosci ich zarobkow, to skad masz wiedziec, czy aby Cie nie dyskryminuja?
                  • Gość: ddss Re: dyskryminacja płacowa ?pomocy IP: *.dynamic.chello.pl 22.10.11, 10:34
                    sąd przeciez sprawdzi bez problemu zarobki wszystkich osob na rownorzednych stanowiskach sa to przeciez legalne umowy o prace wszystko jest czarno na białym w kadrach
                    • annajustyna Re: dyskryminacja płacowa ?pomocy 22.10.11, 10:53
                      A ty po tej akcji bedziesz tam dalej pracowal? Czy pojdziesz w swiat z wilczym biletem?
                      • Gość: fds Re: dyskryminacja płacowa ?pomocy IP: *.dynamic.chello.pl 22.10.11, 11:46
                        przejde do innej firmy .tej mam juz dosc i chciałbym im jeszcze na koniec zasadzic kopa wg mnie zasłuzonego
                        • annajustyna Re: dyskryminacja płacowa ?pomocy 23.10.11, 10:52
                          To najpierw podpisz umowe z ta nowa firma.
                    • snajper55 Re: dyskryminacja płacowa ?pomocy 23.10.11, 14:06
                      Gość portalu: ddss napisał(a):

> sąd przeciez sprawdzi bez problemu zarobki wszystkich osob na rownorzednych sta
                      > nowiskach sa to przeciez legalne umowy o prace wszystko jest czarno na białym w
                      > kadrach

Ale na równorzędnych stanowiskach pracownicy nie muszą zarabiać tyle samo. Ba, na tych samych stanowiskach nie muszą tyle samo zarabiać.

S.
                      • annajustyna Re: dyskryminacja płacowa ?pomocy 23.10.11, 19:14
                        Jesli maja ten sam zakres obowiazkow, czyli stanowiska sa merytorycznie rownorzedne i maja identyczna dlugosc doswiadczenia, to tak.
                        • snajper55 Re: dyskryminacja płacowa ?pomocy 23.10.11, 21:07
                          annajustyna napisała:

> Jesli maja ten sam zakres obowiazkow, czyli stanowiska sa merytorycznie rownorz
                          > edne i maja identyczna dlugosc doswiadczenia, to tak.

Nie. Nie ma takiego prawa, nie ma takich przepisów.

§ 3. Pracami o jednakowej wartości są prace, których wykonywanie wymaga od pracowników porównywalnych kwalifikacji zawodowych, potwierdzonych dokumentami przewidzianymi w odrębnych przepisach lub praktyką i doświadczeniem zawodowym, a także porównywalnej odpowiedzialności i wysiłku.

To, czy odpowiedzialność jest porównywalna może ocenić tylko i wyłącznie pracodawca. Mam dwóch pracowników o tych samych formalnych kwalifikacjach, jednak jeden jest w mojej ocenie bardziej inteligentny, obrotny, sprytny więc mu daję zadania wymagające większego wysiłku i odpowiedzialności, no i więcej mu za to płacę.

S.
            • mijo81 Re: dyskryminacja płacowa ?pomocy 23.10.11, 13:21
              Gość portalu: prawo napisał(a):

> Zgodnie z art. 183c k.p. każdy pracownik ma prawo do jednakowego wynagrodzenia
              > za jednakową pracę lub za pracę o jednakowej wartości. W tym przypadku nie jest
              > konieczne wykazanie, że podstawą różnego traktowania jest jedna z przyczyn, o
              > których mowa powyżej. Pracownik, który zarabia mniej niż jego koledzy wykonując
              > y taką samą pracę, ma roszczenie o odszkodowanie niezależnie od przyczyny zróżn
              > icowania.

Niestety, pracodawcy jest bardzo łatwo udowodnić, że praca każdego pracownika nie jest jednakowa i nie ma tej samej wartości
              • Gość: fds Re: dyskryminacja płacowa ?pomocy IP: *.dynamic.chello.pl 23.10.11, 13:47
                ciekawe w jaki sposób to udowodni jak sa te same stanowiska plus rankingi non-stop dodatkowo udowodnie np mailami ze mam plany sprzedazowe takie same a od niektorych wyzsze oraz ciagle jestem porownywany z innymi to tez jest czarno na bialym
                • annajustyna Re: dyskryminacja płacowa ?pomocy 23.10.11, 13:53
                  Zawsze cos tam wymysli, zagada Cie tak, ze szkoda bedzie w ogole dyskutowac.
                  • Gość: fds Re: dyskryminacja płacowa ?pomocy IP: *.dynamic.chello.pl 23.10.11, 13:57
                    ja ich zagadam tak samo ale już w sądzie.załoze sie że ,taka sytuacja jak moja w tym skorumpowanym kraju jest w prawie kazdej firmie sprzedazowej .kolesie i rodzina robi to samo a dostaje dwa razy wiecej nawet jezeli robi to gorzej i ma mniejszy staz pracy etc takie zachowanie pracodawcy wykracza poza wszelke granice rozsądku a nie tylko prawa
                    • mijo81 Re: dyskryminacja płacowa ?pomocy 23.10.11, 17:00
                      My cię nie chcemy zniechęcić, składaj, może ci się uda, tylko chcemy ci świadomić, że w takich sprawach naprawdę ciężko, a tym bardziej, że piszesz, iż mamy tutaj również doczynienia z "kolesiami i rodziną"
                      • Gość: FDS Re: dyskryminacja płacowa ?pomocy IP: *.dynamic.chello.pl 23.10.11, 22:13
                        niech jakis prawnik zajmie głos czy mam jakieś szanse
                        ?
                        • Gość: Lying Lawyer Re: dyskryminacja płacowa ?pomocy IP: *.226.wifinet.szczecin.pl 24.10.11, 18:53
                          Nie masz szans.
                          • Gość: www Re: dyskryminacja płacowa ?pomocy IP: *.180.0.197.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 08.11.11, 22:34
                            Sa spore szanse na udowodnienie mobbingu w takich sytacjach. Sad pracy czesto jest po stronie pracownika. To jest dyskryminacja
                            • Gość: Hildur Re: dyskryminacja płacowa ?pomocy IP: 195.187.136.* 10.11.11, 09:50
                              To nie mobbing tylko dyskryminacja. Zgodnie z art. 943 §2 Kodeksu Pracy mobbing to działania lub zachowania dotyczące pracownika lub skierowane przeciwko pracownikowi, polegające na uporczywym i długotrwałym nękaniu lub zastraszaniu pracownika, wywołujące u niego zaniżoną ocenę przydatności zawodowej, powodujące lub mające na celu poniżenie lub ośmieszenie pracownika, izolowanie go lub wyeliminowanie z zespołu.

Co do zwolnienia za ujawnienie zarobków innych. Jeżeli informacje o wynagrodzeniach uzyskaliśmy w legalny sposób i rozmawialiśmy o nich tylko z innymi pracownikami w celu zniwelowania różnic w wynagrodzeniach to nie wolno nas za to zwolnić. Celem było przeciwdziałanie nierównemu traktowaniu i przejawom dyskryminacji płacowej więc jesteśmy kryci (wyrok SN z 26.05.2011 r., II PK 304/10)

Tutaj ewidentnie mamy doczynienia z dykryminacją. Szanse w sądzie pracy są. Można wywalczyć odszkodowanie za naruszenie zasady równego traktowania w zatrudnieniu.

Więcej na:

zatrudnieniepraktycznie.blogspot.com/
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka